icon

Chci začít látkovat zatím přes den, jak na to?

kahira
21. dub 2015

Prosím o radu, vím, že je tu plno takových diskusí, ale potřebovala bych poradit jak zacit a co by na zkousku stacilo.... Chci to zatim jen vyzkouset na doma a pak dle toho jak by me to chytlo v tom pokracovat, Co je do zacatku levnejsi a kolik bych ceho potrebovala, nejlepsi by byl odkaz nebo fota jak presne skladat atd. Vím, že to jsou asi blbé dotazy , ale zatím to šlo vše mimo mě 🙂 mam doma zatim jen ty ctvercove plenky nektere starsi po bratrovi co ma 15let a nektere jsem si kupovala nove... Jsou nam 3,5 mesice a cca 6kg

jbzirafa
21. dub 2015

tak nejlevnější je přece to, co už máte, ty čtvercové plínky + koupíte dvoje svrchní kalhotky (aby jedny byly na zadečku a druhé mezitím větraly) můžete nějaké separační plenky (mezi zadek a látkovou plenku na zadržení bobků) a je to. když chcete zkusit látkové pleny tak hned nepotřebujete výbavu na celý den. množství a typy plen si upravíte podle toho co bude vyhovovat, jak často chcete prát a jak máte velkou pračku i za jak dlouho vám plenky uschnou. se čtvercových plenek poskládáte buďto obdélník podle rozměru kalhotek (sedí třeba značka bambino mio), nebo tzv "novorozenecký sklad" (zadáte si do vyhledávače sama...) či skládání "na draka" - na tyhle sklady mám vyzkoušené kalhotky haipa daipa, popoliny.

ivetapos
4. kvě 2015

Na čtvercové pleny budete potřebovat dokoupit svrchní kalhotky - na den s PUL. Uvidíte, jak Vám budou čtverce vyhovovat - co se týká skladu zkuste youtube. Další levnou variantou jsou vícevrstvé pleny, popř. zkuste koupit bazárkové kalhotkové pleny (jednovelikostní) a vyzkoušíte, jak vyhovují. Jejich výhodou je, že nasají víc než čtverce, ale naopak déle schnou... Do začátku nekupujte zvýhodněné sady, vyzkoušejte co sedí miminku (ne všechny značky sedí všem miminkům...) Chybu neuděláte s českými výrobci - Anavy, Katyv Baby, Petit Lulu, Unuo...

drosea
9. kvě 2015

kromě toho co tu bylo napsáno tak dodám- pokud jste na FB, přidejte se do skupiny Poradna pro látkovačky. Jsou tam zkušené ženské a také výborné latkové poradkyně, které vám poradí přesně co a jak a přesně vám na míru. Počítejte s tím, že čtverce málo sají takže budete přebalovat často, tak aby vás to neodradilo, ale dají se dovycpat další plínou složenou na rovno či čímkoli jiným savým, nejlepší a nejsavější jsou přímo bambusové vkládací plenky, ale ty pro začátek ani nemusíte. A pokud miminko ještě kaká vaječinu, tak je nejlepší novorozenecký sklad, zadáte do you tube, ale budete potřebovat více PUL svrchních kalhotek, protože to velmi často proteče až na ně- oproti jednorázovkám to ale zachytí a neznečistí se oblečení, s tím jsem měla třeba problém já a převlékala pokaždé.

kitharka
23. kvě 2015

@kahira Odkud jste? Nemáte ve svém okolí možnost navštívit nějaký látkový seminář nebo nějakou maminku, která již látkuje a má pestrou výbavičku? 🙂