Jaké plínky používat po porodu?
Ahoj holky, můžete mi prosím poradit zda se vyplatí v dnešní době používat hadrové plínky?
Jj látkový ☺kamarádka je používá a manžel by chtěl taky
@mrucounek určitě jděte s manželem do toho 🙂 já první týden používala jednoráz a pořád jsem lítala s košem, teď jen za dva dny vyperu a hotovo 🙂 používám čtvercové pleny se zvýšenou gramáží, na to dám celulózovou separační plenu, která zachytí to nejhorší ze stolice, zabalím, připnu snapi sponkou a nasadím pul nepromokovaou svrchní kalhoty.
@mrucounek přidej se na fb do skupiny Poradna pro látkovačky, jsou tam i lektorky látkování, mně tam hodně pomohly po fb a profesionálně 🙂
Tak děkuji. S manželem to ještě proberu ☺
Určitě látkovky. Když jdem někam na dýl tak použiju jednoráz, ale převážně používám látkové a nezatěžuje mě to.
A kde koupím látkový plenky aby to nebyli sunty a něco vydržely?
Zkuste si v okolí najít někoho, kdo látkuje a kdo by byl ochoten Vám ukázat a poradit, které jsou kvalitní. Já jsem se takhle k látkování dostala přes kamarádku. Zkuste mapu látkujících maminek, nevím ale jak je aktuální. Zde je okaz https://www.google.com/maps/d/viewer?ll=50.0734...
Ja byla tak utahana a vykulena ze všeho noveho, ze jsem byla rada za jednorazovky. urcite ale BIO, je jich spousta, nejlevnější prodavaj v dm, plena za cca 5,50kč , ty ostatní eko či bio se pohybují kolem 8 - 11kč za plenu, a furt jsou nekde akce☺
@mrucounek brána k dětem nebo majka shop 🙂 tam jsem nakupovala já
Ja nakoupila celou latkovou vybavu - ruzne druhy atd. Byla jsem rozhodnuta, mela vse nastudovane. A nakonec mi ty latkovky nesedly ☹. Takze jsem vse prodala a jeli jsem uz jen v jednorazu. Takze za mne doporuceni - zkusit koupit jen neco na zkousku - treba dvoje svrchni, par plenek - ctverce atd. a uvidite, zda Vam to bude vyhovovat. Ekonomicky se to vyplati - pokud planujete vice deti, pripadne pak muzete prodat. I kdyz dcerce nejvice vyhovuji smouli pleny z Alberta, kde balik vyjde v akci na 170-200 Kč a spotreba cca 2 baliky mesicne.
10 Je asi moc ale 8 určo
@lucykal Ja bych rekla, ze je to hodne individualni. Male bude 2,5 roku. Od kvetna jedeme bez plen pres den - i kdyz uspech se stale moc nedostavuje ☹. A od toho cca roka mela 3 pliny pres den a jednu na noc. A rozhodne jsem ji nenechavala v nejake durch procurane pline. V lete pije hodne, pres zimu moc ne - odhaduji tak 3-4 dcl caje a rano a vecer 250 ml mlika.
Jde o to, jestli se ptáš na ekonomickou výhodnost, nebo na ekologickou a dejme tomu- je to otázka do jiné diskuze, samozřejmě- na výhodu zdravotní. Já osobně jsem před 10,5 lety nevěděla nic o tom moderním fenoménu "látkovek"(nevím, jestli už byl, nebo mě to nezjímalo), ale věděla jsem na tuty, že moje dítě bude v hadrovkách. A bylo, tedy všechny tři děti. Když už se to víc rozjelo a stal se z toho, jak říkám já, fenomén, tak jsem taky podlehla a druhému koupila nějaké ty spešl svrchňáky atd, určitě to bylo ku prospěchu, ale ozhodně nesdílím onu fanatičnost některých, jak se dnes říká "látkařek".
Papírplíny se dnes asi dají koupit tak, že to rodinu nezrujnuje. Takže záleží na Tobě, zda li k používání látkových plenek máš i jinou motivaci, než ekonomickou- což mi z Tvého dotazu vyplývá spíš. Jednorázovku sroluješ, vyhodíš, neřešíš. Řešíš jenom akce na plínky a kolik si balíků můžeš dovolit koupit do zásoby... Látkovou namočíš, zbavíš největších nečistot(- po zavedení příkrmů je to občas solidní mňamka), případně v ruce předpereš, hodíš do pračky, pokud nemáš sušičku, tak věšíš, skládáš. A dá se to zvládnout. Záleží prostě, co preferuješ. Když jen ekonomickou stránku, tak se na to možná za čas vybodneš, a výbavičku prodáš, čímž tedy neušetříš.
