Nemůžu naučit dceru v 17-ti měsících jíst kousky

tyf
6. srp 2014

Už vůbec nevím jak na to. Dcera má 4 přední zuby a sní sušenku nebo kousek něčeho, co jí dám do ruky, ale hlavní jídlo na talíři mi prostě plive. Pořád vše mixuju do hladka, když nechám menší kousky, buď je vyplivne, nebo se začne dávit. Když před ní postavím jídlo s většími kusy, aby si brala rukou, jen si s tím hraje a nic nesní. Nejde to hlavně proto, že dcera strašně málo jí, ale opravdu extrémně, pozorují nás i na gastru. Takže kdybych jí to nutila a nedala jí nic jiného, aby se to naučila, úplně s klidem nebude jíst klidně celý den. A já jí prostě nemůžu nechat tři dny o hladu, už takhle má výraznou podváhu. neznám nikoho, kdo by skoro v roce a půl stále mixoval kašičky jak první příkrmy. Je to samá voda a myslím, že už jí to ani nechutná, ale pořád se nemůžeme hnout z místa. Nemůžeme si dát nic v restauraci, jet na dovolenou se stravováním, vůbec nevím, jak na to. Už jsem to sem psala před půl rokem a všichni mě uklidňovali, že na to přijde a nebude to trvat věčně, ale mě už to jako věčnost připadá. Máte typ na jídla na tohle přechodové období, která se dobře jedí?

tanak
6. srp 2014

Tak já dceři mixovala do cca 22 měsíců - jinak se dávila a zvracela. měla silný reflux a z toho si pravděpodobně vypěstovala k jídlu odpor a asi strach z polykání. Kolem toho roku a třičtvrtě jejího věku jsem si začala všímat, že je schopná sníst hustší konzistenci jídla - vypozorovala jsem to na kaši, kterou večeřela každý den, nic jiného nechtěla. A pomalu jsem začala k obědu místo mixování krájet maso a přílohy, ale k tomu hodně šťávy a omáčky ze zeleniny (syrovou zeleninu mi nesní, tak každý den má vařenou v nějaké podobě).
Příklad dnešního oběda: rýže a kuřecí maso na dýni hokaido a mrkvi se šťávou
Příklad včerejšího oběda: Bramborová kaše a placičky z cukety a mletého vepřového masa.
Příklad dalšího jídla: omáčka z kořenové zeleniny alá svíčková, vařené hovězí a těstoviny.
Dělám hodně také luštěniny - př. červená čočka s vajíčkem na tvrdo, cizrnová kaše s kvalitním párkem s vysokým obsahem masa (kupuji v Lidlu).
Co se týče syrového ovoce kousky nesní. Takže na svačiny mixuji veškeré ovoce co mi přijde po ruku a to sní normálně z misky lžičkou jako přesnidávku.
Na večeři už mi je schopná sníst i pečivo, ale pouze s máslem a tvrdým sýrem 🙂
Věřím, že vás to vysiluje, ale počkejte, třeba se rozjí. Rozhodně bych se neřídila radami jako nechat vyhladovět, podle mně to k ničemu nevede. Držím pěsti, přeji pevné nervy a až si vzpomenu, co ještě často vařím tak napíšu 🙂

tanak
6. srp 2014

@tyf Napadají mně ještě vývary, to u nás taky frčí - i kuřecí třeba, do toho kořenovou zeleninu, hrášek, kukuřice a třeba nudličky květinky nebo písmenka.
A co se týče těstovin nejraději má dcera slovenskou Ťarhoňu - vypadá to jak nadrobno nasekané špagety, nebo jak to popsat, Je to malinké, nemusí se krájet...

zyoma
6. srp 2014

Bohužel máme stejný problém, ale dceři jsou za chvilku 2 roky, pořad jí musím všechno mixovat na hrubo. ☹
Ale ona se neni úplně standartni dítě.....

tyf
autor
6. srp 2014

@zyoma Jo, to ta moje taky 🙂 Nechodí, neleze, šoupe se po zadku, ale mluví jak tříleté dítě.

