Jaký je váš rodinný příjem a kolik hypotéka?

krabikova
16. říj 2017

Zdravím, maminky. Řešíme nyní bydlení a chtěli bychom si vzít hypotéku. Otázkou je jak velkou, abychom si nevzali moc velké sousto... Můžete mi prosím prozradit, kolik je váš rodinný příjem a kolik hypotéka a ještě kolik členů má vaše domácnost? Všem moc děkuji.

cell
16. říj 2017

4 členové, hypotéka dělá asi 25% našich příjmů + rezerva 10x měsíční hypotéka

hany_bany
16. říj 2017

Taky záleží, zda chcete dům či byt. Dům sežere víc peněz a taky jsou vyšší náklady na energie. My máme příjem cca 40 tisíc, hypo 11t, 4t energie a 5t si dáváme bokem do našeho "fondu oprav".

krabikova
autor
16. říj 2017

@hany_bany Ideálně bychom chtěli dům. Koupit pozemek a nechat si dům postavit od firmy.

soleilll
16. říj 2017

@krabikova To je tak individuální záležitost, že ani když ti tu 100 lidí odpoví na tvoje otázky, nic si z toho nevezmeš. Spočítejte si nejdřív souhrnný rodinný příjem, odečtěte nutné výdaje, pak ty vedlejší a vyjde vám suma, kterou jste schopní dávat za hypotéku. Pokud nějaké výdaje ještě snížíte, tím líp. Určitě je důležité, jestli jsi třeba na mateřské či rodičáku, jestli se pak vrátíš do práce atd. Samozřejmě další otázkou je výše samotné hypotéky, doba splácení, LTV atd. Prostě si spočítej měsíční částku, co jste schpni reálně splácet a podle toho se rozhodujte.
Jinak u nás padne celý rodičák na hypo-splátku a živí manžel ze svého příjmu, Nicméně žijeme velmi běžně, nic luxusního a už se těším, až tohle období překlepeme a vrátím se do práce a k normálnímu platu. Rozhodně musíme nad výdaji přemýšlet a nemám na to, jít si kdykoli s kamarádkami na kafe nebo na nákupy. Děti nechodí do drahých kroužků jako jejich kamarádi (koně, hokej). Za "vlastní" dům se zahradou mi to ale stojí.

absintka19
16. říj 2017

3 clenove, hypoteka 2,3mil-splatka 7500;- (zbytek jsme dali cash), prijmy pred materskou 42+38 = 80tis czk, v dobe rodicaku s 11,5+46 = 56,5tis czk. My radeji nez do movitosti si penizky uzivame a planujeme dalsi dve deticky takze hypo je takova aby jsme to zvladli s prehledem a porad si zili svuj krasny zivot.

absintka19
16. říj 2017

* nez do nemovitosti 🙂 i kdyz barak a auto mame 🙂

krabikova
autor
16. říj 2017

@soleilll Ano, je to individuální, ale pomůže mi když vidím že to někdo má podobné jako my a zvládá to 🙂

junkka
16. říj 2017

Tak u nas jsou to zatim 3 clenove domacnosti a hypotéka plus jedna pujcka cini cca 25 % z příjmů. Plus cca 2200 za veskere energie (voda + elektrika), mame velky dum, ale tepelne cerpadlo 🙂

78marcela
17. říj 2017

Ja jsem sama a mam dve deti. Momentalne mi hypo spolkne skoro polovinu soucasnych prijmu. Mam 1,2mil a splatku 4600,-.
Po navratu do práce bude splatka hypo delat 15% veškerých prijmu.

hany_bany
18. říj 2017

@soleilll taky to tak máme, musíme se uskrovnit, ale máme hezký dům, co za to stojí. Občas musíme myslet na to, že když je hezky a láká nás to někam na pivo na zahrádku, že si přece můžeme dát pivo na vlastní zahradě 😀 Ale až pak (někdy za 3 roky) nastoupím do práce, tak bude i na vyhazování si z kopytka 🙂

katarad
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
sarkoc
28. čer 2018

Nám dělá hypotéka nyní zhruba 8% příjmů, až nastoupím do práce, chceme ji nějak výhledově brzy splatit a pak si vzít novou na větší bydlení :D Pak ale plánujeme pronajímat byt, který už bude náš, takže z pronájmu chceme platit tu hypo...nejhorší bude překlenout to období, kdy už bude hypotéka na dům, ale bydlet budeme ještě tady...ale ono kdoví, jak to bude, mě se zatím z bytu vůbec nechce 🙂