Botičky s žirafou mají vevnitř tvarovanou klenbu

radkar
25. čer 2009

Ahoj, koupila jsem dneska dcerce botičky. Kvalitní kožené, značka Žirafa, která by měla označovat jedny z nejkvalitnějších dětských botiček, pokud vím. Ale když jsem přišla domů,tak mě překvapilo, že mají tvarovanou klenbu, která by přeci u dětských botiček (č.20) neměla být. Nebavila jste se někdo se svojí doktorkou, jak to teda s tou klenbou je? Děkuju

tomasek06
25. čer 2009

Já jsem ale malému kupovala boty s klenbou už velikost 18.

wensdy
25. čer 2009

radkar kde si je koupila? nevím jestli mají mít tak malé boty klenbu,já mám opačný problém,Sehnat v čísle 25,26..... v normální obuvy boty s klenbou.Tak je chodím kupovat do zdravotnických potřeb.

martinka81
26. čer 2009

Nechápu jak sis toho mohla všimnout až doma, když ti teda přijde, že to je špatně. Já když kupuju malému boty, tak je několikrát prohlídnu od špičky k patě, jestli mají všechno, co mají mít apod. My měli klenbu vždy. Taky kupuju jenom žirafu, ale rozhodně to není záruka kvality. Paní v obchodě čistě jenom se žirafkou mi říkala, že to získá kdejaká bota a dávala mi porovnat různé boty. Je fak šílené, jaké příšerné boty tu žirafu získají.

kijonkova.k
26. čer 2009

Certifikát "Žirafa" je totiž placená,takže si ji může koupit každý obuvník.Není zárukou vysoké kvality,stejně jako neznamená,že boty,které ji nemají,tak nejsou kvalitní.Např.Reno.

jaa
26. čer 2009

Máme 18 sandálky zn.Bambolini a také s klenbou. 😉 Malá teda nemá klas.ploché mimi chodidlo. 😉
Bota má mít klenbu,aby se dětem správně tvarovalo chodidlo.Bačkůrky ji mít nemusí.Ale musím uznat,že v těch botkách chodí lépe,než v bačkůrkách,nebo tapkách......

tomasek06
26. čer 2009

Taky si myslím že právě boty by měli být jen s klenbou 🙂

girll
26. čer 2009

Tak já byla se sebou u ortopeda a rovnou se ptala na botky a on mi řekl že dítko má mít boty hned jak si stoupne(bos jen např.v trávě...) ale o to v týhle diskuzi nejde ale i říkal že bota jednoznačně musí mít pevnou patu a klembu jinak se to prckům nevytvaruje a bude mít ploché nohy....a taky že nesejde na žirafě že viděl i hrozný boty se žirafou kterou by si vůbec nezasloužili.Jako nekupovat od čongů apod ale jde o pevnou patu a klembu 😉 Aspon to je to co mi řekl a já se podle toho řídím 😉

nety
26. čer 2009

Radkar,my kupujeme botičky jenom s klenbou,jak píší holky bota musí mít pevnou patu a pro prcka letní i uzavřenou špičku a pokud možno klenbu.My máme plochý nohy,takže ještě máme vložky.

jaa
26. čer 2009

Tak my máme u těch sandálek špičku volnou.... 😉 Mají utahovací pásky a nožka ji tam krásně sedí..

martimarti
26. čer 2009

Časopis Máma a já /listopad 2008/: "...Odborníci tvrdí, že do čtyř let jsou komponenty na podporu klenby zbytečné, protože děti v tomto věku mají ještě na místě klenby tukové polštářky, které nožku chrání předpřetížením." 😉

kijonkova.k
26. čer 2009

100 lidí 100 názorů,ani odborníci se neshodnou 😉 Ale u plných bot klenbu nemáme,jsem se koukala a u sandálek asi taky nebude,když to máme od jedné značky 😉

kacka.va
26. čer 2009

jaa: nejmenší botičky opravdu mít klenbu nemají, protože to může dítěti uškodit právě kvůli tomu, že tam mají ty tukové polštářky, jak psala martimarti. Klenba by měla být v botičce od věku, když už dítěti ty tukové polšťářky zmizí a má tvarovanou nohu jako dospělí, do té doby to tlačí na ty tukové polštářky a to prý není dobře. Chodidla by se dětem měli zformovat přirozeně samy a ne aby tomu pomáhala klenba. Jinak jestli se nepletu, tak označení žirafky se vztahuje na materiály, ne na botu jako takovou.

kijonkova.k
26. čer 2009

Žirafa certifikaceCertifikace Žirafa, logo

Ve snaze prezentovat prodejcům a rodičům dětí vhodnou formou zdravotně nezávadnou obuv pro děti zavedla Česká obuvnická a kožedělná asociace značku „Zdravotně nezávadná obuv – bota pro Vaše dítě“. Kriteria pro certifikaci stanovil tým odborníků ve spolupráci s Českou ortopedickou společností. Kriteria mohou a jsou průběžně doplňována dle současných poznatků o zdravotně nezávadném obouvání dětí.

