Látkové nebo jednorázové pleny. Které se finančně více vyplatí a jaké značky doporučíte?

ajakordi
3. říj 2022

Hezký den,
potřebuji radu jsem v sedmém měsíci těhotenství a přemýšlím už delší dobu jaké pleny se v dnešní době víc finančně vyplatí,aby to nebylo nějak extra drahý.
Líbí se mi i látkové,že člověk asi ušetří peníze než za jednorázové,ale otázka je ,jestli vůbec při dnešních cenách energie apod..
Jednorázové člověk sice zaplatí,ale asi má víc čas na rodinu.
Zajímají mě Vaše zkušenosti a co se v dnešní době vyplatí či nevyplatí, popřípadě nějaké značky ,které by jste doporučili u jednorázových plech ,ale i látkových.
Slyšela jsem o plenách Dada,babyDream ,nějaké pleny z Tesca a Lidlu,baby love ty mají i látkové (jaké jsou) .
Pemprsky nechci děkuji,max vím,že jsou dobré na noc.
Vaše názory a zkušenosti,děkuji moc.
Hezký den ☺️

marimanta
3. říj 2022

Latkuju páté dítě a plíny mi fakt čas pro rodinu neberou 😉 Nedam na ně dopustit, pro mě bylo hodně rozhodující ekologické hledisko. Značky neporadim, mám samé historické, už ani nevím, co se dnes prodává. Ale akorát doporučím koupit na zkoušku různé značky, protože každému dítěti sedí jiné.

sigyn
3. říj 2022

Používám jednorázové Babylove a zcela bez problémů u obou dětí. Kpujeme v DE, takže stojí cca o 30% méně než tady. Dítě spotřebujete tak 10/5/3 plíny denně (novorezenec/1 rok/2 roky). Takže si to můžete spočítat. Neekologie mi na tom vadí, ale zcela slabošky přiznávám, že mám na tyhle věci slabý žaludek, takže jsem ráda, že jen zabalím plínu a vyhodím, než se s tím někde drhnout...

krisstina93
3. říj 2022

Ja to mám půl napůl, mám látkový, obyč čtverce a na to svrchní kalhotky. Mam už na druhé dite, takže finančně se to vyplatí. Tím že nelatkuju non stop mě to stojí to tak 2x za týden hodit do pračky, pak do sušičky a pak to složím, dohromady tak hodina- hodina a půl práce za týden. Na noc dávám jednorázovou, abych nemusela během noci přebalovat (ono ty látkové se musí častěji měnit) a taky ven, třeba na výlety, k Dr apod dávám jednorázovou, protože je to skladnejsi a snazší vyhodit pocuranou plenu do koše, než pak někde půl dne tahat pocurane pleny. Jinak značky, nejlepší co jsem zkoušela jsou asi dada a hugies, pak ujdou babylove a lupilu z Lidlu. Pampersky jsou nejhorší co se mi dostalo pod ruku, ať ty klasicky nebo ty lepší řady, po všem se mi děti okamžitě opruzuji.

jjasmina
3. říj 2022

@ajakordi používám Happy baby albert, u nás top, o látkových jsem ani nepřemýšlela popravdě. Je to pohodlné prostě. Balík v akci za 169

katule1990
3. říj 2022

@ajakordi Ja pouzivam latkove, financne se to asi trochu vyplati, ale rekla bych, ze ne az tolik. Hodne zalezi, jestli koupis ctverce nebo AIO, jestli vse nove nebo i z bazaru atd. Ja mam tak pul na pul a vyslo me to cca na 10 tisic. Dulezite je pro me ale i hlavne to ekologicke hledisko + zadna chemie na zadek. Doporucuju perlan misto vlhcenych ubrousku. Posledni dobou davam na noc papirovku a jsem spokojena s Babylove Nature.

krisstina93
3. říj 2022

Ta ekologie je u nás taky jedním z hlavních faktorů, zkoušela sem chvíli plně jednorázové, ale toho odpadu bylo, že mi bylo až špatně, to aby člověk chodil denně s narvanym košem.

ondul
3. říj 2022

Látkuju už druhý dítě a za mě je to opravdu super. Pokud vyloženě nechceš sušit na sušáku, žehlit a skládat čtverce, a místo toho zvolit nějaké kalhotkové či vícevrstvé plenky, případně pokud máš i sušičku, tak s tím opravdu mnoho práce není. Myslím, že se to určitě vyplatí i s ohledem na energie, Moje vstupní investice byla asi dva tisíce korun, teď jsem něco málo dokoupila na druhé dítě. Dva tisíce bych probendila jen za měsíc na papírových plínách na novorozence. Používám vícevrstvé anavy, ty jsem nakoupila bazarové, a svrchní kalhotky. Ekologická stránka věci je pro mě také velmi důležitá. Já jsem rozhodně zastánce látkových plen.

