Látkové pleny. Poradíte, prosím?

kami2262
10. pro 2020

Zdravím, obracím se sem se žádostí o radu. Je mi 22 let a budeme mít s manželem dvojčátka. Hodně přemýšlím, jestli si mám nakoupit látkové pleny (One size od narození až do tří let) nebo neustále shánět pleny "obyčejné" (jednorázové). Nejvíc si nevím rady s finanční strankou. Manžel má obavy, aby látkové pleny něco vydržely, když už je do nich o dost větší investice. Omlouvám se asi za hloupý dotaz, ale od dětí příbuzných znám jen jednorázové pleny. Takže budu moc ráda za každou radu i názor. Moc díky.

kacenka115
10. pro 2020

@kami2262 doporučuji video na latkovky.cz je tam pěkně popsáno jaký jsou možnosti v látkování. Pleny vydrží dlouho, pokud koupíte kvalitní. Látkuji už druhé dítě, stejnými plenami a to jich mám většinu bazarových. Spíš se připravte na časovou investici s dvojčaty a také, že one size pleny budou nejspíš z počátku příliš velké, protože dvojčátka se rodí spíše s nižší porodní hmotností.

del53
10. pro 2020

@kami2262 Já jsem si dala 6nedělí s jednorázovkami, říkala jsem si, že toho budu mít i tak dost, a to mám dítě jen jedno 😁
Pak jsem začala s látkovými a přijde mi to super, ale: máme jen jedno dítě a máme sušičku, čímž odpadá věšení a žehlení, a i tak je dobré si uvědomit, že to je o trochu práce navíc než vyhodit papírovku (namočit tu pokaděnou, odmydlit ty žlutý bobky). Co se týče peněz, tak hrubý odhad je, že látkovky za celou tu dobu stojí půlku než papírovky. A to se ještě dá hodně koupit z druhé ruky, minimálně na vyzkoušení.

olga_
10. pro 2020

Látkovala jsem staršího syna a také dvojčata. Kupovala jsem pro dvojčata sadu MiniMimi Bamboolik - můžeš si ji dokonce jen půjčit, takže investice na finance minimální a uvidíš, jak vám to půjde. Pak bys dokoupila podle situace, pleny od 0 do tří let jsou nesmysl. Moje dvojčata měla porodní váhy 2800 a 2950, takže žádní drobečci, ale i ty MiniMimi na nich byly ze začátku dost velké. U nás se (nejen) s dvojčaty do látkování zapojoval aktivně i manžel. Základním předpokladem je podle mě sušička. Jinak to teda zpětně vidím jako neuvěřitelnou honičku, pereš každý den, opravdu každý den - a to mluvím jen o plenách, takže mezi to každodenní praní vrazíš ještě někam i to normální prádlo. Žlučového mýdla jsem spotřebovala kila, perlan atd.
Látkovala jsem z přesvědčení, nechtěla jsem prostě tu planetu zatížit a ano, je to i finančně výhodnější - o dost. Teď už jsou dvojčata nějakou dobu téměř bez plen, kupuju teď ekologický jednoráz a jede to do peněz teda fest. Zlaté látkovky, ale já už jsem byla fakt vyčerpaná a v tuto chvíli upřednostňuju komfort.
Za mě to stojí rozhodně zkusit, i když je to u dvojčat opravdu otročina.

astyna88
11. pro 2020

Latkuju třetí dítě původnímu plenkami po prvním synovi. Žehlit nic nemusíš, jen nahrazen do pračky a pověsis. Brnkačka, to zvládne i chlap. Určitě nekupujte one size od narození po nočník. Na FB je spousta skupinek, kde holky poradi. Látková jsem i dvě děti najednou a dá se to. Já na tom zase nevidím nic, co by se nedalo zvládnout....

korin
11. pro 2020

Nekupovala bych do začátku hned celou výbavu, kup pár plínek třeba z druhé ruky a uvidíš, jak se budeš cítit. Třeba nebudeš mít na látkovky ani čas. Měla jsem v látkovkách 3 děti, jednu dobu 2 naráz a toto období hodnotím jako náročnější na čas. Ne že by to nešlo, ale musíš přemýšlet nad tím, kdy co budeš prát, jestli bude, kam to pověsit. A odepírat po dvou dětech už ten čas sežere. Mimča můžou kakat obden, ale taky 8x denně... Pokud nemáš sušičku, připrav se na neustále vytažený sušák. Za mě jsou pro malé mimino dostačující klasické čtvercovky plus na to svrchňáky s pul zátěrem (flísové a vlněné dělají větší zadek, u malého miminka by ti to mohlo vadit). U prvního jsme čtverce žehlili víc jak rok, u druhého asi 2 měsíce a u třetího sotva v šestinedělí 😀 Bavlněné čtverce mají dle mé zkušenosti životnost tak 5 dětí (měla jsem i prastaré ještě po mně a bráchovi), kalhotkové míň, aspoň mně při třetím odcházely gumičky a u některých se vydrobily chloupky. Sušila jsem na sušáku či balkoně, sušičku nemáme.