zyoma
6. srp 2014

@tyf ta na naše zatím nemluví právě vůbec, jen zvatla. Chodit zacala dost pozdě, ve 20. měsících. Je bezva, ale je těžké jí něčemu naučit, jako například jist kousky 🙂

romantika
6. srp 2014

co kukuricne krupky. idealni je dat ji do kolektivu deti at se opici. deti se rady dotahnou na jiné tak když uvidi jiné jak ji něco z ruky tak se muze chtit pridat. jiank 4 zuby na jidlo zadna slava. hlavne na ty vetsi kousky. Nejspis musite počkat az bude mit stolicky. jinak mala umela kousat ale nechtěla mlecne tak jsem ji dělala tvarohove nanuky a tak. tak co zkusit ted vlete to davat do tvořítek na nanuky a tim lizanim třeba nejaky ten kousek zkusi prijmout. rozmixovatr jahody s tvarohem a vanilkovym cukrem, banan do toho, boruvky. nelamte si tim hlavu do tri let jsou deti fakt individualisti.

josefina79
7. pro 2014

@tyf @zyoma - můžu se zeptat, jsou u Vás nějaké pokroky??? Syn - 17 m také na mixované stravě, rohlík, křupku atp. nedá do pusy, už jsem fakt zoufalá.
@tanak - a jak u Vás???
Doufám v příběh s dobrým koncem.

zyoma
8. pro 2014

@josefina79 no my jsme moc nepokrocili. Porad jidlo nekouse, jen polyka... Krupky nebo piskoty porad neda do pusy. Ja fakt nevim jak ji tomu naucit! U nas je taky hlavni problem ten, ze neopakuje a nenapodobuje, tak litame po doktorech...

josefina79
8. pro 2014

@zyoma hm, no nepotěšila jsi mne. Je mi líto, že máš takový trable.
Je narozená v termínu? Já mám nedonošeného chlapečka a taky není "úplně tabulkový". Teď je mu 17 měsíců, je narozený o 8 týdnů dříve. Chodit začal před 14 dny. Žvatlá ale neřekne ani prd (resp. říká táta, mama ale né cíleně, nepoužívá žádná citoslovce - baf, hop, mňam).
U jakých doktorů jste byli?
Pokud by Tě to zajímalo, mám tip na super dětskou klinickou psycholožku, co dělá I diagnostiku dětí od 1 roku. Ve středu s ní jdu s Františkem (nerovnoměrný vývoj nedonošenců), chci se jí právě zeptat I na to jídlo.
A ukazuje Tvoje holčička? Snaží se nějak komunikovat?

zyoma
8. pro 2014

@josefina79 neukazuje, posledni mesice me ale chytne za ruku a ukaze co chce. Urcite to dozenete, kdyz je nedonoseny a ma teprv 17 mesicu. No u nas je dokonce podezreni na lehky autismus, zaostava ve vice vecech, jako mluveni, neukazuje, nekouse, nedokazu ji naucit na jinou lahvicku nez dudlik nebo jist lzickou ( nema rada zmeny), nehraje si s detma......
A podle ceho vis, ze je ta psycholozka dobra?
No mala si uz uzila, prenasela jsem, tak se narodila cisarem. V 5 mesicich slozita operace ledviny. Zacala chodit az ve 20 mesicich. Byli jsme u neurologa ( u dvou), jednou u logopeda, zitra jdeme podruhe, navic poprve k psychologovi. Pred 2 tydny ji nabirali krev na geneticke a metabolicke vady jestli tam neco nenajdou... Delali ji i EEG, to bylo dobre, jeste ji chteli zmerit sluch, ale to se nepovedlo, protoze v roce a pul nespolupracovala a ted jeste taky nebude, takze tak.
Jinak je to hodna holcicka, hrozne tuliva, do oci se diva, usmiva se. Jen jeste porad nezvladne veci co deti v podstate v 1 roce ☹ jako noseni veci rodicum, slova, ukazovani.…

josefina79
8. pro 2014

@zyoma ani neurolog, ani logoped nejsou oprávněni diagnostikovat autismus. To dělá pouze klinický psycholog. Podívej na http://www.detsky-klinicky-psycholog.cz
Tahle paní je žačkou nejlepší klinické psycholožky Dr. Krejčířové.
Opravdu dokáže vyšetřit I malé dítě, František "dostal za úkol" třeba dávat na sebe kostky, vkládat tvary, nakrmit panenku atp. Nijak mu to "nepřikazovala", v té době on téměř nerozuměl, vždycky ukázala, navedla atp. Navíc tyhle soukromé konzultace (hradíš 500 Kč) se konají v prostorech dětského centra, takže v podstatě v herně. Dítě ani nepozná, že je u doktora.
Přišla jsem na ní díky MK - diskuse Maminky nestandardních dětí.
Je velmi příjemná, je jí kolem 35, sama má děti. Dokáže moc hezky komunikovat s dítětem, ale I to pak vysvětlit rodičům.

