icon

Vyřizování hypotéky - na co si dát pozor?

zuzanasimova
21. bře 2015

Plánujeme si vzít hypotéku na stavbu rodinného domu. Byla bych ráda, kdo napíše svoji zkušenost a radu pro ostatní na co si dát pozor a na co se nejvíce zaměřit. Je lepší rada od někoho, kdo tím prošel před námi a může čerpat jeho zkušenosti. Všem děkuji za příspěvky. 🙂

Strana
z2
nov777
23. bře 2015

@berenika39 Ja vubec nechapu, proc na me vubec reagujes. Ja komentuju pouze stavbu, protoze ty jeji pruspevky jsou klasicke manipulativni reci poradcu. Navic muj nazor se nezaklada ani tak na negativni zkusenosti z pozice klienta jako z pohovoru, kdy me lakali, abych se stala poradcem, takze mi svoje praktiky castecne odhalili.

berenika39
23. bře 2015

@nov777 vsechno vím, vsechno znám, neco i dvakrát. Ok, mas pravdu, reagovat nemusím😊 a nebudu uz.

vanilkacka
23. bře 2015

@stavba Vy mate za manzela fin.poradce,takze by bylo zvlastni,kdybyste mela spatnou zkusenost 🙂 Ja znam spoustu fin.poradcu a nekteri jsou opravdu dobri a neresi pouze urokovou sazbu,ale i dalsi sluzby banky a konkretniho bankere a je v jejich zajmu,aby byl klient spokojeny,aby ho doporucoval dalsim lidem sam od sebe. Ale znam i takove fin.poradce,kteri problematice hypotek vubec nerozumi nebo znaji jen zakladni veci a svemu klientovi poradi spatny postup a pokud tomu klient moc nerozumi nebo nema cas to resit,protoze ma prece fin.poradce,tak muze vzniknout dost prekerni situace, jakou zazil mozna kamarad @nov777. Kazdopadne delku splaceni, odkladani penez jako rezervu, harmonogram a podminky hypoteky je schopen vysvetlit a doporucit i banker v bance.

nov777
23. bře 2015

@berenika39 Bez urazky, ale ukoncis spojeni a pak na me stekas. Ja si opravdu myslim, ze mam stejne pravo na nazor jako ty. Ty je povazujes za pozitivni, ja se na jejich praci divam negativne. Co je na tom spatneho?

berenika39
23. bře 2015

@nov777 mmch kde je ten komentář , na kter y jsem reagovala? Měl jiné znění, než ten, ktery je tu ted.... To neni moc fér - opravit preklepy .....😉😉

berenika39
23. bře 2015

@nov777 uz nereaguji. Mas pravdu.

nov777
23. bře 2015

@berenika39 Behem par vterin jsem si rozmyslela komentar. Zastrel me, jsem vina.

berenika39
23. bře 2015

@nov777 v pohodě.

stavba
23. bře 2015

Pro někoho je práce fin. poradce obtěžující, jinému to pomůže vyřešit nejednu nelehkou životní situaci. Práce finančního poradce nespočívá v lanaření lidí, aby si uzavřeli tu, či onu pojistku. Spočívá v tom, aby pomohli lidem, rodinám, vynakládat peníze tam, kde to smysl má a naopak ušetřit peníze tam, kde to jde. A ano, taková práce má smysl. Mnoho zadlužených rodin ( a že jich v Čechách je) díky tomu např. nemusí vyhlásit osobní bankrot, protože začne svou situaci řešit včas. Né každý se umí ve světě financí správně zorientovat. Spousta lidí si myslí, jak dokonale má uzavřené pojištění, že nic lepšího na trhu není, ale i v tomto jde doba dopředu a finanční trh se mění. Člověk, který se v této branži nepohybuje denně, nemá šanci všechny změny zjistit.

nov777
23. bře 2015

@stavba Poslyste jste si jista, ze financni poradce je vas muz a ne vy? Zrovna tenhle prispevek je jako vystrizeny z prirucky pro skoleni poradcu, kterou mam doma 😉

stavba
23. bře 2015

@nov777 To víte, za ty roky o tom už také něco vím. 😉

smirda
28. bře 2015

My teď taky řešíme hypotéku, byly jsme u, v podstatě rodinné, poradkyně a ta má spořku a komerčku, což rovnou na férovku řekla a poslala nás ještě do naší banky, abychom si zjistili, co nám nabídnou oni, jako stálým klientům. A rozhodně souhlasím s tím, že vědí co a jak, hned při té první schůzce nám byla schopná říct jak to bude s katastrem a tak a jak ty různé fáze probíhají a na kolik nás co, z těch okolních poplatků, přibližně vyjde.

