Vyřizování hypotéky - na co si dát pozor?

zuzanasimova
21. bře 2015

Plánujeme si vzít hypotéku na stavbu rodinného domu. Byla bych ráda, kdo napíše svoji zkušenost a radu pro ostatní na co si dát pozor a na co se nejvíce zaměřit. Je lepší rada od někoho, kdo tím prošel před námi a může čerpat jeho zkušenosti. Všem děkuji za příspěvky. 🙂

stavba
21. bře 2015

@zuzanasimova Radím, nechte za sebe jednat nezávislého finančního poradce např. Partners. Je to bez starostí a navíc Vám vyjedná nejlepší možnou úrokovou sazbu a další podmínky úvěru.

nov777
21. bře 2015

@zuzanasimova Ja bych zase doporucila vynechat financni poradce. Vyhodnejsi je obejit vice bank osobne a delat si potnamky a pak pocitat a srovnavat. Pro nas treba byla dulezita otazka moznosti mimoradnych splatek. Taky nam v jedne bance vyslovene doporucili obejit toho vic a pokud najdeme lepsi podminky, tak oni je dorovnaji. Podle me se cas venovany tehle zalezitosti vyplati, je to na x let.

berenika39
21. bře 2015

Měli jsme svého "hypotéťáka", prostě člověka, který se živí tím, že hypotéku zprostředkuje. Má za to provizi - ale neplatíš ji ty. Přesně se orientuje na trhu, ví, co teď aktuálně kde ano a kde co ne, ví, jaké podklady a kdy, přesně ti nalinkuje postup, chce se mi říct blbovzdorně 😅 😅 , prostě tě vede. Musím říct, že i tak to byla docela kovbojka, neumím si představit plácat se v tom sama. Hlavně s ohledem na čas, na přesnost, těch informací je tolik, že člověk, který v tom není zběhlý, se v tom bude plácat sám s rizikem, že zase něco bude blbě.....
Vím, že někdo to zvládne bez pomoci, jde to, ale dře to 😝

aannidze
22. bře 2015

My sme si obišli banky, urobili si prehľad a potom sme sa obrátili na fin.poradcu. Poradil s hypotékou aj poistením domu a hypo vyjednal za podstatne lepších podmienok,než ponúkali banky nám. Napriek tomu ale veľmi odporúčam si všetky dokumenty pred podpisom poriadne prečítať a ak je niečo nejasné pýtať sa, po podpise sa už banky zmenám veľmi bránia

stavba
22. bře 2015

@nov777 obejít více bank ano, ale z vlastní zkušenosti vím, že pokud si budou vyjednávat hypoteční úvěr sami, tak nikdy nedosáhnou na takové podmínky, jako když mají "za zády" velkou finančně poradenskou společnost. Je to o obratech.

nov777
22. bře 2015

@stavba Podle me s financnim poradcem dosahnou akorat toho, ze jim nabidne to, z ceho ma nejvetsi provizi. Kolega ma hypo pres partners, my si to zaridili sami a co by za nasi hypo dal. Takze asi tak. Samozrejme kazdeho vec a logicky financi poradce vychvaluje sam sebe a sve sluzby.

zuzanasimova
autor
22. bře 2015

@nov777 Můžu vědět jaká banka u Vás zvítězila? Hodláme obejít všechny banky a pak vše promyslíme 🙂 myslím že nejsme tak hloupý, abychom si to nenaštudovali jako fin.poradci 😎

zuzanasimova
autor
22. bře 2015

@nov777 Můžu taky prosím vědět jaká banka u Vás vyhrála 🙂 jen pro zvědavost. Děkuji 😉
AŽ TEĎ JSEM ZJISTILA ŽE JSTE JEDNA A TATÁŽ OSOBA 😀

berenika39
22. bře 2015

@zuzanasimova když ono nejde ani tak o to vybrat, ale realizovat to. uvidíš potom sama, co s tím je za práci. nemusí, vím, někomu to jde hladce a bez problémů, doloží, co mají, a je to. ale můžou se vyskytnout takový drobnosti, které to znepříjemní a pak jsi ráda, že někdo řekne, co a jak, kdy, kde....nechci strašit, to ne, ale mám čerstvou zkušenost za sebou.
Jen třeba to, že datum plnění byl ten a ten, nestihli jsme něco obsatrat, a banka neplnila, že. Všechno znovu, dodatek smlouvy, podepsat, dodat...to byl jen takový jeden drobný zádrhel.

nov777
22. bře 2015

@zuzanasimova U nas vyhrala ceska. Sice podnikatelskej ucet uz u nich nemam kvuli poplatkum, ale hypo mame tri roky a spokojeni. Jinak jsme byli v Raifce, Hypotecni, KB, CSOB a vymysleli jsme silenou variantu s liskou 😉 Pro nas bylo zasadni, abysme mohli dat mimoradnou splatku a to byl vetsinou zadrhel. Urcite se ptejte na vsechny poplatky, ktere s tim souvisi, vcetne pojistek, ktere budou pozadovat. Nebudu ti lhat casove je to narocne, v kazde bance jsme byli pres hodinu a meli jsme tam sjednanou schuzku. Nemeli problem vytisknout prehledy splatek, podminek apod. Celkove to na me delalo vyborny dojem.

