Oznámení těhotenství v práci. Co byste dělaly?

14. kvě 2020

Hezký den, holky.
Po dlouhém snažení se nám zadařilo a čekáme miminko. Momentálně jsem v 11. týdnu, takže v půlce třetího měsíce. Řeším ale, co s prací. Pracuji v malé firmě, kde jsem již druhým rokem dostala smlouvu na dobu určitou. Druhá smlouva mi vyprší koncem tohoto července. V práci se mnou na další rok počítají, šéf říkal, než začal homeoffice, že mi smlouvu o rok zase prodlouží. Bohužel jsem zjistila, že by se jednalo o poslední smlouvu, jelikož po třetí smlouvě na dobu určitou (na rok), je nucen dát zaměstnavatel smlouvu na dobu neurčitou, což šéf prostě nechce a nedává. Především teda ženám, které jsou bezdětné a mohly by otěhotnět. Přijde mi to trochu nefér jednání, při prvním pohovoru mi bylo řečeno, že smlouvu na dobu neurčitou mohu očekávat..,každopádně tohle už je na jinou diskuzi.

Smlouvu mám do července, nástup na mateřskou cca v říjnu. Co byste na mém místě dělaly? Mám ještě podepsat smlouvu či oznámit, že jsem těhotná?

Samozřejmě v tom až tak velký rozdíl není. Mateřská mi bude vyplacena tak či tak (při ukončení pp v červenci spadám do ochranné lhůty 180 dní). Při smlouvě na dobu určitou skončí poměr (když budu na mateřské) a zaměstnavatel mi nemusí držet místo. Akorát bych ty dva /tři měsíce, před mateřskou nemusela řešit úřad práce atd..

Ocením každou radu či zkušenost! Popřípadě mě zajímá, kdy jste těhotenství oznámily vy?
Mějte hezky den! 🌸

kakba
14. kvě 2020

Sama pises ze neurcito nedava. Tedka by si podepsala novou smlouvu, ale ta by ti po roce stejne skoncila. Materskou mit budes. V tuto chvili bych jednala narovinu. Rekla ze jsem tehotna, hlavne treba to nepujde ani utajit do cervence. To uz muzes mit bricho. A zda po rodicaku bude mit o tebe zajem tak nastoupit znovu.

gruyerre
14. kvě 2020

Já bych s klidnym svědomím podepsala novou smlouvu a těhotenství do té doby neoznamovala. Vzhledem k tomu, že tvůj zaměstnavatel je podle toho, co píšeš, docela vyčůranej, vůbec ti to nemusí být blbé. Pohodlnější pro tebe podle mě bude, být zaměstnaná až do mateřské.

autor
14. kvě 2020

@kakba
Jasně, jak píšu, jde mi o ty dva až tři měsíce, kdy bych musela být na úřadu práce. Jinak samozřejmě nepočítám, že bych se do firmy vrátila!😊 Taková nestálá práce nemá moc smysl, určitě se po mateřské poohlédnu po něčem, kde to může mít nějakou budoucnost. No a smlouvu bych měla podepsat v červnu, to si myslím, že ještě nic moc poznat nebude, zatím nemám ani náznak bříška.
Každopádně ti moc děkuji za názor!😊

petaov
14. kvě 2020

Rozhodni se až v červenci. Pokud to na Tobě nepůjde ještě vidět, tak nic neříkej. Přece jen každá koruna se před miminkem hodí, z prácáku nebudeš dostávat tolik (slušně vyplácí jen první dva měsíce a pak to klesá). Takto bys mohla pracovat až do října a ještě si něco přivydělat. Zaměstnavatelé v tomto nejsou féroví, zvlášť když sama píšeš, že hlavně ženám nedávají smlouvu na neurčito, tak proč bys měla být Ty. Mě vyhodili těhotnou ve zkušební době. Šéfová se mnou byla spokojená, pěla na mě ódy, jaký jsem pracant, tak jsem si řekla, že budu upřímná a k těhu jsem se přiznala... Bohužel pak hned otočila a dokonce mi napsala i špatné hodnocení, musela totiž nadřízenému zdůvodnit, proč mě vyhazuje a nemohla napsat, že je to kvůli těhotenství.

