Hlasit na ÚP, když mi skončil prac. poměr, ale pobírám RP

tinulla123
23. bře 2017

Ahoj, měla bych dotaz, musím se hlásit na pracáku, když mi skončí pracovní poměr a zároveň od stejného data pobírám rodičák? Příklad pobírám mateřskou, ta skončí 27.3.. Mám od února zažádané o pobírání rodičáku od 1.4. a pracovní poměr mi skončí k 31.3. z důvodu uplynutí doby určité. Musím se z nějakého důvodu hlásit na ÚP, že mi skončil pracovní poměr, když vlastně budu pobírat už rodičovský příspěvek? Díky za info...

kaja2016
23. bře 2017

Nemusis, ale muzes jako uchazec o zamestnani a mohla by sis timpadem i vybrat podporu, pokud teda mas odpracovano, abys mela narok...jinak po rodicaku uz ti ji vypocitaji z narodniho hospodarstvi

amabilis
23. bře 2017

Já se přiznám, že bych na podporu nešla, když vlastně nemám v plánu pracovat a divím se, že to jde. Jinak co se týče dotazu, tak vpodstatě když pobíráš rodičovský příspěvek, je to jako bys byla na rodičovské dovolené. Nemusíš platit zdravotní ani sociální pojištění a výší rodičovského příspěvku si vlastně určuješ, jak dlouho chceš být doma (maximálně tedy do čtyřech let dítěte, tahle doba se započítává jako odpracované roky do důchodu). Minimum, které smíš měsíčně brát, je 50Kč. Takže radím si to opravdu řádně rozpočítat. Moje poslední dítě se kupříkladu narodilo v červnu a tak jsem si rodičák rozpočítala tak, aby mi vyšel až do září toho roku, kdy bude nastupovat malá do školky.

kaja2016
23. bře 2017

@amabilis vis co, ja se na to divam tak, ze ten system ted neni nastaveny spravedlive (napr. nekomu skonci smlouva v prubehu tehotenstvi-materske-rodicaku, s jejim pracovnim nasazeni, vzdelanim, poctem odpracovanych dnu za cely zivot nebo napriklad i dobrovolnou praci pro spolecnost to vubec nesouvisi, ale pritom nema narok na dalsi materskou na druhe, treti atd. dite, nekdy nedosahne ani na tu prvni, protoze tehotnou ji uz malokdo zamestna a rozhodne ne na dobu neurcitou. Proto nevidim nic neetickeho na tom jit na pracak a vybrat si podporu. Legalni to je. Me to dokonce doporucila urednice, abych to tak udelala, ja bych na to sama ani neprisla...

amabilis
23. bře 2017

@kaja2016 Tak mně skončila smlouva na mateřské s prvním dítětem. Beru to jako svobodnou volbu. Děti jsem chěla a mám je. Holt mám další dvě už jen bez mateřské a na pracák se nechystám. Jo, mám v plánu si prodloužit rodičák do čtyřech let, abych měla jištění, kdyby mi trvalo déle najít zaměstnání. Já se přiznám, že beru pracák jako konečnou a rohozdně to není nic, co bych chtěla mít zapsané v životopise. A jinak co jsem četla, tak nárok na podporu rodičákem vzniká i u lidí, co nikdy nepracovali. Takže mně se to prostě nelíbí. Na pracák má chodit ten, kdo hledá práci. Ale tohle máme každý jinak, já jsem nastavená takovýmhle způsobem a holt s tím nic nenadělám.

soyevita
23. bře 2017

@kaja2016 Tak to čučím,že je něco takového vůbec možné.....