zyoma
8. pro 2014

Diky, urcite se na ni podivam.
Ale uz ted vim, ze vsechny ukoly co dostal Frantisek, by Olivie nezvladla ☹

josefina79
8. pro 2014

@zyoma uvidíš.... Zkus o tom popřemýšlet. Podle toho co píšeš, k tomu má dětský psycholog říct víc, než třeba logoped. Paní doktorka (tedy, ona je Mgr.) je opravdu milá.
František také něco z toho nezvládnul ... on dostal "diagnózu" nerovnoměrný vývoj. V něčem je na úroven k věku, někde líp a někde hůř. Když se mnou mluvila, tak vše velmi strozumitelně vysvětlovala, byla velmi vstřícná.
Jinak, ona je opravdu jedním z mála psychologů, kteří jsou schopni udělat diagnózu u malého, nemluvícího dítěte.
Budu Vám držet palce!

josefina79
1. led 2015

@zyoma ahoj! nějaký pokrok, u Vás? Tady pořád nic, stále nekouše :(

zyoma
1. led 2015

@josefina79 ahoj, nene, za mesic se to nezmenilo... Jak ma vetsi kus jidla v puse, tak ji nenapadne ho rozkousat, rovnou polyka, a pak se skoro pozvraci. Rikam si, ze ji ted na cas dam pokoj, ja bohuzel ani nevim jak ji tomu naucit! Takze spise cekam, az se stane zazrak 🙂 a u vas nic jo?

josefina79
1. led 2015

@zyoma hele asi tak - zvládá polívku s nudlema, na Štědrý den si dal rybí polívku včetně jiker, dneska třeba si dal čočkovou s polorozvařenou čočkou. Sní např. rozmačkané brambory s omáčkou (resp. rozmačkanou zeleninou) a masem na pidi-kousky.
Včera mega-uspěch - vzal si do ruky chleba a předstíral, že ho jí - tj. strkal si ho k puse a dělal jako že kouše - otvíral, zavíral pusu, ale že by ho tam strčil, ani omylem. Dneska si vzal tyčinku, strčil do pusy, zase vystrčil. Nekousnul. Ale ještě 2 měsíce zpět takové jídlo ani nevzal do ruky.

Jak "definuješ větší kousek"?

Jinak - já našla tohle a snažím se dle toho řídit:
http://bartolomej.mujblog.info/williamsuv-syndr...

Do jogurtu dávám kousíčky ovoce, do kaše sypu ovesné vločky, ovoce, prostě aby VE VŠEM měl nějaké kousky.

1velrybka
1. led 2015

Ahoj, přidávám se k vám do diskuze. Mám podobný, avšak svým způsobem i jiný problém. Mám téměř 11měsíční holčičku (narozenou o 7 týdnů před termínem). Máme taky problémy s kousky ve stravě. Největší problém je, že často zvrací. Dřív to bylo průměrně jednou týdně - ale ne nějaké ublinknutí, ale vyloženě komplet obsah žaludku. Jakmile začala stát (v půlce října), tak to najednou bylo dvakrát za sebou až po 3 týdnech, pak asi 14 dní krizovka - skoro ob den nebo ob dva dny (přisuzuju zoubkům, máme jich 8 nebo 9). Teď zase delší dobu dobré. No a problém je právě s těmi kousky. Zatím jsem jí nedávala nějaké velké kousky, opravdu jen pidikousíčky v mixované stravě - např. jako je v kupovaných příkrmech Hamánek, Hami, Hipp atd., tak takové ty nejmenší. Ona je sní docela hezky, ale často to pak vyzvrací. No tak jsem jí ze strachu ze zvracení radši vše mixovala, právě i ty nejmenší kousíčky. Vím, že bych měla pomalu "najet" na kousky, ale to zvracení dost špatně psychicky snáším. Ona když se vyzvrací, tak se hned usmívá a je naprosto v pohodě, jídlo jí dám znova a dobré. Ale já jsem z toho pak dva dny špatná. Třeba rohlík nebo samotné piškoty jí v podstatě nedávám. Tak nevím - mám začít zavádět kousky i za cenu častějšího zvracení, nebo tomu mám dát čas?

