Hypotéka. Kolik platíte?

misicka03
6. lis 2020

Zdravím, můžu se prosím zeptat kolik platíte hypotéku? Uvažujeme nad koupi domu a tak počítáme kolik by to bylo, jestli to vůbec s dítětem dáme . Chceme aspoň 2miliony. Děkuji

llluckaaa
6. lis 2020

Nejlepší bude, když si hodíš na netu do kalkulačky parametry, které chceš, a splátka ti vyjede. Nebo si v Excelu nasimuluj různé varianty splácení - doba splatnosti, úroková sazba... my teď máme dlužnou částku zhruba ty dva miliony, budeme splácet ještě asi 16 let a splátka je necelých 8 tisíc. Ale je to tím, že máme výhodnou sazbu.

levandule_k
6. lis 2020

Předpokládám, že bydlíte v nájmu, takže ubyde měsíční nájem. Pokud koupíte starší domek, budou nutné opravy, to jsou další výdaje. Můžete si ji vzít na 30 let. Nejlepší je tohle probrat s finančním poradcem. Záleží jaké máte vlastní zdroje a další závazky.

uzivatelkapetra
6. lis 2020

Určitě je nejlepší vybrat si třeba dvě tři banky a obejít je a nechat si udělat nezávazné kalkulace a budete mít jasno

berenika39
6. lis 2020

To takhle nejde přesně říct. Každý má jiné možnosti, někoho 24 tis. nesloží, někdo má problém s 8 tisíci. Jediné měřítko je - vaše příjmy vs vaše výdaje. Absolutně nedůležití je, jak to má někdo jiný. Vy budete hypku platit.
Papír, excelová tabulka, jak chceš, přesně vyčíslit, jaké jsou vaše příjmy a kolik vám zbude po odečtení všech nákladů.
Hypo není 100% na nemovitost, musíte mít našetřeno...
Máte rezervu 6 měsíčních nákladů i potom, co si půjčíte? Ok, nebo tří, ale určitě mít finanční polštář. Kdyby vypadl něčí příjem.
Vyjdete s tím co máte, když poplatíte všechno? Zbude vám?
To všechno si musíš vypočítat sama na svém případu - vaší rodině.
Plánujete další dítě a výpadek jednoho příjmu?
Máte práci, která je stabilní a jen tak něco ji neohrozí?
Bude třeba dalších nákladů potom, co dostanete hypku - v souvislosti s nemovitostí?
A pokud narazíš na doporučení na dobrého fin poradce, jsou to nejlépe utracené peníze.

klchudik
6. lis 2020

Máme hypo na 2300000 a platíme měsíčně 6600 na 30 let

kakba
7. lis 2020

Mame 3300 000 a platime 13K. Museli jsme dokladat minimalni prijem tusim okolo 40 tisic za mesic. Ale jako sama bych do toho nesla. Vse nam delal poradce a jsem za to rada.

orisek56
7. lis 2020

Řešíme to postupně my. Ale my mame malý domeček na malou hypo a teoreticky ho můžeme zastavit bance. Otázka je, jak na tom jste vy... Je nutné mít 20 % z kupní ceny ve vlastních příjmech, tedy mít našetřeno těch 20% z částky daně bemovitsotsti. Pokud byste měli k dispozici nějakou nemovitost na zastavení tak stačí 10% a pak tam jsou další možnosti a je tam x klíček. To ti pořadí nějaký šikovný hypoteční specialista. My to také tak řešíme, akorát ne detailní informace jsme si měli udělat schůzku a skrz koruna situaci to raději zatím odkládané, takže toho nevím víc. Poraďte se s hypotečním specialistou, měl by vám zadat požadavek a zjistit, kde u jaké banky je možnost a na kolik.

orisek56
7. lis 2020

Jo a jen můj osobní názor po všech zkušenostech. Lepší je splatit pozemek a postavit nový. Lidí chtějí za staré baráky i ruiny nesmyslné peníze a nemají trochu soudnosti. My do toho našeho už naházeli peněz a přitom velikostně tu ani neodpovídá. Jenže u nás je problém splasit i ten pozemek. Ale už sechci vykašlat na kupování baráku a radši stavět.

