Budu mít nárok na MD? Počítá se do 270 dní nemocenská?

katy911
21. led 2015

Ahoj, už se to tu řešilo asi mockrát, ale nejsem z toho moudrá, proto prosim o vaše rady. 1.10.2014 jsem nastoupila do noveho zaměstnaní. 31.3. 2015 mi konci smlouva. Jsem těhotná v 6tt, chci to zatím tajit, aby mi smlouvu prodloužili, ale samozřejmě nevim, jak mi to můj stav dovolí pracovat. Jde mi o to, jestli budu mit nárok na mateřskou od zaměstnavatele.Vím, že musí být odpracovano 270 dni, coz bych mela na konci června , ale pokud bych například během brezna šla ma nemocenskou, smlouvu by mi neprodloužili, ale byla bych v té ochrané lhůtě, tak to už bych narok asi neměla, že ne? pred touhle praci jsem nepracovala. Nebo dalsi varianta. Kdyz by mi smlouvu prodloužili a ja bych sla na nemocenskou treba v dubnu nebo kvetnu, nárok bych mela nebo ne? Tech 270 dni musi byt čistě odpracovaných? Počítá nebo nepočítá se do toho nemocenská?

andrrriiik
21. led 2015

Ahoj,těch 270 dní nemusí být čistě odpracované,ale stačí být po tuto dobu v pracovním poměru.Tudíž se do toho započítává i nemocenská,protože dokud jsi na nemocenské,jsi v pracovním poměru.Takže bys na MD měla mít nárok,pokud půjdeš na nemocenskou 🙂

xpila
21. led 2015

@katy911 Pokud ti smlouvu neprodlouží, tak nárok mít nebudeš. Pokud ti ji prodlouží, tak musíš splnit těch 270 dní (cca 9 měsíců), takže bys to stihnout měla. A nemocenská na to nemá vliv.

teenyel
22. led 2015

@katy911 nejlépe uděláš, když si cinkneš na sociálku 😉 já tam volala několikrát a vždy mi ochotně vše vysvětlili 😉 Jinak pokud neprodlouží, tak nárok nemáš. Pokud prodlouží, nevím jistě, jak to je s nemocenskou. Teoreticky by to nemělo mít vliv, jelikož bys byla účastna pojištění, protože bys dál byla zaměstnaná. Ale zase když jsi na nemocenské, bere se to jako nějaká vyloučená doba, nebo tak nějak to ta paní nazývala - to nevím, na co vše by to mělo vliv....Ale tak snad budeš v pořádku, smlouvu prodlouží a nebudeš muset řešit zatím neschopenku 🙂

anetta321
27. led 2015

Měla jsem to podobně. Pokuste se to utajit, aby Vám smlouvu prodloužili. Pokud Vám ji prodlouží, tak můžete jít klidně na nemocenskou a ta se počítá jako odpracovaný den a kevšemu Vás nemůžou vyhodit. To si nesmí dovolit. Já jsem to měla tak, že jsem v prosinci 2013 otěhotněla a v lednu 2014 mi měli prodlužovat smlouvu. Smlouvu mi prodloužili do ledna 2015. od června 2014 jsem šla na rizikovku ale teď mi smlouva skončila ale po mateřské už mě nepřijmou.