tasimia
14. kvě 2020

@petaov v tomhle případě bych nic neříkala a podepsala další smlouvu. Záleží taky kolik tam máš plat, ale na ÚP mít tolik určitě nebudeš 🙂

autor
14. kvě 2020

@gruyerre
@petaov
Děkuji za názor, také se k tomu víc přikláním. Přece jen jemu ta smlouva nic "neudělá", pracovní poměr mi potom normálně skončí, nemusí mi držet místo. A naopak mi ta smlouva pomůže, než nastoupím na mateřskou.

jiss
14. kvě 2020

Zkuste si vypočítat, jestli, když podepíšete novou smlouvu a nástup na mateřskou je v říjnu, jestli náhodou nebudete mít při trvání smlouvy nárok na čerpání celé dovolené za rok 2021. Protože mateřská se bere jako výkon práce a náleží za ni dovolená. Jestli jo, tak byste nepodepsáním smlouvy přišla o dost peněz (za tu dovolenou).

mysh_me
14. kvě 2020

Ja bych se rozhodla podle toho, jak znas sveho sefa. Jestli je to clovek, se kterym je dobra domluva, ktery si vazi tvoji prace a nedela zamestnancum problemy jen proto ze muze, jednala bych na rovinu a zkusila se domluvit, ze ti treba daji do materske i kratsi smlouvu, abys neprisla o ty vyplaty, ale jim by nebezel dalsi rok pp a tim ti nenabihala dovolena apod. Pokud mate v praci spis formalni prostredi, individualni dohody a vychazeni vstric se nekona, sef je spis vycurany typ apod, tak bych to pred podpisem smlouvy nerikala. Ale asi bych se hodne bala, ze to nekdo pozna nebo se dovtipi... me treba zacali lidi poustet sednout v tramvaji asi dva tydny po potvrzeni tehotenstvi, kdy na me fakt nemohlo byt jeste nic videt 😀 dodnes to nechapu.

malinkaelinka
14. kvě 2020

Já jsem byla v podobné situaci, TP v srpnu, v práci smlouva do konce dubna. Věděla jsem, že po mateřské se vrátit nechci,takže já jsem to oznámila šéfové už v lednu, aby byl čas na zauceni nového člověka a od května jsem si užila skvělé prázdniny 😊 stihla jsem dvě dovolené, plno návštěv atd. Měla jsem práci časově dost náročnou, takže jsem měla konečně čas navštívit pořádně babičky apod, užít si pohodičku před porodem. Dojít si na pracak bylo to nejmenší. Když jsem odcházela, už jsem měla fakt viditelné bříško, jsem štíhlá a bříško se rysovalo dost jasně, neutajila bych nic. Navíc jsem nějaké věci přestala dělat a bylo snazší se na různých věcech domluvit a podřízenými, když věděli, že čekám dítě.

janulka304
20. črc 2021

chcela by som sa opýtať pracovala som celý rok 2020 a od 2021 som na urade práce
zistila som že som tehotna v 2 mesiaci a je 7 mesiac od 9 mesiaca by ma zamestnali na plný pracovný pomer mala by som nárok na materskú?

petaov
21. črc 2021

@janulka304 Rozumím tomu dobře, že Tě zaměstnají už jako těhotnou? Pokud budeš v době nástupu na mateřskou v pracovním poměru, nebo v ochranné lhůtě, měla bys mít nárok na mateřskou, protože odpracováno za ten minulý rok máš.

janulka304
21. črc 2021

Ano zamestnaju ma ako tehotnu.

janulka304
21. črc 2021

@petaov ano zamestnaju ma ako tehotnu . Dakujem velmi pekne za odpoved

janulka304
22. črc 2021

Prosím a nevieš mi náhodou povedat z ktorej sumy mi budú ratat matersku ? z toho roka 2020 alebo z tejto čiastky z roku 2021 ?

petaov
22. črc 2021

@janulka304 Mělo by to být z toho posledního zaměstnání, čili tento rok.

janulka304
22. črc 2021

Ja viem som otravná ale teraz budem mat 2 zamestnania teda obe hlavné teda napríklad z jedného bude 25000 a z druhého tak 20000 jedno mam na prácu z domu . Tak ako mi to vyrátajú ? Dakujem velmi

drep
22. črc 2021

@janulka304 z obou dvou, mně se taky ppm počítala ze všech zaměstnání