icon

Přesnídávka z broskví. Jak dlouho vydrží zavařená?

krista71096
31. črc 2019

Ahoj,

máme možnost získat od tchána broskve a uvažuji, že bych z toho udělala malé přesnídávky. Jenže malá bude na světě až tak za 2 týdny, tak se chci zeptat jak dlouho vám takova zavařená přesnídávka vydrží, než začneme s příkrmy 🙂

Děkuji 😍

Děkuji

Strana
z4
bayt
1. srp 2019

@blondynka400 :( Ach jo, staci kostka cukru a mame po geniovi :(((

zelenaesmolda
1. srp 2019

@blondynka400
prekrucujes,s tebou nema smysl se bavit,vytahnes si z textu jednu vetu,ktera se ti hodi a pak v tom jedes.mas pocit,ze krava,ktera je cely svuj zivot zavrena v kravine ma vyzivove stejne kvalitni mleko jako krava od babicky,ktera se pase volne na louce?To stejne plati o mase,brojler,ktery je honem rychle vyhnany aby
proc si myslis,ze je posledni dobou takovy narust ruznych intoleranci jak na BKM nebo laktozu?protoze je to sracka,obzvlast tady v CR,jsme popelnice Evropy.
A kdyz uz jsi nakousla to umele oplodneni tak mas pocit,ze je to dobre?Ty zeny by z nejakeho duvodu neotehotnely prirozene nebo jsou muzi neplodni z nejakeho duvodu,takove zasahy do prirody se nam jednou krute vymsti.

bayt
1. srp 2019

@zelenaesmolda Hm ja bych byla zase uplne prirozene mrtva. Ziju jen diky osklivymu neprirozenymu zasahu mediciny.

Btw. s tou volnou pastvou mas pravdu, ale neni nic jednodussiho nez si koupit bio mliko. Na mliku jspu horsi veci nez to, ze se kravy nepasou, bohuzel.

