icon

Látkování, na co dát pozor? Jak začít? Kde nakupovat?

dancala
3. led 2017

Čekám první mimčo.Chci začít látkovat ale nemám zkušenosti a je to dost drahé kdybych to nezvládala.Nikdo v okolí s tím nemá zkušenosti nebo o nikom nevím.Poradíte na co si dát pozor,jak začít,kde nakupovat atd?

Strana
z3
olga_
3. led 2017

@dancala Při "ukecávání" může pomoci i to, že látkovka mně snad nikdy neprotekla. Jednorázovky i u novoše často kolem nožiček, na zádech atd. Držáky jsou vlněné svrchní kalhotky. U staršího mimča, které v noci už nekaká, jsou super speciální noční plenky patřičně docpané. To jsem nemusela přebalovat, u jednorázovek mi plenka protekla a byla nacucaná během tří hodin, peklo.
Super je pak také sušička. Jinak to chce opravdu vyzkoušet. Mně třeba čtverce k srdci nepřirostly a jela jsem zhruba do 2 měsíců v bambusových vícevrstvých plenách se snapi sponkou. Pak jsem je používala do kalhotkových plen jako vkládačku.

danny36
3. led 2017

@dancala já měla kolem 40ks čtvercovek a dávala tam jednu vkládačku z Aio plen.

dancala
autor
3. led 2017

@danny36 Páni tak to čučim s velkým obdivem k vašemu manželovi🙂já se toho bojím protože je to první dítě a nemám představu co a jak bude.jak moc mimčo čurá a hovínkuje a jak to bude s časem.Je mi jasné že každé mimčo je jiné ale já Vůbec nemám představu.Až se princezna narodí a začnem látkovat asi bude moje nejlepší kamarádka 🙂

danny36
3. led 2017

@dancala jestli budete chtít látkovat, tak budete třeba i přes první hledání a neúspěchy. Jak jsem zjistila, každému dítěti sedí opravdu něco jiného a je jen na rodičích, zda si k tomu cestu najdou nebo to po pár neuspěších vzdají. I my jsme měli "hledací" začátky a cestu jsme našli a já jsem za to moc ráda. s prvním synem jsme byli 3 dny v nemocnici ve třech měsících nebo když nám u druhého přestala fungovat pračka, bylo znát kolik dáte za jednorázovky a kolik se vytvoří odpadu. Sám manžel mi říkal, že jedna jednorázová plena se v moři rozpouští 500let.

dancala
autor
3. led 2017

@olga_ asi je nejdůležitější se naučit to dobře vázat aby neprotekla.Jste šikovná snad mi to taky půjde zatím zkouším jen látkovat panenku.Přijdu si jak 7mi letá holčička ale musím se přiznat že mě to baví víc jak s jednorázovkou.

savlupa
3. led 2017

Ja kdyz si vzpomenu, ze jsem malyho rozdelala a suchace byly na zadni strane. 🙂 A ptam se manzela - nebalilo se ti to spatne? 🙂 Rikal, ze jo, ale ze myslel, ze to tak patri...a pritom svrchnaky dal spravne. 🙂 Tak mame radsi i ty jednorazovky. A casove to celkem bylo v pohode s prebalovanim i pranim. Rodila jsem v cervnu, takze to bylo na zvyknuti snazsi, vsechno jsme susili venku a pripadne fleky krasne vybelilo slunicko. Ted je to horsi, ale i tak to jde. Taky jsem mela k original vkladackam jeste barevne frote z Fleru. Jsou levnejsi a sice tolik nesaji, ale lip se to z nich pere a rychleji schnou. Takze je davam na tu bambusovku a tim se trochu setri.

dancala
autor
3. led 2017

@danny36 to je jeden z důvodů proč se toho bojim.Příteli se látkování moc nelíbí a když nám to nepůjde ze začátku dá mi to pěkně sníst.Jelikož su na rizikovém tak více méně su na něm závislá a nevýhodou je že pořizovací cena je dost drahá.Musí nám to jít hned od začátku☹já se ale nechcu vzdát tak ukecávám 🙂

dancala
autor
3. led 2017

@savlupa Dobrý nápad 🙂

danny36
3. led 2017

@dancala až bude muset platit jednorázovky, tak mu to dojde. Nás celková výbava stála jestli něco do 10 000,-kč a látkuji s ní druhé dítě. A pokud jsou plenky pěkné a v dobrém stavu, můžete pak prodat dále. Novorozenec spotřebuje cca 7-10 plen denně. Koupíte balík, kde je cca 40plen za cca 300,-kč. Tak ho nechte spočítat, kolik dá za jednorázové pleny. A nemluvím o tom, až se bude mimčo učit na nočník. Jak jsem byla ráda za látkovky.

hz
3. led 2017

@dancala me nic nevyfouknes. mam doma slusnou zasobu plen. bambus je ideal... ty svrchni kalhoky jsem koupila nove ci zanovni, to uz takova palka neni. a normalne to vyperes na 60 stupnu, nebojim se veci z druhe ruky, naopak...