drep
11. pro 2020

Já mám za sebou (snad už skoro) odlátkované jedno dítě. Za mě nekupovat sadu, každé dítě má jiné proporce, dokud sama nevyzkoušíš, tak nebudeš vědět, co ti vyhovuje a neexistuje plenka, co by fakt seděla od narození po nočník. Dcera měla dvě kila, když jsme přišly z porodnice, ale to jsem měla jiný starosti a začala jsem někdy po šestinedělí. Já novorozenecké plenky používala až skoro do půl roka, jak byla drobná. Za dobu látkování jsem třikrát komplet obměnila, protože mi systémy postupně přestal vyhovovat. Nemám sušičku, takže na novoška mi nejvíc vyhovovaly chobotové plenky pidiPUK, které byly jemňoučké a nedělaly balík na zadečku a rychle schly. Pak asi v tom půl roce se ale dcera začala při přebalování mrskat a nedala se do toho zabalit, tak jsem jela kalhotovky. Ale moje dcera byla od malička učůraná a musela mít i vkladačky a když jsem v jejích devíti měsících začala zase pracovat, tak mě to skládání začalo obtěžovat a tak jsem nakoupila plenk all-in-one, které se používají jako jednoráz. Teď ve dvou letech už bohužel její porce nezvládají a tak se učí na nočník a pořád peru počůrané tepláky, takže jestli to s tím nočníkem nepůjde, tak asi se slzou v oku přejdu na ekojednoráz.
Za mě třeba čtverce jsou utrpení, vůbec to nesaje (resp. To zvládne jedno mini učrůrnutí) a musí se to skládat i kdyby jen narovno a zabere to hrozně místa, to by mě od látkování odradilo hned v začátku, ale jsou holky co na tom odlátkují komplet období.

hezz17
11. pro 2020

@del53 jeee, ja to odmacela u prvniho ditete. Ted uz jen vyklepnu nejvesi hruzu do zachodu a nic nemydlim. A prekvapive se vypere vse 🤣🤣🤣
Taky jsem si rekla sestinedeli s jednorazkama, at me to neodradi hned ze začátku, ale nakonec jsem s latkoj zacla driv. Za me nejlepsi čtvercové pleny a svrchni kalhotky.
U starší jsem latkovala i v noci, ale ted uz jsem linejsi a na noc davam jednorazku. Takze kalhotovky uz nepouzivam.

versatilka
11. pro 2020

látkování je super, také jsem odlátkovala dvojčata 🙂
Za mě byly nejlepší klasické čtverce a na to svrchní kalhotky. Pleny přežily a jsou stále krásné pro další generaci. Kupovala jsem libštát extra.

mourovatakocka
11. pro 2020

@kami2262 Já mám klasické čtverce, některé po mojí máti, takže jim je padesát let!, některé po mně, takže třicet let. Dceru zvládly a zvládnou snad i syna na jaře 😁 Nedám na ně dopustit. V kombinaci se svrchními kalhotkami top volba. Kvůli lepšímu sání a odstranění nečistot jsem si pak ještě nastříhala separační vložky z ručníku, ale to ne hned na začátku. Když kupuješ vše nové, je to větší investice na začátku, to je pravda. Já měla všechny (u nás troje) svrchňáky druhou jakost (špatný potisk obrázku, vlastně jsem si toho ani nestačila všimnout 😂) se slevou a čtverce rodinné dědictví. Dá se ledacos koupit i na bazaru 🙂

terezfr
11. pro 2020

Ahoj, já začala taky po sestinedeli a látkuju doma, když jedu k našim, tak mám jednorázovky, protože za A) tahat ještě plenky, to bychom se do auta už nevešli a za B) nemají susicku a sušit plenky v zimě na balkoně se moc nedá. Já nakupovala rovnou ty rostoucí pleny, ale je fakt, že ze začátku byly proste velké, ale já používala hodně staré čtverce a ty se proste složí do požadované velikosti

del53
11. pro 2020

@hezz17 no tak to musím zkusit, děkuju, to by sakramentsky změnilo celé praní!

korin
11. pro 2020

Ono má jaksi každé dítko tu konzistenci jinou a někdy není moc co vyklepávat, spíš setřít...

kami2262
autor
11. pro 2020

Moc všem děkuji za názory a za rady. 🙂Jinak sušičku samozřejmě máme.
Ještě bych se zeptala, kolik těch svrchních látkových plen jste potřebovali a kolik jste potřebovali těch vkládaček, popřípadě čtvercových plen pro jedno dítě? 🙂

rozinkan
11. pro 2020

Já koupila novorozeneckou sadu z druhé ruky a latkuju přes den a na noc dávám normální plenky.Nekdy mám chuť latkovat,ale jsou i dny kdy ne.Z druhé ruky se dají sehnat skoro nové,kdy maminky zkusí a nechytne je to😉

rozinkan
11. pro 2020

@rozinkan a mám 3 svrchní a 1 x AIO a 6 vkladacek a vydrží mi to cca na 2 dny,s tím že navečer a večer už nelatkuju...

kacenka115
11. pro 2020

@kami2262 je to podle toho jak často chceš prát, obecně jsem četla 40 čtverců. Bych počítala, abys měla na cca 10 přebalení za den.

korin
11. pro 2020

Se sušičkou nemusíš čekat, až ti to uschne, to je moc fajn. Časem nebude stačit jeden čtverec na novosklad, ale asi budeš vkládat další plínku složenou na obdélník nebo jinou vkládačku. Nebo přejdeš na kalhotkové pleny či jiný systém. Na dvojčata bych těch čtverců pořídila tak 60 a svrchňáky patery. To se těžko odhaduje, jak často budou prckové kadit, přeci jenom to někdy svrchňáky odnesou. Dokoupit můžeš vždy. Mrkni se na bazárky, není nutno kupovat všechno nové. Taky je otázka, jestli budeš chtít přebalovat po každém vyčurání, nebo pojedeš v nějakých časových intervalech.