Asistent pedagoga. Kdo pracuje?

dvorakovamirka
4. čer 2023

Pracujete někdo jako asistentka pedagoga? Chtěla bych se na něco zeptat...

queequegg
4. čer 2023

@dvorakovamirka Pokud je to neco ohledne naplne prace, uvazku, cehokoliv podobného, zkusim odpovedet. Ale primo AP nejsem.

kamino
4. čer 2023

Ano, co potřebuješ?

petulapal
5. čer 2023

@dvorakovamirka také pracuji jako AP.

dvorakovamirka
autor
5. čer 2023

@petulapal zajímalo by mne,jak to to funguje, pokud se jedná o žáka z 2. stupně ZŠ a tudíž má na každý předmět už jiného učitele. .. to se domlouváte s každým učitelem zvlášť? Omlouvám se za asi hloupý dotaz.

dvorakovamirka
autor
5. čer 2023

@queequegg zajímalo by mne,jak funguje AP na 2.stupni ZŠ, bylo mi řečeno, že pomáhá spíše učiteli než konkrétnímu žáku. Je to standardní přístup? Nemám žádnou praxi v tomto oboru, proto takový dotaz.

dvorakovamirka
autor
5. čer 2023

@kamino tak nějak spíše zkušenosti z prací. Pro koho je spíše vhodná ( samozřejmě s kvalifikací). Lákavá je hlavně pracovní doba ( většinou půl úvazku) takže pro maminky s malými dětmi ideální, finančně zase nic moc....

marimanta
5. čer 2023

Ano, na druhém stupni jsem se domlouvala s každým učitelem, později zase jako učitelka s asistentkou. Ne úplně před každou hodinou, ale prostě podle potřeby, někdy jsme si sedly, někdy stačilo pár slov těsně před.
Práce je to pro člověka, který to chce dělat a bude to dělat rád. Není to pink pink pohoda na půl dne.
Záleží, co máš za dítě, někdy je potřeba pomáhat fakt jen jemu, některým míň. Záleží na učiteli, jak s asistentem umí a chce pracovat, jak se dohodnete... Vzhledem k tomu, že asistenta dnes nedostane jen tak někdo, je potřeba adekvátně tomu přizpůsobit očekávání. Navíc často do třídy s asistentem strčí i další problémové děti, když už tam ten asistent je...

kamino
5. čer 2023

Ahoj, jsem na druhem stupni, kazdy ucitel ma jiny pristup, zalezi i na tom, jakym zpusobem je treba se zaky pracovat, vzdy se predem domlouvam, jaky vystup by byl fajn. Ve tride mam 31 zaku, z toho 9 ma ruznou formu podpory a je celkem zajimave nastupujici pubertu zvladat ( na obou stranach 😂) jinak jeste ke klasicke praci mame suply, nekolikadenni vylety, adaptaky hory, mimoskolni akce... popravde nečekala jsem, kolik casu mi zabere priprava ( ruzne motivacni tabulky a podobne..)

petulapal
5. čer 2023

@dvorakovamirka já jsem na prvním stupni (konkrétně 3 třída). Mám jednoho žáka který má mít asistenta a k němu mám 4 děti z Ukrajiny. Věnuji se převáženě jim a když je potřeba tak pomáhám i ostatním.

queequegg
5. čer 2023

@dvorakovamirka AP by mel zustavat stale v jedné tride a ucitele se tedy stridaji. Formalne by mel zastat funkci ucitele, kdyz se ucitel venuje zakovi s SVP (ne místo nej ucit, ale kdyz maji treba zaci samostatnou praci, tak hlidat je, zatímco ucitel vysvetluje zakovi s SVP). Ale v praxi jsem se s tim v zivote nesetkala, spis AP pomaha slabsim zakum a učitel se venuje cele tride. Az budou zruseny pozice AP ke konkrétním zakum na základe doporuceni poradny a zavedou se AP normativne, meli by spis spolupracovat s konkretnim ucitelem a vice žáky.

kolunka
5. čer 2023

Pracuji jako AP na druhém stupni a ano, oproti prvnímu je to občas organizační nářez :D Mám v mobilu další kalendář sdílený s rodiči žáka, kam píšu prověrky, úkoly, akce, suplování... každé zméněné má svoji barvu pro přehlednost.. příprava pomůcek a ostatního na hodinu je docela výzva :D

kamino
5. čer 2023

@dvorakovamirka Jeste dalsi vec, nevim, jak jinde, ale u nas je to jeste hodne o komunikaci s rodici, berou me jako spojku, tim, jak se ucitele stridaji, tak ja jsem pro ne nejjednodussi kontakt se skolou. Samozřejmě důležité veci resi s tridnim, ale takove ty drobnejsi, jako dotazy na vylety, co je na co potreba, vybirani ruzne administrativy, penez a podobne, tak to delam take ja.

andelka
7. čer 2023

@dvorakovamirka já jsem AP na 1 stupni, ale mám syna s AP na 2 stupni. Úvazek má 0.75. já mám o něco kratší. Na tom 2 stupni je to hodně o komunikaci, s každým učitelem si vyjasnit,co a jak. Taky záleží jaký má dítě problém i jaký je kolektiv.
Finančně to není žádná sláva no. Nám to nad tabulky navyšují osobním ohodnocením, odměnami a většinu roku doučováním. Pracovní doba a prázdniny, a třeba i dotované obědy jsou jistě benefity. Ale práce je náročná, hlavně psychicky.

pecenacek
30. črc 2023

@queequegg můžu napsat zprávu?

queequegg
30. črc 2023

@pecenacek jasne