Co znamená "fontánka" na dně cibulového porcelánu?

paulusek
7. led 2012

Ahoj maminky, uz jsem bezradná a tak mě napadlo, že zkusím můj oblíbený Modrý koník a snad se najde nějaká maminka - znalkyně, která mi pomůže vyřešit původy českého cibulového porcelánu.
Prosím pěkně, na Vánoce jsem našim koupila cibulový porcelán, ale nevím, ze které české porcelánky je. Na dně je karlovarská fontánka (zřídlo), a kolem je napsáno - EPIAG, Czechoslovakia... A zároveň jsem narazila na termíny "pravý" a "nepravý" český porcelán. Co to vlastně znamená??
Když jsem pátrala na internetu, zjistila jsem, ze krom porcelánky DUBí, neexistuje seznam vývoje značek. Nejsou k tomu ani knihy, žádné materiály... Můžete mi pomoci?

Děkuji Pavlína

naty
7. led 2012

znalec nejsem, dopředu upozorňuju, ale podle toho, co sem našla, pokud si to už taky nenašla:

OEPIAg a EPIAG: Bylo to sdružení porcelánek, založeno v r. 1918 ve Vídni a pojmenováno OEPIAG (Österreichische Porzellan Industrie AG - Austrian Porcelain Industry). V r. 1920, jako reakce na vytvoření nového státu, Československa, bylo přejmenováno na EPIAG (Erste Böhemische Porzellan Industrie AG - First Bohemian Porcelain Industry).
Je důležité, že se nejedná o jednu výrobnu, ale o sdružení, které je zaštiťovalo, aby propagovalo český porcelán. Většina ze zaštítěných porcelánek používala toto označení jako značku svých výrobků.
Víc ti písnu zítra, malej mi brečí... 🙂