icon

Máte zkušenosti s látkovkama vs. jednorázovkama?

luj_89
9. zář 2015

Ahoj maminky,
moc mě zajímá téma látkových plen. A tak se chci zeptat... Najde se vůbec někdo, kdo přešel z látkovej na jednorázovky (ať už u 1 nebo více dětí)? Pokud ano, tak z jakého důvodu. Děkuju 🙂

Strana
z2
summ
11. zář 2015

@elana Když vezmu ty pleny, co mám doma - pro výrobu látkovky z bambusové viskózy je potřeba někde ten bambus vypěstovat (dřív to vedlo k odlesňování, od devadesátých let už na to prý mají v Číně nějaká pravidla, ale nestudovala jsem blíž), pak z něj získat celulózu prohnáním kyselou lázní, proprat, několika stupni chemických reakcí vyrobit viskózu, tu zvláknit v další kyselinové lázni (všechno energeticky náročný postup, otázka je, co pak fabrika dělá s odpadními produkty, odpadní vody mohou znečistit životní prostředí v místě výroby atd.), pak teda se konečně z toho požadovaného vlákna vyrobit tkaninu, tu dopravit z Číny sem. PULky pak jsou z normálního polyesteru s polyuretanovým zátěrem, taky se to nevyrábí někde na louce, ale průmyslově. Prostě jsem skeptická, jednorázovky jsou teď symbol zla, ale i látku je potřeba vyrobit průmyslově. Pro mě je cesta spíš inovativní zpracování odpadu z jednorázovek, ale to už bysme se dostali jinam 🙂

elana
11. zář 2015

.
@summ díky za vysvětlení, beru 😉 Akorát že on se ten jednorázový ropáček bez energie, vody, vstupní suroviny a nákladů na dopravu taky neudělá, tak při nejhorším je to fifty fifty. Ale to je opravdu jedno...jistý je, že z těch látkovek aspoň nevzniká ten nerozložitelný odpad. Jedno dítě vyprodukuje za plenkový období tunu, ročně se jen v ČR narodí plus mínus 100 000 dětí. Jednoráz se používá nějakých dvacet, maximálně pětadvacet let, rozkládá se několik století (podle propočtů samozřejmě 🙂 ). Umí si někdo představit, jak by to tu vypadalo, kdyby se jednorázovalo třeba od 18. století? 😝

medakote
11. zář 2015

@luj_89 Já jsem první převážně látkovala, papírovky jsem ale občas využila-na delší cesty mimo domov nebo když jsem pořebovala vyrazit někam hodně nalehko s děckem v manduce a netahat látku. A jednou jsem využila malý balík jednorázovek, když jsem byla nemocná a fakt mi dávala zabrat i základní péče. Ale byla jsem s nimi spokojená, děcko se neopruzovalo, plína protekla všehovšudy jen několikrát a to ještě byla moje chyba. Kolegyně s děckem v jednorázu ho měla věčně opruzené, věčně převlékala pokaděná bodyčka a lítala po akcích shánět plíny a pořád s odpadem.
Je pravda, že o trošku víc práce to dá , mě nejvíc prudilo přepírání bobku, když to nepochytala separačka a taky žehlení -měla jsem hodně čtvercovek a pro novorozence jsem žehlila. A trochu otravný byl věčně roztažený sušák (bydleli jsme v garsonce). Ale zvládli jsme to a nijak mě to neodradilo.
Jedna kamarádka se chystala látkovat, párkrát to u miminka zkusila a pak to vzdala, "že to dá moc práce". A jedna naopak začala s papírovkami a po roce věku malého přešla na látku a byla spokojená.

aklin
11. zář 2015

Bez latkovek si to nedokazu predstavit. V latkovani jsemtak zabehnuta, ze mi ani neprijde ze pouzivam latku. Nejradeji pouzivam ctvercovky, taky jsem nakoupila 50 ks ctvercovek, vkladaci pleny, 4 kalhotove pleny na noc a separacky s flisu a z kukuricneho skrobu, k tomu jsem prikoupila 7 svrchnacku.

zo_ja
12. zář 2015

Já bych chtěla poradit: nikdy jsem nechápala, jak nějakýmu novoškovi stačí novosklad, moje děti pročůraly hned úplně durch, nacucanej PUL, i když jsem dávala na nočník (BKM). Ovšem aktuální prtě pročůrá velkej látkovej balík za 10 min od přebalení úúúplně durch, bambus chundelatej, vrstev několik... oblečení mokrý nacucaný... Můžete mi někdo poradit nějaký opravdu extra savý látkovky, aby teda se v nich to mimino úplně neztratilo, načůrá tak asi 1,5 dcl co chvíla... Takže z tohoto důvodu mě to nutí dávat dost jednorázovky... 😖

luj_89
autor
13. zář 2015

Děkuji všem za odpovědi, ale, prosím, držte se tématu. Děkuji.

svetlana1980
13. zář 2015

Za mě látkovky ano,ale určitě bych si v kurzu nebo od někoho,kdo látkuje zjistila co nejvíce informací,ošahala si různé druhy plenek.Určitě bych nepodceňovala místo k sušení,hlavně v zimě(pokud teda není sušička(bambus schne dlouho-saje výborně,čč rychle-tolik nepojme),neustále vytažený sušák,pokud není místnost k sušení, žehlení čč do šestinedělí(někdo nedělá).
U prvního dítka to bylo bojové než jsem si to zautomatizovala(cca do 2 měsíců),pak pohoda,u druhého už rutina,jednoráz jen na dovolenou nebo když jsem byla nemocná.
Každá maminka si určitě najde to,co ji vyhovuje nejvíce-50/50 nebo látka doma a na ven jednorázovky nebo jen jednorázovky. 😉

kajalka
13. zář 2015

@zo_ja Mám dobrou zkušenost s motýlkama z fléru.

luj_89
autor
13. zář 2015

@svetlana1980 Děkuju za příspěvek, ale asi patří do jiné diskuse... Já jsem se ptala zda se tu najde někdo, kdo přešel z látkovek na jednoráz.

Strana
z2