HPP nižší než min. mzda + OSVČ

finlay
6. únor 2018

Holky, potřebuji radu. Vzala jsem místo na částečný úvazek, kde výdělek dosahuje 9300 Kč. Myslela jsem, že to bude ten zaměstnavatel, který za mě bude odvádět odvody pojištění. Ale prý protože částka nedosahuje minimální mzdy, tudíž ani zdravotní z toho nebude vypočteno do dostatečné výše, takže si zbytek musím platit sama. Protože bych k tomu ještě chtěla mít ŽL jako na vedlejší činnost, protože vyfakturuji cca 8tis. Jde to? Jak to tedy je s pojištěním, odvody atd.? Vyplatí se to vůbec? Děkuji!!

priefi
7. únor 2018

@finlay Pokud mas.pracovni smlouvu, zamestnavatel musi za Tebe odvadet i kdyz to je zkraceny uvazek. A nesmis dostat mene nez prepoctenou min.mzdu v ramci hodin, ktere mas. Nevim,.zda se ted neco nezmenilo, ale u dpc se odvadi uz od 2500 a u dpp od 10 000, u pracovni smouvy se odvadi vzdy.

finlay
autor
7. únor 2018

@priefi to vím,že by měli odvádět,ale je možné,že odvedou jen část a druhou si musím uhradit sama,když ještě podnikam (i když si tam vydělám méně)?

priefi
7. únor 2018

@finlay oni odvedou, to co musi, podnikani je zvlast, takze tam taky je treba odvest aspon minimum. To mas to same, jako bys mela 2 zamestnani, v obou se odvadi dan, sp a zp. Jedine co muzes vyuzit jsou slevy na dani, ty lze uplatnit bud u zamestnavatele nebo v podnikani, v obou nelze.