Co dělat, když není uznán pracovní úraz?
Dobrý večer/Ahoj. Mám takový dotaz, třeba to měl někdo podobně. 4.8 jsem byla v práci, normálně jsem pracovala, najednou mi nějak podjela noha a já uklouzla a spadla na záda, šla jsem to nahlásit na ošetřovnu zdravotní sestře, ta to zapsala do knihy úrazu a řekla ať si zajdu za naši doktorkou, tak jsem za ní hned šla, ta se mi nato podívala a řekla že si mám zajít radši na rentgen, že by to mohl být pracovní úraz. Šla jsem na oběd, a ven si zakouřit, pak jsem zašla za sestrou aby mi dala prášek na bolest, šla jsem si dodělat svojí práci a v 14H jsem odcházela domů. Jela jsem domů a bolest začala přicházet víc, tak jsem jela radši na chirurgii, tam mi pan doktor udělal rentgen a zjistil že mám zhmoždění dolní části zad a pánve, píchl mi dvě injekce a napsal neschopenku. V ten den kolem 18H jsem psala smsku naši zástupkyni vrchní, že druhý den do práce nepřijdu, že mám neschopenku, psala že to vyřídí naši vrchní. 8.8 si mě pozvaly do práce s tím, že mi to jako pracovní úraz neuznají z důvodu, že jsem to nenahlásila nadřízené, ale jen sestřičce, a že jsem zůstala v práci do 14H, snažila jsem se jim vysvětlit že bolest přišla prostě potom, ale bohužel. Nevím co teď dál, neměl jste to někdo podobně prosím? Děkuji a Hezký večer 🙂
@anonym_autor hlášení pracovního úrazu má nějaký náležitosti, mimo jiné zapis do knihy pracovních úrazů a bezodkladné nahlášení vedoucímu pracovníkovi/pověřené osobě, spolupracovat při objasnění - to v tvém případě znamená například dokázat, žes měla předepsanou obuv atd.
To žes zůstala v práci ničemu nevadil, když se píchneš o kontaminovaný materiál, tak taky nejdeš domů.
Ano, myslím si, že to na pracovní úraz neuhraješ.
@drep jako fakt? To musis nahlasit uplne hned? A co kdyz toho proste v tom okamziku nejsi schopna (odveze te rychla napr.) Vsak v knize to zapsane maji a dalsi nalezitosti nejdou dolozit treba druhy den? To se mi nezda...
Nam treba jako pracovni "uraz" berou i boreliozu, kdyz jsme v rozhodne dobe pred vypuknutim nemoci nahlasili, ze jsme v terenu chytli kliste. To kliste najdu treba druhy den, treti den to nahlasim se vsema nalezitosma co je potreba a staci. No a kdyby mi treba behem mesice propukla borelioza, tak to mam jako pracovni uraz.
To samy...spadnes a prastis se. Nahlasis to , zapise se do knihy urazu, a nic. A kdyz se za par dni objevi komplikace s urazem souvisejici, tak jdes k doktorovi, resis to, a mas to jako pracovni uraz, protoze vznikl v praci a holt se projevil az pozdeji.
@anonym_autor hlášení pracovního úrazu má nějaký náležitosti, mimo jiné zapis do knihy pracovních úrazů a bezodkladné nahlášení vedoucímu pracovníkovi/pověřené osobě, spolupracovat při objasnění - to v tvém případě znamená například dokázat, žes měla předepsanou obuv atd.
To žes zůstala v práci ničemu nevadil, když se píchneš o kontaminovaný materiál, tak taky nejdeš domů.
@drep Děkuji za odpověď, jinak pracovní obuv i oblečení jsem měla
@drep jako fakt? To musis nahlasit uplne hned? A co kdyz toho proste v tom okamziku nejsi schopna (odveze te rychla napr.) Vsak v knize to zapsane maji a dalsi nalezitosti nejdou dolozit treba druhy den? To se mi nezda...
Nam treba jako pracovni "uraz" berou i boreliozu, kdyz jsme v rozhodne dobe pred vypuknutim nemoci nahlasili, ze jsme v terenu chytli kliste. To kliste najdu treba druhy den, treti den to nahlasim se vsema nalezitosma co je potreba a staci. No a kdyby mi treba behem mesice propukla borelioza, tak to mam jako pracovni uraz.
To samy...spadnes a prastis se. Nahlasis to , zapise se do knihy urazu, a nic. A kdyz se za par dni objevi komplikace s urazem souvisejici, tak jdes k doktorovi, resis to, a mas to jako pracovni uraz, protoze vznikl v praci a holt se projevil az pozdeji.
@konidana Děkuji za odpověď, snad to nějak dopadne
@konidana Děkuji za odpověď, snad to nějak dopadne
@konidana jasně, pokud tě odveze vrtulník a nejsi toho schopná, tak nenahlásíš ihned. Ale je tam jasně dáno, že to musí být co nejdříve. Přesně proto, že pak máš spekulanty, kteří klouznou v nevhodné botě, nic nenahlásí, doma je rozbolí záda a jistě by bylo lepší marodit za 100%. Kdybys nahlásila, až když máš boreliózu, že po tobě někdy někde lezlo klíště, tak to taky tvýho zaměstnavatele nebude zajímat.
@anonym_autor já jsem přehlédla, žes to zapsala do knihy úrazů, to na věci asi dost mění, i když pořád máš tu povinnost to bezodkladně nahlásit i nadřízenému. A to už je mimo mý znalosti, jestli stačí splnění části povinnosti nebo ne.
Děkuji vám za odpovědi. No oni po mě hrozně jdou v práci, nahlásila jsem to jako pracovní úraz i u lékaře, což se jim vůbec nelíbí, ale naštěstí v této firmě končím a jsem zato hrozně ráda. Ještě mi poslaly z práce kontrolu když jsem byla u lékaře a tvrdí jak tady klepaly, zvonily, ale nikdo prý neotevíral, bohužel blbost švagrova mi hlídala dceru a prej tu nikdo nebouchal ani nezvonil. Hezký den 🙂
Děkuji vám za odpovědi. No oni po mě hrozně jdou v práci, nahlásila jsem to jako pracovní úraz i u lékaře, což se jim vůbec nelíbí, ale naštěstí v této firmě končím a jsem zato hrozně ráda. Ještě mi poslaly z práce kontrolu když jsem byla u lékaře a tvrdí jak tady klepaly, zvonily, ale nikdo prý neotevíral, bohužel blbost švagrova mi hlídala dceru a prej tu nikdo nebouchal ani nezvonil. Hezký den 🙂
@anonym_autor lékaře doložíš, s tím bych si hlavu nelámala, to, že pošlou kontrolu bylo víceméně jasné, zvlášť, když máte takové vztahy
@anonym_autor lékaře doložíš, s tím bych si hlavu nelámala, to, že pošlou kontrolu bylo víceméně jasné, zvlášť, když máte takové vztahy
@moudivlacek No právě, ja s tím počítala. Ale dobrý, odvezu jim papír od doktora. Příští týden jdu na kontrolu a uvidím co dál. Ale jsem opravdu ráda že končím