Zubní lékařka - cpe ty nejdražší úkony
Zdravím všechny,
Mám dotaz, nebo pokud víte alespoň na koho se obrátit.
Jsme s dětmi registrováni u jedné zubařky, je k dětem hodná,pecliva, ale problém je ten ze je strašně drahá...nedá se s ní na ničem domluvit,a cpe přímo ty nejdražší úkony. Má má to právo? Nebo musí nabídnout i levnější variantu? A já si mohu vybrat? Onehda jsem byla se synem, dávala mu bílou výplň,rekla jsem ji,ze mám u sebe jen tisíc korun a že na dražší nemám. Řekla že levnější je za 700 a dražší za 1200 chtěla jsem tu levnější a ona mi řekla jen...tak příště.... byla jsem nucena vytáhnout odložených 500 aby to synovi vůbec udělala. Může si toto dovolit? Takový přístup? Mám na horních zubech korunky, ty nejlevnější, na internetu jsem se dočetla že je platí pojišťovna ona chtěla za ně tisíc korun. a za chvíli budu potřebovat vyměnit a už mi vnucuje ty dražší keramické. Mohu je odmítnout a chtít zase ty obyčejné aniž by nás vyhodila? Fakt nemám na to nejdražší a jsem z toho zoufalá.... poraďte aspoň kde se obrátit, nebo zda víte zubaře který přijímá... moc děkuji s radami
@radka8888 nedělala a ani jsem po tom netoužila. Vím, že je to teď trend ale na druhou stranu jsem zase slyšela názory, že záleží, jak se ten RTG vyhodnotí - jeden zubař tam vidí kazy, druhý pouze stíny - takže já nejsem přesvědčená, že ten RTG je stoprocentní - ale na to jsem se neptala, mimochodem 😉
@andyasofi Dobrý den, z toho, co píšete mi přijde, že Vaše zubní lékařka smlouvu s pojišťovnou nemá- v takovém případě byste se na pojišťovně nedomohla ničeho a bude lepší, když si najdete lékaře, který smlouvu s pojišťovnami má a tudíž Vám může dělat výplně "zdarma", které pojišťovna hradí. Nesmluvní lékař si nechá zaplatit vše- a bude Vám nabízet hlavně varianty, které on považuje za nejlepší řešení...ale ten ceník by tedy vyvěšený v čekárně být měl...
@pavlina26 právě že smlouvu má - při vstupní prohlídce mi byl RTG a prohlídka uhrazen ale to, co mi teď dělala, byl nastandard a to už pojišťovna neproplácí. Jen mě překvapilo, že jsem platila vše - i umrtvení, pak si to ještě fotila na závěr, to si nechala asi taky zaplatit, i tu roušku kofferam. Nemám tu platbu rozepsanou ale na pojišťovnu nešlo nic. Zaplatila jsem 3000,- na ruku. Bohužel u nás jiní zubaři nepřijímají, i ona už má plno, ta situace je šílená. Jediný, kdo u nás přijímá, je klinika, u které platíte již za registraci, o dalších poplatcích nemluvě ☹
@petkula
Kompozitní bílá výplň je stejně vhodná na přední zuby i na stoličky, jen u stoliček dají někteří pacienti přednost levnějšímu amalgámu, protože není na zadních zubech tolik vidět. Pokud je navíc kaz na stoličce veliký, je dokonce bílá kompozitní výplň vhodnější, protože se na zub váže chemicky a zub jakoby lépe drží pohromadě, zatímco amalgám se chemicky neváže a působí pak jako klín v zubu a zub pak může prasknout nebo se ho kus ulomit.
Pokud máte staré amalgámy a spáry mezi zubem a výplní, kde se časem prostě kaz vždycky udělá, nechala bych si výplně určitě předělat, ale pokud nechcete investovat tolik peněz, zeptejte se na možnost amalgámu. Dnešní kapslovaný amalgám obsahuje přesný poměr všech látek, ze kterých se míchá, není to tak jako dřív, když to sestřička od oka míchala sama, tím pádem tolik nekoroduje a nespáruje, lépe těsní a vydrží mnohem déle.
