icon

Příkrm s masem. Kdy s ním začít?

neeve
16. pro 2007

Někde čtu čtrnáct dní po začátku s příkrmy, někde po měsíci, 6x týdně maso se zeleninkou, jednou týdně žloutek. A v knížce s recepty je psáno, že se nemá s masem vůbec spěchat, ani s jogurty nebo sýry... stačí začít na roce a i potom dávat maso jen jednou týdně. Tak co je správně?

schnek
16. pro 2007

neeve, naše mudr řekla, ať vyzkoušíme zeleninu a až jí bude Ondra papat bez problémů, ať přidám maso. Postupně jednou týdně,... až nakonec může mít 6x týdně maso a jednou žloutek 😉 a teď začínáme odpoledne na svačinu jogurt.

natalien
16. pro 2007

Neeve, tak Nell bylo včera půl roku a já ji dala maso, hovězí 😵 Dr. mi to pordadila, že můžu, je mi to symatičtější než žloutek. A Nellince to fakt strašně chutnalo. Jinak příkrmy papá už 14dní.

aponchie
16. pro 2007

ja bych jeste pockala v 6mesicich je celkem brzo je to malicke miminko nic neuspechej a maso davej klidne v 9mesicich.zloutek obcas radsi zkousej zeleninu cukety dyne,spenat,atd mozna obcas kousicek kureci kruti kralici ale pokud dostane v 6mes.2xtydne maso staci mu to pokud ovsem kojis

ivce
16. pro 2007

mě taky doktorka řekla, že jak si malá zvykne na zeleninové příkrmy, tak pak hned zkusit dát i s masem, ale nemusí ho mít každý den, prostě to střídat zase jen se zeleninkou a občas ten žloutek. Já si myslím, že v roce je maso celkem pozdě, ne? Nepotřebuje i bílkoviny z masa?

aponchie
16. pro 2007

pozde???to si nemyslim jestli ctes dobre psala sem za predpokladu ze KOJI pac z toho ma hodne vitaminu a zivin 😉 jinak ja kojila plne 10mesicu v 10mesicich dostala prvni zeleninu mrkev od hami do roka jedla pouze brambory kure kruta kralik zelenina ovoce a nic ji nechybi dale sem kojila do roku a pul a prikrmovala timto takze no problem mam stesti ze mam suprovou Dr,ktera nezna dnesni trend uspechanosti ve vsem zvlaste u deti,mala je dodneska zvykla pit hodne mleka coz ma klidne misto jidla a nevadi to holt kazdy ma jine chute prece jim je nebudeme vnucovat.jinak ma Dr rikala a plne souhlasim ze trend odkladani miminek vyrvavani predcasne zavadeni stravy a kratsi kojeni neni koser 😉 muj nazor je stejny

natalien
16. pro 2007

Taky si myslím, že maso zavést v roce je pozdě, i za předpokladu že se kojí, protože dítě už v tomto věku potřebuje železo a toho v MM tolik není, aby pokrylo dop. denní dávku. A ze zeleniny, která je tepelně upravená těch vitamínů do těla taky moc nejde. Jinak já teda kojím a myslím si, že jsem nic neuspěchala. Jen vím, že teda maso každý den dávat nebudu, ale prozatím tak 1-2x v týdnu.

aponchie
16. pro 2007

nj no ja jsem davala maso az v 10mesicich a nevidim v tom problem mala je naprosto zdrava nic ji nechybi a krwevni testy ma OK! 😉 jeste se masa naji takove mnozstvi

bu_bu
16. pro 2007

ahoj 🙂 tak nám doktorka řekla, že s masem až si zvykne na zeleninové příkrmy a pak jednou týdně kuřecí maso a 2x týdně žloutek a po nějakém čase může maso častěji.

neeve
autor
16. pro 2007

Holky jste zlatíčka, děkuji moc 😵 Na roce mi to přijde taky pozdě, ale nechci nic uspěchat. Zeleninku už ale papáme bez problémů měsíc. Tak ještě asi tak tři týdny počkám a pak dám nějaké masíčko nebo žloutek jednou týdně. Kojím stále, ale čím dál méně, protože mám opravdu nechutně rozkousané bradavky a aby se vzpamatovaly, musím jim dát vždycky chvíli "voraz",jinak by mi snad úplně upadly. ☹ A to máme jeden zub prosím. Nechápu 😖

ivce
16. pro 2007

souhlasím s Natalien s tím nedostatkem železa a jedním ze způsobů jak ho mimčům dodat jsou určitě příkrmy. Já jsem začala se zeleninkou na 6 měsících, ale nevidím problém, když někdo začne později. myslím, že tak nějak každá vycítíme co tomu našemu mimču svědčí a podle toho se řídíme.