savlupa
3. led 2017

Ja myslim, ze az zacnete, tak uz to pujde pak samo. Ja jsem ted teda flinkala, protoze mame deti brzy po sobe a nez jsem se z toho vzpamatovala, tak jsem nejak nemela silu. Ale ted mala uz jede v latkovkach a starsi syn bude taky, ale musim doplnit stav nebo ho dostat z plen, protoze bych jinak musela prat asi kazdy den. Mela jsem tez odpor k jednorazovkam, kupuji aspon trochu eko, abych nemela takove vycitky.

dancala
autor
3. led 2017

@danny36 jenže ty jednorázovky se kupují postupně.nemusí v jeden měsíc platit 3000 to se mu nelíbí.pak argumentuje že pračka taky nepere za darmo a prášek atd.Já stejně chci látkovat spíš proto že mi to přijde pro mimčo nejzdravější.Ostatní výhody už sou třešinky na dortu 🙂Musí ale k tomu dojít sám když na něj budu moc tlačit začne k tomu mít odpor.Jen pěkně pomaloučku 🙂

danny36
3. led 2017

@dancala Mám syna skoro 4r a druhého 11m. Oba od narození látkovaní. Účet za vodu - žádná změna. Peru cca 1za 3 dny jednu pračku. A když tak strašně řeší peníze, můžete poprosit, kdo bude chtít dát miminku nějaký dárek, ať donesou penízky na plínky. nebo se dají přímo koupit plenkové dorty 🙂 ale já si myslím, že pokud budete kupovat jednorázovky, tak schovávejte účtenky a pak předkládejte 🙂 nebo se jednoduše vykašlete, přebalovat stejně budete vy 🙂

dancala
autor
3. led 2017

@hz 🙂 tak to su ráda.Taky mi nevadí věci z druhé ruky.myslím že by stačilo koupit pár vkládaček hodně čtvercovek a tak 8svrchních kalhotek a ze 4 aio ? myslíte že pro začátek to stačí? nebo je toho moc?já vím su jak magor🙂

dancala
autor
3. led 2017

@savlupa jé vy zvládáte i dvě děti látkovat?to ste pro mě hrdinka

savlupa
3. led 2017

No, ja ho s tim seznamila...spis oznamila a kupovala jsem postupne v prubehu tehotenstvi i po porodu. Prasek nam ale vydrzel vzdycky dobu, prala jsem co tri dny. A co jsou propocty na naklady, tak s cenou 50Kc za kubik vody to porad vyjde levneji. Mimco bude mit krasne rovne nohy, zdrave kycle a i je fajn, kdyz mi pak maly podava kolicky nebo plenky a vesime spolu. A u tech modernich je vyhoda, ze se nemusi zehlit. Na zacatek byly dobre ty na snappi sponku, nejsou tak objemne, rada je ted pouzivam, ale az se bude mimco pretacet a jinak komplikovat prebalovani, tak jsem jich uz nepouzivala a poslu je pak dal do sveta.

dancala
autor
3. led 2017

holky moc vás všechny obdivuju že to zvládáte.děkuju za podporu a skvělé rady

danny36
3. led 2017

@dancala svrchních jsem měla 5 a úplně to stačilo. Některé maminky je jen sušily na vzduchu po použití, ale mě vadilo, jak byly navlhlé od mokré plenky, tak druhý den bych je nedala.

alkuska
3. led 2017

@dancala Ahojky, moje zkušenosti v kostce:
- tady na koníkovi projít skupiny o látkovkách, holky je už zmiňovaly a z netu doporučuju pdf brožurku kterou lze získat zdarma na webu látkovky.cz. Kurz je fajn, ale není nutností, holky tady rády poradí(me) 🙂
- kolik plen na začátek - je to velmi individuální. Moje dcera byla spací miminko a budila se na krmení 6x denně, takže jsme takhle i přebalovali (samozřejmě pokud nebyla pokakaná, což ale naštěstí nebývala, prostě pořád spala). Prali jsme proto jednou za tři dny aby byla plná pračka, potřebovali jsme celkem cca 20 - 24 ks plen aby nám to vyšlo i se sušením. Máme sušičku, pokud se suší na šňůře, dýl to trvá a je potřeba víc plen. Je potřeba mít minimálně troje svrchní kalhotky, moje zkušenost je že už chci jenom ty s dvojitýma gumičkama kolem nožiček a se suchým zipem (patentkové jsou pracnější, já měla zánět šlach v zápěstích a fakt to pro mě byl rozdíl).
- nejlevnější varianta jsou čtverce, na malé miminko kalhotkový sklad, na větší novosklad, vycpat ze začátku snad ani není potřeba, nebo postačí žínka z ikea nebo nastříhaný froté ručník na čtverce cca 25x25
- pro začátek uplně stačí nakoupit na bazaru, kalhotové plenky vyjdou o hodně levněji než nové a službu udělají, koupila bych pár kalhotovek a pak by se vidělo
- v žádném případě nekupovat sady od jednoho výrobce
- velikost - měla jsem jednovelikostní nebo jsem brala "S", byl to trochu balík ale vystačili jsme. Měla jsme jen jednu jedinou kalhotkovou novošskou a byla tak brzo malá, že jsem ráda že jsem jich nekoupila víc (a to dcera nebyla žádný obřík).
- separačky - určitě koupit, buď celulozové (měla jsem popolini v roli), nebo levnější - a udělala bych to rovnou, kdybych to zezačátku věděla - je koupit perlan. Objednala jsem ho z nějaké lékárny z netu a doma si nastříhala na obdélníky a čtverce, obdélníky jako separačky, čtverce na utírání pusinky při jídle a tak. Dá se to prát, takže to vyjde hodně levně a ušetří hodně práce.
- AIO mi k srdci moc nepřirostly. Za sebe bych doporučila koupit jednu, maximálně dvě. Já mám kapsovky čínské výroby, prodávají se pod různýma značkama a překvapivě jsou fajn. Dávala jsem je k doktorům na parádu. Ale u většího děcka jsou rychle nacucané. Dají se sehnat i bazárkované a nové nejsou drahé, jen ty jejich vkládačky k nim stojí za prd, lepší tam dát něco jiného.

