icon

Hledání nového zaměstnání na RD - uvádět, že jsem na RD?

mysicka_lb
22. srp 2016

Milé maminky, zajímá mě, zda je podle vás vhodné v životopise či při pohovoru uvádět, že jsem v současné době na rodičovské dovolené. Synovi je dva a čtvrt roku, jsem ve svém původním zaměstnání na rodičovské dovolené, ale nechci se do něj již vracet a chci si nyní najít novou práci. Do synových tří let bychom se na rodičovské dovolené vystřídali s manželem, potom by chodil do soukromé školky, ale doma by s ním byl v případě nemoci manžel. Máme i babičku v důvhodu bydlící kousíček od nás. To, že mám dítě, tedy pro firmu není žádnou hrozbou, nicméně jsem dva a půl roku doma a fakticky nepracuji, což by jí vadit mohlo. Zajímá mě, zda to uvést a případně kdy (zda rovnou v životopise, v průvodním dopise, při pohovoru sama od sebe nebo až na přímý dotaz).

Strana
z4
mysicka_lb
autor
30. srp 2016

@katka2brno Super, díky za pozitivní zkušenost!

katka2brno
30. srp 2016

Není zač🙂

kaja2016
30. srp 2016

@mysicka_lb o to neslo, jen jsem ti zavidela to misto s pevnou pracovnj dobou a zajimalo me, kde se hleda😉 jinak ja sna uz do ekonomie nebudu muset doufam. Ja jsem pracovals v nadnarodnich spolecnostecha ten kolektiv me proste nevyhovuje. No nic, drzim ti palce a dej vedet, jak se to vyviji😉

ckei
30. srp 2016

Neuvadela bych 🙂 Prezentovala bych se stále jako zaměstnanec dane firmy bez ohledu na RD 😉

katka2brno
15. zář 2016

Ahoj holky, tak jdu všechny povzbudit - od října nastupuju téměř po 7 letech RD do práce.
Je to po 4 měsících aktivního hledání. Na této pozici neřešili moje děti, ale hlavně moje znalosti. Prý uchazečů bylo spoustu, ale vhodné jsme byly pouze 2 kandidátky. Takže určitě doporučuji soustavné vzdělávání při RD, ať je potom na pohovoru co prodat 🙂

anve77
15. zář 2016

@katka2brno obrovská gratulace!!! Je super slyšet, že i maminky co jdou po RD do zaměstnání mají pro zaměstnavatele velkou cenu!!!!!! 🙂 🙂 Super!

barchen
15. zář 2016

@katka2brno To je perfektní. Co je to soustavné vzdělávání, dělala jste školu nebo nějaké kurzy? Ja teda mám odpracovaných 12 let, na MD jsem krátce ale přemýšlím, že bych si udělala druhou VŠ. Ale zatím si to s mým miminkem neumím představit 🙂.

markysek2
15. zář 2016

@katka2brno gratuluju
a také by mě zajímalo co je soustavné vzdělávání ...to bych si musela dodělat druhou VŠ nebo kurz k oboru ..bohužel bez hlídání nemyslitelné a po finanční stránce taktéž náročné ..angličtinu zkouším po chvilkách ..to jsem se raději dala na brigádu ,abych měla další pracovní zkušenosti ..takže příjemné z užitečným ..sice se to nedá dát jako praxe je to krátkodobého rázu, ale na reference (které nemůžu žádat po své současné firmě, nikd tam kdo se mnou pracoval tam není krom personální, max. 1 mistr, no možná) a případné doložení pracovních vlastností snad dobrý ...uvidíme za rok :D

kaja2016
15. zář 2016

@katka2brno Tak to je super! Gratulace! Tak do toho mamko! 🙂 A muzu se zeptat, co to je za spolecnost, nadnarodni nebo nejaka mensi, ceska napr.? Zaujalo me, ze se neptali na deti, nebo se zeptali, ale neresili?