ah1234
1. srp 2019

@zelenaesmolda co sa tyka alergie na mliecnu bielkovinu, tak ta tu podla mna je v podobnom mnozstve stale, len sa o tom teraz viac hovori a tym padom sa zisti viacerym ludom. Ona sa mnohokrat prejavuje tak, ze clovek ani nevie, ze ju cely zivot ma.. mojej mamke ju z testov zistili az s nami deckami, co sme ju mali a to tak, ze mala podozrenie na reumu a nezistili jej ju - nakoniec sa ukazalo, ze ju bolia kosti prave z mliecnej bielkoviny.. to len tak mimo rec.. mlieko podla mna nerobi moc dobre vela ludom uz po generacie
Ja ako alergik s celou rodinou alergikov musim povedat, ze nie je najidealnejsie zacinat s cistym mliekom, nezakysanymi jogurtami, syrami (s tymi snad kvoli soli ale nikto nezacina) a podobne, ale naopak so zakysanymi vyrobkami - takze tvaroh a podobne nie su najhorsia volba. Ale teraz nechcem tym tvrdit, ze je fajn davat polrocnemu decku tvaroh, ja som vseobecne proti tomu, aby decka mavali mliecne vyrobky do veku do 2-3 rokov aj ked nemaju ABKM. To je len moj nazor samozrejme, ale proste si myslim, ze keby bolo kravske mlieko prospesne pre mimina, tak ma jednoducho zlozenie ako materske mlieko.. kazdopadne by som to proste s tym tvarohom tak debilne nevidela, hlavne, ked sa zavadza neskor. Ale suhlasim s tebou, ze velmi skoro sa zavadzat nema.. ale nesuhlasim s tym, ze jogurty a tak sa maju zaviest skor, podla mna je na to vsetko cas 🙂 to kravske mlieko a vyrobky z neho.. presne jak pises, kvalita toho mlieka je za prve nie moc dobra v dnesnej dobe a za druhe proste je to potrava pre male teliatka, nie pre malych ludi.
Inak s rohlikmi suhlasim, ale ja tam radim aj chleba teda, za mna je to v prvom rade plne soli a som v tomto magor, mame v rodine problemy s oblickami a naco ich zatazovat uz v 8-10 mesiacoch.. biely rohlik je samozrejme uplne hlucha energia a ani dospely by ho "nemali jest". Priznavam tiez, ze teraz maly obcas dostane kusok korky chleba ked ho nahodou jeme my, ale to velmi vynimocne a snazim sa mat vzdy vhodnu alternativu na taniery, ktoru si moze dat. Za mna ked uz niekto ma potrebu davat detom pecivo, tak je idealne si ho doma vyrobit 🙂 ja som akurat rozmyslala, ze tak okolo roka zacnem synovi nejake pecivo vypekat - tak jedine ma clovek iste aj zlozenie aj hygienu.
Takisto suhlasim s tym, ze na kocke cukru zalezi. Samozrejme, nie na kocke cukru raz za polroka, ale tymto vznikaju nadvahy - nehovorim, ze sa prejavia vsetkym deckam, niektore su prirodzene hubene (ako aj ludia, napriklad ja zjem aj slona a furt som hubena), ale tie, ktore nemaju paradne spalovanie takto nadvahu ziskat mozu. To si rodicia povedia "je to len kusok pizze", "je to len kocka cukru", "je to len jemne soli".. lenze kocka cukru v takom malou telicku je nieco ine ako kocka cukru u dospeleho. Kus peciva raz tyzdenne neuskodi, lenze vela rodicov (netvrdim vsetci!), co davaju pecivo a sol a sladke uz od mala nepozna mieru a je to "tu dam decku rohlik, tu mu dam osladeny caj".. moj nevlastny brat tak vyrasta a sice je v 11 rokoch hubeny, ale vidim, ake ma pevne kosti, ani ma zlu konstrukciu tela, taku slabu.. takze to, ze nema nadvahu este neznamena, ze je vsetko ok. Nie som nijaky blazon, co bude mat dieta len na "zdravych potravinach", maly ma 9.5 mesiaca a uz dostane aj kusok domacej buchty, co napeciem, ale to viem predsa len co do neho dostavam.
Ale tak kazdy podla svojho uvazenia, hlavne s mierou. To jedine je pre mna dolezite.. nemam rada ani druhy extrem, ked sa dieta krmi extremne zdravo (aj taky su, najma vo veganskej komunite mi pride.. sama som vegan ale za prve to decko nebudem vnucovat a za druhe byt veganom neznamena, ze musim zrat len klicky jak si niektory vegani myslia), tam si myslim, ze je na mieste zvazit aj psychologicky dopad na to dieta - za prve, jak sa moze citim v skolke, v skole, ked jeho rovesnici vedia, co je to sladkost a on to nemoze a za druhe to moze dopadnut tak, ze decko bude v 12 rokoch tajne chodit do mekaca, lebo zakazane ovocie chuti najlepsie ze... ale snad tu nikto nie sme extremisti ze krmime decka len klickami alebo len pizzou 🙂

blondynka400
1. srp 2019

@bayt z toho si nic nedělej, i tak bude mít hezký život a alespoň si ho užije 🙂

@zelenaesmolda no, před 30 lety byly krávy též zavřené jenom v kravíně. Naopak v dnešní době jsou na tom krávy poněkud lépe, než byly. Masná plemena v kravíně nejsou třeba vůbec, žijí celoročně venku. Navíc není kráva jako kráva, máš různá plemena, různé složení mléka. Hlavně nikdo tě ale nenutí kupovat "konzumní" mléčné výrobky, zrovna v tomto odvětví se dá najít dost výrobců, které jsou "bio" a já sama jsem zastáncem této výroby, protože pro lidský organismus je to přeci jenom lepší, než mléko od holštýnek z kravína 🙂
Brojler není rychle vyhnaný, opět máš špatné informace. Kuřata jsou geneticky upravená, tak aby došlo k rychlému nasvalení, díky tomu a koncentovanému krmivu dochází k rychlému nárůstu svalové hmoty a tím pádem je nmaso jako bláto, ale rozhodně neobsahuje špatné lákty (když se budeme bavit o českém mase).
BKM, intolerance? Víš proč? Protože řada matek fanaticky zavádí věci až bůhví kdy a za velkou část si tak můžou sami, plus navíc se děti pořád zkoumají a se vším se letí k doktorovi, takže se přijde na víc věcí, než předtím. Přesně tak to bylo s celiakií před pár lety, tam je to jasně prokázáno, že za nárůst počtu mohlo pravidlo lepek až do roka.
A ad umělé oplodnění, nemyslím si, že je to úplně v pořádku. Tedy takto, v zásadě jsou páry, kde je to na místě a je to ok (třeba neprůchodnost vejcovodů), ale řeší se tím i případy, kdy by přirozeně tito dva lidé spolu dítě neměli a to už dobře není a zahráváme si s přírodou moc. Ale to máš ve více věcech v západní medicíně....

