Čím nahradit dětem sladkosti?
Ahoj, mám 6 měsíců miminko a začínám přikrmovat, proto jsem zvolila tuto kategorii 🙂. Napadá mě totiž jedna věc.
Babičky a tety na obou stranách jsou moc milé a chtějí být zapojené, máme po dlouhé době miminko v rodině takže všechna pozornost je zaměřována na nás. (někdy by té péče mohlo být méně, ale lepší než ignorace) To co mě trápí se týká toho, už teď je jasné, že naší malé budou podstrkovat všelijaké sladkosti. Jenže to já nechci, chtěla bych holčičku držet od cukru min do 3 let. Nechci diskutovat o tom zda to je možné nebo není, sama vím dobře jak to dopadne.
Potřebuji poradit jak všem těm starostlivým tetám a babičkám vysvětlit, že polskou čokoládu a cukr s cukrem vážně není dárek, který maminku potěší. Než je postavím před hotovou věc chtěla bych jim jako alternativu nabídnout seznam toho co je OK, jenže když jsem ho začala sestavovat napsala jsem ovoce/zelenina a také jsem skončila. :D ořechy jsou vhodné až od 3 let a tak si lámu hlavu jak dal. potřebuji postavit velmi sebevědomou teorii kterou budou všichni porušovat, ale aspoň s pocitem že dělají něco špatně, jestli mi rozumíte?
máte nějaké alternativy, zdravých tyčinek, sušenek, čokolád, lízátek.....
děkuji za případné zapojení Káča
@kakenkulla neobhajujte se... najděte si co nejvíc informací a zaveďte doma takový systém jaký Vám vyhovuje - zdravotně i třeba eticky...
rodina se postupně do nějaké míry bude muset přizpůsobit...i když někdy to trvá třeba několik let... kdy členové rodiny zjišťují, že zdravá strava může být chutná... a že s její pomocí lze opravdu ovlivňovat funkci jednotlivých orgánů...
než se nadějete, tak se s Vámi bude rodina třeba i radit, jen vydržte 😉
nesnažte se je změnit, jen podejte jednou dvakrát informace...
ale co se týká Vašeho dítěte a toho jak se stravuje Vaše rodina, tam je dobré být pevná... opravdu se to časem vyplatí.. a odrazí se to i na Vašem zdraví, úrovni energie i stabilnější psychice 🙂
jen je potřeba nebrat to fanaticky, ale hravě... a netlačit na sebe moc 🙂
Nejdem ekobiomatka, sladkosti mame asi takto. Cca do roka jsem se opravdu dost snazila, kdyz návštěva dotahla kolem roku kinder bueno tak sem vubec nechapala ze to mysli jako pro malou 🙂
Dort k prvnim narozeninam mela klasiku-piškot,ovoce, tvaro,smetana... kilo ho nesnedla,tak nevidím problem.
Cca od toho roka dostala ochutnat cokoladu -kvalitni ( většinou si i my kupujeme z cokoobchodu), ke snidani obcas klasickou domácí buchtu, ovocnou tycinku ze zdravy vyzivy, susenku od zemanky
Do ted ( 2,5r) mela celkem 3x lizatko- vzdy nestandartni situace 🙂 bonbony nikdy od nas, rodiny nebo pratel, par ve skolicce
Pokud ja něco kupuju tak zemanku,mixit,tyčku z vyzivy,zdravy krupky ( cca od pul roka do roka je mela pomerne casto)
Co me docela mrzi ze pokud je u nas nebo jinde detska nebo spis materska seslost tak kdyz nakrájím jabko, vino, papriku, redkvicky, melouna nebo jine ovoce zeleninu je dost deti co to.proste neumi jist
Nase neřest jsou kapsicky, i když kupujeme i lepsi znacky, tak stejne, neni to dobre
Pokud jdeme někdy do kavarny tak klidne dortik koupim, denne nebo tydne to fakt neni
Babicky vi ze krupky, zemanku, mixit, ořech kupuju s kupuji taky a zatim to funguje
Take nechci davat sladkosti do 3 let. Jenze problem s babickou a dedeckem. Moje mamka chape, ale tchyne, je to slozite. Vysvetluji ze nechci do 3 let a stejne si stoji za svym. Momentalne pokud dostane nejakou sladkost, manzel ji vezme a sni. Pokud bude u nich travit cas bez nas, to bude o neco horsi, tusim ze ji budou davat za nasimi zady.
