Žena v domácnosti - co to všechno obnáší?

hojahoza
2. srp 2018

Dobrý den. Chci se zeptat. Mnohokrát jsem slyšela o ženách v domácnosti, ale nevím co to vlastně znamena. Nemusím se hlásit na úřad práce? Kolik bych musela odvádět státu? Děkuji za odpověď Jarka

nikolspace
2. srp 2018

Pokud budeš žena v domácnosti, tzn. nebudeš pracovat, tudíž za tebe nikdo nebude odvádět pojištění, takže musíš být na pracáku 🙂

bayt
2. srp 2018

@hojahoza pokud vím, od určitého věku dítěte akorát musíš sama platit zdravotní

darkwitch
2. srp 2018

Pokud mas dite do sedmi let nebo dve deti do patnácti let muzes byt osoba pecujici o dite a zdravotni za tebe bude platit stát, dite nesmi chodit do skolky vic nez na ctyri hodiny a skolni do druziny, vyřizuje se to na zdravotní pojistovne

xkalisto
2. srp 2018

Jako žena v domácnosti:
Nemáš nárok na mateřskou - ale manžel pokud pracuje tak ano, pokud je OSVČ musí si platit dobrovolnou nemocenskou.

Zdravotní pojištění mimo dítě platíš jako osoba bez zdanitelných příjmů.
Pokud máš (jak koukám) dítě tak za tebe platí zdravko stát v rámci RD a pak se můžeš stát osoba s řádnou celodenní péčí o dítě 1 do 7 let, 2 do 15 let. Jsou tam omezení co psala darkwitch.

Neplatíš sociální. To taky ale znamená že neodvádíš nic na důchod a nepočítají se ti roky na důchod.
Pokud se staráš o dítě do 4 let tak se to může počítat jako doba vyloučená z placení duchodového pojištění, takže se ti nepočítají peníze ale počítají se ti ty roky. Potom buď neplatíš nebo platíš dobrovolné, ale dobrovolně si ho můžeš platit jenom 15 let na to bacha.

Na úřad práce se nahlásit sice můžeš, ale pokud nehledáš práci tak tě vyřadí.

Popravdě nevěřím tomu že nějaký důchod někdy uvidím, ale socku mám raději zařízenou tak že si platím aspoň ty minimální zálohy, aktuálně teda jako OSVČ. Uvidím možná časem to dobrovolné.

duckie
2. srp 2018

Moje tchýně je "žena v domácnosti" téměř celý život (respektive od narození poslední dcery, které je dnes skoro 24 let).
Je ovšem zaměstnaná u svého manžela, takže má normálně "mzdu", díky které má normálně hrazeno sociální a zdravotní pojištění.
Po mateřské to budu mít pravděpodobně stejně.

Na pracák bych nešla, přijde mi to trapný, když práci nehledám (krom toho, že práce zrovna teď momentálně je všude habakuk, takže by ti nějakou adekvátní nabídli, ty odmítneš, z ÚP tě vyloučí).

editah222
3. srp 2018

@hojahoza jako nepracující žena v domácnosti neodvádíš daně, ale pokud se na tebe nevztahuje celodenní péče o jedno dítě do 7let nebo dvě děti do 15let tak musíš odvádět zdravotní pojištění ( myslím 1647kč) a pokud chceš důchod tak i zálohu na sociální pojištění.

@duckie tak to je tchán zlatej, ovšem o tomhle bych se nikde moc nezmiňovala, protože pokud tam opravdu nepracujete a jen dostáváte mzdu tak se na pohlíží jako na podvod (hlavně kvůlli mateřské, OČR a PN ;) ).

zuzineckah
3. srp 2018

@editah222 je to naprosto běžná praxe a nevím proč by se to mělo považovat za podvod. Jak by ho asi prokázali??? Zaměstnavatel řádně odvádí všechny odvody, takže i kdyby si z toho něco uplatnila (reálně to vidím tak maximálně na mateřskou), tak v tom nevidím nejmenší problém. Když je "pracující" žena doma, předpokládám, že se slušným příjmem, tak nemá potřebu lítat po doktorech pro papír na nemocenskou nebo očérku 😉 Já byla takhle taky zaměstnaná u tchána, i jsem tedy pracovala, ale volno jsem měla kdy jsem chtěla, dovolenou taky, nemarodila jsem ve smyslu uplatnění PN nikdy. Prostě jsem zůstala doma.

duckie
3. srp 2018

@editah222 Já jsem momentálně na mateřské ve firmě, kde jsem pracovala mnoho let a to skutečně dosti poctivě, takže tam je to bez debat.
Psala jsem, že to tak mám v plánu do budoucna, po dětech.
(To má zase někdo obavy v místech, do kterých je mu velký kuloví s přehazovačkou, že? 😀 )
A právě moje tchýně, to tak měla stejně - po dětech, tudíž ani nečerpá dovolenou, ani neuplatňuje PN a opravdu by mě zajímalo, co je na tom za podvod. Rozhodně mi to přijde víc fér, než za sebe nechat platit stát a válet se na pracáku.

eloise02
4. srp 2018

@nikolspace Jasně, skvělá odpověď, ty asi nemáš ani ponětí o čem mluvíš, že? Proč by musela být jako na pracáku? Já byla doma několik let a na pracáku jsem fakt nebyla.

zelenaesmolda
4. srp 2018

@eloise02 a kdo za tebe odvadi pojisteni?z ceho budes mit duchod kdyz nepracujes?

eloise02
4. srp 2018

@zelenaesmolda Samozřejmě jsem si ho platila sama, tehdy to bylo snad 1080,-. Já jen nechápu, proč na otázku odpovídá někdo, kdo o tom ví kulové a napíše takovou blbost, že MUSÍ být na pracáku.

zelenaesmolda
4. srp 2018

@eloise02 tak nemusis byt na pracaku ale v tom pripade musis byt samoplatce presne jak rikas.ona to asi myslela tak,aby za tebe nekdo to pojisteni odvadel tak musis byt na pracaku pokud nejsi zamestnana

eloise02
4. srp 2018

@zelenaesmolda Nemyslela, vždyť v dotazu přímo píše: "Kolik bych musela odvádět státu?" Není tam nic o tom, že by za ní měl někdo něco odvádět.

xkalisto
4. srp 2018

@zelenaesmolda Easy. Když nepracuješ tak důchod mít nebudeš. Pracák je od toho aby ti našel práci ne aby se ti staral o pojištění když dobrovolně nemakáš.

zelenaesmolda
4. srp 2018

@xkalisto pokud jsi na pracaku tak za tebe pracak pojisteni plati...

xkalisto
5. srp 2018

@zelenaesmolda pokud ale na pracáku nejsi proto abys našla práci (třeba když chceš být žena v domácnosti) tak tě vyřadí z evidence a platit nebude nic.

zelenaesmolda
5. srp 2018

@xkalisto tak samozrejme ale musi ti to dokazat a aspon par mesicu ti to pokryje :D

hojahoza
autor
23. srp 2018

@hojahoza moc všem děkuji za odpovědi ☺