teenyel
28. bře 2015

My si brali 3,5 mil, coz neni zrovna mala castka. To, co banky nabidli nam jako beznym lidem, kteri se denne nepohybuji v oboru a to, co byly schopny nabidnout, kdyz jsme si nasli poradce byl velky rozdil. Diky poradci platime mesicne podstatne mene. Takze ano, poradce si vydelal, ale my usetrili. Za me idealni stav. Jinak s panem jsme stale v kontaktu, bude nam i za 2 roky zarizovat refinancovani. Pomohl nam se vsemi dokumenty, vse nam postupne vysvetloval a dost nam to usnadnil. Kdyz bych znovu potrebovala, opet bych se na nej obratila a nezarizovala sama. 🙂

teenyel
28. bře 2015

Jinak jeste dodam, u nas vyhrala Reifka (s jejich navrhem jsme byli jeste sami v bankach a vsude na nas koukali, jak kdyby jsme meli v ruce co jeste nevideli 😀 ). Zasadni pro nas bylo, aby jsme nedokladali kazdy doklad, ale cerpali jsme na zaklade aktualnich odhadu nemovitosti (se stavbou jsme hodne spechali a nemohli jsme si dovolit zdrzeni ve vyrizovani financi - firma mela na vse jen pul roku). Pana poradce jsme si vybrali na zaklade pozitivniho doporuceni mamky spoluzaka z ekonomky, pomahal jim financovat jejich stavbu. Pan to k nam mel z ruky, cca 150 km, ale dojizdel, nebo jsme ho mohli kdykoliv kontaktovat. Zajistil nam i podpis smlouvy u nas ve meste na pobocce, ackoliv Reifka ma nejblizsi hypo centrum 25 km daleko. Jinak neni to nejaky novacek, co by to delal kratkodobe, je to clovek, ktery se tim zabyva uz cca 20 let. My ho budeme dal doporucovat, protoze zkusenost super a verim, ze uspora rozhodne nemala.

nov777
28. bře 2015

@teenyel Muzu se zeptat na to, co je to podstatne mene? Myslim to, ze vam hypo vychazi lip s poradcem nez primo s bankou?

teeerez
28. bře 2015

@stavba chtela jsem se zastavat financnich poradcu v pripade hypotek, ale docela jste me dostala vetou "Naopak je dobré si hypotéku nastavit na co nejdéle a ušetřené peníze raději výhodně spořit, či investovat" :D
To smeruje k pro klienta nejhorsimu produktu vsech dob - hypoteka se sporenim :D ze ktere jsou schodou okolnosti skutecne nejvetsi provize 🙂
Prosim o vysvetleni, v cem je pro me vyhodne mit zbytecne delsi hypoteku za urok rekneme kolem 3%, tj. desitky tisic na urocich bance navic za zbytecne roky a proti tomu si postavit sporeni s cca 1 % uroku 🙂

Jinak sikovni! poradci skutecne umi vyjednat lepsi podminky nez mate sanci vy sami. Pro nas bylo zasadni abychom nemuseli shanet moc papiru a potvrzeni - tj. bezprijmova a moznost fixace jen na rok. Nejprve jsme si banky obihali sami, potom zkusili poradce a nakonec mame hypoteku od komercky za podminek, ktere jsme chteli ale kdyz jsme tam byli sami tak nam rekli ze bezprijmove vubec nedelaji 🙂

pivonka2
28. bře 2015

moje zkušenost je taková, že jsme si vyhlídli byt, pak obešli ČS, KB, lišku, ČSOB a nevím co ještě. Výsledek: je nám líto, nemáte čím ručit, paní je osvč =bez příjmu, naspořeno nemáte ještě jsem byla těhotná, takže automaticky někde už počítali dítě. Manžel zaměstnanec s nadprůměrným příjmem. Perlička ještě ta, že na dvou pobočkách KB nám nabídli k půjčením různé částky, lišilo se to asi o 400 tis. Stručně: všude nás buď rovnou odmítli, nebo že nám půjčí asi 500 tis, což není ani na garsonku že jo...Nakonec jsem přes jeden server našla finančního poradce a ten to všechno dojednal. Nakonec u KB za vyšší úrok, 100% ručíme bytem, na který je půjčka. Bez něj bychom neměli doteď nic a neměli bychom ani tu perspektivu, že kdy nějaký svůj byt mít budeme.