A tu můj skromný seznam, s kterým vyjdeš v pohodě, pokud chceš opravdu ušetřit, nebo pokud Ti tolik nezáleží "aby to vypadalo", aktuální ceny si případně dohledáš: 40-60 ks čtvercových plen(dají se taktéž koupit na bazárku, jako ostatně vše: ), 2-4 ks snappy sponek, nějaký ten froté ručník rozstříhaný- jako vkládačka na noc, nebo pro mimi, co ještě nepotřebuje mít dvojitou plínku, a pak velice levná alternativa svrchňáků je koupit si ca 1,5 m flísu, z kterého i nešvadlenka udělá parádní svrchňáčky(ca 5 ks) na snappku- tedy pro ještě nesedící miminko. Takže výbava za hubičku.
@majkoz Souhlasim, nechtela jsem to rozepisovat, ale hodne zalezi na tom, jake duvody Te vedou k pouzivani latkovek. Pro mne priznavam, byla ekologie az nekde na konci. Ale na zacatku mi to na mimcu prislo jako hrozny balik. Predtim jsme si to nedokazala predstavit. Na zacatku jsem byla rada, ze jsem rada a prislo mi jednodussi pouzitou jednorazovku vzit, vyhodit a dat dcerce novou. Pozdeji - dcerka se mi v latkovkach opruzovala vice nez v jednorazu, i kdyz jsem pouzivala separacky (ruzne druhy), maminky radily vydrzet, tak jsem se snazila vydrzet, ale co jsem fakt nedala bylo tu suseni v zime (nemam susicku). Treba nejaka bambusova vicevrstva schla klidne i dva dny. Takze ty jsem davala co nejblize ke kamnum, ale proste furt tu byl susak s plinama, do toho susaky s dalsim pradlem atd. Proste jsem pohodlna matka 🙂. A ani se moc nedokati ztotoznit s nazorem, ze je pouzivani latkovek jednodussi, protoze nemusite jlidat akce na pliny atd. Ja nic moc nehlidam a hlavne tak jako tak chodim nakupovat, takze jsme pri te prilezitosti koupila i pripadne pliny v akci. Ale dle meho - ten, kdo preferuje latkovky, bude hajit svuj tabor. A to stejne plati i pro fanynky jednorazovek. Tak jako je to se vsim u deti - prikrmy, obuv atd. Vsude je dle meho nejake pro i proti - z meho pohledu.
@jujatko Tak já právě doufám, že to nevyznělo tak, že hájím "svůj tábor", já jsem vskutku liberál 😉 A je mi to šumák, kdo dává jaké plenky. Já to holt měla takto a nikomu jsem o tom nevykládala, a např. moje kamarádka si nakoupila mega výbavu a fakt to ještě před porodem děsně hájila, jakože jedině látkové proto a protože, a nakonec dávala papíráky... Pže to prostě bylo pohodlnější... A nenamítám nic! 😉
A jojo, taky jsem sušila u kamen a co hodinu chodila měnit ty,co byly dál za ty, co už byly proschlejší 😀 Pakárna strašná 😀 To se pak ten můj naprd a koupil sušičku, že prej ta vlhkost leze do zdí baráku- a měla jsem pokoj. V létě romantika- na šňůrách schly plenky, obrázek jak z pohádky, a v zimě kámoška sušička pomohla.
Nepsala jsem, že je používání látkovek jednodušší(viz. hlídání slev atd, to je přeci naopak jedna z výhod- pohlídám si slevu a pak si koupím zásobu), nehledej v tom, prosím, obhajobu hadrovek, spíš takové nějaké sesumírování 🙂
@majkoz Ja se omlouvam, pokud to vyznelo, ze to pisi na Tebe. Tebe se vlastne tykala jen ta prvni veta, ze souhlasim s tim, ze je treba si uvedomit, proc chci latkovky vyuzivat 🙂 Ostatni uz bylo mysleno vseobecne. Nebyla jsem ta Tva kamaradka ja? 🙂 🙂 Pred prodem jsem se byla schopna do krve porvat za latkovky 🙂 Mela nakoupeno vse mozne i nemozne 🙂 a proste ta zamilovanost nejak vyprchala.
mrucounek Já také chci látkovat zkus kouknout na plenky Bamboolik určitě si tam vybereš, já mám vybranou sadu AI2

hadrové? jestli myslíš látkovky, tak určitě 🙂 ekonomicky i ekologicky