Budu dávat příkrmy už od začátku 5. měsíce
Ahojte, potřebovala bych poradit.Za chvíli budu dávat první příkrm a jelikož nekojim, tak začinám už od začátku 5 měsíce.Chci ze začátku kupovat jen zeleninu ve skleničkách.Kolikrát tu samou zeleninu múžu ohřívat?Jestli tady má někdo stejné zkušenosti,že nekojil a začal s příkrmama tak brzy jako já,tak budu ráda za každou radu. Děkuji 🙂
@nikiii777
@wampzee Já to složení UM nijak zvlášt nestudovala, dokrmovala jsem jen 1. 14 dní, netvrdím, že je lepší, ale určitě dítě na UM ohledně živin nestrádá oproti mateřskému mléku. Ano, MM je na míru, ale pokud matka třeba nemá úplně pestrou a vyváženou stravu, tak to s těmi živinami nemusí být nijak zvlášt úžasné. Fakt nevím, jestli je "tučnější" nebo je to náhoda, že děti na UM jsou často cvalíčci 🙂
Taky si nedovedu představit, že bych svého dvouletáka kojila, my jsme prostě postupně kojení nahradili příkrmy, ze začátku jsem dokojovala, pak už ne a mezi jídly jsem kojení nenabízela, takže v tom roce měl 5 porcí jídla a kojila jsem jen v noci, to jsem pak zrušila ani na UM nebyl prostor
Um není lepší...v mm nenajdeš konzervanty, éčka, palmový tuk, proto je dobré ho nahradit co nejdříve pestrou stravou...proto už jsme jen na jedné dávce. Ale s ohledem na trávení mé dcery...proto jsme začali později.
Matka priroda je urcite to nejlepsi pro nase deti,o tom zadna a kazda maminka chce pro sve dite to nejlepsi,ale ne kazdy ma tu moznost a tim,ze to nejde,neznamena,ze nase laska ma mene kvalitni start do zivota. Mam prvni miminko,tak si rada poctu,udelam si nazor,ale dale si to jedu podle sveho. A hle,mala je spokojena a vesela,kazdy ji chvali jaka je bystra a sikovna a nemam zadne zkusenosti jen ji miluji a ucime se od sebe navzajem. Koukala na me pri jidle a tata byl pracovne pryc,ale ja uz citila,ze je cas a zkusila ji dat brambec a um a jak ji smakovalo. Stale kojim,mala 5 mesicu,ale na obed a vecer davam um a zitra dame hipp prvni lzicka,zkusime dyni,ale myslim,ze bude smakovat a pak zacnu asi neco sve a neco kupovane. Dnes uz neni nic bio,protoze veskere splodiny jdou nahoru a s destem to pada zpet dolu,do pudy,takze zdareeec..
@slecnakaterina naprosto s Tebou souhlasim,kdyz to nejde,tak to proste nejde...ale to neznamena,ze kdyz holka nemuze dite kojit,ze je o to horsi mama,ovsem biomatky jsou jineho nazoru...
Jinak ja ve ctvrtek zacala prvni lzickou od Hippu,mrkev...a zatim dobry,neprskal,hezky bastil...uz mam koupenou brokolici a dyni,tak v pondeli zkusime dalsi druh...ta mrkev je chutove moc dobra,pochybuju,ze z kupovany bych to takhle dobre uvarila...
Ty debaty jsou fakt vtipné🙂 každý ať se zařídí dle svého. Mimochodem v západní evropě se jako první příkrmy nedávají zeleninky, ale začíná se s kašičkama🙂
Paní se ptala na skleničky, už jsem poradila, ale ke zbytku diskuze bych měla dvě faktické připomínky:
1) UM je náhražkou MM, ať se kdokoliv snaží jak chce, tak je to pouze náhražka (ale samozřejmě je snaha o co nejlepší náhražku, tak proč ho zatracovat nebo démonizovat? Prostě po MM je to to nejlepší, ale UM je druhé nejlepší. Mimochodem to, že např. obsahuje palmový olej, tak to přirozeně vychází z obsahu palmitátu v MM
2) Dále dusičnany v zelenině závisí na míře hnojení a tom, jak je zelenina váže, rozhodně se nemusí hlídat jen u špenátu (ten je nevhodný ve větším množství kvůli šťavelanům pro ledviny) - jsou rizikové především u brukvovité zeleniny (ředkvičky, kedluben, brokolice, květák, atd.), která třeba na jaře z obchodu je naprosto pro děti nevhodná a může způsobit i kopřivku (to poslední je z praxe zdravotní sestřičky z ordinace, která mi říkala, že se s tím na jaře hodně potkávají).