yenn
16. pro 2007

Natalien: " A ze zeleniny, která je tepelně upravená těch vitamínů do těla taky moc nejde"

Tohle ale preci nevyresi maso

terezkaaa
16. pro 2007

my máme masíko skoro každý den,střídáme králičí,hovězí,krůtí,jehněčí a kuřecí-na doporučení lékařky.Dávali jsme ho od poloviny pátého měsíce 😉

aponchie
16. pro 2007

no vidis kazda doktorka rika neco jineho a proto se ridim vlastnim usudkem jak rikam davejte kdy chcete vasim detem co chcete ja jen rikala ze u nas to bylo az skoro v roce maso do te doby zelenina ovoce lusteniny vejce atd atd takze netrpela proste sem nemela chut ji ho cpat porad pac u nas v rodine se maso doslova zralo denne xkrat takze proto asi 😀 a ted si treba veme parecek ale bez chleba jen s kecupem,nebo jednou chtela v Albertu spek!ziram na ni a ona ze ano ano ano tak sem koupila a nez sme dosli dom snedla dva tluste platky jen tak no a co ze na me lidi cumeli jaka sem strasna blba necitliva matka co v dnesni IN dobe cpe diteti takove humusy 😀 no a?vzdy sem ji nechala jist na co ma chut a nikdy nebyl problem 😉

natalien
16. pro 2007

Yenn, ale já netvrdím, že to co nedodám z vařené zeleniny, tak že určitě dodám podáváním masa 😉 A je pravda, že co člověk, to názor 😵 😉

aponchie
16. pro 2007

v lusteninach vejcich zelenine ruznem ovoci atd jsou nahraditelne vitamniny pokud uz bych se chtela moc prit o to proc klidne pockat s masem sami sme masozravci ale jestli dam v6mesicih maso nebo az v10 mi neprijde tak drasticke omezovani miminka ve vitaminech 😉 ja myslim ze uz se to v dnesni dobe trosicku se vsim prehani

kristi
16. pro 2007

zloutek nedavam teda.

Jinak ma maso tak 4x tydne, stridame to. A taky miluje ryby

terezkaaa
16. pro 2007

kristi,odkdy se smí ryby?

kristi
16. pro 2007

nekdo rika, ze az od roka..a pritom Hami dela prikrm od 8 mesice 😲

terezkaaa
16. pro 2007

to je jako s tvarohem-v přesnídávkách od ukončeného 4.měsíce mají ve složení tvaroh-asi od Hamé.

aponchie
16. pro 2007

a kolik myslis ze tam toho je? 😉 podle me to slo kolem ryby akorat 😀

nikka.vo
16. pro 2007

jj...to sem taky viděla, stejně tak jsem vyděla jogurt v přesnídávce pro (myslim) půlroční děti... no tak si pak vyberte 😒

makelka
16. pro 2007

My začli dávat maso asi po měsíci a půl, až už papkal zeleninku dobře 😉 ale myslím, že není kam spěchat. U Mudráka nám bylo řečeno, že 6x týdně masenko a jednou žloutek, ale někdy nedávám maso vůbec a žloutek taky nedávám vždy jednou týdně 😉

Kristi taky jsem na to koukala, přitom nám Mudrák říkal, že ryby až od roku, tak kdo se v tom má pak vyznat 😠 My teda rybu ještě nezkoušeli, ale máme ji v plánu s bramborovým salátem na Štědrý den 😉

terezkaaa
16. pro 2007

nikka,ten jogurt mají už dokonce od 4.měsíce,co jsem viděla...

kristi
16. pro 2007

teda Mia ryby miluje, tunaka ji tak jednou tydne, pak taky file a tak...neresim to

majaaita
16. pro 2007

Tak info od mojí doktorky:
maso od šestého a půl měsíce, ale pouze pokud zvládá zeleninu.
Od sedmého měsíce (ukončeného) žloutek.
Postupně najet na systém: maso, žloutek, nic, maso, maso, nic, žloutek. (nic jakože jenom zelenina)

Maso už dávám (necelý týden), výše zmíněný systém nemám šanci dodržovat, kvůli mateřské demenci jsem ráda, že si pamatuju, že vůbec obědval 😀 😀 😀 😀

neeve
autor
16. pro 2007

Maja 😀 😀 😀