icon

Hledání nového zaměstnání na RD - uvádět, že jsem na RD?

mysicka_lb
22. srp 2016

Milé maminky, zajímá mě, zda je podle vás vhodné v životopise či při pohovoru uvádět, že jsem v současné době na rodičovské dovolené. Synovi je dva a čtvrt roku, jsem ve svém původním zaměstnání na rodičovské dovolené, ale nechci se do něj již vracet a chci si nyní najít novou práci. Do synových tří let bychom se na rodičovské dovolené vystřídali s manželem, potom by chodil do soukromé školky, ale doma by s ním byl v případě nemoci manžel. Máme i babičku v důvhodu bydlící kousíček od nás. To, že mám dítě, tedy pro firmu není žádnou hrozbou, nicméně jsem dva a půl roku doma a fakticky nepracuji, což by jí vadit mohlo. Zajímá mě, zda to uvést a případně kdy (zda rovnou v životopise, v průvodním dopise, při pohovoru sama od sebe nebo až na přímý dotaz).

Strana
z4
anetka1701
28. srp 2016

@mysicka_lb i dlouhodobá neschopnost se uvádí do CV... Hele asi takto... Neuvedeš to, OK. Pak si tě personalista prožene googlem a najde třeba tvojí profilovku na FB s dětma a přijde mu, že jsi mu lhala a ani tě nepozve na pohovor. Je to o štěstí a o personalistovi, tot vše. Osobně jsem to dělala tak, že jsem v CV měla rodičák a v motiváku psala, že se vracím po RD a že hlídání zajištěné mám. Neznevýhodňovalo mně to 🙂 Spíš naopak, personalista pak věděl, na čem semnou je... No a tedka jsem dostala o prázdninách ve zkušebce dokonce dva dny dovči... Sama šéfka mi řekla, at si vyberu dva dny a udělám si prodlouženej víkend, at si užiju aspon trošku léto s dětma... Prostě mám děti, oni to respektují a nevadí jim to...

Jen taková perlička... Když jsem nastupovala do práce, řešila jsem se svojí šéfovou děti a říkala jsem, jak můj muž má hodně home office a jak v pohodě, v nemoci bude hlídat on... Bylo to tak, fungovalo to tak :o) No, týden po mém nástupu dostal muž nabídku snů, úžasné práce v perfektním teamu, neuvěřitelnej rozvoj, o hodně moc víc peněz... a žádný home office a pracovní doba od devíti do pěti :oD Práci vzal a děti mám "na hrbu" já :oD Vyzvedávat je dva - tři dny v týdnu ze školky, jak jsme si to plánovali a jak jsem to uváděla na pohovoru prostě nelze... Takže i tyto věci se mění, personalisti jsou taky jen lidi a děti pochopí - a když ne...Vážně by jsi chtěla v takové firmě pracovat??

mysicka_lb
autor
28. srp 2016

@anetka1701 Popravdě, já bych pracovala kdekoli, jen abych se nemusela vracet do té své firmy, ale to je zase jiná kapitola. Ráda slyším, že máš takto dobré zkušenosti. Jak je vidět, skutečně hodně záleží na konkrétní firmě a konkrétní osobě manažera či personalisty.

barchen
28. srp 2016

@mysicka_lb
Pokud se teoreticky vrátíte a uvedete to tak jak píšete, tak to je podle mě v pořádku. Vrátila jste se do původní firmy, z toho jste byla tolik a tolik na MD a RD a teď si hledáte zaměstnání z nějakého důvodu. Ale pořád jste už aktivně ve firmě. 🙂

anetka1701
28. srp 2016

@mysicka_lb a ty dobré zkušenost mám nejen já 🙂 Já si totiž myslím, že hrozně moc lidí dotedka nepochopilo princip získávání práce... Lidé se snaží za každou cenu "očůrat" personalistu a neúspěch ve výběrovém řízení berou jako osobní selhání. Problém ale občas je právě v tom, že personalista nejen hledá ideálního kandidáta co se zkušeností, praxe a kvalifikace týká, ale prostě i tak nějak lidsky - jestli se na pozici hodí, jestli by zapadnul do týmu, do firmy... A prostě ta informace jestli ty děti má nebo ne je hrozně důležitá. Ono to všechno tak nějak zapadne do celkové skládačky toho výběrového řízení a podle celkového profilu člověka pak vedení hodnotí, jestli se hodí nebo ne (pozor, to je ale třeba občas i u chlapů - nepošlu bezdětnýho pětadvacetiletýho kluka do týmu padesátiletejch chlapů... Nezapadl by, necítil by se dobře...). Ono to je i o tom, že firma do kandidáta investuje nemalé prostředky a byla by ráda, aby se jí to vrátilo - a ne tak, že někdo za půl roku odejde, protože se mu v práci prostě nelíbí a nezvládá jí... Proto je důležitej celkovej pohled na člověka.

