icon

Nechat spinkat miminko v pokojíčku?

terka2018
1. dub 2018

Ahoj maminky,

Chtela jsem se zeptat, zdali jste nechavaly spat svoje miminka od zacatku v pokojíčku, nebo nejdrive v loznici a pak v pokojicku a odkdy. 🙂 děkuji...

Strana
z7
alcar
4. dub 2018

@myjusiatko pravo je sice hezka vec, ale jak bys to, konkretne na resuscitacni JIP ci ARO realne udelala? 😀 Ty vazne vubec nemas paru o tom, co rikas a ani jak to vlastne na takovych JIRP vypada, protoze bys takovy blud o hospitalizaci matky s ditetem, ktere je na nekolika pristrojich, jez ho udrzuji nazivu, nerekla (bavime-li se o podminkach, ktere prostory v nemocnicich nabizi).

alcar
4. dub 2018

@jade85 maximum lasky a spani v postylce v pokojicku se nevylucuje! 😂 To je mi zase blud.

naste
4. dub 2018

@jade85 A s tebou udělala co? Nikde není mateřská tak dlouhá jako u nás, většinou jenom pár týdnů nebo měsíců , tak asi všude ve světě jsou všechny děti postižené kolektivní výchovou. Znám maminky, které dávají děti do soukromých školek třeba od roka a vůbec mi ty děti nepřijdou nějak poškozené. Naopak, jsou daleko samostatnější a nevisí ještě ve 4letech mámě na prsu. A k té individualitě dítěte, viděla jsem minulý týden výměnu manželek, tak bylo jedno takhle vychovávané.

myjusiatko
4. dub 2018

@alcar ja vim moc dobre co rikam.

alcar
4. dub 2018

@myjusiatko je mi lito, ale vazne te musim zklamat. Pokud jsi nemela dite na novorozenecke JIRP, tak vedet nemuzes. A neodpovedela jsi mi na otazku. Jak bys to, konkretne na resuscitacni JIP ci ARO realne udelala?

mimiveru
4. dub 2018

Já jsem si taky říkala, že do půli roka bude ve svém pokojíčku a zůstala s námi do 3 let 🙂 Ale miminko bych spinkat sama nenechala.. Hrozně jsem se bála, že si ublinkne po kojení a udusí se. Upřímně, je to výhoda, měla jsem jí stále na očích 🙂 V posteli s námi nespala a nespí (teď občas, když jsem na noční) a jsem ráda, že toto pravidlo máme 🙂

martaskaaa
4. dub 2018

Víš co, můžeš to zkusit mít mimčo v pokojíčku a když by moc plakalo a nevyhovovalo by to, tak si ho přestehujete s postýlkou do ložnice, jednoduchý 🙂 Kdo nezkusí, neví. Taky mám strach, že se budu v posteli mlet a vzbudim ho, tak aby nebylo vzhůru pak víc než kdyby bylo v pokojíčku.

esufi
4. dub 2018

@alcar kdyby ses víc zajímala, tak nejnižší úmrtnost je i ve Švédsku, kde nemaj tak těžce medicínsky nemocenskej a nepřátelskej přístup 😉 ale chápu, že někomu ty neměnný přístupy, který jsou 60 let stejný snad s jedinou změnou, že otec smí dokonce k porodu, vyhovujou.

esufi
4. dub 2018

@alcar jo a co se týká jinejch zemí, ono to vyhřejvací lůžko vč. respirátoru je na pokoji s matkou běžně. Dokonce mají pokoje vlastní sociálku. Když je dítko na jipce a není-li možné, aby byla ve stejném pokoji, je hned v pokoji vedle. Překvápko, co? Dokonce v západních zemích se počítá na pokoji i s partnerem. Doporučuju se porozhlídnout, jak v civilizovaných západních zemích porodnice vypadají. Porodní velkostáj oddělená plentama s pobíhajícíma doktorama, jako to u našich velkoporodnic bývá, už není bratru 20 let prakticky nikde in. Ale je to taky daný tim, že není všechno zdarma, jako v ČR.

