icon

Jak obejít výpovědní lhůtu při změně zaměstnání?

katanovobran
28. led 2026

Ahojky,chci dat výpověď v práci.Nasla sem si jine zaměstnání,vzali by me k 1.3 nejlepe ale mam dvoumesicku. Jde ta dvoumesicka nejak obejít ? Nebo jak to udělat ?

miryp
28. led 2026

Obejít nelze, můžeš se zkusit se zaměstnavatelem domluvit, že ukončíte HPP dohodou k určitému datu. Vyhovět ti nemusí.

drep
28. led 2026

Leda dohodou, jinak platí dvouměsíční výpověďní lhůta.

tanasvobodka
28. led 2026

Musíte se domluvit se zaměstnavatelem, zda Vás pustí...

j.a.n.i
28. led 2026

@katanovobran No, jde obejit dohodou se zamestnavazelem

janule1940
29. led 2026

No,pokud budete trochu potvora, prostě to oznamite a půjdete. Kromě porušení pracovní kázně do zápočtového listu nemůže zaměstnavatel chudák v podstate nic - mzdu vám zadržet nesmí (pokud tedy máte celou složku mzdy oficiálně…tak víme,jak to mnohde chodí). A ten zápočtový list odevzdáváte novému zaměstnavateli, s kterým se můžete domluvit,ze abyste nastoupila hned, musíte takto odejít od starého zaměstnavatele. Za me je to ale dost nefer…pokud je současný zaměstnavatel v pohodě, férový, mzdu plati včas, pak je slušnost dodržet výpovědní lhůtu. Sama to řeším se zaměstnanci.

kakba
30. led 2026

@katanovobran a taky zalezi na jake pozici jsi. Jestli by byla potreba zauceni noveho nebo ne. To by pro me, jakozto zamestnavatele, dost zasadni. Nicmene ja bych s tim nemela problem, ale je potreba jednat se zamestnavatel narovinu. Pokud to neni debil, tak se da domluvit.

20190418
30. led 2026

Z pozice manažera - pokud by mi někdo řekl, že potřebuje odejít k určitému datu, tak bych mu nebránila. Na co se dva měsíce koukat na otraveneho kolegu, který nic nedělá, může ještě poškodit dobrou pověst týmu nebo kolegy nakazit svým negativismem. Ve finále nikdo není nenahraditelný. Nicméně naštěstí máme dobré vztahy a vždy jsme se domluvili na nějakém kompromisu. Aby stihl alespoň něco předat/ dodělat a zároveň aby to bylo třeba v kratší době než smluvní výpovědní lhůtě. U kancelářských prací se velmi často čeká na kandidáta 2-3 měsíce než může nastoupit. Pro mě jako zaměstnance by to byl velký red flag, pokud by mě nový zaměstnavatel nutil skončit dříve třeba i přes nesouhlas aktuálního zaměstnavatele. Chtějí opravdu mě a moje znalosti, zkušenosti a schopnosti nebo jen užitečného idiota, který je ochotný kvůli mě spálit mosty?

azaleila
2. únor 2026

obejít nelze, zkus se domluvit...