icon

Jaké jsou výhody a nevýhody práce na živnost?

Včera v 18:18

Ráda si vyslechnu Vaše rady, zkušenosti a tipy. Popíšu svou situaci - mám tři děti ve věku 8 - 13 let ve střídavce týden-týden. Skoro tři roky jsem pracovala na HPP a k tomu OSVč vedlejší. Jde o to, že jsem z toho byla dlouhodobě dost vyčerpaná a možná i trochu náběh na vyhoření. Takové to, jak člověk pořád spěchá, pořád honí děti, hlídá čas atd. Peníze byly fajn, nicméně času bylo pořád málo. Firma skončila, dostala jsem odstupné, dala si chvilku pauzu. Záměr byl, že půjdu na OSVč hlavní a budu "svou vlastní paní". V pátek jdu na pohovor, potřebují někoho zhruba na poloviční úvazek. Hodně lidí tam pracuje na živnost, takže pokud to vyjde, budu mít asi volbu - buď klasicky smlouva nebo jako OSVč. A teď - zvolit spíš svobodu nebo relativní jistotu (tedy placená dovolená, nemocenská kdyby náhodou byla potřeba dlouhodobě, důchod). Samozřejmě, kdyby to bylo na živnost, dokážu si spočítat hodinovku a navýšit peníze tak, aby mi to pokrylo i dovolenou nebo abych si mohla vytvořit rezervy. Vrtá mi to hlavou a přemýšlím, dza jsem na něco nezapomněla nebo něco důležitého neopomněla. V létě mi zemřela kamarádka na rakovinu, kromě toho že to byl průser osobně a zdravotně, tak i finančně, právě protože byla OSVč hlavní. Musela založit sbírku na Doniu, jinak by neměla na nájem. Takže se asi spíš přikláním k práci na smlouvu. Asi mě láká ta představa že tam nejsem zaměstnanec - otrok, ale spíš partner, konzultant, někdo, jehož práce si váží a umí ji zaplatit. Nicméně, ono jde asi celkově o vztahy v práci než o typ spolupráce. Co si myslíte Vy a jak byste tu situaci řešili? Díky moc!

konidana
Včera v 18:23

@anonym_autor vzhledem k vaznemu onemocneni je to fuk jestli jsi zamestnanec nebo osvč. Zalezi jestli mas dobrou pojistku, ktera resi vypadek prijmu v pripade nemoci , dlouhodobe nemoci a pripadneho inv.duchodu. jecteda fakt ze nemocenska ze zamestnani bude asi vyssi nez u osvc, ale to taky zalezi na tom, kolik si budes platit nemocenske. Osvc si muze (a mel by si) platit vic nez zakonne minimum.

anonym_847e64
Včera v 18:34

Práce na smlouvu, vždy bych jí dala přednost, pokud je na výběr. Vždyť bys jednou měla malý důchod.

strom14
Včera v 18:35

Vzdy bych dala prednost praci na smlouvu. Benefitu je o hodne vice.

autor
Včera v 20:14
@konidana

@anonym_autor vzhledem k vaznemu onemocneni je to fuk jestli jsi zamestnanec nebo osvč. Zalezi jestli mas dobrou pojistku, ktera resi vypadek prijmu v pripade nemoci , dlouhodobe nemoci a pripadneho inv.duchodu. jecteda fakt ze nemocenska ze zamestnani bude asi vyssi nez u osvc, ale to taky zalezi na tom, kolik si budes platit nemocenske. Osvc si muze (a mel by si) platit vic nez zakonne minimum.

@konidana Díky, ikdyž teda s Tebou úplně nesouhlasím. Pojistku mám, věřím, že přiměřenou.

berenika39
Včera v 21:28

Jdeš na pohovor do firmy, kde budeš pracovat na poloviční úvazek. Jak tam můžeš být osvč? Budeš jim fakturovat? To není úplně košer, ale předpokládám, že to víš.

autor
Včera v 21:43
@berenika39

Jdeš na pohovor do firmy, kde budeš pracovat na poloviční úvazek. Jak tam můžeš být osvč? Budeš jim fakturovat? To není úplně košer, ale předpokládám, že to víš.

@berenika39 Díky za snahu, ale tohle nebylo, na co jsem se ptala.

anonym_cfa3b2
Dnes v 06:10
@anonym_847e64

Práce na smlouvu, vždy bych jí dala přednost, pokud je na výběr. Vždyť bys jednou měla malý důchod.

@anonym_847e64 myslím, že naše generace žádný důchod mít nebude a jestli ano, tak se ho nedožijeme
@anonym_autor OSVČ je větší zodpovědnost za sebe sama, pokud si člověk dokáže nastavit sazby, aby si mohl vzít v klidu dovolenou a zvládl investovat do svého stáří, tak pak je za mě OSVČ fajn.. stejně jako neplatit jen základ a připlatit si za nemocenskou a pojištění, aby člověk byl pokryt v případě zdravotního výpadku

kristyn86
Dnes v 06:11

Nesla bych pracovat do firmy,kde se ojebava a misto radne pracovni smlouvy se mam tvarit jako OSVC.

brunetka11
Dnes v 07:32

Počítej s tím, že pokud si měsíčně nevyděláš na IČ alespoň 50-60 tis, těžko to s odvody utáhneš.
U HPP máš dovolenou, nárok na dřívější nemocenskou, benefity.
Osobně jsem nastavená spíše na spolupráci na IČ. Ale je to má osobní volba pro možnost spolupracovat na vícero projektech a kombinovat získávané znalosti a zkušenosti.
Teď jsem na HPP - jsou to fajn jistoty. O tom žádná. Ale toho padáka si můžete dát taky, jen se to mnohdy nepříjemně prodlužuje.