savlupa
3. led 2017

Jeste prave nezvladam, pomalu se k tomu propracovavame, zatim jsem mela starosti se z toho nezblaznit. Uplne jsme neplanovali deti sotva rok a pul po sobe, takze je to masakr. 🙂 Ty ctvercovky jsou preci jen trochu narocnejsi nez moderni plenky. Svrchnaku staci mene, my meli troje az ctvery.

kristynatita
3. led 2017

@jeen v Bráně k de

dancala
autor
3. led 2017

@alkuska vaše kostečka zkušeností je je parádní rada pro začátek.odpověděla ste mi skoro na všechny moje hloupé otázky a já vám moc děkuju.Vaše názory si asi uložím a vytisknu🙂 děkuju moc

dancala
autor
3. led 2017

@savlupa jejda já su tady pokakaná strachy z látkování jednoho prďolky a vy máte dvě.Zvládáte to určitě na jedničku.Každá maminka dělá co může.Ode mě obrovský obdiv a úžas

alkuska
3. led 2017

@dancala Díky, vážně doporučuju pročíst tady ty skupinky, většina věcí je tam už dávno vysvětlená. Hloupé otázky nemáte, prostě normální začátečnické 🙂

dancala
autor
3. led 2017

@danny36 taky bych se bála dávat navlhlé pleny i když svrchní.Doufám že někdy stihnu vychytat kdy bude chtít čůrat a parkrát plenu zachráním ale moc na to nespoléhám.Mám teorii že když se miminku stále věnujete de všelico odpozorovat a pak je to jednoduší.Je ale možné že je to jen má bujná fantazie

dancala
autor
3. led 2017

@alkuska děkuju že mě chápete.Máte trpělivost.Já začnu pomalu nakupovat na bazaru a přitom popostrkovat přítele at si zvyká a doufat že se mu to zalíbí🙂

zuz4a
3. led 2017

@dancala pokud budete kupovat bazarové, dávejte si pozor, aby nebyly sražené. Dělají to vkládačky nebo kalhotovky. Někdy to maminky bez upozornění prodávají a ta plena nemá ty vlastnosti jako nesražená. A u svrchních PUL kalhotek nesmí být porušen PUL zátěr. Když je koupíte, nalijte do nich vodu a nesmí v ploše protéct. Já tenkrát koupila od jedné maminky dvoje a oboje provlhaly ☹

alkuska
3. led 2017

@dancala Navlhlá plenka se určitě dávat nemá. Ale svrchňáky jsou něco jiného, ty se mají střídat, ale ne prát po každém použití. Já to teda taky dělám tak jak většina, takže svrchňáky po použití nechám proschnout a používám je několikrát než je dám prát. Jsou z principu nenasákavé, takže jsou jen na povrchu vlhké (někdy ani to ne) a oschnou rychle, leda když jsou špinavé lemy nebo gumičky, nebo jsou od hovínek, tak to je samozřejmě dám na vyprání. Kdybych je ale měla točit po každém použití, potřebovala bych jich taky těch 20 a to je strašně moc.

dancala
autor
3. led 2017

@zuz4a jejda to mě mrzí.To by mě nenapadlo i když koupě z druhé ruky je vždy trochu o štěstí.Děkuju za cenou radu.Snad už budete mít štěstí a víckrát se vám to nestane

dancala
autor
3. led 2017

@alkuska já bych se bála že mi od těch svrchních navlhne ta vkládačka i když z druhé strany.No hold mi chybí zkušenosti. děkuju

Strana
z3