kaja2016
23. bře 2017

@amabilis hele asi bychom se zapletly do diskuze, která sem nepatří. To ať si každý rozhodně sám, co je etický, spravedlivý atd. Jenom k tomu rodicaku bez předchozí pracovní zkušenosti a bez mateřské, oni na něm konci i ženské, ktere v těhotenství přišly o práci a to je podle mě fakt problem, kolikrát jsem tady četla na fóru, jsem těhotná, konci mi smlouva, jdu na neschopenku a a podobně a upřímně a já se těm ženským nedivim. Tenhle systém funguje podle spíš jen pro ženské, co si termin těhotenství a porodu můžou naplánovat a nebo mají slušne zaměstnavatele.
@soyevita hele jo, já taky cucela jak blazen, podle mě to brzo zrušej, jak se to proflakne. A bylo by to dobrý, kdyby to vzali jedním vrzem a trošku ty podmínky k získání mateřské předělály. Ovšem jestli to vůbec nějak chytřejší lze udělat, já myslím, že asi ani ne. Leda třeba nerozdelovat mateřskou a rodicaku, nevím, jak to je např. V Německu..

amabilis
24. bře 2017

Tak pokud má někdo pracovní poměr na dobu určitou, tak by mu skončil, i kdyby na rodicaku nebyl. Pokud je to na konci rodicaku, je to neco jineho a klidne na UP po skončení jít prece může.

arnostek
24. bře 2017

@kaja2016 A dostanu v tom případě podporu i po skončení RP? Kdybych např. nesehnala hned místo? Myšleno tak, kdybych pobírala podporu během čerpání RP.

aaadus
24. bře 2017

Na ÚP se hlásit nemusíš, jedině až po ukončení rodičáku. Předpokládám, že když máš 7 měsíční mimino, že si zaměstnání nehledáš.

jeanny13
24. bře 2017

@amabilis "Tak pokud má někdo pracovní poměr na dobu určitou, tak by mu skončil, i kdyby na rodicaku nebyl. Pokud je to na konci rodicaku, je to neco jineho a klidne na UP po skončení jít prece může."
nemáš tak úplně pravdu. Mám od zač. roku 2012 smlouvu na dobu určitou (pokaždé na rok). U stejného zaměstnavatele. V mém oboru se to tak bohužel běžně dělá, i když je to na hraně zákona (a jedná se o státní podnik). Kdybych nebyla těhotná, dostanu v prosinci smlouvu na další rok. Když jsem těhotná, další smlouvu nedostanu, tím budu bez práce. Bohužel. A teď babo raď jestli se nahlásit na pracák hned nebo až po skončení rodičáku...

xpila
24. bře 2017

@jeanny13 To je ale jiný případ. Chtěla tím říct, že rodičák neodkládá skončení smlouvy.

@kaja2016 Není důvod, aby to zrušili, funguje to tak už spousty let a je to "profláknuté". To, že o tom někdo neví, je jeho problém. A na tomhle systému není nic nespravedlivého, prostě jsou jasně dané podmínky.

kaja2016
24. bře 2017

@arnostek Jo, ale vypocita se ti z narodniho hospodarstvi, myslim, ze to vychazi cca na tri tisice mesicne...

kaja2016
24. bře 2017

@xpila hele to ze jsou jasne dane podminky neznamena, ze neco neni nespravedlive. Ja treba to za nespravedlive ke vsem pripadum povazuju a taky mi to prijde blbe nastavene, uz jen proto, ze se s tema podminkama da spekulovat, neslysela jsem prvne, ze se nastavajici maminka domluvi se zamestnavatelem o navyseni mzdy na tri mesice pred nastupem na materskou, aby ji mela vyssi, coz mi treba neprijde fer vuci tomu, jake dane odvadela do te doby...A pak jsou holky v opacne situaci, cely zivot pracuji na plne obratky, maji slusny plat, slusne odvody, ale protoze proste nespekulujou, skoncej treba bez materske a s nejnizsim rodicakem... Ale ja sama nevim, jak to udelat spravedlive a nezneuzitelne a nikterak nesoudim maminky, co s tou materskou spekulou, jak rikas, zakon to dovoluje...ale pak je to spatnej zakon, podle me...

kaja2016
24. bře 2017

@arnostek promin, to jsem spatne pochopila, tak to nevim. Rekla bych, ze pak uz nic nedostanes, ale nevim. Jinak zde odkaz na tvou podporu, po skonceni rodicaku, kdyz si ji nevyberes ted... Z toho teda rozhodne nevyzijes.