hani_na
3. říj 2022

@ajakordi Kombinuju, na noc a na výlety a návštěvy jedu jednorázové, to samé perlan vs. vlhčené ubrousky.

guliii
3. říj 2022

Já používám hlavně látkové, látkuji už druhé dítě. A časově je to srovnatelné s jednorázovými. Používám sadu pro novorozence a pak jedu ve vícevrstvých plenách + svrchní kalhotky. Do toho dám separační plenu, takže když se tam dítě vykaka jen vyhodím separacku a je to. Pocurana se dá vyprat. Finančně mi to přijde výhodnější ty látkové, hlavně pokud plánuješ další dítě. Občas koupím jednorázové, když někam jedeme nebo někdo hlídá tak mám z Lidlu a jsou fajn. Používám i perlan na mytí, je to lepší pro dítě a je to i levnější. Hodně se mi líbí věci opakovaně použitelné jako pratelné podložky pro dítě, látkové vložky do podprsenky, teď i menstruační kalhotky ( pohodlné po porodu ). Co jsem si tak počítala, látkové pleny se mi zaplatili v pohodě za jedno dítě, kupovala jsem vše nové. Teď to mám na druhé dítě a ještě určitě to vydrží na třetí. Zatím je to skoro jako nové.

martiniquest
3. říj 2022

Latkovani jsem zkusila, ale neodvedcilo se mi. Vydrzela jsem asi 9 mesicu. Druhe dite uz jsem nechala v papirovych. Kupovala jsem v akci Albert pleny a dnes bych to neudelala jinak. Tech proti je pro me opravdu mnoho. Ale nejdem zapalena eko aktivistka, coz znacne formuje me jednání, to nezastiram.

ninive211
3. říj 2022

Za mě je to rozhodnutí látkové vs. jednorázové pleny především o přístupu k té ekologii, než že by se na tom nějak extra ušetřilo (kór pokud tomu "propadneš" a pak kupuješ dalšía další vzorky látkových plenek, protože jsou prostě "úžasné a boží a musíš je mít" 😀 ) Pokud bys měla látkovou výbavu (tu stejnou)i nad druhé dítě, tak pak se asi ušetří, to asi jo. Já jsme třeba nešla do látkových už jen z toho důcvodu, že nemám sušičku a nemám prostor a ušit pomalu obden doma sušák plínek. A sušička zas je pěkný žrout energie.

drep
3. říj 2022

Používala jsem látkové. Mně se to vyplatilo finančně, ale jen pokud to srovnávám s pro mě jedinou alternativou - s ekoplenkami, které před dvěma lety stály 10,- kus a ja přebalovala fakt často, nenechala bych dítě v trošku počůrane plence. Používala jsem all in one, investice velká, odhadem tak 40000, prodala jsem cca za polovinu. Čas to vyjma pověšení prádla nežere, AIO se používají stejně jako plasťáky - nandám, sundám, hodím do koše, jen ten koš je na praní. Ekologie a zdraví vlastního dítěte pro mě byli prioritní (kůže je obrovská vstřebávací plocha), navíc voda z praní se přes čističku odpadních vod vrací zpět do oběhu, voda použita na výrobu jednorázu (a ta spotřeba je veliká) prostě zmizí. Další dítě bych látkovala zas, dcera nikdy nebyla opruzená (a že je atopik jako bič) a pracnost byla tak “velká”, že jsem od jejich 9 měsíců chodila na částečný úvazek do práce a naběhala asi největší týdenní úhrny v životě

inssomnia
3. říj 2022

Ještě argumenty k úsporám, které tu nepadly, protože jsou specifické pro venkov - fotovoltaika na střeše, suší sluníčko a vítr (proto jsem používala čtverce a kalhotky bamboolik, max froté vložky, AIO jsou drahé a schnou věčnost), na druhou stranu platíme odpady od každé vyvezené popelnice. To už finančně jasně vedou látkovky. První jsem látkovala 1,5 roku, pak už používala polovinu plen a pračku jsem sotva dala dohromady 1x týdně. Tak jsme zbytek už dojeli na babylove nature. Druhé se chystám látkovat taky.
Nežehlím, se skládáním už se taky tolik nezalamuju, takže mě látkovky fakt neobtěžovaly, a to mám koníčků dost 🙂

