Jak překonat finanční závislost na partnerovi?
Pojďme pro jednou zavedení anonymity na Modrém koníkovi využít k dobrému.
Často se tu objevují témata, že se ženy bojí od svých partnerů odejít, protože si myslí, že to finančně nedají. I v osobním životě jsem pár podobných potkala. Většinou z toho pak vyšel dosavadní model soužití - muž doma finančně velí, spravuje investice, žena mnohdy nemá přehled o výdajích domácnosti, natož o příjmech. Ani neví, kolik asi partner bere a kolik peněz mají odloženo. Dokonce od něj dostává jen přidělenou částku nebo musí z rodičáku pokrýt jídlo, drogerii a oblečení pro ni a děti.
Pokud tak fungujete vy, proč to tak máte?
A když jste to tak měly a rozhodly jste se pro změnu, co bylo příčinou?
P.S.
Upozorňuji, že jakékoliv pokusy na poskytování finančního poradenství budu v diskuzi mazat.
Mam milujiciho manzela, ale nikdy, nikdy bych nemela spolecny ucet. Kdyz uz tak kazdy svuj a pak spolecny, kde budou spolecne penize. Jedeme spolecne, ale kazdy se svym uctem. Pro nekoho nepochopitelny. Pro pripady rozvody, mame vsechny finance rozdeleny, vyreseny a resili bychom pouze deti.
Mam milujiciho manzela, ale nikdy, nikdy bych nemela spolecny ucet. Kdyz uz tak kazdy svuj a pak spolecny, kde budou spolecne penize. Jedeme spolecne, ale kazdy se svym uctem. Pro nekoho nepochopitelny. Pro pripady rozvody, mame vsechny finance rozdeleny, vyreseny a resili bychom pouze deti.
@kakba takhle to máme taky.
Každý svoje účty a zároveň jeden společný, kam oba posíláme peníze a ze kterého platíme všechny společné výdaje
Společný účet nikdy, každý svůj, finance ošetřené a rozdělené, jasně dané, co kdo platí. Vždy jsem vydělávala víc než partner, nikdy ani na mateřské jsem se nikoho o peníze neprosila a ta svoboda je nejvíc, nenechala bych si ji vzít.
@anonym_autor Máme společný účet a to od začátku, ještě na škole jsem se k manželovi nastěhovala a zřizovali jsme společný účet. U nás vydělává jen manžel, je OSVČ a kolik vydělá netuší ani on. Teda víme to rámcově, ale přesná čísla až jednou za rok.
Nikdy jsem se o nic neprosila, prostě koupím, co chci a potřebuji, o velkých výdajích si říkáme nebo si nich radíme, oba víme kolik můžeme utratit.
On mi řekne, že bude kupovat třeba zahradní sekačku, já mu řeknu o nové pračce, ale jestli jsem si koupila nové boty neoznamuji.
Mě to takto vždy přišlo naproto přirozené, logické a atomatické. Vůbec jsem nikdy nepřemýšlela o rozdělených účtech.
My jsme léta měli rozdělené účty a společné peníze, ale mě pak trošku vyděsilo, kdyby se mnou něco stalo, tak než se to vyřeší, nebudou odcházet platby na elektřinu a do fondu oprav, tak jsme si zřídili společný účet. Jak běžný, tak spořící. Plus máme každý svůj. Manželovi na jeho chodí výplata, zaplatí z něj alimenty a telefony a zbytek posílá na spořící, ze kterého se to pak přeposílá na běžný. Moje výplaty chodí na společný, kde nechávám minimum a zbytek taky přeposílám na spořící. Běžné věci v řádu tisíců si kupujeme jak kdo potřebuje, bavíme se o velkých věcech typu dovolená, nový spotřebič atd. Já ani muž nekontrolujeme, za co druhý ze společného účtu utrácí. Plus když se chceme překvapit, tak si přepošleme peníze na soukromý a platíme z něj (plus já z něj platím charitu). Systém mi vyhovuje, nikdy jsme si na nepřepočítávali výplaty na korunu, nevyčítali si, kdo za co utrácí a zároveň máme oba hodně podobný přístup k financím.
