Jídelníček 4měsíčního miminka, co si o něm myslíte?
Ahoj holky,co si myslite o tomto jidelnicku pro 4 mesicni mimi?
8:00 MM
10:00 ovocna presnidavka domaci
12:00 MM
14:00 zelenina
16:00 MM
18:30 MM+UM
20:30 MM
4:00-5:00 MM
No dva příkrmy u čtyřměsíčního mi přijdou pro začátek moc... Já u obou začínala až v šesti měsících na oběd zeleninou doplněnou kojením, ovoce jsem přidávala až v sedmi měsících.
@andrrriiik viz výše 🙂
Taky bych dávala jen mléko, případně pomaličku začít se zeleninou. Přesnídávku bych zatím nedávala.
Není vůbec kam spěchat, pokud mimnko dobře prospívá, bohatě stačí začít s příkrmy až od půl roku, a to s jednodruhovou zeleninou, poté přidávat jinou, míchat druhy dohromady a s ovocem začít tak od 7. měsíce.
Syn bohužel nebyl kojený, ale do konce 4.měsíce měl jen UM, potom už mu to nestačilo, tak jsme pomalu začínali nejdřív samotnou mrkvičkou, brokolicí, brambory....pak jsme postupně přidali kaše - kukuřičné, rýžové....a pak ovocné přesnídávky a pak maso....
Takze si myslite,ze to mam treba stridat?jeden den ovoce,druhy zeleninu?s prikrmama je spokojenejsi,neboli ho tolik brisko,a neublinkava.
já myslela, že u plně kojených dětí se začíná nejdřív v půl roce.
taky mam 4 měsíční holčičku, dáváme rozmačkaný banan na svačinku třeba, dneska na oběd měla krupičku, jinak bych nedávala UM, když kojíte..
@andrrriiik taky mam 4 měsíční holčičku, dáváme rozmačkaný banan na svačinku třeba, dneska na oběd měla krupičku, jinak bych nedávala UM, když kojíte..
@simka255 no jo jenze kojeni mu vecer nestaci.Takze taky davate prikrmy 2xdenne?
@andrrriiik Ono mu to kojení nebude stačit už jenom kvůli tomu že vlastně kojíš jenom šestkrát během 24 hodin, takže se snižuje laktace...
@anina32 ale ono mu to nestacilo i pred tim,a to jsem kojila co hodinu a pul.navic mam zdrav.problemy,kdy musim maleho davat na hlidani,tudiz byva i cely den na UM.Takze ta laktace se mi snizi hlavne timto.
@hanyzka11 neni plne kojeny.vecer ma UM.
pěkně popsané je to třeba tady 🙂 také to zrovna studujeme 🙂
http://www.detsky-lekar-praha.estranky.cz/clank...
dle mě to není ideální. jelikož mám nekojený dítě od začátku, tak sem se snažila načíst hodně, snad všechny dostupný dětský weby+ pár zahraničních, vytáhla sem i materiálny z Vš o výživě 🙂, konzultovala tady a tak.... sice sem začala hned ve 4m, ( je to žravý, velký dítě), ale ani já a ani nikde jinde sem to doporučovaný neviděla, dávat ve 4m dva příkrmy - to mi přijde fakt hodně, já začala dávat ovoce až po 5.měsíci, nějakou dobz sem jí nechala at si jí jen tru zeleninku, pak zeleninku+maso a pak sem teprve začala s ovocem a to nemáme ještě ani plně nahrazeno, dopíjí to UM
ani výše zmínený odkaz mi nepřjde úplně ok. a co mě teda dost štve, že nikde není dobrý doporučení, jak postupovat u plně nekojenýho dítěte, když se začne fakt od toho 4měsíce
nic méně, ted už s tím nic nenaděláš, už bych to tak nechala
@alboo tak ja se neridim nejakyma tabulkama,ale svym rozumem.Ovoce jsem zaradila po tydnu zeleniny-rychle si na ni zvykl,ale u tech dvou prikrmu chci zustat tak 2mesice.Ohledne jidelnicku jsem chtela jen vedet,kolik maminek se mnou bude nebo nebude souhlasit 🙂 Jinak dekuji za nazor.
