Zrušení trvalého bydliště, bude matka potřebovat můj podpis?
Dobrý den, mám trvalé bydliště u své matky a teď mi začla vyhrožovat že ho zruší. Je vlastně majitelem bytu ale jsem napsaná i ja v té smlouvě . Chtěla bych se zeptat zda při tom zrušení bude potřebovat můj podpis a nebo ne? Protože mě říká že když je ona majitelem bytu že žádnej podpis nepotřebuje
@mis_el Pak bys mohla ty nebo majitel zažádat na evidenci obyvatel o zrušení jeho TP. Není na to žádný oficiální formulář, ale je to potřeba dobře formulovat, aby tam nic důležitého nechybělo. Doporucuji se dojít zeptat na konkrétní úřad, jakou vyžadují podobu, ať to máš podle nich. Pak by úřad zahájil správní řízení. V rámci tohoto řízení by zjišťoval, jaký je skutečný stav věcí - zda jsou splněny podmínky, že tam ta osoba nebydlí a nesvedci mu k bytu žádný titul (není vlastníkem, nema platnou nájemní smlouvu apod.). Pokud by byli podmínky splněny, tak mu zruší úřad TP. To správní řízeni má své náležitosti, které musí být splněny. Účastníci musí být např. vyrozumeni o zahájení správního řízení. Pak jsou účastníci pozvání k ústnímu jednani, může dojít na výslech svědků a na prohlídku bytu. Pokud se obě strany nevzdají nároku na odvolani, musí se počkat na nabytí právní moci. Může se to tedy docela dlouho táhnout, ale taky to může být otázka pár dní, pokud by byl ten, komu se to ruší ochotný spolupracovat a pokud by byl úřad vstřícný jednak trochu "netradičně". To doporučuji se také koťata přímo na úřadě, jaké mají postupy, jak dlouho jim to bude trvat. Hodně to urychli, když se nečeká na převzetí pošty a převzetí se podepíše na úřadě, ale je otázka, zda to úřad umožní.
@blahova_andrea problémový není, ale já třeba mám v nájemní smlouvě napsáno, že se musím odhlásit do 10 dnů a pak tam mám slušnou pokutu pokud to neudělám. A známý říkal, že nic takového on ve smlouvě nemá tak pokud si to nebude chtít zrušit sám (co já vím třeba půjde do podnájmu a majitel mu to nemusí povolit atd.) tak já pak můžu mít problém, právě kvůli tomu příspěvku a nedostanu ho kvůli tomu.
@mis_el No. Domnívám se, že tam tu pokuta nemá, protože zakon již smluvní pokuty nepřipouští, tudíž si myslím, že to ujednani by bylo beztak neplatné. Zkus se s ním dopředu spojit a vysvětlit mu svou situaci a zeptat se ho, jak to vidí, zda zvládne přihlásit někam jinam, vysvětlit mu, že na to spechas a proč na.to spechas.
@mis_el ať půjde bydlet kam chce, tak mu tam nemůžou zakázat napsat pobyt, pokud bude mít řádnou nájemní smlouvu. my taky ve smlouvě sankce za neodhlášení neměli a prostě jsme si to vyřešili. sami kvůli sobě. ne kvůli pokutě. no a ty můžeš o příspěvek stejně žádat až po třech měsících, tak snad bude ten před vámi rozumný a vyřeší si to co nejdřív. souhlasím s mili. znáš toho nájemníka? není možné si s ním sednout a budoucnost aspoň rámcově probrat? možná se teď stresuješ něčím úplně zbytečně, protože on nemá v úmyslu dělat sobě i vám zbytečně problémy 😉
@blahova_andrea znám ho jen od vidění a podle toho co říká známý, je to slušný člověk, takže ano možná se stresuji zbytečně 🙂 ale tak nějak mám pochyby. O příspěvek se žádá až po třech měsících, ale příspěvek se vyplací zpětně, tzn. že podmínka trvalého pobytu tam musí být splněna hned od začátku. Kamarádka s tím právě měla problémy, žádala o příspěvek a zjistila že je tam veden i ten kdo tam bydlel před ní (a to už tam bydlela několik let než o příspěvek žádala). Právě že u podnájemní smlouvy (pokud bude byt např. družstevní) nemusí majitel, neboli nájemník družstva ten trvalý pobyt povolit. Ono u té podnájemní smlouvy neplatí zákony jako u smlouvy nájemní.
@mili_ilim_ilmi to mi vůbec nedošlo že smluvní pokuty už jsou zakázané, přitom jsem zrovna o tom nedávno četla. Ale já myslela že se to týká při nezaplacení nájemného, ono to platí celoplošně na všechny smluvní pokuty? To si nemůžu např. když uzavřu nějakou smlouvu na dílo uložit pokutu, pokud firma nesplní do termínu?
@mis_el U smlouvy o dílo nevim, myslím si, že tam to normálně jde. To, že se nepřihlíží ve smlouvě ke sjednané pokutě, je napsáno přímo u nájmu. Je to tam psané obecně, není specifikované, k pokutě za co se nepřihlíží, takže si myslím, že se to vztahuje ke všem pokutám ujednanym v nájemní smlouvě (nenašla jsem bohužel žádný právnický výklad, na kterém bych si mohla svůj úsudek potvrdit, vše bylo psané příliš obecně).