nov777
22. bře 2015

@berenika39 Tak je pravda, ze je mozne, ze jsem ovlivnena przbehem. Projevili jsme zajem, dostali seznam, co je treba dolozit, dolozili do daneho data a hotovo.

berenika39
22. bře 2015

@nov777 no přesně to píšu 😀 že jsou štastlivci - moc moc ti to přeju - že to jde jako po másle. ale mě by nidky nenapdalo, na čem se to může zaseknout a pak jsem byla ráda za pana Vonáska, kterému jsem volala, a on řešil....přesně věděl, jak se v té které situaci zachovat, co kde sehnat....pojistka - nešla udělat jen tak někde, muselo to jít přes naší pojištovačku, která nás má na starosti a už to bylo den déle a už jsme propásli ten den plnění - o jeden den....no nic, to jen že to mám v čerstvé paměti....🙂))))

zuzanasimova
autor
22. bře 2015

Mám nachystaný seznam na co se chci zeptat ,hlavně poplatky a pojištění,které bych si nechala udělat zvlášť u jiného pojišťováka-známého kamaráda,kterému věřím.ČAsto ty pojistky a poplatky jsou nejhorší..Chceme taky mimořádné splátky a tak jsem zvědavá jak pochodíme a co nabídnou. 😠
Čím jste museli ručit? My máme byt a zahradu ,ale ty bychom chtěli pak prodat a vložit mimořádnou splátku.
Co vy na to?

nov777
22. bře 2015

@zuzanasimova My rucili jen kupovanym domem a brali jsme si 100%. Mimoradny splatky z prodeje bytu a vydelanych penez. Az nam za dva roky skonci fixace, budem na pulce puvodne pujcene castky a mam z toho vazne dobry pocit.

berenika39
22. bře 2015

@zuzanasimova ručit musíš něčím, co máš. stále.

vanilkacka
22. bře 2015

@zuzanasimova Ahojky, ja jsem zarizovala hypoteku na koupi bytu, je to samozrejme jednodussi nez vystavba, mam zkusenosti zprostredkovane. Chtela bych s bankerem projednat podminky jednotlivych cerpani, konecny termin posledniho cerpani (zda se da popr.cerpani prodlouzit a za jaky poplatek) a zda musim vycerpat veskery schvaleny limit - zda je poplatek za nedocerpani apod. Mimoradna splatka bez poplatku je mozna v terminu fixace urok.sazby nebo za nizsi poplatek u pohyblive urok.sazby.Osobne bych si prosla jednotlive banky, abych dostala do ruky nabidky a mohla se zeptat na vsechny otazky.Jakmile na zacatku dodate podklady,co banka zada a na zaklade kterych je hypo schvalena,tak pak uz do banky nosite jednotlive dohlidky od odhadce, jak stavba pokracuje (jeste me napada se zeptat,kolik stoji kazda dohlidka). Fin.poradce bych zvolila pouze v pripade,ze se jedna o opravdu overenou osobu, ktera teto problematice rozumi a uz ma nejake zkusenosti.Nekdy spatne zvoleny fin.poradce muze udelat vic skody nez uzitku.

vanilkacka
22. bře 2015

@zuzanasimova Ze zacatku jako zastavu muzes pouzit byt, zahradu a popr.pozemek, na kterym budete stavet a dostanete penize do hodnoty zastavy (poplatky za jednotlive odhady?).Vyhodou je,ze kdyz dostanete dost penez najednou,tak muzete rychleji stavet a tim padem docerpat hypoteku rychleji. Dokud totiz neni docerpana cela hypoteka,tak platite pouze uroky z pujcenych penez a nesplacite zadnou jistinu.

stavba
23. bře 2015

@nov777 ono srovnávat Vaši hypotéku s kamarádovou dost dobře nejde. Určitě nešel do banky pro stejnou částku, nebere stejný plat jako Vy atd. Těch ovlivňujících faktorů je strašně moc. Vím o čem mluvím, manžel je totiž finanční poradce a s hypotékami má opravdu velkou zkušenost a řešil už i hodně zapeklité situace.

stavba
23. bře 2015

@zuzanasimova další věc je ta, že není úplně dobré snažit se splatit hypotéku co nejdříve za každou cenu. Pokud si nastavíte hypo např. na 20 let jen proto, abyste to splatili co nejdříve a budete s prominutím "potit krev" jen aby jste to zvládli, tak tudy cesta nevede. Naopak je dobré si hypotéku nastavit na co nejdéle a ušetřené peníze raději výhodně spořit, či investovat a teprve z takto ušetřených peněz financovat mimořádné splátky. Jinak se Vám může stát, že těch např. 20 let budete vydělávat jen na splácení hypotéky a můžete zapomenout na další aktivity, které zpříjemňují život, např. dovolená. Takto by Vám poradil dobrý finanční poradce. Nevydávat se ze všech peněz jen proto, abych se co nejdříve zbavil hypotéky, ale naopak si nechat nějakou finanční rezervu. Člověk totiž nikdy neví, co ho může potkat za životní problémy.

