Dítě (15 m.) přestalo kousat jídlo. Máte zkušenost?

lentilka0123
1. pro 2023

Dobrý den,

syn (15m) z ničeho nic přestal kousat jídlo. Cokoliv mu dám na talíř, tak si to nacpe do pusinky a hned to polyká. Vůbec si to nechce rozmělnit, maximálně tak chléb si občas rozmělní o patro, ale jinak vše polyká celé. Jsem z toho lehce zoufalá, jelikož ještě nedávno krásně všechno rozkousával, dostal do ručičky například meruňku, švestku, broskev a hezky si to jedl sám (odkousnul a pak v puse rozkousal).
Máte někdo podobné zkušenosti? Nechci mu všechno mačkat na kašičku, to mi jako řešení nepřijde, ale děsí mě to, jak se u každého druhého sousta dáví, protože si to nerozkouše. Jsem z toho zoufalá.
Děkuji moc všem za rady. 🙂

lentilka0123
autor
1. pro 2023

Jen teda ještě doplním, že syn má 8 zubů a kousat uměl, už když měl zuby jenom dva.. 🙂 Ale teď prostě z ničeho nic nekouše, všechno polyká v kuse a dáví se..

lis6
1. pro 2023

@lentilka0123 mačkala bych, syn nějak po roce taky začal vyžadovat nebo preferovat mixovanou stravu, a to od začátku jsem mu dávala kousky, ale po tom roce se pořádně najedl jen když to bylo mixovaný, s kousky sněd jen malinko. Později se to zas upravilo

gbp
1. pro 2023

@lentilka0123 nerostou mu zuby? jak dlouho to dela? neni to jen nejaky experiment co zase prejde? zamerila bych se na mekke ovoce, nebo uvarene a polivky a jdilo na mensi kousky. ale mix bych z toho uz nedelala, urcite na to zas prijde.

lentilka0123
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
lentilka0123
autor
1. pro 2023

@gbp Zrovna teď mu žádné zuby nerostou, dělá to teď tak pár týdnů (2-3 týdny)..

cilkat
1. pro 2023

Taky bych odhadovala, ež se hnuly stoličky a že ho prostě bolí kontakt s dásněmi. .. nebo teřba bolel týden zpět a hlavička si to pamatuje.
prostě bych podávala jídlo jen pod dozorem a počkala, až na to zase přijde. Přechod na mixování mi přijde kontraproduktivní.

lentilka0123
autor
1. pro 2023

@cilkat Možná to těmi stoličkami může být, to mě vůbec nenapadlo, tak cca před měsícem šíleně slintal, pořád si strkal ruce do pusinky a kňoural u toho.. Ale už ho to zase přešlo, takže těžko říct, možná se ty stoličky pod dásněmi jenom lehce pohnuly, jak říkáte.. 🙂