icon

Jak poznat toxický vztah?

alca94
20. bře 2026

Ahoj, už delší dobu přemýšlím nad svým vztahem s přítelem a začínám mít pocit že není úplně zdravý. Často mi vyčítá že za spoustu věcí, které se nám v životě nepovedly, můžu já. Problém je že o sobě pak i často pochybuju.
Dřív mi i moje okolí říkalo, že s naším vztahem něco není v pořádku. Jenže já jsem s stále chci být, takže jsem se od některých lidí radši distancovala protože jsem to nechtěla poslouchat. Teď mi ale nedovoluje se s nikým novým ani bavit.
Nevím jestli nakonec neměli pravdu. Vlastně nejsem šťastná,zároveň si ale neumím představit co bych dělala bez něj.
Byly jste někdo v podobné situaci?

l_
20. bře 2026

Zijes s manipulatorem.. utec..

hojda
20. bře 2026

Kamarádka už pak byla ve stavu, kdy se omlouvala partnerovi, za to, že on třeba něco rozlil nebo rozbil, žila v tom dlouho kvůli dětem, uvědomila si to celé až když byla pryč.

sklepka
20. bře 2026

Jak dlouho jste spolu? Uteč. Bude ti pak lip

anonym_2f98e4
20. bře 2026

Já ne, já bych s nikým takovým nežila, ale moje máma jo - nejprve ji okouzloval, pak ji manipulacemi separoval od okolí, donutil jí skončit v práci, takže se na něm stala i finančně závislá (ne že by byl schopen zabezpečit rodinu) a pak jí začal třískat. Důvod si našel jakýkoliv. Také neuměla odejít. Zemřela, když mi bylo 16.

elvira
20. bře 2026

@alca94 pokus se vymezit si pro sebe jedno odpoledne v týdnu. Venuj se zálibě, rodině, kamarádce.
Pokud mu to bude vadit nebo ti to bude zakazovat, připravovala bych se na odchod.
Až si budeš jistá, sver se třeba mámě, určitě té podpoří.

levandule_k
20. bře 2026

Jestli nemáte děti, tak si je nepořizuj, bude se ti odcházet o dost lépe, snadněji, i když i tak to bude těžké. Už jsi odříznutá od okolí kamarádi, rodina. Zakazuje ti bavit se jinými lidmi.... Jako ano můžeš se cítit, že ho miluješ, ale on tebe nemiluje, on tě chce jen ovládat, využívat, kontrolovat. Pro něj je to jen hra.

Začni na sobě pracovat, najdi si psychologa, začni si budovat sebevědomí, hranice, zpracovávat nevhodné vztahové vzorce, ti za chvíli tak super nepřijde.

levandule_k
20. bře 2026
@anonym_2f98e4

Já ne, já bych s nikým takovým nežila, ale moje máma jo - nejprve ji okouzloval, pak ji manipulacemi separoval od okolí, donutil jí skončit v práci, takže se na něm stala i finančně závislá (ne že by byl schopen zabezpečit rodinu) a pak jí začal třískat. Důvod si našel jakýkoliv. Také neuměla odejít. Zemřela, když mi bylo 16.

@anonym_2f98e4 To je naprosto strašné, čím jsi si musela projít.

l_
20. bře 2026
@levandule_k

Jestli nemáte děti, tak si je nepořizuj, bude se ti odcházet o dost lépe, snadněji, i když i tak to bude těžké. Už jsi odříznutá od okolí kamarádi, rodina. Zakazuje ti bavit se jinými lidmi.... Jako ano můžeš se cítit, že ho miluješ, ale on tebe nemiluje, on tě chce jen ovládat, využívat, kontrolovat. Pro něj je to jen hra.

Začni na sobě pracovat, najdi si psychologa, začni si budovat sebevědomí, hranice, zpracovávat nevhodné vztahové vzorce, ti za chvíli tak super nepřijde.

@levandule_k ona ho realne uz nemiluje.. jen zije ve strachu a v manipulaci, ze sama nezvladne ani prejit silnici, natoz neco vic..

@alca94 klidne napis soukrome, mam s manipulatorem dite, nejsme spolu sest let a narocny je to porad..

reeeza
Autor odpověď smazal
reeeza
21. bře 2026

Tohle je přesně ta životní situace, která ti dá obrovskou lekci do života. Odejít z toxického vztahu/ vztahu ve kterém nejsi šťastná totiž znamená postavit se za sebe, své pocity, intuicu a dát si šanci být šťastná s někým jiným nebo i sama.

Samozřejmě je fajn neměnit partnera beze snahy o komunikaci a záchranu vztahu. Ale pokud toto proběhlo bez výsledků, je lepší to ukončit.

To nejhorší a nejbolestnější si totiž jinak způsobujeme my sami tím, že se to bojíme pustit..Věř mi, tohle by tě stejně jednou semlelo, pokud se tak již neděje.

Navíc popřemýšlej i o tom, jestli to není spíš tvá závislost na něm, než láska. Láska dává svobodu, závislost nasazuje pouta. A opět, mohou nám je nasazovat druzí, ale můžeme si je nasazovat i my sami. Z mnoha důvodů. Nejčastěji to je nízké sebevědomí. Dobrá zpráva je, že na tom se dá pracovat🙂 Ale je to ve tvých rukou;)