Dostanu zpětně rodičák? Dcera se narodila v červenci

helenamatyi
28. zář 2014

Dcera se mi narodila este v cervenci a jen ted se poustim do vyrizovani dostanu rodicak zpetne a kdyz to vyrodim n na manzela on je zamestnany muzu si vysku volit?

nonnni
28. zář 2014

@helenamatyi pokud byl zamestnany ke dni narozeni dcery, tak muzes volit pres nej a volit si i vysku. Urcite triletou a podle prijmu pripadne dvou letou variantu.

Nevim, jak je to ted, jestli se neco menilo, ale drive se rodicak vyplacel 3 mesice zpetne. Osobni zkusenost.

helenamatyi
autor
28. zář 2014

Ale ja tak vim ze 3 leta varianta uz nenitak ted nevim ,,jak pres nej jako ze manzel by mel byt zadatelem anebo jen dat si vypocitat z jeho prijmu a zadatelkou zustavam ja,,, ano pred i po narozeni tatka pracuje

nonnni
28. zář 2014

@helenamatyi je k dispozici dvou, tri a ctyr leta varianta volby rodicovskeh prispevku. Na dvou letou dosahne jedinec v pripade dosatecneho mesicniho prijmu, na ctyrletou chodi zeny automaticky, kdyz nemaji narok na PPM, nebo nemaji partnera, ktery je zamestnan.

Minimalni delka cerpani rodicovskeho prispevku jsou dva roky, ale pokud mas moznost volby, tak muzes co tri mesice vysi prispevku menit, podle situace a potreb. V pripade, ze nedosahnes na dvouletou variantu RP, tak je i ta horni hranice omezena, spodni je snad omezena na 50Kc minimalniho cerpani RP.

Takze v praxi to bude znamenat, ze musis dojit na UP, tam dostanes formulare, ty vyplnite, manzel neco na nich necha potvrdit v zamestnani a obratem to odnesete spolu s rodnym listem dcerky zpet na UP a pote vam zacne byt vyplacen RP. Na UP ti i sdeli informaci, zda dosahnete na dvouletou variantu, nebo ne...kvuli tomu hornimu stropu mesicni cerpane castky.

helenamatyi
autor
28. zář 2014

Takze nemusi byt manzel zadatelem a mialiim ze na tu dvou letou varoantu se malo kdo vejde a kdyby se vesla do tri lete lolik by asi mohla brat?

nonnni
28. zář 2014

@helenamatyi na dvouletou variantu je to myslim kolem 16500 hrubeho. Plus, minus.

Manzel tam musi figurovat, ale je to ciste formalita.

Na trilete, pokud se bavime o brani prispevku do tretich narozenin ditete, tak to vychazi na 220 000:36 = 6111Kc mesicne, ale je mozne, ze tam take bude nejaky prostor pro upravu, takze lepsi, kdyz se optas primo na UP. Kazdopadne bych zacala vyrizovat co nejdrive, at nic nepropadne.

blahova_andrea
28. zář 2014

žadatelkou budeš ty, ale budeš dokládat z práce příjem otce. jinak teda se nevolí dávno roky, ale volíš si částku, kterou chceš pobírat a z toho plyne počet měsíců vyplácení

nonnni
28. zář 2014

@blahova_andrea ale na ty mesicni castky musi dosahnout. Nemuze si zvolit 10 000 mesicne, kdyz je (hypoteticky0 manzeluv mesicni prijem 12 000 cisteho...

nonnni
28. zář 2014

@helenamatyi hele, tady to mas hezky rozepsane...i s tim, ze maximalni vyse mesicniho cerpani nesmi prekrocit 70% predesle hrube mzdy.

http://kalkulacky.idnes.cz/cr_vypocet-rodicovsk...

mas tam i kakulacku, treba ti to pomuze.

blahova_andrea
28. zář 2014

@nonnni ano, ta výše je limitovaná příjmem, nepsala, že ne. to už je psáno výše. já jen doplnila nebo opravila ten zbytek 😉

helenamatyi
autor
28. zář 2014

Diky devcata kalkulacka pomohla i s vasimy radmi jsem o neco moudrejsi 😉