Rengeny jsou určitě nutnost, bez rtg nelze poznat kaz v mezizubním prostoru a pod výplní, protože až se tam udělá díra a teprve lze pouhým okem poznat kaz, je to už většinou za pět minut dvanáct, jedná se už o kaz v té nejtěžší fázi a můžete přijít o vitalitu zubu, což znamená čištění kanálků (laicky trhání nervů) a jejich plnění plus dost často i korunka, opět nemalá finanční zátěž, nebo přijít rovnou o zub. Doktor, který udělá stovky rtg za rok, je umí i spravně odečíst, věřte mi, dnes musí mít rtg každý zubní lékař, bez rtg si nedovedu představit ani diagnostiku ani léčbu zubních kazů.
Ještě poznámka: zubní kaz nebolí, kdyby bolel, máme denně plné ordinace zubních lékařů, bolí až zánět nervu v zubu, což už je opět situace za pět minut dvanáct. Proto je v zubním lékařství, a nejen tam, tolik důležitá pravidelná preventivní prohlídka.
@petkula
Ještě k tomu, co pojisťovna platí:
Kofferdam neplatí, ale většina zubařů jeho cenu rovnou započítá do ceny výplně a nerozepisuje po položkách.
Injekce hradí částečně. Klasickou injekci s obyčejnou jehlou, která se píchá do měkkých tkání okolo zubu, pojišťovna hradí, ale pouze na úseky zubů, takže pokud potřebujete jako lékař píchnout injekci k jedničce a zároveň k trojce (špičák), tak uhradí pouze jednu injekci, druhou musí dát doktor zadarmo a nebo pozvat pacienta na opravu obou zubů zvlášť v jiné dny.
Pak je tu možnost injekce intraligamentární, která se dává přímo k zubu do žlábku mezi zubem a dásní, je čímdál oblíbenější, protože u ní nehrozí tolik komplikací, jako u klasické, dává se minimální množství anestetika, pacientovi pak půl dne nebrní půlka pusy a může se normálně najíst a napít, může normálně mluvit, ale nehradí ji pojišťovna.
@petkula Dobrý den. Není pravda, ze by fotokompozitni vypln ( bila) nebyla vhodna na stolicky. Mohla vam delat opg rtg i upresnujici snímky na kaz v mezizubnich prostorach, maly bw, ktery normalni opg nebo oko neodhali.
Kazdopadne za koffrdam se bohužel doplácí, je pro lepsi tesnost a suche prostredi, ktere je k bile vyplni nezbytne.
A pokud amalgamove vyplne netesni my davame vybrat jestli bílou nebo zpatky amalgam. Pokud jsou to velke cavity ( otvor kde je vypln) a pod tim je navic kaz a jsou to kazy druhe treti ctvrte tridy je pravda ze tam amalgam nelze a musi se dat bila. Amalgam by vam tam nedrzel.
Ještě existuji sklonomerni vyplne ktere jsou na pojistovnu avsak jsou povazovany jako za dlouhodobe provizorni. Tzn ze tam nemůžou byt navzdycky ale treba na rok .
Kazdopadne nekteri lekari jsou vice otevreni alternative, nekteri jsou bezkompromisni. Pokud se vam to nezda tak zmenit lekare. Idealne nejakeho stareho, ty nemaji problem tam "neco" dat a cau. Ale je to zase otazka kvality a jestli tam nebudete litat porad z duvodu, ze vyplne budou padat
Pekny den 😊
@suromana
@lucinkaver moc děkuji za odpovědi, naše zubařka bohužel nedává na výběr, nedělá ani ten hrazený, kapslovaný amalgám. A jiného zubaře opravdu nejde v našem městě ani okolí sehnat, všude řeknou, že mají plno a ani do pořadníku neberou. Ještě mě trápí jedna věc a sice, ty nově udělané stoličky - s tou bílou plombou mě při skusu tvrdšího sousta bolí. Třeba když kousnu do masa, takže zatím koušu na druhé straně. Jinak mě nebolí ale nevím, zda se nemám paní zubařce ozvat nebo myslíte, že to časem odezní?
@petkula Achjo, lituji Vas. Takze jedine si nasetrit, a penize obetovat 😔 A u te bile. Bohuzel reaguje chemicky, může se stat, ze zub bude citlivejsi klidne i tyden, někdo je snasi hur. Jako treba ja 😀 Muze byt citlivé i na studene, na teple. Pokud vadi kdyz dokousnete, chvili bych pockala, muze to byt nezvyk. Ale max 2 az 3 dny, pak bych ji zavolala at zkusi vypln vyartikulovat znovu, snizit a zalestit. To jsou radosti ze? Nekdy si rikam, zlaty amalgam. 😀
Drzim palce, at to co nejdriv prestane
@petkula artikulace= nedostatecne zbrousene, musi si tam dat znovu takovy barevny papirek pokousete a vidi kde a jaky hrbolek jeste zavazi 😊
@lucinkaver no super ☹ zítra to bude týden, co jsem tam byla, tak jí asi zavolám.