ah1234
1. srp 2019

@zelenaesmolda otazka IVF je velke pichnutie do osieho hniezda, ale suhlasim s tebou.. moc sa o tom nehovori, ale priroda to skutocne tak chce, aby niektori ludia nemali deti. Len mne co dieta ma prirodzene sa to dobre hovori, ze. Ale raz sa nam to vypomsti, to ano.. uz len tym jak exponencialne nam rastie populacie a my este dopomahame parom, co deti mat nemohli, aby mali dalsie.

ah1234
1. srp 2019

@blondynka400 podmienky zivota dobytka sa skutocne zlepsuju. Mozem to potvrdit z prvej ruky, kedze za to veganske organizacie vo velkom bojuju. Ked sa to porovna zpred 30 rokov, tak maju zivot omnoho kvalitnejsi a dostojnejsi, ked to porovnavame zpred 130 rokov, tak je to hroza. Samozrejme, stale je ich zivotna uroven na takom bode, ze chudata ziju cely zivot v strese, takze nic moc. Ale lepsie to rozhodne je.. minimalne v EU

blondynka400
1. srp 2019

@zelenaesmolda a ještě jeden detail, u krav se nepoužívá inseminace kvůli neplodnosti 😀

bayt
1. srp 2019

@ah1234 Myslim, ze to delas rozumne. A na to, ze jsi vegan, tak nepusobis dogmaticky 🙂

bayt
1. srp 2019

Promin, ale s tim nesouhlasim. Kdo ma mit deti a kdo ne se neda z neplodnosti urcit. Lide jsou obecne na tom hur i vlivem prostredi. A prelidneni se fakt netyka Evropy, tady bojujeme za porodnost. Pritom nejvic umelych oplodneni je samozrejme v EU a USA.

ah1234
1. srp 2019

@bayt hej hej, chapem co tym chcem povedat, u nas je ta plodnost velmi zla a je to samozrejme aj zivotnym stylom.. EU vymiera, co si budeme hovorit.. len myslim, ze v niektorych pripadoch je uz na povazenie ci dopomahat.. ale pisem, mne sa to lahko hovori, nam sa maly podaril na prvy pokus a verim tomu, ze keby mi otehotniet neslo, tak som prva v rade na IVF. To iste s liecenim rakoviny.. vo svojej podstate si nemyslim, ze je uplne spravne liecit rakovinu 80 rocnym ludom, lebo verim, ze "na nieco sa zomriet musi", ale ked mal moj dedko rakovinu, tak sme pozhanali vsetkych lekarov v rodine a znamych len, aby mu ju v 80 vyliecili.. tak je to s kazdou chorobou, aj u deti. Mozeme to brat tak v style "prirodzeny vyber ovplyvneni zivotnym stylom populacie poslednych 100 rokov", ale aj tak ludi liecime, lebo predsa nikto dobrovolne nenecha svojho blizkeho zomriet..

bayt
1. srp 2019

@ah1234 No a hlavně je dost lidí, kteří jsou hodně nemocní a dítě měli jedním vrzem (a znám i páry s mentální retardací, které mají děti). A pak jsou ti, co se jim kvůli banalitě nedařilo a díky IVF mají zdravé dítě a sami jsou zdraví. Hlavně nikdo tu není Bůh, aby určoval, kdo má právo na život a kdo ne, kdo se má rozmnožovat a kdo nemá. To už tu bylo...

Mě třeba zajímá, jak se vyrovnáváš s faktem, že veganská dieta sama o sobě bez umělých výživových doplňků není soběstačná? Vím, mluví se o vitamínů B12. Čím víc toho načítám, tím víc mám ale pocit, že toho o stravě vímě velmi málo. Jka například jednotlivé vitamíny opravdu fungují. Neznáme všechny složky stravy. Ono je pěkné doplňovat B12 ale co když ve veganské dietě chybí těch složek více...?