astyna
4. dub 2018

Starší syn spal s námi asi do 2 let, pak jsme se přestěhovali do většího bytu, tak dostal i pokojíček. Ale často se stává, že příjde v noci s dekou a spí s námi (máme obří postel). Někdy jsem tam spávala i s ním, když jsem vytuhla u nočního brebentení před spaním. Stejně jako mladší spal nejprve několik měsíců v košíku, poté v postýlce bez bočnice, abych se jen mohla natáhnout a třeba pohladit, nebo rychle nakojit. Chůvičku ani monitor jsme nikdy nekupovali. Mám kurz první pomoci, to mi přišlo praktičtější a hned u prvního syna jsem řešila případ, kdy se syn dusil natráveným mlékem, které nemohl vyblinkat.

z_kopretinka
4. dub 2018

@esufi ono je to taky o penězích. Investice do zdravotnictví tu jsou potřeba, ale kde vzít a nekrást? Určitě i velkoporodnice by rády měly lepší vybavení a větší pokoje a kdesi cosi, ale kdyby třeba u Apolináře předělali porodní sály s boxy na pokoje, tak ztratí víc jak polovinu kapacity. To samé pokoje, super by bylo mít na všech vlastní wc a sprchu, ale kde na to vzít??? Ano spousta věcí je pořád jako dříve, ale dost se toho snaží i změnit co to jde. Na druhou stranu je tu dostupná zravotní péče pro všechny, za hranicemi se musí spousta platit a taky na to nemá každý atd. O tom by se dalo diskutovat dlouho. Radši obrečim třeba nemožnost být s dítětem na pokoji nonstop, jen ať ty finance jdou radši na jeho péči a ne na to, abych tam mohla mít postel.

natysnovec
4. dub 2018

Malicke je s nami v loznici a budou ji 3 roky.A jeste cekame miminko.Takze budem asi vsichni spolu.Nedokazu spat.bez ni.Mam ji vedle postele v postely detsky.A vyhovuje nam to.

esufi
4. dub 2018

@z_kopretinka oddělit základní péči s možností připlatit si lepší, změnit systém odvodů a hlavně uvolnit zastaralé metody porodnictví. U nás existuje jediná možnost: porodnice nebo "nelegální" porod doma s asistentkou nebo hůř - bez ní. Žádné porodní domy, pořád přehršel zbytečných zásahů, urychlování a císařů. Není se pak čemu divit, že spousta Pražaček radši rodí mimo Prahu. Iniciativa musí přijít od rodiček a jejich rodin, PA... Většina porodů je bezproblémových, hůř pak pro ty, co tu pomoc skutečně potřebují, že lékařů je málo a porodnice přecpaná. Sestry na šestinedělním si pak svoje vyčerpání a náladičky kompenzují na rodičkách. Co se týká peněz na porod - jo, stojí to jinde peníze. Ale není to tak, že by ženská bez pojistky nebo s minimálním pojištěním neporodila. Spíš si nebude užívat pobytu v nemocnici, ale v případě, že je bez komplikací, bude mít porod jako ambulantní záležitost a do druhého dne bude doma, vč. děcka. A to dostane vyšetření jako každé jiné...
Na každý pád je to jiná kapitola, na jinou diskuzi. Mně čeká za pár týdnů porod mimo ČR...

sell1
4. dub 2018

Myslím, ze zakladatelka neměla ani tušení, kam až se tahle diskuze dostane :D

esufi
4. dub 2018

@z_kopretinka ještě jedna věc - na sono s každou prohlídkou těhotné - to naše zdravotnictví má - trochu paradox. Přitom běžně jinde bývají za těhotenství sona dohromady 3 a dělá je jen speciálně proškolený lékař (jsou to ty detailní, screeningové)

jujatko
4. dub 2018

@terka2018 Nečetla jsem předchozí komenty, ale malá spala od narození sama v pokojíčku. Ale z důvodu, že do ložnice se nám postýlka nevejde, ložnici máme hned vedle pokojíčku. A vyspali jsme se krásně vždy všichni. Ráno jsme se vzájemně nebudili atd. Ale malá se budila 1-2x za noc. A když jsem v noci nakojila, tak jsem ji dala zpátky do postýlky a mohla jsem jít opět spát. Měli jsme plán, že pokud by malá v noci nějak plakala nebo spala neklidně, tak by se to vyřešilo jinak, abych byla s malou. Zato nyní s námi spí furt - jsou ji 4 roky 🙂 🙂 Jo, a světe div se, máme spolu krásný vztah 🙂 🙂