@petkula To rozhodně, pokud vam to reaguje az tak moc, my davame pod bílou vypl podlozku ze sklonomeru, aby primo nekomunikovala s nervem, ale treba to bude opravdu jen spatne zbrousene. 😊 Ale zavolejte si tam
@lucinkaver to je tedy spíš na odbornou diskuzi stomatologu, ale to jsem myslela, že už dneska nikdo neděla. Tedy podložky myšleno.
@radka8888 To je pravda. Podložky normálně neděláme, jen když není žádná jiná možnost, musi tam byt bílá a pacient nam na ni reaguje přehnaně. Ale mo casto se to nestává😊 Ale vite jak, co lekar, to jiny postup. 😊😊
@radka8888
@lucinkaver tak jsem tam dnes volala a sestřička říkala, že pokud mě to bolí jen při skusu, tak ať ještě týden vydržím a jestli se to rozjede, tak se pak mám ozvat. Tak doufám, že to přejde. Nechci, aby mi zase ten zub vrtali ☹ Ten komposit je jen jeden druh nebo je jich více druhů? Třeba jestli někdo snáší hůř některý druh a dalšímu to třeba nevadí?
@petkula Zajímavé. My vetsinou uz davame termin, pokud nam pacient rekne, ze to tyden boli. Každá ordinace to ma jinak 😀
Kompozitu je siroka skala na trhu. Kazdopadne funguji vsechny na chemicke a svetlem tuhnouci bazy. Jedine zastaralej Evicrol funguje bez svetla a ma i trochu odlisne slozeni. A ten je na pojistovnu 😊
@lucinkaver no doufám, že to bude o.k., taky bych raději, aby se mi na to hned podívala...A když je tolik druhů kompozitů, neměla by se dělat nějaká zkouška, jak na něj tělo reaguje? Ale když to mám umrtvené, tak se to stejně asi nepozná, že?
@petkula Kompozitu je nekolik druhu = značek. Jinak funguji na stejne bazy... 😊 a bude to ok, jen je blby, ze bolest zubu je jedna z nejintenzivnejsich 😊 Ale neboj.
U kompozitu může občas zub po zhotovení výplně pobolívat, ale intenzivní bolest pouze při skusu na zub je obvykle vina špatně vyartikulované výplně, někdy stačí opravdu jen malinko zbrousit a je po bolesti. V ordinaci otázka pár minut.
@lucinkaver chápu. Já jsem to zle pochopila, že je to Standard, tak jsem se podivila. Spíš že zvědavosti.

@nicol22
@suromana
@lucinkaver Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem nově zaregistrovaná u jedné zubařky a dle RTG mi údajně našla cca 13 kazů. Přitom až do loňska, k dy jsem chodila 2x ročně na prevenci k jiné paní dr., která již bohužel skončila, neměla jsem žádné kazy. Ani teď mě žádné zuby nebolí. Mám odně zaplombovaných zubů - bohužel z dětství ale jinak se o své zuby starám - chodím k hygienistce, čistím si mezizubní prostory. Nyní jsem u ní byla a u dvou horních stoliček mi vyměnila staré plomby za bílé - kompozit. Nedala mi na výběr, jakou chci variantu, prostě dělá jen bílé výplně. Co jsem se dočetla pak na internetu, mi teď nedá spát. Prý se ty bílé výplně mají dávat jen na přední zuby a na stoličky se vůbec nehodí, že nezvládnou tu zátěž. Zaplatila jsem za ně 3000,- což je pro mě opravdu hodně 😞 Chystá se mi vyměnit i ty další plomby a já teď váhám - pokud mě nebolí a nejsou vydrolené - i když paní dr. tvrdí, že nedoléhají, mám si je nechat převrtat? Pokud ano, je vhodné si nechat do stoliček dávat ten bílý kompozit nebo mám trvat na něčem jiném, případně čem? Vím, že se pak nabízí i keramická výplň ale ta je ještě dražší...Další věc, vím, že ty bílé výplně pojišťovna nehradí ale já jsem zaplatila de facto vše - umrtvení, pak tu gumovou roušku - kofferam a výplň - je to v pořádku? Opravdu se z toho nedá nic proplatit pojišťovnou? Jsem z těch cen opravdu úplně rozčarovaná 😞