zelenaesmolda
1. srp 2019

@blondynka400
tak geneticke upravene kurata s koncentrovanym krmivem nebo rychle vyhnane to uz mas jedno,je to oboje chutovka.kdyby radsi vyslechtili cibuli,u ktere clovek nebude brecet :D

zelenaesmolda
1. srp 2019

@bayt
no jenze prave tim IVF si na ty bohy lidstvo hraje...pomaha k diteti tem,kteri by ho prirozene nemeli.

janety32
1. srp 2019

@blondynka400 Je tak báječné tady na koníkovi v konverzacích narazit na rozumný komentář 🙂 Hezky jsi to vysvětlila - konkrétně ten chov dobytka a brojlerů - jako veterinářka naprosto souhlasím ;)
BTW: A zakladatelka se sice nic nedozví o ovocných příkrmech, ale zato o všem ostatním :D

ah1234
1. srp 2019

@bayt ja verim, ze evolucne sme boli najprv zberaci a potom sme zacali lovit, takze sme prisposobeny na to byt vsezravci, nech si vegani hovoria, co chcu. Nemame 3 zaludky jak krava, nemame ale ani kratky traviaci trakt ako vlci, takze proste ano, sme evolucne vyvinuty tak, aby sme do seba dostali urcite mnozstvo zivocisnej stravy, ale nie na ranajky, obed a veceru furt.. s tym sa proste nevyhadam s veganmi ani so zarytymi masomilovnikmi.. mlieko nemozem lebo mam ABKM, maso som nejedla od mala. Cim dalej tym viac verim tomu, ze telo si vypyta co potrebuje, ja som nemala potrebu jest maso ani ako tehotna (ale jedla som domace vajicka, strasne sa mi ich ziadalo), zdvihal sa mi z neho zaludok.. doplnujem B12 ale inak na to priznavam sa prdim a aj tu B12 som doplnovala poctivo len v tehotenstve.
Ked niekto citi strasnu potrebu mat v jedalnicku maso a chce byt vegetarian, tak sa ma zamysliet, ci mu nieco nechyba, nejaka latka, skusit to nahradit a ked aj tak citi potrebu jest maso, tak hold asi proste to tak telo chce. Nie som ortodoxny magor, preto ma asi nemaju vegani moc v laske, ja som vegan z etickych dovodov, nebudem tvrdit, ze maso je najvacsie zlo na svete.. uprimne povedane, skor dam dietatu maso ako kravske mlieko.. to je moje osobne presvedcenie. Vadi mi sposob, ako sa k zivocisnym vyrobkom v dnesnej dobe dostavame, to systematicke vyvrazdovanie a tyranie, ale vadi mi aj to, ako sa ludia tym cpu horom dolom a nerozmyslaju nad svojou stravou.. a vadi mi aj to, jak vegani prehlasuju, ze ti co jedia maso tak automaticky zomru na rakoviny a neviem co a my vegani budeme zit do 150ky...
Snazim sa od urciteho momentu jest vyvazenu stravu, myslim, ze ju mam lepsiu jak velmi vela vsezravcov (toto mi pride vzdy smiesne ked moja svokra, co nevie navarit jediny nemasity pokrm a same udeniny sladke do seba cpe, mi s parkom v ruke hovori "ja si myslim, ze spravne je jest vsetko".. no ta urcite uz len je "vsetko"..), ale tak mozno sa jedneho dna zisti, ze je nejaky vitamin okrem B12, ktory nie je nahraditelny rastlinnou stravou a ja si poviem "a sakra". Ale uprimne povedane si myslim, ze skor u mna nastane predcasna smrt kvoli tym chipsom, co do seba nacpem ked nestiham, alebo mozno ten kokain, co som vo velkom brala na strednej..

sudylichozrout
1. srp 2019

@krista71096 zavar, bude se hodit. Staci broskve, prihod do toho par jablek, rozvar to, rozmixuj, dej do sklenicek, zavar a pak nech vychladnout dnem nahoru. A muzes uskladnit 🙂

Jinak k te debate, vseho s mirou. Dite ma jist vsechno, kdyz se to neprehani, nehskodi ani cukr, ani mouka. Co se tyce parku, pizzy, tak klidne dam sve rok a ctvrt stare dceri ochutnat. Kupuju od reznika kvalitni masove parky, kdyz si jednou kousne, prd se stane. To same s pizzou, vzdyt na ni neni nic skodliveho. Pokud to tedy neni ten rozmrazeny blaf z krabice. Kdyz si ji udelame doma, vim, co na ni davam a vim, ze muzu dat ochutnat. Vetsinou si jednou kousne a je spokojena.