Dekuji vsem, kteri se dokazali drzet tematu, za tipy a osobni zkusenosti 🙂
Taky myslim, ze obhajovani sebe nema smysl, vic bych zapracovala na vlastnim sebevedomi a utridila si (idealne spolecne s partnerem) jak to chceme delat. Jednak kvuli sobe a jednak kvuli detem, at uz se clovek rozhdone pro cokoliv, tak ma u deti sanci na uspech pokud je v nazoru konzistentni, ne ze doma tvrdi, ze cokolada je nezdrava a ze ji dite nemuze a pak ji vrazi diteti v krame, aby od nej mel klid.
Ono kdyz je clovek 100% jisty sam sebou a pripadne dotazy okoli zodpovida klidne a s nadhledem, tak si malokdo dovoli tvrdit neco jineho a kdyz ano, tak si z toho nic nedela. Musim rict, ze nasi by si nedovolili dat holkam neco o cem vi, ze bych s tim nesouhlasila, ale to je proste i jejich povahou (a i my tak byli vychovani), ze neexistuje obchazeni nazoru jedne autority.
Mne treba dcera tuhle rikala, ze ve skolce nekdo neco daval nekterym detem (ja nevim co, ale dcera si myslela, ze to byly bombony) a ze si nevzala a rozhodne to nebylo proto, ze by mela strach, ze se budu zlobit.
@bachovy_esence_poradna Ke glykemickému indexu si dovolím citovat z knihy "Co vám výživoví poradci neříkají":
"Pokud bychom se řídili čistě podle GI, měli bychom ideálně konzumovat hlavně potraviny, které mají GI nízký. Mezi takové potraviny patří například zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, maso a podobně. Naopak bychom se měli vyhýbat zpracovaným potravinám a přemíře cukru.
To zní dobře, ne? Částečně ano, nicméně GI je hned v několika ohledech výrazně zastaralý, takže byste mu neměli přikládat zbytečně velkou důležitost.
Skvělým příkladem nespolehlivosti GI je například fruktóza (moje pozn. odtud asi nízký GI agávového sirupu), jejíž GI je relativně nízké a mohlo by se tak zdát, že se jedná o poměrně zdravou potravinu. Fruktóza (respektive její nadbytek z průmyslově zpracovaných potravin) má na tělo celou řadu negativních efektů (rozsáhle rozebráno v jiných kapitolách knihy). Jaké další nedostatky GI má?"
Dále už zkrátím:
"Jednotlivé potraviny obvykle nekonzumujeme samotné. Pokud k dané potravině z nějakého jiného zdroje přidáme jiné živiny, jako např. bílkoviny, tuky či vlákninu, může se poměrně výrazně změnit GI. Význam GI jednotlivých potravin tím pádem klesá.
GI k hodnocení používá pouze průměrné hodnoty. Prvotní studie k ustanovení GI pracují pouze s průměry hodnot hladiny krevního cukru u jednotlivých subjektů. Je ale dobře známo, že jídlo, které může u někoho výrazně zvýšit hladinu krevního cukru, může u někoho jiného způsobit pouze mírné zvýšení této hodnoty. Každý člověk reaguje na konkrétní jídlo jinak. Jednou z pravděpodobných příčin je vliv střevního mikrobiomu.
GI vede k nesmyslné démonizaci některých potravin .Kvůli GI měly velice dlouho špatnou reputaci např. brambory. Přitom se jedná o velice zdravé jídlo bohaté na všemožné živiny."
Nechci vám to dál vyvracet, jinak s vámi v řadě věcí souhlasím. Jen jsem chtěla upozornit, že každá věc má víc náhledů a není dobré se na ni dívat jednostranně.