Systém je plně otevřený pro všechny, kteří chtějí na náš trh dodávat kvalitní, zdravotně nezávadnou dětskou obuv, jedná se ovšem o systém placený a poměrně nákladný. Obuv k certifikaci mohou přihlásit jak domácí výrobci, tak i tuzemští a zahraniční dovozci.

Dobrovolná certifikace dětské obuvi se provádí podle Technické specifikace TS-ITC 2/98 a obuv pro děti do tří let věku je certifikována dle Technické specifikace TS-ITC-276/2002. Informace o rozsahu zkoušek souvisejících s certifikací obdrží zájemce na vyžádání v Institutu pro testování a certifikaci, a.s., Zlín (ITC) nebo v sekretariátu ČOKA. ITC a.s. zabezpečuje potřebné zkoušky ve vlastních laboratořích, případně přejímá výsledky zkoušek jiných akreditovaných laboratoří v České republice. V průběhu certifikačního procesu působí Komise zdravotně nezávadného obouvání (KZNO) jako poradní orgán Správní rady pro certifikaci ITC, která na základě vlastního posouzení doporučí Správní radě pro certifikaci vydání certifikátu nebo rozhodnutí o odmítnutí certifikovat. Na konstrukční parametry dohlíží lékař ortoped a kvalifikovaný antropolog. V komisi, která obuv hodnotí po všech stránkách, je dále pracovník biomechanické laboratoře, pracovník hygieny a obuvnický technik

Obuv, která získá certifikát, může být, jak bylo výše uvedeno, označena certifikační značkou a registrovanou visačkou s motivem žirafy. S každým držitelem certifikátu je uzavřena licenční smlouva, aby nemohlo docházet ke zneužívání značky. Kontrolu označování dobrovolně certifikované dětské obuvi visačkou žirafy v prodejní síti provádí po dohodě s ČOKA Česká obchodní inspekce. Zneužití značky je posuzováno jako falzifikát značky a je právně postižitelné.

Na výrobce, dovozce a prodejce dětské obuvi pro děti do 3 let (tj. skupina velikosti 0 a 1) se podle zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a vyhlášky č. 84/2001 Sb. o hygienických požadavcích na hračky a výrobky pro děti do 3 let vztahuje povinnost zajistit si hygienické atesty na použité materiály u hotové obuvi. Zkoušena je např. ale i propustnost pro vodní páry u uzavřených střihů obuvi. Výrobci a dovozci proto mají většinu nejpodstatnějších a nejdražších zkoušek k dobrovolné certifikaci již hotovou. Stačí pouze provést ortopedické a bezpečnostní hodnocení a pak může obuv získat i certifikát a oprávnění nosit visačku s „žirafou“.

V uplynulých letech jsme měli možnost sekávat se v našich prodejnách s dětskou obuví nesoucí viditelnou visačku s milým logem žirafky a nápisem „Zdravotně nezávadná obuv - bota pro Vaše dítě“ u 130 vzorů dětské obuvi od 25 českých firem. Mezi nimi byli nejvíce zastoupeni čeští výrobci, potom následovali i dovozci a prodejci dětské obuvi.

Díky intenzivní osvětové činnosti pracovníků ČOKA se certifikovaná dětská obuv se symbolem žirafy dostala již do povědomí široké veřejnosti. Od počátku uvedení certifikované dětské obuvi s žirafou na náš trh vyvinula ČOKA a její odborní spolupracovníci širokou škálu podpůrných programů a aktivit, určených nejen výrobcům a prodejcům dětské obuvi, ale především odborné i laické veřejnosti jako jsou prodavači obuvi, lékaři, pedagogičtí pracovníci předškolních a školních zařízení, ale také samotní rodiče malých dětí, jejich prarodiče a rodinní příslušníci. Za nejúspěšnější aktivity můžeme jmenovat např. rozhlasové relace v Českém rozhlase v Praze a v Brně, regionální vysílání v Hradci Králové, vystupování v televizních pořadech jako jsou např.„Dobré ráno s Novou“ a „Sama doma“, bohatou publikační činnost v denním tisku i v odborných a populárně-vědeckých časopisech, bezplatné poskytování osvětových brožurek o správném obouvání dětí v prodejnách obuvi a jejich zasílání rodičům poštou, promítání osvětového filmu o zdravotně nezávadném obouvání dětí v televizi a při školení prodavaček, rodičů a prarodičů malých dětí a v neposlední řadě celostátní výukové kursy prodavačů obuvi, kterými ČOKA po celou dobu aktivně zvyšovala znalosti o správném prodeji a nákupu zdravotně nezávadné dětské obuvi. Tyto kurzy byly podpořeny rovněž v programu podpory jakosti v letech 2001-2002 Radou České republiky pro jakost. V lednu 2003 byla značka žirafy zařazena také do programu Česká kvalita a dětská obuv, která splňuje náročné podmínky pro označení žirafou, může být navíc označena ještě značkou Česká kvalita. V rámci programu Česká kvalita, který je podporován vládou České republiky, by měla být propagace značky žirafy v letošním roce ještě výraznější.