http://www.mpsv.cz/cs/18587

tinulla123
autor
24. bře 2017

Super, díky za ohlasy, to jsem chtěla vědět, takže nemusím dělat nic ani kvůli socce či zdravce. To jsem vůbec netušila, že lze pobírat podporu i při rodičáku. Tak jestli to dobře chápu, tak teďko si můžu o tu podporu zažádat a dostavala bych ji podle průměrné mzdy, kterou jsem měla a to 5 měsíců? a po skončení RP bych už zřejmě nedostala nic. Avšak kdybych teďko na pracák nešla, ale šla bych tam až po skončení RP, tak bych dostala tu podporu vypočítanou dle národního hospodářství, což dělá zhruba ty tři tisíce, takže bych na tom byla ztratná ne?

tinulla123
autor
24. bře 2017

Super, díky za ohlasy, to jsem chtěla vědět, takže nemusím dělat nic ani kvůli socce či zdravce. To jsem vůbec netušila, že lze pobírat podporu i při rodičáku.

@kaja2016 Tak jestli to dobře chápu, tak teďko si můžu o tu podporu zažádat a dostavala bych ji podle průměrné mzdy, kterou jsem měla a to 5 měsíců? a po skončení RP bych už zřejmě nedostala nic. Avšak kdybych teďko na pracák nešla, ale šla bych tam až po skončení RP, tak bych dostala tu podporu vypočítanou dle národního hospodářství, což dělá zhruba ty tři tisíce, takže bych na tom byla ztratná ne?

amabilis
24. bře 2017

Tak pokud pracuje otec dítěte, tak není důvd, proč by měla matka skončit s nejnižším rodičákem. Jen holt přijde o tu mateřskou, ale výše rodičovského příspěvku je pro všechny stejná. Spíš je asi problém v tom, že ať je to nastavené, jak je to nastavené, vždycky bude skupina lidí, kteří z toho budou profitovat a skupina lidí, která na tom ztratí.

lovely_creature
24. bře 2017

@arnostek Dostaneš, ale když poslední dva roky nepracuješ dostaneš max 3800 a to se postupně krátí.

kaja2016
24. bře 2017

@amabilis Ano, vyse je stejna, ale opet pro matky, co spekulujou s dalsim tehotenstvim. Ne kazda chce/muze cekat tri roky na dalsi dite.

korin
24. bře 2017

Po skončení prvního rodičáku jsme se šla těhotná nahlásit na ÚP. Ano, neměla jsem v úmyslu si hledat práci, ale byla jsem tam kvůli podpoře v nezaměstnanosti. Celkově jsem dostala vyplaceno cca 15 tisíc. Péče o dítě do 4 let věku se bere jako náhradní doba zaměstnání (s tím věkem si nejsem jistá, možná až do 7?). A přemýšlím zcela vážně o tom, že bych se po vypršení druhého rodičáku přihlásila znova (opět těhotná) a zjistila, jestli mi opět vznikl nárok. Tam, kde jsem pracovala, neměl nikdo smlouvu na dobu neurčitou, ani moje šéfová po mnoha letech... Smlouva mi vypršela záhy po nástupu na mateřskou a samozřejmě mi nebyla prodloužena, proč taky, že. Popravdě je mi celkem jedno, jestli mi bude vyčítáno, že se chovám nemorálně, mám na to svůj názor a obhajovat se nehodlám.

amabilis
27. bře 2017

@kaja2016 Pokud pracuje otec dítěte a tudíž má nárok na výměr na mateřskou, tak nevidím důvod, proč by měli čekat tři roky na další dítě. Když nemá nárok na mateřskou a tudíž rodičák začne pobírat dnem porodu, tak podle výměru otce dítěte může čerpat rychleji a tudíž to do dalšího porodu stihne. Pokud by čerpala měsíčně momentální maximum (11400), tak to má vybráno za 20 měsíců 😉 Není těžké si 220tisíc rozpočítat podle měsíců. Ve chvíli, kdy člověk nemá nikde smlouvu na neurčito, tak není žádné na tři roky a na čtyři a já nevím, co ještě, ale počet měsíců, kdy čerpá rodičovský příspěvek. Ve chvíli, kdy ho dočerpá, tak prostě končí. Proto je dobré dopředu přemýšlet a ne čerpat co nejrychleji a pak najednou zjistit, že dítěti nejsou ještě ani dva a já mám po rodičáku.