@lenkas1982 to každopádně 😉
glykemický index je něco orientačního... na druhou stranu u někoho se hladina krevního cukru tolik nezvýší proto, že má (častokrát bohužel jen zatím) organismus ne tolik zatížený... u jiného je organismus už oslabený a tak se hladina krevního cukru rozkolísá víc...
ono klasická medicína řeší vše přes čísla a měření...
zásadní je ale po jídle hlavně pocit - jak se cítím např 2, 3, 4 hodiny po snědení určitého jídla?
tělesně?
psychicky?
cítím únavu? podrážděnost? pobolívá mě hlava? neklid? stabilita? ... těch pocitů tam může být mnoho, ale to je to hlavní čím se potřebujeme řídit... opět se napojit na svoje tělo a vnímat ho....
jinak ad cukr: obvykle je jedna varianta opravdu mizerná...
pak lepší.. a pak třeba x dalších v nějakém ohledu lepších...
a každému může vyhovovat také něco jiného - záleží hodně na tom v jaké harmonii má orgány a tím pádem co v té chvíli dokáže strávit (něco jiného je potom až se mu trávení postupně srovná)
obecně samozřejmě čím méně slazení, tím lépe... 🙂 ono i zdravého domácího medu nebo datlí s mírou, jako ostatně všeho...
je potřeba hledat ne náhražky, ale stravovací styl, který má úplně jiné základy...
Nejlepší je dítě na to sladké vůbec nezvykat, co neznají, to jim nechybí. Sladkosti jim nahradit něčím domácím, třeba buchtou slazenou banány, popř. trochou medu 🙂
Je uplne zbytocne male deti ucit sladkostiam, budu ich mat dost v skole... sladke sa da nahradit zdravimy dezertami. Ja peciem podla Jime Jinak. Syn ma zdrave sladke kazdy den. Lasku mu vyjadrujeme tym, ze ho vezmeme na vylet, ze sa s nim hrame spolocenske hry a nie tym, ze mu kupime cokoladu a hnustne lizatko. Casto robim "zdravu cokoladu", tak to volame a uspech to ma uzasny. (Rozmixovane rozinky, orechy, kakao, bio pomaranc.extrakt, a vytvarujem gulicky).
tak ja mam celkem vyhodu v tom, ze moje mamka je zubar, takze se mi dite sladkym futrovat fakt nesnazi, segra je taky zubar, takze ani od ni zadny bonbony a lizatka fakt nehrozi 🙂
nejvic musim hlidat svoji babicku, ta by byvala elu ladovala dortama snad v pul roce - se slovy "podivej, ona by to jedla, ona ma HLAD!". Ale tam zas jsem vzdycky u toho, takze si to ohlidam.
Ted je ele 21 mesicu, ji domaci buchty a kolace, co upecu, ale moc po tom netouzi, o vánocích měla nějaký cukroví, dvakrat mela par rozinek v cokolade (ty ji teda jely!),v létě zmrzku (kvalitní smetanovou nebo tvarohovou). Klasické kupované sušenky, bonbony, cukrovinky nedostává vůbec, čokoládu velice výjimečně, když se jí povede někde uloupit. Výhoda je, že já tyhle sladký věci, vyjma čokolády, ani nekupuju pro nás,takže nemusím řešit, že bych si někde po straně futrovala sušenky a dítě mě načapalo 🙂 čokoláda je teda moje jediná sladká neřest, ale tu malé fakt nedopřeju, panč i bez ní je torpedo a po čokoládě jede jak králíček duracel.