Pokud tedy vyložíš karty na stůl tak jak jsou, máš velkou šanci, že práce, kterou nakonec získáš (i když to třeba bude trvat déle) ti bude sedět, bude tě bavit, budeš si rozumět s kolektivem a celkově to bude OK (není to pravidlo, ale... no snažíme se :oD). RD tedy není z obecného hlediska znevýhodňující faktor (ten co to CVčko čte tě neodsoudí proto, že se z ní vracíš), jen pomůže personalistovi lépe zhodnotit, jestli se na tu pozici hodíš nebo ne. Možná ti její neuvedení pomůže se dostat na pohovor, ale když to pak řekneš u něj a na pozici by se někdo čerstvě po RD z nějakého důvodu nehodil, tak je to ztráta času pro tebe i toho, kdo ten pohovor vede...

kaja2016
28. srp 2016

@markysek2 jasne no, to zalezi kolik mas na te brigade na hodinu, to je jasny.

mysicka_lb
autor
28. srp 2016

@anetka1701 Moc děkuju, žes mi dala možnost podívat se na to z tohoto hlediska, to je skutečně podnětný příspěvek k zamyšlení.

anetka1701
28. srp 2016

@mysicka_lb doufám, že to nebyl sarkasmus... :o)

mysicka_lb
autor
28. srp 2016

@anetka1701 Ne, myslela jsem to naprosto vážně, děkuju.

anetka1701
28. srp 2016

@mysicka_lb není za co 🙂 pan nezbývá než ti popřát hodně štěstí :o)

P.S. situace ted na trhu práce je docela dobrá - těch míst je hodně a sehnat kvalifikovanýho člověka vůbec není snadný. To si myslím že ti dost hraje do karet. Já jsem naopak dost často v situaci, pokud obsazuji nějaký specifičtější místo, že mám fakt problém sehnat, dokonce ne vždy se mi povede sehnat takového člověka, kterýho bych vůbec do firmy k pohovoru poslala... Obsazuji spíš nižší třídu, dělníky, stavaře, asistentky, koordinátory nebo třeba dispečery, ale co vím, nebo co mi třeba občas kolegové posílají k pohovorům více kvalifikované pozice, nebo někoho na technickou angličtinu (mám Aj nejlepší z koordinátorů v širokém okolí) tak je to docela bída všude...

mysicka_lb
autor
28. srp 2016

@anetka1701 Děkuju, ale tady u nás to vůbec tak slavné není, co se nabídky volných míst týče. Pokud teda nepočítám programátory, architekty a technické profese, ale to já bohužel nejsem. Nemám už ani na co odpovídat, a to nejsem vůbec vybíravá.

markysek2
29. srp 2016

@anetka1701 děkuji za připomínku z jiného pohledu , určitě si mateřskou dopíšu do životopisu
@mysicka_lb @anetka1701 jinak u nás je to s prácí v mém oboru je to taky bídné ..měla jsem ten hloupý nápad najít si práci v místě studia tudíž práci v oboru je najít těžké i do 50km po okolí...jinak se čas od času na nabídku kouknu a vždy se vzteču, protože práce v oboru se nabízí vždy v době kdy já se opravdu od dětí nemohu hnout...vše totiž komplikuje nejen věk dítětě (pod 2 roky mě nikdo nepřesvědčí, abych je strkala do jeslí..třeba, to by musela býr nouze největší) ale i skutečnost, že nemáme auto (zkrátím to.. z finačních důvodů, žrout peněz a nijak zvlášť ho nepotřebujeme nyní) ..takže se vážně na hledání těším..ještě že za barákem máme průmyslovou zónu a tam furt někoho hledají (i když práce s výhodní částí evropy žádná hitparáda :D ) a dělala jsem už i za míň