merunkova
1. led 2015

Holky, můj syn nekousal ještě ve 3 letech, chodit zacal poprvé ve 2 letech, to se teprve pustil do prostoru, ještě v tech 3 letech potravu jen rozmělňoval.Taky jsem si říkala, jak ho to naučit.Byl narozený v 36 tt, měl 2 kg.Z kousků se dávil fakt asi ty 3 roky.A špatně mluvil, celkově měl opožděný celý vývoj, právě tím, že neseděl, nelezl, nechodil....ve 3,5 letech mu logopedka diagnostikovala expresivní vývojovou dysfázii.S tím to podle mě hodně souviselo.Pak začal prostě kousat z ničeho nic sám, jako ostatní děti, ale holt později.Taky mu dělaly nějaká vyšetření, ale nic nenašli.Pokud nemají vaše děti jiné vážnější problémy, tak věřím, že to prostě ustoupí samo, jako u nás.S tou opožděnou řečí to hodně souvisí, ta motorika mluvidel a žvýkání atd..Synovi je ted 7 let a teprve nedávno začal kousat do celého jablka se slupkou , do té doby snědl jen nakrájené na kousky 😀.Držím vám palce, at je to dobré a nestresujte se tím tolik, pokud lékaři nic nenašli 🙂

@josefina79
@zyoma

josefina79
11. led 2015

@tyf Ahoj, jak to u Vás teď vypadá???

zyoma
16. led 2015

@josefina79 ahoj, promin ze odpovidam az ted. Jak to u vas vypada? Vetsi kousky jsem myslela, ktere se uz nedaji polknout bez rozvykani, takze ji takove veci jak rikas na pidikousky 🙂
Jinak u nas zatim jeden pokrok, ze ji piskoty ( asi tak 2 za den). Hrozne ji to trva, ale jsem rada, ze to vubec zkousi. Akorat vcera byl dost velky problem, a to ze spolkla 2/3 piskotu a on se ji zasek v krku, tak jsem ji musela zachranovat nohama vzhuru, no des, mela jsem fakt strach....

zyoma
16. led 2015

@merunkova ahoj diky za podporu, u nas to vyvojem vypada docela podobne... Tak nevim jestli dcera nema atypicky autismus nebo na vyvojovou dysfazii. U te disfazie jestli se muzu zeptat to vypada jak? Treba jestli jste nemeli problem ho naucit delat papa nebo paci paci, protoze u nas to dcera jeste doted neumi ☹ jinak je hrozne hodna, diva se do oci, usmiva se, mazli se... Takze pokud autismus, tak atypicky, ale ja tak nejak doufam ze je to dysfazie... Diky

merunkova
16. led 2015

@zyoma Tak papa a paci myslím uměl, ale nevybavuju si, že by to dělal 😀....on se neustále vyvíjel jako ostatní děti, ale měl tam zpoždění. Takže když začal ve 2 letech poprvé chodit, byl na úrovni cca ročního dítěte,které v té době taky začíná chodit.. Měl problémy s motorikou, s mluvením - ale on začal mluvit až někdy kolem 3,5 roku, s jídlem, s chůzí po schodech, neudržel hrneček, sebeobsluha nula atd atd....prostě takové větší mimino . A co ti říká pediatr? Jo a dítě v jejím věku si nehraje s jinými, protože v tomto věku to děti ani neumí, až kolem cca 4 roku věku začínají vyhledávat kamaráda ke společné hře.Tak to se neboj, že je divné, že nevyhledává děti.

josefina79
16. led 2015

@zyoma tyjo piškoty, bomba! To jste na dobré cestě!!! Jinak teda chápu, že jsi se musela strašně leknout, když se dusila. Začala je jíst sama od sebe???
Co ta psycholožka, byli jste tam? To ona Vám řekla ten atypický autismus nebo si to myslíš Ty?
Drž se!