nov777
23. bře 2015

@stavba No, to je prave ten klasicky pristup fin poradcu. Vsichni tomu nerozumi, jen ja vim, o cem je rec a kdyby nahodou tomu ty lidi rozumeli, tak to nemuzu priznat, protoze bych prisel o kseft. Opravdu si myslite, ze porovnani nasich hypo jsme provedli tak, ze jsme si rekli, castku mesicni splatky. Tsk to asi delaji idealni obeti financnich poradcu a dobre jim tak 😉

nov777
23. bře 2015

@stavba A mate naprostou pravdu, urcite je vyhodne platit 20 let hypoteku bez mimoradne splatky a u toho mit nejake dalsi sporeni. Minimalne fin poradce ma provize ze dvou produktu 😉

berenika39
23. bře 2015

@nov777 Proč spoření, ze kterého by měl někdo provizi? Spořit může každý sám podle svého uvážení, ne? Dělat si rezervu, nejet na krev, děláme to taky tak - to už bez poradce🙂))))

nov777
23. bře 2015

@berenika39 Cituji stavbu, usetrene penize sporit. Jinak my mame stabilne rezervu v hodnote nekolika set tisic a prijde mi, ze to je otazka zdraveno selskeho rozumu, na to snad rady fin ppradce nepotrebuji. Jinak jsem se toho chytla, protoze presne tohle ( nesplacet hypo, ale prohnat ty penize stavebkem ci jinym sporenim) nam cpal jeden poradce a hazel profesionalne cislama, ale i bez kalkulacky bylo ocividne, ze to nejak nevychazi. Zkousi to a spolehaji, ze clovek veri a nepocita. Ale zase pokud to nekomu vyhovuje, necht tak cini. Akorat mi neprijde fer tvrdit nekomu, kdo si to chce zaridit sam, ze to nejde, je to strasne komplikovane a nevyhodne. To neni pravda.

berenika39
23. bře 2015

@nov777 já jsempsala, že to jde, dokonce ve většině případů, jednak jsou lidé chytří ajednak v tom není žádný zádrhel. ale pokud na to někdo nemá a necítí se na to, neumí v tom chodit, bojí se chyby a tak, tak bych neházela všechny finanční poradce do jednoho pytle, však je to jejich práce, živí se tím, stejně tak jako ty a já prací svojí🙂
asi už není potřeba to dál pitvat, hezký den, konec vysílání 🙂

nov777
23. bře 2015

@zuzanasimova Hadam, ze to srdce je od tebe. Dekuji 😉

zuzanasimova
autor
23. bře 2015

@nov777 hádáš dobře 😀

nov777
23. bře 2015

@zuzanasimova Budu držet palce, ať to dobře zvládnete a jste aspoň tak spokojení s výsledkem jako my 🙂

stavba
23. bře 2015

@nov777 zřejmě z Vás mluví špatná osobní zkušenost s finančním poradenstvím. Já mám osobní zkušenost naopak velmi dobrou. A jak už zde bylo psáno, není dobré házet všechny fin. poradce do stejného pytle. Věřte tomu nebo ne, ale i v dnešní době existují takoví, kteří svou práci dělají poctivě pro dobro klienta, ti si pak svoji provizi zaslouží. A jen tak na závěr, i bankovní úřednice jakékoliv banky je z velké části placena provizemi z uzavřených smluv, takže Vám naslibuje hory, doly, jen aby jste si vybrali právě jejich banku, potažmo její služby. Kvalitní fin. poradce je nezávislý se systémem tzv. rovných provizí, tudíž ať uzavře hypo u kterékoliv banky, jeho provize je za stejnou výši úvěru vždy stejná.

nov777
23. bře 2015

@stavba Me je to skutecne celkem jedno. Sami se o sebe postarame, druzi jsou mi ukradeni. I kdyz priznavam, ze kdyby se k tomu vice lidi stavelo jako my, bylo by mene obtezujicich telefonatu nabizejicich konzultaci s poradcem. Pro me je to velmi obtezujici a resim zhruba jeden takovy hovor tydne.

berenika39
23. bře 2015

@nov777 proč hned znevazovani jineho názoru? Je neco, co te opravňuje si myslet, ze jen tvůj názor je správný? Tušíš, ze tvým přístupem muzeš někomu zkomplikovat situaci a připadne se to muže dotýkat slušných fin poradců?
Objektivně to nikdo neposoudi, myslim uplne, ale shazování jineho názoru neni nic příjemného