chris_n
29. srp 2016

@markysek2 no promiň, ale auto kvůli práci by snad bylo vhodné mít ne? Než see snižovat ze svoji profese na nějakou fabriku. Ale to je jen můj nazor

markysek2
29. srp 2016

@chris_n a když ho nemám a ani na něj nemám tak se má stavět na hlavu a odrážet se ušima??? jezdí mhd, vlaky , autobusy..teď třeba na brigádu jezdím na kole ...bydlím u města takže režijku na mhd mám..samozřejmě je v plánu a nezačínám rozhodně výběrem nutností auta či dojíždění ..jinak já ho k životu nepotřebuju tak kam chci se vždycky dostanu..nepatřím k těm pro které je i 100m jako 1000km :D

mysicka_lb
autor
29. srp 2016

@markysek2 Já zase nemám řidičák, což je samozřejmě ještě horší. A ano, kvůli práci by bylo vhodné ho mít, ale až bych to nabořila zrovna do auta někoho z vás, měli byste na to určitě jiný názor.

chris_n
29. srp 2016

@markysek2 ve svem prispevku si auto v podstate odsuzovala. Proto jsem tak reagovala.

markysek2
29. srp 2016

@chris_n nemáme z finačních důvodů a to že je to žrout peněz je taky pravda (souvisí s finační situací) ..to ale neznamená že ho odsuzuji

madrilena
29. srp 2016

@anetka1701 jen tak mimochodem, RD pokud jsi zaměstnaná je považována jako výkon práce tudíž je jen na matce, jestli to uvede. Opravdu nemám pocit, že bych se na RD kopala do zadku, a to i přesto, že jsem nevykonávala výdělečnou činnost. Naopak - zlepšila jsem se v organizaci, managementu, multitaskingu. A bohužel je hodně zaměstnavatelů, kteří jak uvidí RD v CV, tak ho hážou do koše. Bohužel, čeští zaměstnavatelé si nechtějí komplikovat život. V mnoha firmách nedokážou ocenit schopnosti matek a to samé platí i pro lidi po padesátce. Je to fakt velká škoda, protože mladí lidé jsou často motivovaní, ale ne vždy to znamená kvalitní výsledek. Sama jsem se setkala s kačenou, která místo dostala jen protože měla titul (v úplně jiném oboru) a blonďatou hlavu, keců plno, jak jsou ostatní neschopní, přitom sama uměla jen sekýrovat.

anve77
29. srp 2016

@madrilena svatá pravda...Nezbývá než souhlasit.... U nás to probíhá tak, že se vybírá kandidát na základě požadavků nadřízených.( Mladí, vysokoškoláci, pohlední,atraktivní s ostrými lokty aj.) To, že lidská stránka a empatie sakra pokulhávají nevadí, však s něma nikdo dělat v kanclu nebude..je to hnus, ale je to tak...

madrilena
29. srp 2016

@brunetka11 cestování po ČR/do zahraničí - je spousta matek, které na takových pozicích pracují. Omezující je to jen v případě, že není nikdo jiný, kdo by děti vyzvedával a doprovázel do školky či školy. Bohužel je smutné, pokud zaměstnavatel rovnou matku s dětmi odsoudí a na pohovor jí na takovou pozici ani nepozve, jen proto, že si MYSLÍ, že by to matka nezvládla. To je docela dost diskriminující pohled. A už jen třeba proto si myslím, že pokud je žena zaměstnaná, není na místě uvádět RD. RD je považována za výkon práce, smlouva trvá. Zaměstnavateli do soukromého života zaměstnanců moc není a už vůbec ho nemusí a hlavně nesmí zajímat, jestli má zaměstnanec děti. Stejně tak, jako zaměstnavatel nesmí zjišťovat, jestli je uchazeč gay atd. To na výkon práce nemá vliv.
Jinak v zahraničí se vracejí ženy do zaměstnání mnohem dříve než tady v ČR a často jsou to zaměstnání, kde se cestuje.

brunetka11
29. srp 2016

@madrilena Ano, je jich spousta. Mně byla nabídnuta vrcholová pozice v HR, jejíž součástí bylo podobné cestování.
Nepřijala jsem ji.
Od toho, kdo mi to nabídl, jsem si vyslechla (v dobrém), že jsem srab. Někdo na to má. Já ne. Nepořizovala jsem si děti, abych se s nimi vídala z rychlíku po velmi vymezenou dobu.