zyoma
16. led 2015

@merunkova Oli zacala chodit ve 20 mesicich, takze taky vsechno pozdejs.Treba az ted zacala skladat z kostek komin, ale jen tehdy kdyz to po ni sama chci... Jinak krmit ji musim ja, pije z hrnicku se savickou, a to navic v leze, proste ji to nedokazu vysvetlit. Co sama nechce, to neudela, ani papa jeste neumi ( udelala to ve dvou letech jenom jednou na pribuzne kdyz odchazeli, od te doby zase nic). Jinak je moc hodna, i kdyz tvrdohlava.
Bohuzel sama nedokazu rozlisit mezi atypickym autismem a dysfazii...
Zlesilo se to hodne ve skolce, myslim mluveni a tak? Chodi do logopedicke tridy nebo tak?

zyoma
16. led 2015

@josefina79 to rikal neurolog ve dvou letech, ze ma podezreni. Jinak ta psycholozka je zatim toho nazoru, ze ma zpomaleny vyvoj. Ale na ni se moc spolehat nechci, nema moc zkusenosti s takovyma detma... Uvidim, budeme tam jeste chvilku chodit a pak mozna zmenime psychologa i logopeda ( neurolog totiz rikal, ze musime vyhladat takovyho psychologa, ktery se hlavne timto zabyva, ale zkusili jsme tyhle protoze nam je chvalil pediatr). Ja bych se nejradeji obratila na Krejcirovou, ale ta uz pry nebere, jsem ji i psala, a ze ne ☹ u ni bych verila, ze by stanovila tu diagnozu spravne...
Je fajn, ze aspon piskot vezme do pusy, ale takove jablko nebo banan, to ne. Hlavne protoze je to mokre a studene 🙂

zyoma
16. led 2015

@josefina79 jo a ano, zkusila ho dat do pusy, jinak doted ho hazela psovi 🙂
Z tim chlebem to taky zkusim, zkousela jsem rohlik, ale ten okamzite odhodila...

josefina79
16. led 2015

@zyoma no jo, Krejčířová je špička. Bez doporučení Tě vezme její žačka Mgr. Wawroszová (500 Kč). Já u ní byla se synem, přišla mi fajn. Hodně holek tady z MK si jí chválí.

josefina79
16. led 2015

@zyoma jinak koukám, že jsi z Prahy, tady je těch možností víc. Zkus se podívat na forum Maminky nestandardncíh dětí poruchy komunikace. Tam na posledních pár stránkách se zrovna řešili dětský psychologvé.

merunkova
16. led 2015

@zyoma Syn šel do školky až v 5 letech, protože do 4.5 let by ji nezvládl.A tím, že byl pozdě u zápisu, tak šel až v těch 5 letech.Šel do normální, od 3.5 let chodíme na logopedii, chodíme stále, a domácím cvičením jsme to zvládli i doma, nebylo potřeba logo školka.Už mu chybí jen dopilovat r a ř a sykavky.A to jsme začínali opravdu na každém písmenu zvlášť.Mluvil hrozně, nikdo mu nerozuměl.Ale začal až po tom 3 roce, dřív ne, to byly jen takové patvary 😀 Jinak jestli ti mohu poradit - pokud se ti nezdá péče nějakého doktora, změň ho a nečekej.Já jsem si prošla hrozným kolečkem dementních doktorů od pediatra, přes rhb a neurologa a dnes mám konečně super doktory.Tehdy jsem neměla tolik zkušeností a bylo mi to blbé a vyčkávala jsem.Je to na nic, fakt se nevyplatí být u blbého doktora.Takže jestli máš pochybnosti a nezdá se ti něco na jejich závěrech, hledej jiného.I neurologa.Já mám taky zkušenost např. s neuroložkou v Praze.Synovi byl rok, jen ležel, neseděl a ona mi řekla, že cvičit vojtovku nemusíme, že je rozmazlený, že ho mám přestat kojit a mám ho dávat často hlídat jiným lidem, aby se otrkal ...už jsem tam nešla 😠

josefina79
16. led 2015

@merunkova no tak to je hustý!!! Proboha, co to bylo za neuroložku????