sviva
4. dub 2018

Tady se víc hádá a soudí než radí a sdílí. Tahle doba instantních informací je asi zlá. Studujeme si dost často ještě online ze spolehlivých zdrojů, jak být správnou matkou na úkor času s dítětem a přirozených instinktů a vnímání se v rodině navzájem a pak se ještě místo toho, abychom poradily, dohadujeme, kdo je správnější matka 😂 Každý člověk, každé dítě a každá rodina je jiná, tak to všude jinak funguje. Nejlepší cesta jak být správnou matkou, je prostě být matkou svého dítě. Ono to spokojené od nespokojeného většinou každá doma poznáme, žejo. Dobrá máma si to spokojené užívá, to nespokojené řeší, jak tom jen v dané situaci jde a v jakém pokoji a za kolika členů rodiny to spokojení proběhne je pouze zkušenost jedné rodiny, která je docela určitě jiná než ty ostatní. Takže peace ✌ Být na místě @terka2018 tak jsem teď spíš vyděšená než informovaná.

alcar
4. dub 2018

@esufi no tak zrovna Svedsku bych se vyhybala jako cert krizi...po tom, co tam ted resi, tak myslim, ze budou mit jeste hodne velke problemy, ktere se dotknou i zdravotnictvi. O Anglii jsem taky neslysela zrovna nic moc extra, hlavne co se tyce predporodni pece a neonatologie taky nic moc. Spanelsko, Francie, Italie a Recko hruza... Proste v neonatologii si s nama nikdo nezada. A postel pro matku ditete, ktere je na ventilatoru mozna nekde je, ale urcite se nebavime o 23 luzkach.

alcar
4. dub 2018

@esufi divam se, ze zijes v USA. Nooo, tak zrovna tam je s nadstandartni peci hodne velky problem, pokud nemas kvalitni pojistku. A mimochodem, jak vypada v USA takova neonatologicka JIPka? Kolik maji luzek?

esufi
5. dub 2018

@alcar která že česká nemocnice má 23 lůžek?

alcar
5. dub 2018

@esufi Neonatologie JIRP FN Ostrava ma obvykle zaplnenych 23 inkubatoru nebo vyhrivacich luzek, boxy po trech miminkach.

hexei
5. dub 2018

S malým jsme se strašně rušili navzájem, je v pokojíčku sám od 7 měsíců a spinká krásně celou noc. Máme ložnici hned vedle, takže jakmile je vzhůru a začne si žvatlat, tak jsme hned u něj a žádný problém, naopak, když měl po očkování teplotu a snažila jsem se ho uspat u nás v posteli, hysterickej záchvat, že tam nebude. V postýlce okamžitě usnul.

sell1
6. dub 2018

Dnes jsem chtěla zkusit výjimečně spát s malým, abych jen nemudrovala. Probíhalo to tak, ze se mi půl hodiny zlobil, kopal kolem sebe a rozhazoval rucickama. Přenesla jsem ho tedy po teto době do postylky, tam se ihned začal smat a chvíli na to usnul. A pak mi někdo muže vyprávět neco o tom, jak dítě potřebuje byt nonstop s maminkou, protože s ni bylo 9 měsíců. A kdyz s ni není, tak strašně trpi.

esufi
11. dub 2018

@alcar tak jsem na prohlídce porodnice zjišťovala. Neonatologická JIP má na 15 lůžek/boxů (kapacitu neznám), je umístěná patro pod porodním. Rodič není považován za návštěvu, tudíž má přístup 24/7. Vyhřívací lůžko vč. lampy používané pro novorozeneckou žloutenku je to lůžko, které je na každém porodním pokoji - dělají se a něm zbylá vyšetření po narození děcka (naprostá většina se odehrává na těle matky, kde zůstává dvě hodiny pro porodu kvůli termoregulaci, prvnímu přisátí, odloučení a porodu placenty, imunitě, startu hojení ran matky apod.). 2 hodiny na těle se nechává i v případě císařského řezu při lokální anestezii (naprostá většina případů). Jedná se o porodnici na americké poměry menším městě. Každý porodní pokoj má polohovací lůžko vč. takové té hrazdy, když chcete rodit v dřepu, dále jednoduchou pohovku (pro přespání partnera), novorozenecké lůžko, koupelnu se záchodem a vanou, monitory a něco jako "kuchyňskou" linku se skříňkami na potřebné lékařské vybavení. Na každou PA spadají 2 pacientky. Světla vyjma dvou bodovek si regulujete podle vlastní potřeby, můžete si pustit i hudbu, použití aromaterapie není problém. Primárně vás kontroluje PA, na vypuzovací fázi dorazí lékař. Je na vás, zda povolíte přístup medikům. Cca 5-6 hodin po porodu se přesouváte do pár metrů vzdálených poporodních pokojů, které jsou o něco menší, je na nich taktéž záchod, místo vany je tam sprcha. Mimochodem teprve tehdy se kvůli imunitě případně omývá děcko od vernixu. V tom strávíte při běžném porodu 2 noci, v případě císaře bez komplikací noci 3. Co se porodu týká, nejdřív voláte svému lékaři, do porodnice jedete běžně při schématu 5-1-1, tedy co 5 minut kontrakce, 1 minutu trvající, kdy se toto opakuje alespoň 1 hodinu. Pokud cokoliv nasvědčuje, že je problém, jedete ihned, v rámci toho jste v kontaktu s lékařem na telefonu. Gynekologa máte od začátku do konce svého, rodit můžete kde chcete - záznamy jsou elektronické, ve chvíli kdy rodíte, si veškeré záznamy v porodnici stahnou. Co se jídla v porodnici týče, jsou dané intervaly pro snídaně, obědy i večeře. V daném časovém intervalu (např. oběd 11-14) si mávnete na pokojovou službu a ta vám jídlo donese. Toliko tedy k rozdílům v porodnictví ve Státech.