xpila
27. bře 2017

@amabilis Maximum je 11500, ne 11400 😉 A i kdyby měla smlouvu na neurčitou, tak taky nejsou dané žádné roky.

amabilis
27. bře 2017

@xpila Jasně, ale je tam omezení tím, jak se domluví v práce. A jinak díky, takže to lze vyčerpat dokonce o měsíc dřív (ačkoliv je možné, že by to bylo i tak na těch 19 měsíců, nechce se jim posílat malá částka, takže v předposledním dost často posílají zbytek) 😀

kaja2016
27. bře 2017

@amabilis hele to je asi zbytecna diskuze. Nechce se mi vypisovat vsechny mozne pripady, staci se porozhlednout kolem sebe- Ja rikam, ze existuji slusni, pracujici lide, kteri za stavajicich podminek maji zhorsene podminky jak v cerpani materske, tak rodicovske, proste proto, ze na ne zakon nemysli. Ale jak uz jsem psala, je to slozite to prizpusobit tak, aby to bylo spravedlive pro vsechny.

amabilis
27. bře 2017

@kaja2016 Tak to je jasné, to jsem psala taky. Stačí, aby ženu partner opustil během těhotenství. No nechme toho. Myslím si, že z toho, co jsme tu napsaly obě, mohou ostatní čerpat docela dost.

kaja2016
27. bře 2017

@tinulla123 Jo, ja si myslim, ze to tak je. Me to aspon takhle rekla urednice na pracaku. Pri materske to pobirat nelze, ale pri rodicaku ano.

kaja2016
27. bře 2017

@amabilis Ja myslim, ze pokud nam zustane soucasny trend v politice rodiny, tak se ta materska rodicovska bude postupne podle me vychytavat, aby to bylo spravedlivejsi.-)

xpila
27. bře 2017

@amabilis Jasně, ale to, jak se domluví v práci, nemá nic společnýho s tím, za jak dlouho vyčerpá RP.

puresin
27. bře 2017

@amabilis A ja si naopak myslim, ze cim driv penize vycerpam, tim lip. Ono 220tis. dnes neni tech stejnych 220tis. za 4 roky. Naopak si treba pulku davam bokem a ty ctyri roky je muzu nechat zhodnocovat. A to, ze mi vyplaceni skonci uz za 19 mesicu neznamena, ze nemuzu byt doma s ditetem dal. Ja pracuju na dohodu (jsem jazykova lektorka), na pojistovne mam hlasenou peci o dite do 7 let a od statu nic navic nechci, takze je uplne na me a moji dohode se sefkou, kdy se k uceni zase vratim.

amabilis
27. bře 2017

@puresin Já to takhle měla u druhého dítěte. Ale víc výhod teď vidím spíš v pomalejším čerpání rodičáku, přeci jen u péči o dítě do sedmi let jsou jistá omezení, kdežto při rodičáku se dá neomezeně pracovat a i dítko může neomezeně chodit do školky/družiny (v případě, ýže má člověk v péči dvě děti do patnácti let). Já beru pobírání rodičáku a věci s tím související jako takovou pojistku pro případ, že mě vyhodí ještě ve zkušebce. Takže pokud mi vezmou dítko od září do školky a podaří se mi do té doby najít práci, i tak mám v plánu až do čtyřech let pobírat rodičák (ale s tím, že si ho rozepíšu až později pouze na tu udržovací dávku). Co já vím, co bude. Malá bude pořád třeba marodit a pak je lepší možnost zůstat pořád na rodičáku, než se stresovat s tím, že jsem třeba na měsíc přišla o práci a lítat někde po úřadech.