jamia
28. bře 2015

Musím se také zastat poradců, moje hyp. poradkyně, ke které jsem se dostala na doporučení, mi spočítala model hypotéky od tří bank v celkem čtyřech variantách a konečné rozhodnutí bylo na mně - a i s odstupem dvou let vidím, že mám hypotéku nastavenou dobře a výhodně. To spoření k hypotéce, o kterém psala @stavba nechápu jako nucení nějakého produktu, ale tak, že si peníze, které nedáte na splátky, navíc můžete spořit třeba na podílových fondech, atd., kde je úročení rozhodně vyšší než 3 %, takže pokryjí úroky z hypotéky a ještě zbyde navíc. Jenže když se někdo na základě něčí jediné zprostředkované zkušenosti rozhodne, že poradci jsou ultimátní zlo a je třeba se jim bránit všemi prostředky, tak pak těžko diskutovat.
@pivonka2 To je docela brutál, taky ručím jen tím bytem, který jsem kupovala. Nedali by vám ji, ani kdyby byla psaná jen na manžela?

teenyel
28. bře 2015

@nov777 mesicni platba nam vychazi asi o 1500,- mesicne mene, nez vychazela. Coz rocne mame uz 18 tis a za 30 let se to tuplem nastrada 🙂 na ulici to nenajdeme.

pivonka2
28. bře 2015
pivonka2
28. bře 2015

@jamia nedali. Jednou jsme manželé a musím být uvedena Te smlouvě. Tak mám to bylo řečeno. Paradoxně bychom na tom byli lépe, kdybychom manželé nebyli, to by manželovi banka půjčila o cca půl mil. Víc. protože jsme byli dva(pro některé banky už automaticky tři),měli jsme i vyšší životní minimum. Teď se dvěma dětmi bychom byli v háji už úplně. Všemohoucí stál při nás, smlouvu jsme sodepsali týden před porodem...

vanilkacka
28. bře 2015

Já mám hypotéku nastavenou na delší dobu a tedy na nižší splátky než kolik doopravdy můžu měsíčně splácet, přičemž zásadním důvodem je to, že kdybychom já nebo partner onemocněli nebo se cokoliv nepředvídatelnýho stalo, tak se nemusím bát, že nebudu mít na splátku. Peníze, které ušetřím, dávám do fondů (zhodnocení za poslední 2 roky 5 - 7 %) a hypotéku díky předčasnému splacení z naspořených peněz zaplatím dříve jen bez zbytečných nervů. A dalším důvodem je to, že kdybych potřebovala ještě půjčit na něco dalšího, tak při nízké hypoteční splátce mi banka je schopna půjčit. Člověk nikdy neví, co se stane.

stavba
28. bře 2015

@teeerez špatně jste mě pochopila. Neměla jsem na mysli vyřídit si hypotéku se spořením, ale zvlášť hypotéku a rozdíl na splátce si nechat v rezervě a necpat to bance. Např. místo 15000,- budu při delší splatnosti hypotéky splácet 12000,-, tudíž 3000,- měsíčně mi zbývají na to, abych je mohla bokem někde investovat např. podílové fondy.

nov777
28. bře 2015

@teenyel No, tak zadny terno to neni. Ja na to koukam tak, ze nam treba minuly rok diky mimoradne splatce klesla mesicni splatka o ctyri tisice, takze to nic zavratnyho neni. Ale chapu, ze i to se pocita. A zrovna raiffka v te dobe mela ty mimoradny splatky nejaky komplikovany, pokud to vubec slo, tehdy jsme je vyradili z vyberu kvuli tomu.

teenyel
29. bře 2015

@nov777 pro nas bylo podstatne jednoduche cerpani. A vzhledem k tomu, ze jsme brali 3,5 mil, rucili jen 1 mil a tak, tak jsme zazrak necekali. Proto jsme chteli kratkou fixaci, abychom mohli brzy udelat refinanc a dostat se dolu o dalsich par tis mesicne 😉 jinak sportku nesazime, plat mame stale stejny, dary nam nikdo nedava, setrit s ditetem moc nestihneme, takze mimoradne splatky u nas nehrozi.