Z pohledu majitele bytu, který pronajímáme: nájemci byli nesezdaný pár s malým dítětem. Chlap se dostal do vězení a slečna s dítětem se s ním rozešla a přestěhovala se ke svým rodičům, protože měla tu možnost a je lepší bydlet zadarmo než platit nájem. Jako majitele bytu jsme řešili jak odhlásit nájemníka, kterému skončila nájemní smlouva (byla psána na ní,on byl jen ten co tam s ní bydlí) a je momentálně ve vězení a sám se odhlásit nechce nebo nemá ani jak. Zašli jsme na úřad, vysvětlili situaci, vyplnili žádost a na základě toho, že jsme nájemní smlouvu s nájemcem (slečna) ukončili, tak jsme mohli odhlásit i jejího nyní už bývalého přítele aniž by o tom on věděl. Úřad zahajil správní řízení a trvalý pobyt chlapovi zrušil. Mezitím než bylo správní řízení ukončeno, už v bytě bydlela jiná maminka s dítětem a ta žádné problémy s přiznáním dávek neměla protože už se řešilo zrušení trvalého pobytu a byla řádně ukončena předchozí nájemní smlouva. Jo a k tomu co se tu píše, že jako majitel musím dávat potvrzení: myslím že v každém městě je to jinak. Jde buď o postup úředníků,kdy si vykládají zákony po svém nebo dle místních vyhlášek. Máme byty v různých městech a každý úřad má své postupy. Nicméně u nás stačí když platí nájem a zálohy v hotovosti dát při platbě příjmový doklad, když je placeno z účtu,tak asi nájemci předkládají výpis z učtu-nevim to jde mimo nás. Ale žádné další papíry nevyplňujeme ani nepotvrzujeme...
A zároveň nám i na úřadě potvrdili, že nemůžeme zakázat přihlášení k trvalému pobytu. Když mají platnou nájemní smlouvu,tak ho přihlásí aniž by ji četli a zjistili že je tam trvalý pobyt pronajímatelem zakázán.
@brrbrr u nájemní smlouvy nelze podle noz zakázat přihlášení k trvalému pobytu, ale v podnájemní smlouvě to jde, protože to platí pouze u nájemní smlouvy, to je stejné jako se zvířaty - v nájemní smlouvě to zakázat nejde, ale v podnájemní si může zakázat kdo co chce...
@mili_ilim_ilmi takže ty smluvní pokuty nelze dát žádné do nájemní smlouvy, ale do podnájemní předpokládám, že tam můžou být. Já mám teď smlouvu podnájemní takže ta smluvní pokuta platit bude, ne?
@mis_el no tak pak je řešením si hledat nájem a ne podnájem 🙂
@mis_el Aha, tak u podnajmu v zákoně nevidím nic, co by pokuty zakazovalo. Usuzuji, že teda je ta pokuta potom platná. Ale s podnájmy nemám moc zkušeností.
@blahova_andrea já jsem právě teď v podnájmu a kvůli tomu se budu stěhovat, abych měla nárok na příspěvek na bydlení do nájmu. Jen jsem chtěla poukázat, že pokud si bývalý nájemník z bytu kam se budu stěhovat najde podnájem, tak tam mu to nemusí povolit a může být dál vedený v bytě bývalém. Ale snad k tomu nedojde. A i kdyby, tak úřadu určitě nebude vadit když tam bude vedený a bude to už ve správním řízení, jak psala paní výše 🙂
@luckaa_ ahojky, je matka najemnici nebo majitelkou? Myslim, ze v obou pripadech se rozjede spravni rizeni, spravni rizeni o zrušení trvalého pobytu se vede na nejblizsim urade, u nas to treba dela obcanskospravni odbor. Budes ucastnikem rizeni, takze bys mela byt vyzvana k jednani, obe sdelite duvody odhlaseni a spravni organ vyda rozhodnuti, kdyz Ti zrusi trvaly pobyt u matky, budes mit trvaly pobyt na ohlasovne úřadu. Kdyz by byla matka majitelem bytu musi spravnimu organu prokazat, ze v byte nebydlis, ze si ukoncila pobyt.
@jitka0a
@horsiee
u podnájmu to opravdu nelze. Je rozdíl nájemní a podnájemní smlouva. Nájemní smlouvu dostanete, pokud je ten, se kterým podepisujete smlouvu, majitelem bytu. Pokud je majitelem někdo jiný (např. družstvo), tak nemůžete dostat nájemní smlouvu, protože nájemní smlouvu má ten co byt "vlastní" protože je jen člen družstva a to mu na základě nájemní smlouvy pronajímá byt.
Jen pro informaci kdyby někdo hledal nájem tak u nájemní smlouvy je zákonem dané, že vám majitel nesmí zakázat trvalé bydliště, mít v bytě zvířata a nesmí tam být smluvní pokuty. Ale u podnájemní smlouvy si může nakázat kdo chce co chce a to, co platí v zákoně pro nájem pro podnájem neplatí 🙂

@mis_el a on je ten nájemník nějak problémový, že se obáváte varianty, že si sám adresu nezmění? pokud je to normální člověk, tak to budou první věci, které bude řešit. zrušit starou adresu, nahlásit si všude novou, novou op, v novém místě zaplatit za svoz odpadu atd atd...protože nikomu by nebylo k ničemu, aby mu pošta chodila někam, kde dávno nebydlí a kam to má třeba z nové adresy i daleko na převzetí pošty i třeba jednou za čas.