icon

Je rozdíl ve vyplácení RP/MP, když je žena bez práce?

michalusenka
18. lis 2014

Chtela bych se zeptat, zda nekdo nevi, zda je rozdil ve vyplaceni materske nebo rodinneho prispevku, kdyz je zena v dobe otehotneni bez prace nebo ma praci na dobu urcitou(ktera by koncila behem tehotenstvi nebo materstvi) ci neurcitou.

barbarkaaa
18. lis 2014

Já vím jen, že pokud se jde na mateřskou z pracáku, tak na mateřskou nárok není . Jde se rovnou na rodičák. Teda pokud něco nezměnili.

j.a.n.i
18. lis 2014

@barbarkaaa TO není tak úplně pravda, pokud třeba někdo pracoval třeba 2 roky, pak mu smlouva skončí, je 5 měsíců na UP a nastupuje na mateřskou, tak nárok na mateřskou má.

michalusenka
autor
18. lis 2014

@j.a.n.i diky, v tu dobu budu makat asi 5 let, ale s ruznymi zmenami smlouvy, takze vlastne nevim, zda by se to na me vztahovalo 😀 ... no ja to musim mit vzdy slozite 😀

barbarkaaa
18. lis 2014

@j.a.n.i jo tak, já právě píšu jen co jsem odchytila, když se to řešilo na nějakých forech. Ale tam vlastně hraje roli těch 270 kalendářních dnů. A až teď štu s toho fora vedle, že ty jsou za 2 roky.

j.a.n.i
18. lis 2014

@michalusenka Tak to musíš dát víc podrobností, nicméně první podmínku předpokládám splňuješ - to je odpracovaných 270 dní za poslední 2 roky, takže bude podstatná ta druhá a to je být ke dni nástupu na mateřskou zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě po konci zaměstnání.

michalusenka
autor
18. lis 2014

@j.a.n.i no je to tak, ze koncem unora mi konci smlouva - zaskok za materskou a nevim zda mi to prodlouzi a zda na neurcito... snazit se muzeme po me zdravotni strance zacatkem roku tak nevim zda mam vyckat az co se udeje s mym mistem nebo jse snazit hned a pripadne jit na rizikove

prostenika85
18. lis 2014

@michalusenka Sice nejsem odborník v tomto oboru (sama teď řeším konec smlouvy a nevím, co dělat), ale pokud vím, tak ochranná lhůta pro těhotné je 180 dní (6 měsíců). Takže i když bys otěhotněla hned v lednu, do ochranné lhůty se nevejdeš ☹

xpila
18. lis 2014

@prostenika85 Ta ochranná lhůta může být i kratší - vždy je tak dlouhá, jak dlouho trvalo poslední zaměstnání, maximálně však těch 180 dní. Takže to není automatické.

prostenika85
18. lis 2014

@xpila Děkuju za info, to jsem nevěděla a hodí se! U současného zaměstnavatele pracuju od roku 2010 se smlouvou na dobu určitou vždy na rok. Současná mi končí na konci roku a pak má pozice zaniká (zrovna, když bych měla dostat smlouvu na neurčito). Zaměstnavatel mi nabídl ještě spolupráci na leden (takže by to musel nějakým způsobem obejít). Kdybych teda dostala smlouvu jen na měsíc, ochranná lhůta by se mi zkrátila. Takže díky Tobě vím, že na konci roku musím nastoupit na nemocenskou a pak na mateřskou. Děkuju 🙂

j.a.n.i
18. lis 2014

@prostenika85 Tak pokud už nejsi těhotná, tak stejně od prosince nárok na mateřskou mít nebudeš, pokud tedy ještě někam nenastoupíš.

prostenika85
18. lis 2014

@j.a.n.i. Děkuji, to vím, proto na to upozorňuju zakladatelku tématu 😉