Není to jen o vyzvedávání dětí ze vzdělávacích institucí. Je to o tom, že podobné pozice nelze plnohodnotně vykonávat, pokud nechci šidit děti. Chci chodit na jejich dětská představení, chci vědět, jak se jim ten den dařilo, nebo co je trápí. Chci jim chystat svačiny i večeře a prát špinavé oblečení.

Klidně to ber jako diskriminaci - ale mluví ze mne prostě jen osobní zkušenost. Po druhé mateřské jsem opět šla do managerské role a bylo to prostě na hraně, a to přese všechnu vstřícnost a atypický přístup firmy, pro niž pracuji. Dojela jsem na to zdravotně a dalo mi dost zabrat se z toho vyhrabat.
A ne, opravdu neznám žádnou geniální matku, která by to dávala s čistým štítem. Vždy musíš něco ošidit - buď práci, nebo partnerský vztah, nebo vlastní zdraví nebo děti.

barchen
29. srp 2016

@brunetka11
Mám to podobně. Posledních 7 let jsem strávila v prac. procesu pořád na cestách. Projekty, kde jsem byla 100% prac. doby v zahraničí, pak projekty, kde to byla alespoň polovina prac. doby. Když se mě teď ptají známí a přátelé, kdy a jestli se vrátím do práce, tak říkám, že určitě někdy, ale už ne na pozici, co jsem dělala. Já si prostě neumím představit, že budu celý týden pryč, večer na hotelu, pátky večer se vrátit domů, víkend budu ráda že jsem, protože na těch služebkách člověk dře od vidím do nevidím (co jiného dělat, když je člověk sám, na hotelu se vyspí a pak znova) a pak pondělky ráno znova na cesty. Mnoho lidí si myslí, že když cestuji po světě, tak je oddechovka, člověk něco vidí, může se flákat, ale opak je pravdou. Zákazník mě platí a očekává výsledky. Spíš mám obavy, že noví potencionální zaměstnavatelé mě nebudou chtít po RD zaměstnat, protože si budou myslet, že ta práce nebude pro mě dost dobrá, když vidí, co a kde jsem dělala.

mysicka_lb
autor
29. srp 2016

@brunetka11 Jenže Ty si neuvědomuješ, že na každý hledá pozici ve vrcholovém managementu. Já třeba mířím mnohem níž, ne kvůli dítěti, ale kvůli své přirozené povaze. Ve svém zaměstnání jsem (jako bezdětná a ochotná cestovat) musela na služební cestu přesně nulakrát a přesně nulakrát jsem tam byla přesčas. Pak mi vysvětluješ, jak nemůžu plnohodnotně skloubit roli matky a zaměstnankyně, a já Ti zase vysvětluju, jak vůbec v ničem nevadí, že mám dítě, ale jedna mluvíme o voze a druhá o koze. Ano, rozhodně bych s dítětem nebyla pro firmu perspektivní manažerkou. Ale netvrď mi, že s pevnou pracovní dobou 8 hodin denně v kanclíku, kde se nijak nepředřu, když budu mít hlídání po dobu nemoci dítěte a nebudu muset dítě vyzvedávat ze školky, budu pro firmu bůhvíjakou přítěží, a tedy je vlastně podvádím, když dítě nehlásím hned ve dveřích. Jsem si jistá, že v tom mém zaměstnání by to třeba žádný problém nebyl a ještě bych si tam chodila odpočinout. (Nechci se tam vracet kvůli špatným osobním vztahům, ne kvůli práci jako takové, ta byla skvělá).

brunetka11
29. srp 2016

@mysicka_lb Nic takového jsem nepsala. Předjímáš.
Chápu, že jsem ti nemusela sednout, ale nečti za mými příspěvky něco, co tam není.

brunetka11
29. srp 2016

@barchen Ale jo, ono se zadaří...
Původně jsem měla tak trochu depku, že jsem nakonec přistála jen v určitém výseku oblasti HR, ale když se ohlédnu zpátky, bylo to to nej rozhodnutí. Je to zvládnutelné při dětech, druhá strana je spokojena s kvalitou a já si v tom našla to svoje... Nakonec se to stejně posunulo do team leader role, ale až v době, kdy to bylo při dětech zvládnutelné.
Držím pěsti 🙂

kaja2016
29. srp 2016

@mysicka_lb Mozna jsem spatne pochopila, hledas praci v nejake vetsi spolecnosti nebo mas uplne jiny obor?