První předávání certifikátů ke značce žirafy současně s diplomy se značkou Česká kvalita se uskutečnilo při příležitosti konání konference Jakost-Quality 2003, která proběhla ve dnech 13. - 15. května 2003 v Ostravě, a to konkrétně na slavnostním večeru v hotelu Atom dne 14. května 2003. Vedle dalších ocenění zde byly předány celkem 4 značky Česká kvalita, z toho 2 značky OOPP (osobní ochranné a pracovní pomůcky) a 2 značky „Žirafa - zdravotně nezávadná obuv“, a to firmám NĚMEC a spol, s. r. o. - Proseč u Skutče a Alois Šůstek FARE - výroba obuvi - Valašské Klobouky. Firma FARE má certifikovanou téměř celou novou kolekci obuvi pro nejmenší děti a tímto způsobem chce odborné i laické veřejnosti dokladovat, že garantuje kvalitu a zdravotní nezávadnost u všech svých výrobků.

Věříme, že zařazení „žirafy“ do projektu Česká kvalita začne přinášet „své ovoce“ zejména těm firmám, které mají realizovanou dobrovolnou certifikaci dětské obuvi a mohou používat nejen značku žirafy, ale nově i značku Česká kvalita.

Více informací k dobrovolné certifikace dětské obuvi Vám rádi sdělíme na sekretariátu ČOKA: tel.: 577435411 nebo 577525230, e-mail: coka@coka.cz

jaa
26. čer 2009

kačka.Malé se už nožka tvaruje nyní.-nemá klas.plochou mimi nožku.Asi je to tím,že já i mm máme výrazně klenuté klenby a ona není buřtík. 😅 Jinak ve zdr.obuvi jsou ortopedické botky všechny s klenbou i na mimča. 😉

kacka.va
26. čer 2009

Já kupovala první botky taky ve zdr. obuvi a klenbu nemáme, takže asi jak kde 😉 a i mě na to prodavačka upozornila. Jinak pokud se vám už tvaruje nožka, tak je to něco jiného, ale pokud by měla klasickou batolecí nožku, tak jsem všude četla, že působení klenby proti těm tukovým polštářkům není vhodné. Ale opět se ukazuje, že jsou různé pohledy.

jaku
26. čer 2009

No my kupujeme boty Bama a Elefant (Deichmann), je to certifikovaná dost drahá německá obuv a také klenbu nemají. Ten Elefant má zvláštně uvnitř tvarovanou stélku. Čeští odborníci doporučují klenbu, západní odborníci doporučují hlavně pevný kotník, flexibilní - tj. ohebnou botku, klenbu až od 3-4 let. Totéž mi potvrdila i prodavačka v prodejně zdr. obuvi- dle školení co absolvovala a rehab. sestra.

artuse
26. čer 2009

tak koukám, že se na i na klenbu názory různí 😅 my máme vesměs boty taky s klenbou a to kupuji kvalitní boty - Fare a Essi. Ptala jsem se na tu klenbu prodavačky a říkala, že měkká klenba nevadí, že ji dítko sešlápne a je fakt, že v těch našech botkách je klenba taková nepatrná a měkká, v některých botech jsem viděla tvrdší..a důležitá je prý fakt ta ohebnost boty a pevná pata...

radkar
autor
26. čer 2009

Díky za postřehy, no u těch botiček, co jsem koupila je taky ta klenba měkká. Je to spíš takový "polštářek". Tak budu věřit, že když je to žirafa, tak to je v pořádku 😅 . Jinak si myslím, že splňuje co má, jsou lehké, ohebné, z kůže. Žádná umělotina.

jaa
26. čer 2009

Tak my máme ty Bambolini. s měkkou klenbou.není tak výrazná,jako u dospělých.Je to nějaká spec.stélka s abs na tlumení nárazů při chůzi.

