Mateřská a ošetřovné. Budu mít nárok?

luneta
28. bře 2021

Ahoj holky, mám prosbu. Jsem zaměstnána od 30.6.20 smlouvu mám na rok, termín porodu mám 20.6.21. Za ,,normálního" stavu bych nárok na mateřskou měla mít. Ale v říjnu jsem byla 3 týdny na neschopence kvůli covidu a teď jsem od začátku března a pravděpodobně ještě chvíli budu na ošetřovném (zavřená školka) s dcerou. Je to tedy tak, že v době neschopnosti a ošetřování nejsem účastník na nemocenském pojištění nebo jsem, ale vlastně ho čerpám? Musí těch 270 dnů být,, čistá" doba v zaměstnání? Moc děkuji za případné odpovědi a přeji krásnou neděli 😊.

j.a.n.i
28. bře 2021

@luneta Ne, staci trvani pp, takze narok mit budes.

luneta
autor
28. bře 2021

@j.a.n.i děkuji 🙂

e_lys88
30. bře 2021

Ahoj,maminky prosím o radu.Momentalne jsem na RD,která mi končí 31.12.2021,před porodem jsem byla celých devět měsíců kvůli rizikovému těhotenství na nemocenské,v práci mám smlouvu na dobu neurčitou.Chteli bychom druhé dítě,které by se mělo narodit v příštím roce,až po skončení RP,kvůli zdrav. potížím budu tedy znovu na nemocenské,do práce na těch pár měsíců určitě nepůjdu,ono bych to mozna i zvládla,ale vím že mi nedají stejně platové podmínky,jako před prvním těhotenstvím(prémie),takže by se mi snizila nejspíš i mateřská.Chci se tedy zeptat,budu mít stejnou výši mateřské,jako u prvního dítěte,když půjdu RD,rovnou na nemocenskou a pak hned na mateřskou???První dítě bude mít v té době čerstvé tři roky.Moc děkuji za odpovědi!

gramar
30. bře 2021

@e_lys88 Obávám se že ne, protože nebudeš mít odpracováno 270 dní. Pokud ti vznikne prodleva mezi rodičovskou a nástupem na mateřskou, tak tuto podmínku musíš znovu splnit pokud si dobře pamatuji...

e_lys88
30. bře 2021

@gramar Aha,aha děkuji a kdyby děti od sebe neměli věkový odstup ani tři roky,tak možná ano?V jednom fóru jsem totiž vyčetla,že pokud první dítě nebude mít čtyři roky v době nástupu na následnou mateřskou,tak vyměřovací základ zůstává stejný,pak zase,že pokud bych se do práce vrátila jen na pár měsíců,tak se mateřská bere z té první,protože je vyměřovací základ vyšší?No jsem z toho jelen,ale na mateřskou bych přece mít nárok měla ne,ikdyž třeba nižší,než u prvního ditete?Děkuji.

gramar
30. bře 2021

@e_lys88 Pro nárok na mateřskou musíš mít odpracováno 270 dní v posledních dvou letech před nástupem, takže pokud tuto podmínku nesplníš tak na ní nárok nemáš.
Nejsem si jistá tím zda to není do tří let věku prvního dítěte (tedy do konce rodičovské dovolené, která je právě do těch tří let), nebo jestli je to do doby pobírání rodičovského příspěvku... Ale fakt nevím zkus googl, nebo přímo sociálku...

e_lys88
30. bře 2021

@gramar Na portálu OSSZ je psáno,že v posledních dvou letech musíš být 270 dní nemocensky pojištěn,ne že musí být tyto dny odpracovaný😉,pak další podmínka,podílet se v době nástupu na MP na nemocenském pojištění,to bych asi měla splňovat,když jsem byla na té nemocenské a pak na MP???Záleží jestli se PN a MP počítá?

e_lys88
30. bře 2021

@e_lys88 Nooo,nejhorší je,že to skoro nikdo neví.Napriklad,když jsem chtěla proplatit dovolenou v práci,tak jsem si to sama podle netu vypočítala,ani účetní,která tuto práci dělá,už dvacet let,přesně nevěděla.Takze budu muset volat na OSSZ.

j.a.n.i
30. bře 2021

@e_lys88 Jo, budeš, tedy nejspíš, ještě s ní může zahýbat dovolená čerpaná po první PPM, pokud nástup na tu další nestihneš do 4 let věku předchozího dítka.

gramar
30. bře 2021

@e_lys88 PN se počítá, jde o to zda bys to stihla "odpracovat"... Už jsem se tím dlouho nezabývala, tak opravdu nevím přesně, hodně věcí se měnilo, ale vím že tam ta podmínka těch 270 dní a 180 tuším před nástupem byla...