madrilena
29. srp 2016

@brunetka11 No, myslím si, že žen - matek, které cestují je celkem hodně a přesto nešidí děti ani manžela. Naopak, myslím si, že často je takové zaměstnání pro rodinu příznivější než kancelářská pozice, kam jedeš hodinu, pak tam strávíš hodin a hodinu jedeš domů a klepeš se, že pro děti nedojedeš včas. Pak si myslím, že je spousta profesí, kde se slouží, a tu dětskou besídku také nestihneš, protože budeš zrovna asistovat při operaci. Existují i pozice, kde sice cestuješ, ale večer jsi už doma. Takže bych to tak černě neviděla, myslím, že je spousta variant a nic není tak horké, jak se zdát.

mysicka_lb
autor
29. srp 2016

@brunetka11 Vůbec nic proti Tobě nemám, omlouvám s,e jestli to tak vyznělo. To je nevýhoda toho psaného slova, tím spíš, když během psaní desetkrát odbíhám a stíhám jen tu strohou základní myšlenku bez omáčky. Ale opravdu to nemyslím nijak zle a proti Tobě.

@kaja2016 Ta moje firma, kde jsem teď zaměstnaná, má 6 zaměstnanců, takže pojem "velká" pro mě možná znamená to, co pro Tebe ještě malá🙂. Ale nevybírám si podle toho. Mám VŠ ekonomického směru. Pozice např. v účetnictví, controllingu.

katka2brno
29. srp 2016

V současné době řeším přesně tuto situaci. Pracovní smlouvu s bývalou firmou jsem měla az do února tohoto roku, ale z toho téměř 7 let je RD. Do CV si píšu odpracovaných 9 let u jedné firmy. Udělala jsem to tak proto, aby moje CV neletělo hned do koše. Takto mám šanci se dostat na pohovor a ukázat se. Každopádně hned v úvodu, při představení, vysvětluji, jak to je a že se vracím do práce po RD. Absolvovala jsem asi 12 pohovorů a jsem velmi překvapená, že mě nediskriminují kvůli dětem. Dost se mi vyplácí jednat čestně a i oni se tak ke mně chovají.

mysicka_lb
autor
29. srp 2016

@katka2brno Tento způsob mi zatím také vychází jako nejlepší. Jestli se můžu zeptat (neber to prosím jako rýpání), jak poznáš, že Tě nediskriminují kvůli dětem? Píšeš, že jsi absolvovala asi 12 pohovorů, tak mi z toho vychází, že jsi musela být dvanáctkrát odmítnuta, pokud stále hledáš. A jak víš, že to nebylo kvůli dětem?

katka2brno
30. srp 2016

Já právě vždycky sleduji první reakci, když řeknu, že se vracím po rodičovské. A právě mě dost překvapuje, že reagují úplně v pohodě. Dá se říct, že snad s tím i v mých 33 letech počítají. Nyní je fakt super doba na hledání práce, lidí je málo a po těch 7 letech se trh práce strašně změnil. Řekla bych k lepšímu. Víc než děti je zajímá moje flexibilita a tam ztroskotávám. Sice mám manžela, který může dělat z domu, když budou děti nemocný a "vyzvedávací babičku", ale stejně hledám práci, kde můžu být ideálně od 07:30 do 16:00. Přijedu domů skoro v 17h a chtěla bych se holkám chvíli věnovat, protože chodí brzo spát. Většinou požadují pracovní dobu 8-9 do 17-18h:(. Jinak aktivně práci hledám 3 měsíce a ze všech těch pohovorů jsem měla dobrý pocit. 3x jsem skončila na druhém místě a 2x jsem na místě odmítla pokračovat v dalším kole - právě kvůli pracovní době. Před týdnem jsem dostala svoji první pracovní nabídku, ale odmítla jsem. Bylo to na místo, kde není žádný zástup a zase práce až do večera. Asi si moc vybírám, ale věřím, že se pro mě najde něco dobrýho. A snažím se jim říct i to pozitivní - že jsem po RD, už jim nikam neuteču, jsem hodně motivovaná jít do práce a taky vyrovnaná - vím jakou práci chci 🙂

Strana
z4