jane46
3. říj 2022

Prvni - do cca roku na latkovych + bezplenkova metoda. Takze jsem prala jednou za sto let nejakou nehodu. Fakt ta metoda funguje (kdyz chce i dite). Jak se zacal hybat a zkoumat svet... vykaslal se na nocnik a v latkovych plenach nebyl tak pohyblivy, vadilo mu to... Dojel na jednorazovych.
Druhe - ta mala mrcha kadila snad stokrat za den, na bezplenkovou metodu z vysoka 💩 taky 😆 Jsem se fakt snazila, ale dokazala tocit moji zasobu kazdy druhy den, porad plny kos plen... Ja bez susicky, na krku jeji starsi bracha, kteremu bylo 1,5... No a nervy mam jen jedny, ze jo... Ta vyrostla ve zdravi na jednorazovych z Tesca. Za me obe varianty maji sva pro a proti, vetsina uz tu zaznela.
Jo a urcite doporucuji Perlan a vodu (na vylety namocene do zip sacku). Na obe deti nam stacily tri ty role Perlanu

xmisas
3. říj 2022

My jqdqmq pouze látku a super. Čas to nezaberq, stačí pustit pracku, susku a poskládat. Šla jsem do toho že usetrim přírodu a finance. Příridu sestřih myslím, převalují každou chvíli, to by bylo bordela. Navíc by mi bylo líto těch peněz za bordel vlastně.
Akorát mám teď výbavu hlavně z AIO Smart bottoms, Blueberry.. docela drahá sranda.. mám v tom už skoro 20 000. Ale jsou i levnější.
A doporučuji i přebalovací podložky, látkové ubrousky a kojící vložky. 🙃

martulka88
3. říj 2022

@ajakordi U nás jedeme Pampers Harmonie a občas premium care. Zkusila jsem několik značek - ať už eko a nebo nějaké levnější apod... Ale jediné, po kterých nebyl opruzený, tak právě pampers.

elfka21
3. říj 2022

@ajakordi Já se divím, že tu holky píšou, že to jen hodí do pračky. Já mám asi divné dítě… ale kadila min. 5x denně a skoro vždy to bylo všude i na krajích kalhotek a někdy na bodyčku, to se mi pak v pračce nevypralo a musela jsem to teda před tím zaprat ručně. A ještě z toho dostat to kakání žejo. Holky jak to děláte??? Vydržela jsem půl roku, ale bez sušičky by to nešlo, kalhotky schnuly jinak strašně dlouho a plenky byly tvrdé a na žehlení nebyl čas. Pak jsem onemocněla, zvykla si na papírový (dada fakt neprotečou) a když jsem se za několik měsíců chtěla pokusit znova, už to neklaplo. Další dítě zkusím zase… ale dělám asi něco špatně, protože pro mě to opruz a pracné je… motivuje mě jen úspora a trochu ekologie. 🤷‍♀️

marimanta
3. říj 2022

@elfka21 do plíny dávám kompostovatelnou separační vložku. Tu pak vyhodím. Občas něco je na plíně, pokud jen trochu, vypere se to. Pokud víc, což se děje minimálně, přeperu.

grelen
3. říj 2022

@ajakordi Ja jeste prihodim k zamysleni aspekt ktery tu zatim nezaznel, a sice podileni se tatinka na prebalovani. Muj manzel zvlada jednorazovky, ale latkovky (pouzivam jen obyc ctverce sepnute sponkou a pres to svrchni kalhotky, zadne all-in-one) prebaluju jen ja. Obcas je to pro me limitujici, potrebovala bych treba aby prebalil manzel protoze zrovna neco delam ale latkovku se ani u druheho ditete nenaucil. Kdyz opravdu potrebuji tak proste nakonec stejne da jednorazovku. O tom ze by prepiral pokakane pleny vubec nemluve 🤷‍♀️

grelen
3. říj 2022

@elfka21 Predpokladam ze separacky jsi pouzivala, ale taky se mi casto stava ze je neco mimo a je potreba to preprat. Ja to delam tak ze mam ve vane prazdnej lavor do kteryho hazim pleny takhle znecistene, protoze ne vzdy je cas je okamzite prepirat v ruce. Obcas se tam nakupi i dve nebo tri nez se k tomu dostanu. Jinak to splachuju do umyvadla, ve skrince pod nim mam dezinfekci tak kdyz jsou hodne znecistene tak pak tim umyvadlo proste prestrikam. A co se tyka schnuti, tak ja pouzivam jen bavlnene ctverce, ty jsou suche hned a zehlit se nemusi. Svrchni kalhotky mam patery a peru obden (vzdycky pracku naplnim i dalsimi vecmi), zatim mi vzdycky stacily. Ty uschnou rychle.

me_druhe_ja
3. říj 2022

Já myslím, že z ekonomického hlediska už je to dneska skoro na stejno. Z časového hlediska určitě vyhrávají papírovky. Z ekologického hlediska zase latkovky. Já osobně bych na látkovani neměla nervy, čas ani chuť. 🙂 Využívám výhod dnesni moderní doby. 😀 když jsem v ČR, používám babylove. Ale plinky, pantsky mi nevyhovovaly.