zuzineckah
15. zář 2016

@kaja2016 na to ptát nikdo nesmí 😉je to diskriminační otázka 😉

kaja2016
15. zář 2016

@zuzineckah No nesmi, ale delaji to...Resili jsme to tady prave predtim...A co jim pak mas rict? Na to se nesmite ptat, to je diskriminacni otazka? 🙂 To je jako bys rikala: Ano, mam 🙂 a nebo "Jakmile se me nebude neco v praci libit, napr. prezcasy, budu se odvolavat na zakon "🙂 Nekde to treba maji radi, ale co jsem delala ja, tak tam teda neee 😉

zuzineckah
15. zář 2016

@kaja2016 jasně, já jen pro upřesnění 🙂 Já jsem zaměstnavatel a momentálně řeším pohovory a můžu říct, že tuhle otázku jsem nikdy nikomu nepoložila, protože lidi dnes rádi chytračí a stalo se, že pan přišel a hned mě upozornil, že si dělá zvukový záznam 😀
...ale kdyby někdo nebyl tak blbej jako on, že mi to vyslepičí a já tu otázku položím, pak by mě mohl lehce naprášit a už bych měla opletačky... Je lepší se té otázce vyhnout🙂 Stejně se na to rychle přijde a když takového člověka někde nechtějí, tak ho po zkušebce vyšoupnou.
Já osobně ale matky považuji za mnohem spolehlivější zaměstnance než ambiciózní slečny po škole, s přehnanými nároky, minimem zkušeností a nejistou budoucností 😉

katka2brno
15. zář 2016

O dětech jsem sama mluvila hned na začátku pohovoru. Říkala jsem, že jsem měla smlouvu s firmou XX na 9 let, ale je to včetně rodičovské dovolené. Ono by stačilo, aby se mě personalista zeptal, na jakých projektech jsem pracovala v posledním roce, a hned by to bylo jasný. Lhát jsem nechtěla. Při první RD jsem si doděla Bc. a teď na konci druhé RD jsem chodila 2x týdně na angličtinu a udělala si rekvalifikační kurz mzdového účetnictví. Mám teda velkou výhodu, že mám babičku, která mi moc pomohla s hlídáním. Ale věřím, že prostě jakákoli snaha na sobě pracovat se cení. S malými dětmi bez hlídání se dneska dají dělat i různé on-line kurzy. Firma pak vystaví certifikát a hned se to může dát do CV

katka2brno
15. zář 2016

Jinak ještě jsem neodpověděla - je to česká společnost, která má cca 300 zaměstnanců. Byla jsem na pohovoru i ve 4 zahraničních firmách a ten přístup byl moc fajn. To, že mám děti moc neřešili. Víc je zajímalo, jak moc jsem flexibilní.

barchen
16. zář 2016

@zuzineckah
Bez tveho souhlasu a vedomi by to na soude stejne nemohl pouzit.Prave naopak,soudit by se mohla pak firma.Nekteri kandidati,a ze jich je,jsou jak spadli z visne.

kaja2016
16. zář 2016

@zuzineckah Fakt jo? A kde by te mohl nahlasit? Ja bych taky rada obcas nekoho nahlasila uprimne🙂 Mela jsem dojem, ze v cechach se nikde ke svym pravum jako zamestnanec nedovolas. Jinak mam zkusenosti z obou stran barikad, i jako ten, co nabira, taky jsem tuto otazku nepokladala (nebot me to neprijde eticky), ale HR to z cloveka vzdycky dostala. Podle me zadne triky typu nahravam si a podobne nikomu nepomuzou. Predpokladam, ze jsi dotycneho pak nezamestnala. Musim rict, ze se me ta situace s nabory tady nelibi, ptat se na vek, na stav a podobne veci, hodne lidi si to i do zivotopisu poslusne pisou, jak za komunismu, big brother. S jinym pristupem jsem se setkala jen v nadnarodnich firmach, to nee ze bych je nejak chtela propagovat, jako dobre zamestnavatele, jen ze v tomto ohledu se drzi zakonu🙂