Ze zdravých sladkostí kupuju - ovoce, sušené ovoce - rozinky, datle, mrazem sušené ovoce od Mixitu (geniální!), celoovocné tyčky od Hippu, Bebevita, Alnatura, kapsičky s přesnídávkama (ty ale taky nejí všechny). Miluje sladová kolečka (rýžové křupky chucené sladem), ta teda jedou i mě, paradoxně jsou se sladem, ale chutnají tak nějak slaně 🙂 Ořechy samotné ještě neukouše, akorát kešu občas zvládne, ale bojím se jí to moc dávat...Teď měla několikrát mussli z janovy pece a moje od mixitu s mlíkem, to jí baví hlavně lovit lžičkou 🙂 na Mikuláše dostala mandarinky, adventní kalendář jsem pořídila od Playmobilu a místo čokolád vybalovala figurky 🙂
@vera20 ja urcite nerikam,ze nesmi ochutnat. Ale budou ji teprve v breznu dva roky,tak mi na takovy ty barveny lizatka a cokosky prijde jeste brzo.. Treba kamaradky malej basti od roku Tic tac.. Bala bych se vdechnuti.. Tozhodne nejsem typ mamky,co by ji to nedovolila,jen mi na to prijde jeste brzy..
@monunkaaa je to věc každé maminky a každá si to udělá jak sama uzná za vhodné, třeba my chodimě k dětskému dr., který je ,,starý praktik,, dle mě nejlepší dětský dr. v našem městě a i přímo ten doporučuje dávat uplně vše at ochutná, třeba např, když nám byl rok a měli jsme pouze dva zoubky dole, tak dr. řekl-ještě dva zoubky nahoře a už může párek v rohliku. Nebo řekl, že lepší nealko pivo než jupíky, kubíky atd., z každé návštěvy dostaneme lízo a nebo kinder tyčku. Ono kdyby to bylo až tak špatné pro ty děti, tak i ten doktor by doporučoval zdravou výživu a nebo by malou sladkost nedal.
@vera20 No, ono mezi dětskými doktory se najdou zastánci různých názorů stejně jako tady mezi námi. Na úplně všechny problematiky, které by nás tu teď napadly. A jejich kvalita v tom podle mě nehraje žádnou zvláštní roli. Jsem přesvědčená, že spousta jiných doktorů, které někdo považuje za nejlepší ve městě, by zase řekla, že uzeniny malým dětem nepatří.
setkala jsem se i s nabízením lízátka u zubaře 🙂
názor si člověk musí udělat sám...
@pekluska88 od kdy je Lipánek zdravý??
@kacasa Jako alternativa ke sladkostem pro 3,5 lete dítě je myslím OK. Není v něm nic krom mléka,smetany,tvarohu a kakaa,takže za mě v pohodě.
@pekluska88 3,5 už jo..teď jsem koukala na složení a srovnání..netušila jsem, že v Pribiňaku jsou takový srágory ☹
Možná nejlepší vyšlehat si doma tvaroh..z toho studování co jíst a nejíst...je člověk jelen
Nakoupila jsem teď větší várku alternativních sladkostí 🙂 - sušené nepřislazované ovoce: Fíky, mango, křížaly a ananas od Alnatury (objevila jsem 15% slevu na Alnaturu- tak jsem to vzala útokem. (fíky a mango jsou výborné, jablka a ananas jsem ještě neotevřela 🙂
https://www.benu.cz/susene-ovoce-a-orechy-1480524546
Za mě jsou dobrou alternativou sladkého „tučnější“ dobroty, jako je třeba avokádo a ořechy. K pečení mandlová/ořechová mouka... stačí málo a je po chuti na sladké 🙂
já sem teda zvědavá na děcka... jesi budou mít rádi sušený ovoce stejně jako já, tak mám po asi nejlepší alternativě sladkostí:D

jinak do zdravé výživy doporučuju zajít pokud to jde sama a v klidu si vše přečíst a případně se vyptat prodavačky....
a pak jít už s dětmi...
moje děti takové obchody milují, protože vědí, že to je jediný obchod kde jim koupím cokoliv... chodíme tedy do prověřených kde vím že i ty případné cukrovinky jsou v pořádku... a tak jim např. datlové nebo jablečné bonbony ráda koupím...
teď jsou už děti větší a tak začínají číst, vezmou si i letáky a zajímá je to, přiběhnou třeba, že tam je petice proti týrání zvířat ve velkochovech, abych ji podepsala apod...
beru to jako součást vzdělávání...
v těchhle obchodech děti samy vidí, že to bez glumatanu, bez éček, palmového oleje a dalších věcí, které nám způsobují postupně zdravotní potíže, to opravdu JDE...