nov777
29. bře 2015

@teenyel Jasne, chapu. Kazdy ma proste jine pozadavky. My pocitali s prodejem bytu, proto to bylo zasadni pro nas a vzhledem k tomu, jak necekane dobre se ted v praci dari me, se ty dalsi splatky rekrutuji z mych vydelku. Nam fixace konci za dva roky, tak zjistiju info. My si brali jeste o trosku vic nez vy. A mas pravdu, je to masakrova castka 😉 Diky za odpoved

martaveg
29. bře 2015

Jestli s nebo bez financniho poradce, ono je to podle mne ve vysledku jedno, je to vzdy o jednotlivych lidech, kdyz clovek narazi na dobreho cloveka v bance, tj. primo na nekoho kdo dela hlavne hypoteky a ne bezneho pracovnika pobocky, ktery ma delat vsechny produkty a opravdu nabizi jen to co je ve standardni nabidce, tak pak ma vyhrano, takovy clovek se totiz dokaze dostat na lepsi podminky nez sebelepsi fin.poradce.. s fin.poradcem ma clovek vetsinou tendenci mu zacit prehnane verit a vubec se nesnazi v dane problematice nejak zorientovat, coz je pro mne zrovna u hypoteky vazne nepochopitelne (resp. ja osobne nejsem tak bohata abych s mymi vydaji na dalsich 30 let slepe verila nekomu jinemu), pokud si da clovek tu praci, neco si pozjistuje, tak pak uz zadneho prostrednika nepotrebuje, protoze je schopen sam primo v bance vyjednavat.. ja osobne preferuji jednani naprimo nez spolehat na nejakeho prostrednika, i kdyz mi to zabere vic casu..
jinak s fin.poradcem nemam zadnou vyslovene negativni zkusenost, kdysi jsem pres jednoho uzavirala vsechny pojistky a probehlo to naprosto bez problemu, ale behem let jsem zacala poradce vynechavat, kdyz jsem chtela provest nejakou zmenu nebo neco zjistit a chodila jsem si to vyrizovat sama a prislo mi to nakonec vlastne i jednodussi a rychlejsi nez do toho zatahovat nekoho tretiho

qz
25. dub 2015

@zuzanasimova tak my jsme měli svého poradce a zařídil nám hypotéku opravdu za všechny prachy (6,79 %), sice to v té době nebylo nikde o moc lepší, ale super to teda nebylo. Teď mám 2,2 % u jiné banky, taky jsem mezitím poskočila na 85% hypo. Ne že by se to ukouslo za dobu toho splácení. Díky úžasným úrokům (začínala jsem na 1500 jistina a 8500 úroky) jsem totiž nesplatila z jistiny skoro nic. Dát si tedy pozor na sazbu, našetřit co nejvíce, nebrat si pokud možno hypo s někým, s kým člověk není sezdán, protože když už je, tak už je to stejně jedno, a když už má člověk hypo na sebe, má ji vlastnit jen on, nikdo jiný. Pořádně si proklepnout onu nemovitost, podívat se do nahlížení do KN, nebrat věcná břemena, na prohlídku jít ještě s někým, kdo tomu rozumí, nafotit si vlastní fotky, zkoušet takové blbosti, jako jak pevná je vana, jak splachuje záchod, jestli se nekýve 😀 jestli těsní okna, zkusit se projít po co největší ploše podlahy, v neposlední řadě se zeptat sousedů, alespoň 2, jak se jim tam bydlí, jak je slyšet, jestli je někdo problémový... Hypotéka je většinou na celý, resp. polovinu života, přesto se do toho dnes lidi vrhají jak do nájmu. Hypoteční smlouvu si pořádně přečíst, podívat se, kolik se třeba platí za mimořádnou splátku apod.

vanilkacka
25. dub 2015

@qz Velmi dobrý výčet 😃Zda splachuje záchod jsme opravdu nezkouseli, protože tam stále bydleli majitelé,tak jsme si říkali,ze tohle je snad ok.Ještě mě napadla jedna věc,když někdo kupuje byt,tak je dobrý si prostudovat stanovy,jak je to s fondem oprav,zda i když se změní majitel bytu,tak našetrene peníze původním majitelem zůstávají jako zůstatek toho bytu a nebo jestli nový majitel začíná od nuly.

Strana
z2