Používáme cookies. Více informací zde. OK
hofka1
26. čer 2014

vždyť je toho docela hromada🙂 ale třeba polentu, kuskus, batáty, jáhly, bylinky-nevím teď co přesně je vhodné, ale třeba kopr?, máslo, atd.

eemilka
26. čer 2014

vařené vajíčko, špenát, všemožné ovoce (broskve, meruňky, maliny ...)

evavit
autor
26. čer 2014

já vím, že je toho dost ale jestli ještě neni něco co by mohl ale zatim jsem mu to ještě neudělala, jo batáty ty už taky měl a to vařený vejce taky, jak chutnají ty jáhly a nebo bulgur? je to náročný na přípravu? eemilka a ty maliny, my máme domácí ale mě se zdaj že by mu nechutnali že jsou kyselejší, no zkusíme to

hanyzka11
26. čer 2014

taky stále hledám co ještě přidat, i když toho člověk už dává dost 🙂 je fakt, že třeba dávám hodně jako přílohu kuskus a polentovou kaši, protože mají rychlou přípravu. teď jsem zkoušela i jáhly (vaří se asi 15 minut) a taky měly úspěch. ještě se chystám na pohanku, ale tu je prý potřeba koupit jako pohanku-lámanku, že celá ta semínka se dostatečně nerozvaří a pro děti nejsou dost měkká. zavářela jsem ovesné vločky do polévky a celkově te´d dost najíždím na věci přímo ze zahrádky - jahody, kedluben, třešně. jinak doktor říkal, že už od 8. měsíce můžeme klidně i chleba.
za nové nápady budu také ráda.

hanyzka11
26. čer 2014

@evavit třeba jak připravuješ čočku? a dáváš hrášek i se slupkou? díky 🙂

evavit
autor
26. čer 2014

Zítra jedu na nákup tak mu něco z toho co píšeš hanyzka11 něco koupím. No pro sebe jasem zkoušela pohanku a nechutnala mi ale kdyby jí jedl plus pro něj. Adámkovi jsem už chleba dávala-kůrku a rohlík
taky. Když jdem na vycházku tam somruje. Jak vidí někoho jíst rohlík musí ho mít taky. Čočku kupuju červenou a jen jí tak 10 minut povařím. A zamíchám do zeleninky. no hrášek i se slupkou. Poprvý jsem kukuřici pasírovala a podruhý už ne a v poho. Ale možná že propasírovaný hrášek a kukuřice by byly lépe stravitelnější. 🙂

olasek
26. čer 2014

Od ukončeného 8.měsíce může dítko Riccotu - je to syrovátka + smetana. Kupovala jsem italskou Galbani a syn to miloval - dělala jsem to na sladko s ovocem nebo i jen zamíchané s pažitkou a k tomu brambory (něco jako brambory s tvarohem). Vím, že kamarádka dávala i chleba s Lučinou, ale já měla respekt ze soli takže Lučinu jsem začala dávat asi až od 13.měsíců ...ale pečivo už klidně může žužlat. Jinak prakticky rozumně můžou děti všechno neslané, nemastné, nekořeněné...a tvaroh až od 1 roku.

hanyzka11
27. čer 2014

@evavit no já právě hrášek i kukuřici zatím pasíruju, ale je to děsně otravná práce. říká se právě, že ty slupky nadýmají. ale tak to taky budu muset postupně vyzkoušet 🙂 jinak doktor mi říkal, že radši chleba než rohlík, že bílé pečivo je zbytečně slané.

@olasek a jak te je to třeba s ostatními sýry. třeba mozzarella taky není moc slaná. kde jsi zhruba dávala sýry?

olasek
28. čer 2014

@hanyzka11 vseobecne syry az od 1 roku, vse je dost slane. Mozzarela je z byciho mleka tak s tim bych asi neexperimentovala. Neni kam spechat, deti maji rady stereotypy, nemuseji mit denne neco noveho. Jinak chleba je taky bily pecivo, ale detem se zvyka daleko lip chleba nez rohlik, ze ktereho se se slinami v puse udela koule 🙂

olusenka
28. čer 2014

Já se hodně inspirovala zde, do roka jsem dala i ořechy, tedy pouze mandle a to ve formě mandlové pasty do kaše, houby (pouze žampiony), ryby taky.... A snažila jsem se dát aspoň ochutnat co nejvíc druhů ovoce i zeleniny (viz. poslední odkaz, co Šárka ochutnala, tam jsem se inspirovala dost) a různé obiloviny (jáhly, bulgur, quinoa atd.) a určitě jsem do roka dala i vepřové a různé tuky. A to jsem u prvního dítěte byla velice opatrná, třeba rohlík měl syn až asi v 10měs. a piškoty do roka vůbec ne....
https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...
https://www.modrykonik.cz/blog/katyxq/article/recepty-na-pokrocile-prikrmy-s-kousky-jidlo/
https://www.modrykonik.cz/blog/katyxq/album/sar...

@evavit

ivonapop
29. čer 2014

@olasek Mozzarella je z býčího mléka? To myslíš vážně? 🙂

evavit
autor
29. čer 2014

@olasek No a to si předsrav, já teda taky mám ze soli respekt. Jednou teda tatínek mu dal snad ten nejslanější rohlík co tam byl ale tak pro jednou se nic nestane (chlapi no) ale jinak teda nic slanýho. Má svoje do roka a po roce bude jíst s námi ale min ochucený. No a známá mi řikala že ona už dětem dávno normálně ochucený omáčky dětem dávala. že se to dřív tak dělalo. Tak jsem jí řikala, že já mu to teda rozhodně do roka dávat nebudu. Že do roka nemaj dovyvinutý ledviny a šmitec. Sýry taky budu dávat až od roka. Kamarádka má 10 a půl měsíčního chlapečka a ten už měl svíčkovou, uzenou polívku, lipánka, na chleba lučinu apod. Mozzarela je buď z kravského nebo bůvolího mléka 🙂 piškoty občas dostane, peč 🙂 ivo jí už rtak asi od 7,8.měsíce ale jen vyjímečně., Dnes bude mít poprvé polentu tak jsem zvědavá 🙂

olasek
1. črc 2014

@ivonapop jéé, jsem myslela z bůvolího a napsala jsem z býčího 🙂 myslím tu pravou italskou mozzarellu....ta naše se dělá z kravskýho pasterizovanýho, pravděpodobně 🙂)

olasek
1. črc 2014

@evavit 🙂) tak člověk to musí brát rozumně tak nějak 🙂 Moje mamka taky třeba vždycky rostla, když jsem synovi nechtěla ještě něco dát a pořád říkala "no jasně, dneska mají děti jiný žaludky než měly za nás" 😀 😀 😀

ivonapop
1. črc 2014

@olasek No mně to bylo jasný, nejsi totiž první..., kdysi to na mne vybalila kamarádka, já jsem dostala okamžitě záchvat smíchu a v hlavě se mi promítalo, jak někdo toho býka chce podojit

petra2411
2. srp 2014

Dceři jsem dávala v 6.týdnech šťávu z mrkve,pak jablíčko nastrouhane, ve 3.měsících jedla polívky (brambor +nějaká ta zelenina postupně pridávana). V půl roce jedla skoro všechno a to nám doktor řekl,že můžeme začít něco zkoušet.Dcera měla jednou ATB a nebývá nemocná. U syna to budu dělat stejně.

Sem začni psát odpověď...

Odešli