Jak zvládnout finančně rozchod s přítelem a dítětem?
Zdravím, s přítelem se rozcházíme, nějakou dobu budeme spolu ještě bydlet a šetřit si každý na kauci ale příští rok se od sebe stěhujeme. Jak to mám zvládnout sama finančně? Co si všechno mám vyřídit a jaké všechny přídavky a příspěvky můžu mít? Vůbec se v tom nevyznám a absolutně nevím.
@nock do dvou let ditete mas narok na vyzivne i ty.. pak prispevek na dite a na bydleni.. aliky doporucuju soudne i kdyz ted jste domluveny.. co neni soudne to nevymuzes.. a ono az si najde jinou zenu, nebo ty chlapa, nebude to tak ruzovy.. i ta pece me osobne prijde lepsi jasne dana.. nevznikaji tolik dohady, zmeny atd.. je tu skupinka samozivitelek, tam.holky vedi a poradi hodne.. drz se.. a za me co nejdriv odejit.. my spolu bydleli mesic a bylo to peklo..
Aktuálně řešila kamarádka a na přídavky má nárok až když měl chlap 3 měsíce zrušený trvalý pobyt v bytě. Nestačilo ani jeho písemné prohlášení, že tam už dávno nebydlí. Tak si to zkus pozjišťovat dopředu, kdybys zůstávala ve stávajícím bytě.
@zmrzlinka Souhlas. Pichnu asi do vosiho hnizda, ale zakladatelka by se mela zasadit o to privydelat si, je-li to alespon trochu mozne. A za druhe by se mel angazovat pan otec (alimenty na dite a i na ni, pokud to lze v jejich situaci). A az potom natahovat ruku a zadat po danovych poplatnicich, abychom platili za jeji chybny vyber partnera. Zni to sice mozna tvrde, ale uz me rozciluje, kdyz se skoro kazda zena s ditetem pta, na co ma OD STATU narok, ale nejak zapomina, ze postarat by se mela predevsim ona a otec jejiho ditete. Cekam, ze se tu na me sletne hejno vos, ale uz nebudu odpovidat, moje rozhorceni to stejne nezmeni.
Já jsem se kvůli rozvodu musela vrátit do práce mnohem dřív... Jen z přídavků a rodičáku se moc dobře žít nedá. Hodí se pak každá koruna... Jinak příspěvek na bydlení, na dítě. Ale to nedají hned. Musela jsem mít podanou žádost o rozvod a to jsem se přestěhovala do nájmu, kde jsem byla jen s dětmi bez ex.
@michaela666 já právě nebudu zůstávat ve stávajícím bytě ale ani jeden tu nemáme trvale. Budu se stěhovat ale na příspěvek na bydlení musím mít doklad 3 měsíce o nájmu takže já nevím co a jak to udělat
@zanett máte sice pravdu ale já bohužel nemám možnost jak si přivydělat. Nemám hlídání ani nic jiného a řeším to dopředu. S partnerem jsme s edomluvili na spolubydleni ještě tak do února abychom měli oba možnost našetřit na kauci ale potom s nájmem to nezvládnu takže raději si to všechno pojišťuji dopředu ☺️
@nock Otec bude bydlet někde dál? Brigáda se dá upravit podle jeho pracovní doby tak, aby mohlo být dítě s ním a ty si něco vyděláš.
Jako samoživitelka na rodičáku i se všema přídavkama vyjdeš taky jen tak tak. Kamarádka nyní ve stejné situaci i s příspěvky a alimenty na dítě jí zůstane 2500,- na měsíc komplet na všechno....takže ta brigáda mi přijde fakt jako nutnost. Teda pokud nemá otec vyšší plat, aby ti mohl dávat víc peněz.

@nock taky jsem zůstala sama s dcerou když jí byl rok a půl. Určitě příspěvek na bydlení, příspěvek na dítě a domluvit si ať už soudně nebo jakkoli alimenty podle toho u koho dítě bude. Nebyla to žádná hitparáda, ale přežily jsme.