@andrrriiik
ne my nedáváme zatím žádné příkrmy.. Zatím nplně kojím a sem tam dam malé rozmačkaný babán, včera měla poprve krupičku, jinak zkoušíme rozmixovanou mrkev s jabkem , ale jenom sem tam a fakt malinko.. já chci kojit tak do toho 6 měsíce nebo až jí naroste zub, potom odmítám, první dcera mě hrozně kousala jak už měla zoubek 🙂
do 6. mesice by se melo, pokud to jde, vyhradne jenom kojit. S prikrmy pak kojit do 2 let veku je uplne idealni.
Prikrmy prave ve vetsine pripadu zpusobi ze se zacne delat min mlika, aneb nabidka jde ruku v ruce s poptavkou. Pokud v tom jsou zdravotni problemy, pak treba mlecnej prikrm, ale jeste bych nedavala nic jinyho.
Holky,a proc vlastne tolik vadi,ze jsem po tydnu zeleniny zavedla ovoce u 4m mimca,kdyz basti oboji,a s chuti,nic mu z toho neni,a kdyz ma dost mlika?
@andrrriiik Protože to je na čtyři měsíce moc nemléčné stavy, zažívání miminka na to ještě není připravené, a to že mu teď z toho nic není, neznamená že se kvůli tomu neobjeví nějaké zažívací problémy později.
@anina32 ale vzdyt ma mlika zaden dost,natoz,ze mu davam 2x denne prikrm,ne?A chci u toho zustat tak mesic,dva.
Ahoj, mně to teda taky přijde dost příkrmů u takhle malinkého,ale to je věc názoru 😉 já to dělám teď stejně jako u prvního syna: do 6 m plně kojený a od 6 m postupně přidávám každý měsíc 1 příkrm,takže v 6 masozeleninu,v7 m ovoce... v 8 m jsem nepřidala nic a teď bude mít 9 m a přidám něco k večeři...
@andrrriiik Místo dvou dávek mléka má dvě dávky příkrmů a to je na čtyři měsíce moc. Běžně se začíná až na šesti měsících jedním příkrmem, a to ještě nebývá celá dávka příkrmu ale dítě je pak ještě dokojeno, druhý příkrm se pak zavádí až po měsíci.A zhruba měsíc trvá i to než je dávka příkrmu plnohodná a dítě není po pár lžičkách ještě dokojeno. Všechny ti tu říkáme to samé, zkus to probrat s pediatrem když nám nevěříš.
Asi bych vyškrtla dopolední ovocnou svačinku a tak měsíc jela jen se zeleninou k obědu +MM, zhruba od toho pátého měsíce pomaličku začala přidávat i dopolední svačinku 🙂
Určitě je správně, že jsi začala o 4.měsíce s příkrmy, jen bych dávala pro začátek fakt jen jeden příkrm denně a to ten zeleninový.
@anina32 nene ja nerikam,ze vam neverim,jen jsem chtela vedet,proc to takvadi.A s dr se radit nemuzu,je dost extremni.Jako kojici nesmim syrovou zeleninu,ovoce,mlecne vyrobky,atd.
@klaire22 ja to vzala trochu opacne prave.behem prvniho mesice dva prikrmy,ale tak to chci nechat do toho 6m.Tak jsem myslela,ze to nebude vadit 🙂
Ja ziju v zahraničí, dite mi prospívá nad míru dobre na MM a stejne mi lékař doporučil ( tady se to tak dela!!!!), prikrmy od 4. Mesice. A to vývar a pak zeleninu s masem nebo instantní rýží ci kukuřici (kaši) :( Ja s tím začala, az kdyz mala začala mít zájem o jidlo na stole - pred 5. mesicem. Teda spíše mala ochutnávka, žadne pravidelne jidlo. Pravidelne jsem začala dávat az pred 6. mesicem, kdyz ji i uz MM nestačilo. A to opravdu jedno jidlo denne - zelenina. Ovoce davam az ted po 6.m. a dokrmuji mlékem. To uz tady ale maminky zmiňovaly.
@andrrriiik já to nemyslím zle, taky nejsem strikně tabulková, ale holt fakt existujou nějaký obecný doporučení, který nejsem jen tak z ničeho
a to, že mu to ted nic nedělá, neznamená, že do budoucna to bude ok
nějak zastávám ten názor, že hodně chorob v dospělosti má kořeny v dětství a to nejen co se jídla týče

Myslim, ze by uplne stačilo mm pro takhle staré 🙂