Zelený hrášek v prvních příkrmech. Dávali jste?

molu18
23. lis 2023

Ahojte, urobila jsem strašnú chybu a dala jsem synovi po 3 týdnech zavádění příkrmu, 4 dny před ukončením 5. měsíce půlku kupovaného příkrmu (cca 60g) Hami 1. lžička zelený hrášek od 4. měsíce. Nějak jsem to blbá neřešila,že by to mohlo něco udělat, když to tam takhle píšou.. Jenomže malý celou noc proplakal a druhý den mněl i zvýšenou teplotu- mohlo to být z hrášku? Strašně mně to mrzí, bojím se, zda jsem mu nemohla něco spůsobit, zadelat na nějaké potíže do budoucna... Teď je už Ok, ale moc se bojím. Máte někdo podobné zkušenosti? Dávali stě to tak malým prckům?

radecka1
23. lis 2023

@molu18 Z hrášku ho mohlo bolet bříško, tak mu ho chvíli nedávej a můžeš zkusit znovu třeba za měsíc. Ty měsíce na skleničkách ber jako orientacni. Nemyslím si, že zvýsená teplota byla z příkrmu, třeba na něj něco leze nebo byl jen teplejší a nic to není. Vyčkej, buď ho to už přešlo/přejde a pokud by měl horečku víc dní, tak můžeš zajít k doktorce.

verciiik
23. lis 2023

to bych spíš tipla na počínající nemoc, nebo zuby... z hrášku ho max mohlo bolet bříško kvůli prdům..

kristyn86
23. lis 2023

Klid 😉 Urcite si mu neublizila a nebude z toho mut zadne nasledky a potize. Hrasek uz muze. Max.ho muze bolet brisko. Teplotu z toho mit nemuze,to spis bude zacinajici nemoc nebo zuby. Navic hrasek je zelenina,nenadyma tolik,co treba hrach. To je lustenina. Takze se neboj,byla to jen souhra nahod. Klidne mu hrasek zase muzes nekdy vyzkouset.

miryp
23. lis 2023

Hrášek se sice řadí mezi zeleninu, ale je to vlastně nezralý hrách - luštěnina. Citlivé děti mívají s trávením hrášku v době příkrmů problém (dcera ho zvládla až ve 2 letech, do té doby nesnesla ani polévku, ve které se hrášek povařil, syn je multialergik, ten ho nezvládá ani v 8 letech). Nic si nevyčítej, prostě teď alespoň víš, že pro něj v tuto chvíli hrášek není vhodný. Ta teplota klidně mohla být z toho, syn mi na potravinové alergeny (alergenem může být jakákoliv surovina) reaguje teplotou běžně, ale také to může být od zubů, virózy, atd. Prostě bych alespoň pár týdnů hrášek nedala a pak provedla šetrný expoziční test, aby případná reakce nebyla moc velká - první den dej pouze olíznout "špinavou" lžičku, když bude vše ok, další den můžeš zkusit půl lžičky a postupně takto navyšovat... Jakmile bys zaznamenala reakci, máš potvrzeno, že je hrášek pro něj nevhodný a pak ho minimálně 3 měsíce, ideálně alespoň půl roku, nabízet nebudeš a pak opět provedeš šetrný expoziční test.

molu18
autor
24. lis 2023

@miryp Mohl to být opravdu projev alergie? Vyrážku, nebo jiné projevy neměl. V sobotu na oběd mněl hrášek, celý den ok, ale jak přišlo večer na spaní tak začal brečet, jenom chvílkové spánky až asi do 2hod., pak zaspinkal,ale stále neklid. spánek, musela jsem ho mít v kočárku a stále houpat. Jak se ráno cca kolem 6té vzbudil tak vyzeral v pořádku,nebrečel, usmíval se, akorát zvýsená teplota, v zadečku max 38st.C, 1x 38,2st.C, na čele bezdotykovým teploměrem kolem 37,4-37,5 st.C, v neděli večer na spinkání dostal Nurofen a od té doby bez teploty a úplně normální jak vždy, zlatý usmívavý, bez problému. Já se bojím zda sem mu nezadelala na nějaký problém do budoucna, zda sem mu neodstartovala alergie, nebo nepoškodila střeva, nespůsobila nejaký střevní problém. Já nevím co mně to napadlo dát mu ten hrášek, proč to vyrábějí jako " první lžičku" od 4. měsíce. Jsem z toho hrozně nešťastná.

miryp
24. lis 2023

@molu18 jak už jsem psala - mohl a nemusel, to se ověří po dalším expozičním testu. Expoziční test určitě nepoškodí střevo a ani neodstartuje další alergie, to by musel ten alergen, který nesedí, konzumovat delší dobu pravidelně. Prostě vyčkej pár týdnů a pak postupem, co jsem uvedla, vyzkoušej, zda to bylo hráškem. A vlastně stejný expoziční test by měl probíhat u každé nové potraviny s tím, že před konzumací je ideální přidat ještě kožní test (vezmeš novou potravinu, pomažeš jí loketní jamku a čekáš 48 hodin, zda kůže zareaguje. Pokud ano, nesmí surovina do trávicího traktu, pokud reakce nebude, postupuješ tak, jak jsem psala k hrášku.
A ještě poradím mít doma Fenistil kapky. Když náhodou příště hrášek zase nesedne, můžeš nakapat Fenistil dle váhy a koliková ataka by měla polevit (bez toho bychom se v prvním roce syna asi zbláznili).
Opravdu si nic nevyčítej a ničeho se neboj, tvůj stres přenášíš na prcka a ten pak bude podrážděný a zbytečně si budete kazit dny nepohodou ;)

molu18
autor
24. lis 2023

@miryp Dobře děkuji. Já jsem myslela,zda jsem mu už nespůsobila něco- to poškození střeva, alergie a jiné, ne že by něco spůsobil expozič. test..
Já vím,že to prenáším na prcka, ale nevím si pomoct, nerada by jsem mu ublížila..

miryp
24. lis 2023

@molu18 jednorázové podání hrášku je de facto expoziční test ;)
Fakt buď v klidu, jednorázové podání mu fakt neublížilo, i kdyby to byla opravdu alergie. To by muselo být to zatížení pravidelné a delší dobu, aby to způsobilo něco dalšího.

molu18
autor
24. lis 2023

@miryp Děkuji ti moc, trochu si mně uklidnila, budu dávat větší pozor na to, co mu dám sníst.