Mateřská. Budu mít nárok? Máte zkušenosti☺️?

2. dub 2020

Ahoj holky,
zjistila jsem, že jsem těhotná (budu začínat pátý týden). Termín porodu vychází na prosinec. Nejsem moc moudrá ohledně nároku na mateřskou, budu moc ráda, pokud mi některá potvrdíte, že to chápu správně.

Pracuji ve firmě, nyní máme homeoffice. Momentálně mám smlouvu na dobu určitou do konce července. Další smlouvu na rok jsem měla podepsat teď v dubnu, avšak kvůli aktuální situaci šéf říkal, že se mnou počítá, ale smlouvu sepíšeme až v květnu/červnu, podle situace - což chápu. Je mi jasné, že pokud v práci uznáním těhotenství, tak smlouvu nedostanu. Zajímá mě, zda budu mít nárok na mateřskou. Dočetla jsem se, že je nutné splňovat dvě kritéria:

1) mít odpracovaných 270 dní.
= což mám
2) být ve lhůtě 180 dnů od ukončení pracovního poměru. = pokud tedy počítám a chápu správně, v práci skončím v červenci - v prosinci je termín porodu. Takže se do ochranné lhůty vlezu a mám nárok na mateřskou.

Máte s tím některá zkušenost? Co potom dále? Budu na úřadu práce?

Děkuji za odpověď 😊

tasimia
3. dub 2020

Jako myslíš, co bude po mateřské? Půjdeš na rodicak..

volfici
3. dub 2020

Ahoj, nárok na PPM mít budeš. Těch 180 dní se počítá od ukončení PP do doby nástupu na PPM, nikoliv do data porodu. Po mateřské začneš pobírat rodičovský příspěvek. Na úřad práce nepůjdeš, budeš doma jako státní pojištěnec pobírající rodičák. Až po dobrání rodičovského příspěvku nastoupíš buď do nové práce (můžeš i dříve, pokud budeš chtít) nebo na úřad práce.

autor
3. dub 2020

@tasimia Ne, myslela jsem, co bude, až mi skončí smlouva. (srpen,září, říjen, listopad...) ☺️

autor
3. dub 2020

@volfici Děkuji mnohokrát za odpověď 😊

syslounek
3. dub 2020

Nárok na mateřskou máte. Po ukončení pracovní poměru se na těch pár měsíců nahlásíte na úřad práce. Zkušenosti s tím nemám, já byla na neschopence, ale někdo to tu už zmiňoval.

autor
3. dub 2020

@syslounek
Super, děkuji za odpověď 😊

volfici
3. dub 2020

Ale jestli ti šlo o to, co s tou dobou mezi ukončením pracovního poměru a nástupem na mateřskou, tak to budeš muset řešit buď novým zaměstnáním, ale pozor, abys na tom netratila v případě menší mzdy nižší mateřskou a taky zkrácením ochranné lhůty (je sice 180 dní, ale zároveň maximálně tak dlouhá jak dlouho trvalo poslední zaměstnání, takže pokud by tě vyhodili např. ve zkušební době po měsíci, ochranná doba by byla jen měsíc a už by ses nemusela vejít), a nebo nástupem na úřad práce. Nebo neschopenkou, ale k ní musí mít lékař samozřejmě důvod.

autor
3. dub 2020

@volfici
Děkuji za objasnění. Ještě mě zajímá - možná se zeptám hloupě😀🤦🏼‍♀️. Když teda pracovní poměr skončí v červenci, ty dva popřípadě tři měsíce budu na úřadu práce / v případě problémů na neschopence. Tak výše mateřské, se mi bude vypočítávat z platu aktuálního zaměstnání, kde jsem teď, a kde je ta ochranná lhůta 180 dní?

viktorie321
30. bře 2021

ahoj chtěla bych se prosím zeptat.... pracovala sem ve fabrice cca 5měsíců a zjistila jsem že sem těhotná marodím a pobírám od zaměstnavatele marodku a zkočila mi smlouva ...doktor mi dal papír na mateřskou dovolenou mám to tedy odnést do práce ? a mám guláš v tom jestli od nich budu brát mateřskou nebo ne tak děluji

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru