Cesta dítěte s příbuzným na Slovensko. A co doklady?

bufina
24. zář 2011

Brácha jede asi za měsíc s neteří na výlet k rodině na Slovensko. Napadlo ho, že by vzal i naši malou. Jsem se ho ptala jak to ale bude s dokladama. Mávnul rukou s tím že jedou přece jen na Slovensko... To se mně ale trochu nezdá, přece i já musím mít u sebe doklad totožnost - občanku. Pas by asi nepotřebovala dělat, když nejede mimo EU, nevíte někdo, jestli existuje ještě nějaký jiný doklad, nebo já musím napsat souhlas s tím, že mé dítě vyvezou mimo ČR? Vím třeba, že tohle se řešilo snad loni v TV, že byl problém, když třeba chtěli vzít prarodiče dítko do Chorvatska.... Bych nechtěla, aby je někde zastavili policajti a měli problémy...

kolca
24. zář 2011

kuk,
já myslím, že malá by musela mít vlastní pas. Pokud bys jela ty a měla ji v občance nebo v pasu, tak by ho nepotřebovala, ale pokud pojede bez tebe, tak musí mít svůj doklad tj. pas.

jajina.c
24. zář 2011

Určitě by malá měla mít vlastní pas a ještě lépe bráchovi napiš čestné prohlášení, že mu svěřuješ na určitou dobu svou dceru. Naši si malého brali sebou do německa ( jeli jen na nákupy cca 80 km od našeho bydliště ) a já jim dávala můj pas, kde mám malého napsaného a ještě jsem jim psala v němčině čestné prohlášení, že jim ho svěřuji a připsala jsem tam i telefon na sebe. Nikdo je nekontroloval, ale co kdyby... Ať se malé líbí🙂.

barky
26. zář 2011

no kedže na slovensko hranice niesu je to o štastí ak ho nezastavia policajti tak nič nepotrebuje, ale ak ano bolo by to brane ako unos. Takže vlastny pas a čestne prehlasenie.