zuzickan
3. říj 2022

My to kombinujeme - přes den látkujeme, na noc jednoráz - kupujeme v Rossmanovi eko řadu, vyhovují nám (z DM řada Nature nesedí, často dceři protekly)... když si bere malou babička, tak dáváme jednoráz, nějak se s látkovkama nesžila... na dovolené používáme taky jednoráz, ale jinak látkujeme, i když jedeme na celý den na výlet nebo k příbuzným, nemáme s tím problém... část výbavy jsem koupila bazarovou, část novou, co nám nesedlo už jsem zase prodala dál a občas pořídím nějakou jinou značku na vyzkoušení... chce to vyzkoušet, každému dítku sedí něco jiného, i vám se bude lépe pracovat třeba s jinými plenkami než jiné mamince

gaba_h
3. říj 2022

@ninive211 já jsem měla látkové. Kalhotky, takže bez žehlení. Krom dobrého pocitu že negeneruju tu hromadu odpadu jako nutne vznikne u jednotazovky jsem postupně krom cest mimo domov upustila od vlhcenych ubrousků (omyvala jsem vodou) a odpadlo i časté mazání prdelky krémem. Nebylo to prostě potřeba. Opruzeniny nebyly.

martinka_33
3. říj 2022

Podle ně se látkovky vyplatí, nejvíc tedy hromada čtvercovek a čtvery, patery svrchňáky, to je nejlevnější varianta látkovek, ale i kdybys koupila AIO z druhé ruky nebo ty nejlevnější, 200 za kus, vyjde tě počáteční incesticr cca jako rok používání jednorázů, kdyz tech plenech budeš mít 30 a víc, stačí prát 3x týdně, čtverce jsou super že i rychle schnou ale je s nima práce, AIO nebo kalhotkové vkládačky jsou téměř bez práce ale mě vadilo, že hůř schnou. Možná už jsou lepší materiály, moje látkovací výbava ja skoro 8 let stará 😀

Jednorázy, malá už ze svchňáků co mam vyrostla, jiné kupovat neplánuju, takže už čistě jednorázujem, nejlepší jsou Dada, cena/ výkon bezkonkurenční 👍 Když nejsou Dada (v příhraničí Polska často vyprodané a překupníky živit odmítám), tak beru v Lidlu, cena s Dada srovnatelná, výkon horší. Jednorázy me vyjdou na 600,- měsíčně u ročního batolete - novorozenec má větší spotřebu, batole už čůrá méně často větší množství 😀

martinka_33
3. říj 2022

@grelen to je dobrý postřeh s těmi tatínky, poskládat novosklad je pro mužskou logiku nemožné 😅 Odskoušeno na dvou exemplářích 😀

merope
3. říj 2022

Já jsem látkovala chvíli - jenže pořád mi doma visely pleny, typicky cca 48 hodin jedna pračka - a do toho jsem potřebovala vyprat a usušit sem tam i něco jiného. Tak jsem to vzdala a přešla na jednorázovky z Alberta. Z těch levných jsou dost eko.

drep
4. říj 2022

@grelen
@martinka_33 jako skládat čtverce, s tím bych měla co dělat i já, ale aio zvládali kromě manžela i obě babičky, jeden pětasedmdesátiletý děda a jedna dvanáctiletá sestra.

shirilka
4. říj 2022

@ajakordi Látkuju už druhé dítě, respektive oba zároveň, na noc a na výlety dávám jednorázovku. Je pro mě důležitá ekologie, nepruzeny zadek, cenově podle mě vyjdou látkové určitě levněji, v pračce spolu s nimi vždy peru i jiné prádlo. Sušičku nemám, suším buď venku nebo doma na sušáku, čas mi to nezabírá žádný, zapnout pračku, pověsit prádlo je otázka chvíle, snažim se zapojit staršího, podává kolíčky, plenky pak pomáhá i skládat a uklízí do komody. Jak už někdo psal výše, i u nás látkové přebaluju jej já, manžel to prostě není schopný zapnout tak, aby to malým nespadlo 🤣 moje mamka i tchýně s tím problém nemají, takže přebalují i ony, používám separacky, pokud se hovínka dostanou i mimo, tak to dám dolů kartáčkem a potru žlučovým mýdlem což je otázka taky chvilky.

veru181
4. říj 2022

U mě bohužel vyhrálo pohodlí. Používala jsem Monperi, Babylove nature z dm, na noc Pampers premium care.

cikitkapb
4. říj 2022

@sigyn 5 plen denně na roce a 3 plíny denně ve dvou letech? To už odplenkováváte?