dc2015
11. dub 2018

@sell1 Máme to podobně... děti jsou osobnosti už od miminek. Poučky jsou krásná věc, statistiky taky, ale ve výsledku je to o tom poslouchat své okolí a vnímat, ať je to naše dítě, partner nebo my samotní a naše těla... Snažím se to učit 🙂

martaskaaa
13. dub 2018

''vědci'' tvrdi od pul roku. I driv

rebe
13. dub 2018

@martaskaaa Ve článku se ale píše pouze o tom, že ve vlastním pokoji spí děti déle, dokonce ani kvalitu spánku tam nezmiňují, natožpak jiná kritéria, podle kterých se rodiče rozhodují. I to, že SIDS hrozí pouze do šesti měsíců a ne déle, mi připadá jako velmi diskutabilní tvrzení. Neznám definici SIDS, která by říkala něco jiného, než že jde o náhlé úmrtí dítěte do jednoho roku. Podle článku takovéto kvality se snad nemůže nikdo rozhodovat 😀

pida_peta
13. dub 2018

Dcerku jsme meli do 13 mesicu v loznicu, ted je ve svem pokojicku a musim rict, ze spinka mnohem lepe, protoze ji nebudime, kdyz si jdeme sami lehhnout...jinak je to na pocitu kazde matky a rozhidne bych nezatracovala ty ktere daji dite do pokojicku drive. Rozhodne to neznamena, ze je nemaji rady 🙂. k te novo JIRP. Dcera je narozena tez predcasne o (7 tydnu dle ms velikostne o osm) a po celou dobu jsem s ni byla sice ne na stejnem pokoji,ale k inkubatoru jsem mohla 24h denne a nikomu to nevadilo...
@alcar Takze zase nerikej, ze to nejde, kdyz nekde to jde. U tebe jeto jine mas starsi dite, ale kdyby to byli prvorozeny, tak mi nerikej, ze by si nebojovala, aby si s nimi mohla byt.

alcar
13. dub 2018

@pida_peta tady byla ale rec o tom, ze je na JIRP matka primo ubytovana na posteli vedle inkubatoru, coz neni pravda. U nas to nelze, neb na to nejsou prostory. Netvrdim, ze nemuze byt matka pritomna nekde 24 hod denne, ale ne v klasickem pokoji, kde by bylo kompletni resuscitacni luzko(inkubator). V Ostrave jsou navstevy 10-20, do 10 maji vizity a potrebna vysetreni a po 20hod jsem tam obcas byla, kdyz jsem byla jeste v porodnici. A jsem asi jina (asi proto, ze jsem zdr. sestra na JIP a vim, co ta prace obnasi), ale mne stacilo byt tam 4 hodiny denne, vic uz mi to prislo kontraproduktivni. Sestricky si taky musely udelat svoji praci, na boxe byli i jini rodice, nebyl tam prostor pro nekolik osob naraz. Samozrejme by to byla nadhera...23 resuscitacnich luzek (nebavime se o intermediaru) a k tomu 23 luzek pro matky, ale myslim, ze tohle neexistuje nikde v Evrope.

Strana
z7