kakba
7. lis 2020

@orisek56 nemusis mit nasetreno, kdyz mas cim rucit. My mame nemovitosti a mame 100% hypoteku. Zalezi jak na tom dana osoba je a jake ma moznosti. To mi nevime jen z dotazu

orisek56
7. lis 2020

@kakba je pravda že my taky do určité výše nemusíme mít našetřeno. Ale jak říkám, teprve to řešíme a nestihli jsme zjistit detaily, zatím vše jen po telefonu

karzelk
7. lis 2020

@orisek56 Pri dnesnich cenach pozemku se stavba uz ani nevyplati. Nove postavene domy casto vyjdou levneji nez koupe pozemku, a pak stavba. Kolem velkych mest teda. Tam se prodava m2 klidne za 8 tis. Kc. Uz 3 tis. Kc za metr je povazovano za levne...

michaela666
7. lis 2020

Ono se těch 20% co potřebuješ jako základ na hypotéku dá vzít i přes překlenovací úvěr. Musíš, ale prvních minimálně 5 let počítat s měsíční splátkou nejen hypotéky, ale i toho úvěru, a tam už to skáče dost nahoru. Potom se to dá refinancovat a trochu snížit splátky. Nám nabízel finanční poradce i tuto možnost, ale u jaké banky to bylo nejvýhodnější už si nevzpomenu.

levandule_k
7. lis 2020

@michaela666 Ta banka, která byla nejvýhodnější před X lety, kdy jste si brali hypo vy nemusí být nejlevnější teď. Ono jde občas nějaká banka trochu do akce a je zrovna nejlevnější na trhu.

@misicka03 Pokud domek stojí např. 3 mil, máte jeden svůj, tak je dobré si vzít třeba 2,4 mil, ať se nevydáte úplně ze všech peněz.

michaela666
7. lis 2020

@levandule_k Řešili jsme to teď v březnu, takže to opravdu aktuální být nemusí. Poradce tuhle možnost zmiňoval, kdybychom se rozhodli pro nějakou dražší nemovitost, než jsme měli původně v plánu a naspořené peníze by nepokryly požadovanou částku. Nakonec stejně z hypotéky sešlo kvůli covidu. Takže až se situace trochu uklidní snad to konečně vyjde.

levandule_k
7. lis 2020

@michaela666 Tak to přeji, aby vám to brzo vyšlo 🙂

orisek56
7. lis 2020

@karzelk no to je pravda. Byly pozemky u nás tak 600 m2 je to sice taky dražší ale dalo se to. Ty rychle zmizely. No a teď je tu vyloženě pozemková krize, doslova. Žádná z obci nemá kloudného v nabídce pozemky. Jen semtam sourkome osoby a to je 2500 Kč/m2 a ještě u hlavnich silnici. Ale nejsou ani baráky a když tak ruiny ale totální a chtějí tady za to třeba 2500 mega a má to hodnotu tak 400 tisíc. Jako já to chápu že každý chce vydělat, ale co jsem teď jezdila po prohlídkách, tak mi dost často zvostao rozum stát. Koupit a za samé peníze zbourat a postavit. U pěkných baráku je to problém. Je tu velká poptávka i když nechápu proč a tak funguje hodně podpultovy prodej ala známosti.

orisek56
7. lis 2020

@karzelk nevím. Co se týče tohoto tématu, lopotime se v tom od ledna, pak to zasekl covid. Naštěstí jsem se psychicky trochu srovnala po těch výstupech se sousedem (teď je furt zalezly, inu krysy mají vždy svou noru, rozuměj není nad kvalitního psychopata v sousedstvi) ale byly doby kdy jsem měla těžké deprese, že nic není k mání a do toho my v tlaku. Ale teď jsme hledání v covidu utlumili.

marketka_m
7. lis 2020

7500 kč. ale budeme dávat mimořádné splátky jednou ročně.