icon

Jak se nemocenská promítá do krácení dovolené?

baruskagabuska
5. srp 2024

Dobrý den, chtěla jsem se poradit, jsem teď necelých 6 měsíců v PN, jak je to prosím s nárokem na dovolenou, pracuji v hospodě a vždy je celé září zavřeno, tedy se nám proplaci dovolená. O kolik se mi dovolená krátí? Ať vím,s čím mám za zaměstnavatelem jít. Moc dekuji

j.a.n.i
5. srp 2024

@baruskagabuska Tak když jsi na nemocenské, tak jsi na PN a tedy tě zavřeno nemusí trápit ne, nebudeš čerpat dovolenou, ale stále tu nemocenskou. A jinak ano, při takto dlouhé nemocenské se dovolená už krátí.

emillyhk
5. srp 2024

@j.a.n.i Tak v září už v PN být nemusí 😉

@baruskagabuska Ano, při dlouhodobé PN se dovolená krátí, ale jak přesně ti bohužel neporadím, už je to pár let, co jsem to řešila. Zaměstnavatel nemá účetní? Ta by to měla vědět.

baruskagabuska
autor
5. srp 2024

@emillyhk Budu PN v půlce září právě ukoncovat, tak já zavolám jeho účetní, to bude nejlepší🙂

konidana
5. srp 2024

Mela jsem zato, ze za kazdy cely odpracovany mesic teprve naskakuje narok na pomernou cast dovolene (1/12) . Ale jak to je kdyz treba vycerpas vetsinu rocni dovolene v prvnim pololeti a v druhem pololeti jsi na PN, to netusim. Ja byla loni na PN posledni 3 mesice roku a dovolena se mi nekratila. Zbylo mi na letosek presne tolik dni, kolik jsem loni nestihla vycerpat. Naopak letos jsem po PN nastoupila az v cervenci, a mam zatim jen tu lonskou dovolenou. Nejaky dalsi narok mi vznikne az po kazdem odpracovanem celem mesici (nejspis prave ta 1/12 z rocniho naroku, ale nevim to jiste, zatim jsem to neresila, kdyz mam jeste tu lonskou)

j.a.n.i
5. srp 2024

@baruskagabuska Tak půlku dovolené budeš mít určitě, ale jinak záleží na přesném počtu zameškaných dnů za celý rok, bez toho ti krácení nikdo nespočítá.

konidana
Autor odpověď smazal
j.a.n.i
5. srp 2024

@konidana To jsi v tom zkoumání ale malinko ztracená v čase, tohle už cca rok a půl neplatí...

konidana
5. srp 2024

@j.a.n.i a jak to teda plati?

konidana
Autor odpověď smazal
bertoldina
5. srp 2024

@j.a.n.i Teď stejně ještě nemá nárok na nic, nemá odpracovaných 12 týdnu.

j.a.n.i
5. srp 2024

@konidana Popis je složitej jak vorloj... Ale když to zjednoduším, tak se to nově počítá po týdnech a nekrátí se, ale nevznikne... Ale v principu se to dá počítat jako že se krátí po 20 zameškaných týdnech a pak o 1/52 za každý týden. Plus mínus.

j.a.n.i
5. srp 2024

@bertoldina Což nic nemění na tom, že klidně může čerpat i dovolenou, na kterou nemá nárok, pokud se dá předpokládat, že do konce roku nárok vznikne... Pokud ji samozřejmě to čerpání schválí zaměstnavatel a upřímně byl by sám proti sobě, kdyby ji to nedovolil.

konidana
5. srp 2024

@j.a.n.i tak to je jen slovickareni, kdyz se misto terminu "kraceni dovolene" pouzije termin "vznikl narok na pomernou cast dovolene" . misto naroku na plnou vymeru dovolene a jeji zkraceni.

konidana
5. srp 2024

@j.a.n.i takze to je furt plus minus stejny 1/12 za mesic, ale az kdyz "chybis" 20 tydnu coz je plus minus skoro 5 mesicu. Takze jestli to chapu dobre, tak kdyz jsem letos nastoupila po 6 mesicich pn, tak mi vznikne narok az za ty odpracovane mesice, takze max pulka dovolene. A co kdyz odpracuju jen treba 3 mesice a pak zas budu 3 mesice "chybet"?
Kdyz tu dovolenou precerpam, tak mi to srthnou z platu? Nebo jak by se to resilo? Samozrejmne idealni je neprecerpat, ze jo.

konidana
5. srp 2024

@bertoldina tak pochopila jsem ze staci odpracovat 4 tydny a uz vznika narok na pomernou cast dovolene. V pripade jiz drive vznikleho a stale trvajiciho pracovniho pomeru.

bertoldina
5. srp 2024

@j.a.n.i Zrovna v tomhle konkrétním případě ano, to máš pravdu.

bertoldina
5. srp 2024

@konidana To je ale jen maly zlomek. Ovšem když odpracujes 12 tydnu, tak se do odpracovaných týdnu začne počítat až (ve smyslu max.) 20 týdnu PN.

konidana
5. srp 2024

@bertoldina takze po odpracovanych 12 tydnech mi skokove naroste narok o dalsich (predchazejicich) 20 tydnu pn? Ja videla, ze musi byt odpracovano 20 tydnu v kalendarnim roce , aby se ta pn pocitala (do tech 20 tydnu kako odpracovane)

martulka88
5. srp 2024

@baruskagabuska Tohle je na firmě. Jsou firmy, kde ti to krátí dle zákona. A naopak jsou firmy, které PN nekrátí, ikdyž marodíš delší dobu. Zjisti si to, jak je to u vás.

j.a.n.i
5. srp 2024

@konidana Jojo, přesně tak, po odpracování 12 týdnů ti to skokově naroste za těch 20 týdnů... A jinak jo, vychází to plus mínus stejně, jen to postupuje po menších krocích, tím, že je to po týdnech. Plus už neplatí to, že bys po 12 týdnech md měla nárok na celou dovolenou, o když zbytek roku budeš na RD, jak to bylo dřív při čerpání v návaznosti na md.

j.a.n.i
5. srp 2024

@martulka88 Akorát těch nekraticich firem bude menšina...

konidana
5. srp 2024

@j.a.n.i no tak rd a md se mi uz netyka, ja jsem byla dlouhodobe na pn. Kazdopadne diky za vysvetleni.

bertoldina
5. srp 2024

@konidana
@j.a.n.i už odpověděla🙂