zuzineckah
16. zář 2016

@barchen tak ono stačí, že se zmíní třeba inspektorátu práce a mohou být opletačky, nebo nějakému ombudsmanovi, dnes je hrozně IN tyhle věci řešit... Zbytečné starosti, soud by byl extrém, samozřejmě.
@kaja2016
víš jak se říká, kdo chce bít, hůl si najde, napsala jsem to viz výše. Já taky nechápu proč se to tam pořád uvádí. Pro mě třeba není tohle moc důležitá informace, jistě, svobodný chlap je asi flexibilnější než matka tří malých capartů, nicméně záruka dobrého zaměstnance to není. A jak už jsem napsala, matky jsou spolehlivější, dokáží si práci víc vážit a podle toho k ní přistupují. Ale třeba pro pozici, kterou aktuálně potřebuji obsadit by se taková máma vůbec nehodila.

kaja2016
16. zář 2016

@zuzineckah jasne chapu, ale opravdu, kde se muze neco takoveho hlasit? vim, ze existovala nejaka inspekce na uradu prace. Kdysi mi zamestnavatel nechtel zaplatit posledni mzdu, zasla jsme se tam poptat, co a jak a oni tam zasli na "inspekci", on se vydesil a penize zaplatil..Ale to je 20 let zpatky...

zuzineckah
16. zář 2016

@kaja2016 Inspektorát práce se takovými věcmi zabývá.

mysicka_lb
autor
26. zář 2016

Milé maminky, hlásím se po nějakém čase znovu a ráda bych vám napsala své zkušenosti a povzbudila ty z vás, které mají obavy z nalezení práce po rodičovské dovolené. Začala jsem hledat práci na konci srpna a hlásila jsem se celkem na 6 pozic. Ve čtyřech případech jsem v životopise neuvedla, že jsem na RD. Z jednoho místa se mi ozvali a pozvali mě na pohovor, že tří míst vůbec žádná reakce (max formální mail "přijali jsme váš životopis a v případě zájmu vás budeme kontaktovat"). Pak jsem po zhodnocení názorů v této diskuzi začala uvádět, že jsem na RD, a hlásila se tak na další dvě místa. Z obou se ozvali zpět. Obě byla ještě přes personální agenturu, kde bylo vidět, že by určitě dali přednost někomu bez dítěte, ale šanci mi dali a životopis poslali dále do firem, kde mě v obou případech pozvali na pohovor. V jedné firmě jsem prošla třemi koly výběrového řízení a dnes jsem se dozvěděla, že jsem byla přijata. Ve druhé firmě jsem byla dnes na pohovoru a pocity mám velmi dobré, určitě mě pomyslně nehodili do koše, protože mi ukazovali i kancelář, potenciální kolegyně atd.

V mém případě to tedy vypadá, že mělo jednoznačně větší úspěch uvést, že jsem na RD, než to neuvádět. Možná to je tím, že podle životopisu působím v jedné firmě 8 let a vzhledem k mému věku (který tedy uvádím, i když bych teoreticky nemusela), asi každého napadne, že jsem z toho byla nejméně 6 let doma se dvěma dětmi po sobě. Ve skutečnosti jsem ale doma jen 2,5 roku s jedním dítětem, takže mám praxi velmi slušnou, mezeru ne tak velkou a na RD se chceme vystřídat s manželem, takže o dítě bude plně postaráno. Je to určitě individuální a znovu zdůrazňuji, že oba způsoby (uvést i neuvést) považuji za morálně přijatelné, ale opravdu se mi více osvědčilo uvést rovnou. Všem, které budete hledat práci, přeji hodně štěstí, ale myslím si, že doba je tak příznivá, že ho mít určitě dříve či později budete.

katka2brno
26. zář 2016

Gratuluji! Mame podobne zkusenosti 😉

Strana
z4