Ahoj vsem,
omlouvam se za anonym,ale mam tu svagrove...
Bydlim u rodicu v rod.dome a davam nasim 5t mesicne( bez jidla).Mam rocni holcicku a mesicni prijem celkem 20tisic,z toho tedy minus tech 5t a zbyde nam 15t na mesic.A ted si pocitam,kolik bych mela usetrit mesicne a dat si bokem na setreni?
Napisete mi,prosim svuj nazor?Moc dekuji
Kolik zvládneš? Jeden předpokládám, že jeden měsíc to bude víc, jiný míň. Určitě se vyplatí tvořit rezervu, třeba budeš chtít příští rok vyrazit na dovolenou, něco se vám pokazí, do práce budeš pak potřebovat doplnit šatník, budeš si chtít udělat nějaký kurz... Vždy je fajn mít rezervu. Nešetřím každý měsíc stejnou částku, ale snažím se odkládat, co nejvíc se mi podaří. Můžu na to pak sáhnout třeba právě na dovolenou.
Aspon 10% z prijmu. To by slo, ne? Ale klidne i dvojnasobek...
Nepises nic o otci ditete. Ten ti nic nedava? Nicmene aspon 5K by si mohla davat stranou.
Záleží kolik platíš ještě za jídlo, jestli si platíš vše komplet sama a jaké jsou další výdaje. Čím víc se ti podaří ušetřit, tím lépe.
Tak hodně záleží jaké máš ještě další výdaje. Ale já jsem třeba začala šetřit tak , že jsem zjistila, že když ty peníze fyzicky nemam na účtě nebo u sebe tak je neutratím a vlastně nutne nepotřebuji. Takže jsem zkusila na spořící účet poslat první měsíc 1000 Kč zjistila jsem , že krásně vyjdeme tak jsem to další měsíc navýšila a takhle až do částky, která nám vyhovovala na šetření.
Asi takhle, já bych se snažila maximum co jde. Samozřejmě ne na úkor vyváženého jídla. Ale já jsem od přírody šetřivá.
Napsala bych si příjmy a výdaje … vést si aspoň tři měsíce, zjsiitt z toho co je zbytny a co je nutny .. a dle toho si nastavit kolik odložíš … taky bude otázka jestli nejakou rezervu mas - jestli si chceš dávat bokem na nějaký spoření, nebo potřeba vytvořit i rezervu … a kdyby byl prostor, tak bych si to nějak rozhodila na víc hromádek - jako nutne výdaje, zabava/radost, odložit stranou… z 20 tisic asi velkou hitparádu neudelas, ale zas i to je důvod o to vic přemýšlet nad financema…
@janule0123 mam rezervu,milion a sporeni.Ale i tak bych chtela setrit v dnesni dobe.Clovek nevi,co bude
Tak zjistit kolik ti zbude po odečtení toho potřebného … a když máš nějakou rezervu a naspořeno, dals bych něco do investic každý měsíc a vyčlenit si i něco na zabavu/radost… třeba výlety, nebo pro tebe nějaký relax .. proste to rozumne rozložit … určitě dat neco bokem, ale kdyz je prostor tak si i něco užít bez výčitek
@janule0123 ano dekuji,musim vse spocitat a uvidim,co a jak.Jeste jsem premyslela o Sporicim uctu nebo Terminovaně uctu,ale moc tomu nerozumim
Pro tebe určitě spořící, peníze jsou kdykoliv k dispozici, když potřebuješ něco mimořádného. Terminovany, máš peníze vázané v bance na nějakou dobu 3m, 6m, 12m.. a dřív je nedostaneš (nebo asi jo, ale zaplatis poplatek za predcasny vyber) . ale podle mě nema smysl termínovaný při pár tisícovkach, navíc když to jsou tvé "jedine" peníze bokem, a teď stejně ty uroky nejsou na termínovanem žádná sláva (Moneta např 3,1% na 3m). Nasetri víc a pak bych zkus cast uspor třeba Portu nebo nějaké fondy třeba v rámci tvé banky....
Myslím, že minimálně 5 tisíc.
Ahoj, doporučuju Investování pro holky nebo Klub investorek. Super, že se zajímáš a řešíš své finanční záležitosti
Obecně se doporučuje mít našetřeno na půl roku výdajů, kdyby člověk přišel o práci.
Tak aspoň 10 000,- si dávej bokem, když ti zbyva 15.000 . Určitě chceš od rodičů co nejdříve odejít, tak bych dávala bokem co nejvíc.
Čím víc, tím líp. My nevíme, kolik zvládneš ušetřit, zda kojíš nebo kupuješ UM, kupuješ plenky nebo látkuješ, zda máš celé léto ovoce a zeleninu ze zahrádky, domácí vajíčka, maso atd. Já bych zvládla 3-5.000,-, kdybych měla zahrádku. Kdybych byla tvůj rodič a měla dceru samoživitelku, nechtěla bych po ní 5.000 měsíčně, pokud by nepracovala, přijde mi to dost.