Jinak u Deichmanajsme koupili první sandálky a za týden jsme je reklamovali.Každá botka byla trochu jiná a i když byly obě botky vel.18,tak jedna byla o 0,5cm větší.Okamžitě nám je vzali a nabídli jiné(Elefanten).Ale velikostně nám nebyly.A měli taky jen takovou nízoučkou klenbu.Tak nevím,no.Ale Fare a ESSi jsou opravdu kvalitní botky.

jindri
24. únor 2010

Obnovuji téma. Zatím si vystačíme s bačkůrky na doma, zn. DPK a ty klenbu mají, ovšem velmi měkkou. Ani mě nenapadlo nad tím přemýšlet, až jsme na toto téma přišly s kamarádkou. Jaký je váš názor botičky s klenbou. Já další botičky s klenbou nekoupím, nemyslím, že je tam potřebná.

ined77
24. únor 2010

ahojky 🙂 ,
bačkůrky máme také DPK a s nima jsem velice spokojená,až na živnotnost 😅 .malý je dokáže neuvěřitelně rychle zničit 😅 .
u botiček nevím...názory se liší...zimní botičky máme essi,tam klenba je,ale také měkká.
véceméně sama nevím,ráda bych pro synka to nejlepší a hlavně zdravotně v pořádku.
co jsem četla názory pro i proti...nemůžu se v tom nějak orientovat 😒 ...

shaula
24. únor 2010

Naše fyzioterapeutka říká, že klenba být nemusí, ale i může, ale musí být měkkoučká, takže máte botičky dobré 🙂 Rozhodně nesmí být tvrdá ortopedická.

alti
25. únor 2010

Máme botičky Santé č.22 a bez klenby. Naše dr. botičky s klenbou do 2 let vůbec nedoporučuje (později s měkkou klenbou) upozorňovala nás už před nákupem. Není vhodné na delší capání jen pokud krátce popocházíte např. z auta do děckého centra a tam přezout do papuček bez klenby jen s vyvýšenou patou. 😉 Co výrobce a dr. to názor!

jindri
25. únor 2010

... klenba mi taky příjde nesmyslná z toho důvodu, že botičky se kupují vždy větší, takže nelze zaručit, aby nožička byla správně na klenbě umístěna.

dagina
25. únor 2010

Alti, jaké máte prosím tě ty botky?? Sháním pro malou nějaké plné, né už zimní, Santé se mi jedny líbí.

moda08
25. únor 2010

dagina - možná nesmyslný dotaz, ale na těch sandálkách od Santé žádná klenba není, že?

alti
25. únor 2010

Kupovali jsme už taky spíš na jaro - vycházkové a malý v nich pěkně ťapé. Mají suchý zip a jsou krásně prostorné (náš prcek má širší nožičku a vyšší nárt) a hlavně se pěkně obouvají. Klenba v nich samo není a předek botičky má gumový aby se neokopaly, jinak jsou kožené. Koupili jsme je v obchodě specializovaném na dětskou obuv a k dostání jsou i v některých lékárnách - Santé je česká firma vyrábějící zdravotní obuv. 🙂
http://www.sante-zdravotni-obuv.cz/cs/katalog/1...

dagina
26. únor 2010

Ahojky, na můj vkus jsou dost nízké pro takového prcka.
Mám zálusk na tyto, ale budu muset vyjet ke všem čertům abych je sehnala, u nás je nemají ☹.
http://www.sante-zdravotni-obuv.cz/cs/katalog/2...

Moda, nemají, jen ho mají prošitím zvýrazněný, no uvidíš sama, nevím jak to lépe popsat 😅

pismenka
26. únor 2010

my zase kupujeme boty české a od zn. FARE, na zimu jsme jí koupili s membránou (jako např. Goratex) je to trekkingová obuv (zimní) a bylo mi řečeno,že tato bota (je sice drahá cca 1200,--) je fakt dobrá,že jí tu nohu podrží a nebude jí v ní zima a na jaře ani vedro. A je to pravda,byli jsme na horách,v mrazech a fakt super,tak že já jen české a pokud možno FARE a sobě si taky kupuju FARE 😀
Za boty pro malou nešetříme - dokud si to můžeme dovolit............k čongům bych nikdy nešla.

renatajjj
8. bře 2010

Jeden dr. psal, že klenba na botičce není důležitá pro zdravý vývoj nožičky malého dítěte, protože malé děti mají na nožičce, kde je klenba, tukový polštář. Takže bez klenby je to ok a u malých děti nemá vážně opodstatnění. Buďte v klidu.