Mame kazdy svuj ucet ale ja vim kolik manzel vydelava a jake ma vydaje. To same on vi o mne. Z manzelovi vyplaty se plati fixni naklady + nakup potravin a drogerie. Ja platim vsechno kolem deti - obleceni, krouzky, vylety a podobne. Zbytek penez odkladam na dovolenou, opravy domu a vytvarim financni polstar.
@anonym_autor Máme společný účet a to od začátku, ještě na škole jsem se k manželovi nastěhovala a zřizovali jsme společný účet. U nás vydělává jen manžel, je OSVČ a kolik vydělá netuší ani on. Teda víme to rámcově, ale přesná čísla až jednou za rok.
Nikdy jsem se o nic neprosila, prostě koupím, co chci a potřebuji, o velkých výdajích si říkáme nebo si nich radíme, oba víme kolik můžeme utratit.
On mi řekne, že bude kupovat třeba zahradní sekačku, já mu řeknu o nové pračce, ale jestli jsem si koupila nové boty neoznamuji.
Mě to takto vždy přišlo naproto přirozené, logické a atomatické. Vůbec jsem nikdy nepřemýšlela o rozdělených účtech.
@alianan Jak vlastně víte, kolik můžete utratit, když ani jeden z vás netuší, kolik vyděláte?
podobně to měla známá. Dokud se nerozváděla, tak nevěděla, kolik muž vydělává, s jakou částkou hospodaří, kolik utratí, kolik mají našetřeno. Až při rozvodu zjistila, že muž kupoval pozemky, o kterých jí ani neřekl, zjistila to prolustrováním jeho papírů. Pro mě dost nepochopitelný model soužití.
My máme společný účet, takže naopak máme oba přehled, oba se domlouváme, co koupíme, do čeho investujeme. Není jeden závislý na druhém, hospodaříme společně.
podobně to měla známá. Dokud se nerozváděla, tak nevěděla, kolik muž vydělává, s jakou částkou hospodaří, kolik utratí, kolik mají našetřeno. Až při rozvodu zjistila, že muž kupoval pozemky, o kterých jí ani neřekl, zjistila to prolustrováním jeho papírů. Pro mě dost nepochopitelný model soužití.
My máme společný účet, takže naopak máme oba přehled, oba se domlouváme, co koupíme, do čeho investujeme. Není jeden závislý na druhém, hospodaříme společně.
@betelgeuzz Moje kamarádka taky. Nestačila se divit, kolik měl odloženo při rozchodu.
@anonym_autor My též máme každý svůj účet, ale já pracuji na 1/2 úvazek za pár šlupek, děti beru po obědě a děláme si společná odpolka. Muž platí víceméně všechno… Asi kromě internetu. Má proti mně hromadu. A každý měsíc mi v domluvený den ještě pár tisíc posílá navíc, abych měla na život s dětma. 🙂 Vím, jaké máme investice, výdaje, děláme spolu i nějaké obchody s nemovitostmi nebo třeba investice do ruzných projektů a pak se o to “dělíme”. Jsme manželé a společnící zároveň, bych tak řekla.
@alianan Jak vlastně víte, kolik můžete utratit, když ani jeden z vás netuší, kolik vyděláte?
@anonym_autor Tak rámcově víme, víme jestli se ten měsíc vydělalo více nebo méně peněz, kolik se vydělalo opravdu se dozvíme až od účetní jednou za rok.
Ono to tak asi bude mít většina OSVČ, "přebytky" peněz se točí v podnikání a pokud je potřeba koupit něco většího, tak se částka převede z podnikateského účtu.
Vidím a mám hesla samozřejmě i do podnikatelského účtu.
My máme společné i telefony nebo i maily, vše používáme vše společně, takže si chudák si chudák ani pozemky načerno koupit nemůže.

Ještě před manželstvím jsme měli každý svůj účet a máme to tak stále. Funguje to, navzájem víme, kolik je na kterém účtu, máme přístup na účet toho druhého. Společný účet neplánujeme, je to zbytečné. Manžel nemá důvod mi vybrabčit účet, já jemu také ne. O větších výdajích rozhodujeme společně.