@pucmelinka tak ja treba jsem ten typ maminky, o ktere se rika ,,biomatka,, a presto UM jako dokrm ke kojeni davam...
@luj89 tak to nebudes ta klasicka biomatka 🙂
@pucmelinka nosim mimi v satku, spime spolu v posteli, kojim na pozadani, funguju jako zivy dudlik, klasicky dudlik nepouzivame, lahvicku na UM taky ne, takze se za biomatku s hrdosti povazuju 😀. Jen mam proste malo mleka, takze musim dokrmovat UM... Ale asi chapu jak to myslis. Vzdy kdyz tohle na nejakem foru zminim, sesype se na me lavina rad a doporuceni at dokrmy nedavam s tim, ze se do par dnu urcite rozkojim... Rady maji nactenenpekne, ale jak mi vysvetlila LP... Nekdo ma nemocnou stitnou zlazu, nekdo ledviny a nekdo proste nema tolik vyvinutou prsni zlazu a at dela co dela, mleka ma malo.
@luj89 presne tak,ja mela taky malo mlika,at jsem se snazila sebevic a delala vse,proste nebylo...a vetsina tech bio odsuzuje vsechny,co nekoji s nazorem,ze si to ulehcujeme...jen nechapu v cem...vyvarovani lahvicek mu fakt nebavi,kdyz jdem ven,taham plno veci,aby mel malej um dle potreby,finance neresim...takze fakt nechapu,v cem si to ulehcujeme...ale Ty mas celkem.zdravej nazor,budes ta svetla vyjimka 😉
@pucmelinka presne tak, ulehceni v tom opravdu neni... To dokrmovani po kojeni je jeste narocnejsi, nez kdyz se podava jen UM, protoze nikdy nevis, kdy bude dokrm potreba a kdy mu bude stacit tvoje mlicko. Takze je otazka, jestli nakojit a pak pripadne se rvoucim ditkem delat dokrm, nebo ho udelat dopredu ale s tim, ze bud muze vystydnout, nebo ho budes moct vyhodit, protoze bude mimcu stacit MM. Priznam se, ze jsem mela obdobi, kdy bych to kojeni nejradsi vzdala, ale vydrzela jsem a dokrmuju uz min nez driv. Doufam, ze po zavedeni prikrmu se UM zbavime 🙂.
@luj89 naprosto Te chapu,my takhle bojovali dva a pul mesice,odsavala jsem pak jen 10 ml denne,to uz vazne nemelo smysl...byla jsem zoufala,nic jsem nestihala,moc jsem nejedla,takze pro mrnouse to UM bylo vyzivnejsi nez moje MM...ja zacala ted ve ctvrtek prikrmovat 🙂
@pucmelinka Mame to ale slozity 😀. A to jsem si pred porodem proste rikala, ze budu kojit a hotovo, absolutně by me nenapadlo, ze s tim muzou byt takove problemy... Jak jsem potom zjistila, hodne zenskych v mym okoli s kojenim a dostatkem mléka bojovalo (hlavne u prvniho ditka). a jak je stare mimco? 🙂 Z jakych zdroju jsi cerpala info o zavadeni prvnich prikrmu?
@nikiii777 ja jen nechapu matky, co uplne zbytecne odsuzuji jine.. Za kojeni/nekojeni, za bio/nebio, za mm/um... Byl by nam vsem lip, kdybychom si radily, podporovaly se a respektovaly sva rozhodnuti. To je vse,co rikam. Takze mi tvuj komentar odsuzujici kojeni prisel uplne zbytecny..
Jen pro tvou informaci, WHO doporucuje kojit do 2 let a klidne dal.. Nejsem zadna "kojici liga" a nenutim to nikomu, jen mi vadi predsudky a odsouzeni.
@luj89 v mem okoli taky hodne holek bojovali,no,co nadelame,ze...
Malemu bylo ve ctvrtek 5 mesicu,korigovane o tri tydny tydny mene,proti jsem zacala az ted...informace mam od detske doktorky,jinak jsem si precetla nejaky clanky...vicemene se to shoduje...

@wampzee A jo,promin ja jsem prehledla ze si psala ze tvoje mala je na um,tak beru zpet 😉