blondynka400
1. srp 2019

@zelenaesmolda za mne to není jedno. Protože to není škodlivé. To, že si na tom člověk nepochutná, už je věci jiná...
Já bych řekla, že v dnešní době umí upravit skoro vše, že by i ta cibule šla, ale pak by lidé nadávali stejně jako u toho kuřecího 😀
@janety32 to jsem ráda, že jako veterinářka souhlasíš 🙂 A taky vím, že to bylo lehce od tématu, ale nemohla jsem si pomoct😇

oveckaluky
1. srp 2019

@bayt Tak to mám doma 4 ruce, protože s cukrem to sice nepřeháním, ale ani ho nijak extra neřeším... no, pozdě, no...

oveckaluky
1. srp 2019

@zelenaesmolda Tak s tím IVF to je ale už fakt přes čáru, kdybys nemohla mít děti přirozeně, asi bys byla jiného názoru...

barchen
1. srp 2019

@janety32 @blondynka400 Také děkuji za rozumné komentáře. Mléko je mléko, je denně kontrolované, fakt to není obarvená voda s antibiotiky a když někdo chce mléko od krávy do 1/2 hodiny a hodlá doma z toho sbírat smetanu a tlouct máslo, tak je potřeba si najít zdroj. Krávy nejsou fialové, kuře je kuře v dnešní době, vejce to nenese a pořádná slepice z toho nikdy nevyroste. Na trhu je spousta hnusů ale zrovna tyto základní suroviny jsou v ČR pořádně kontrolované, až natolik, že Poláci poctivě žalují do Bruselu. Jakožto studovaný potravinář těmto potravinám věřím. Jinak autorka dostala pár odpovědí na přesnídávky.

pandabox
1. srp 2019

@fouskovi ja to moc nechapu, proc davat cukr takhle brzy - je jasny, ze dite dojde do veku, kdy byude chtit zmrzku a nebo neco dalsiho..ale proc to proste davat takhle brzy?? proc spechat?? zvlast kdyz se vi, ze to neni dobry?? me to hlava nebere..stejne jako sul..kazdeho vec..

fouskovi
1. srp 2019

@pandabox a v čem dneska nejsou sajrajty když to srovnám s prvním mým synem který tohle občas dostal a synem kamarádky která ti brala přísně tak když se pak k něčemu takovému dostali tak náš syn v pohodě neměl problém odmítnout ale čím víc zakazujes tak to víc ty děti chtějí

bayt
1. srp 2019

@pandabox mne syn dorostl do toho veku uz ted, chce to, co jim ja...

bayt
1. srp 2019

@ah1234 Dekuju za odpoved! Rozumne a hezky si to napsala. Mne vadi, ze neni v CR k dispozici eticky produkovana vejce treba. Snad budu mit jednou vlastni...

bayt
1. srp 2019

@zelenaesmolda ne, na Boha si hraje nekdo, kdo rozhoduje za ostatni, ktere vydobytky vedy a mediciny smime pouzivat a jake ne....Tvoji logikou sem mela byt davno mrtva a ne se jeste rozmnozit.

zelenaesmolda
1. srp 2019

@bayt
tak ono je rozdil nekomu zachranit zivot nebo mu umele doprat tehotenstvi

sudylichozrout
1. srp 2019

@zelenaesmolda helejt, jak jsem hodne prostoreka a vseobecne se to tu o mne vi, tak do tohoto bych tu asi nestourala. Zrovna na tomhle webu je to vosajslich.

journals
1. srp 2019

@zelenaesmolda 😡 ty jsi ocividne nemela problem otehotnet, vid? Vubec si neumis predstavit jake to je a nad cim vsim pak premyslis a co resis a neresis. Bud tak hodna, prosim, nepoustej se do komentovani tohoto tematu. Bud rada ze nevis co komentujes

zelenaesmolda
1. srp 2019

@journals
a proc bych to nemohla komentovat?to,ze IVF dopomaha k diteti parum,kteri by normalne nepocaly,je fakt.Ze na to lidstvo jednou dojede je taky fakt,uz tak je planeta pretizena protoze lidstvo je premnozene.Ja bych taky chtela dum za 5mega a taky ho nemam protoze na to nemam prijem.Nemuzeme mit vsechno.

Strana
z4