Zdravím všechny.
Chtěla bych se zeptat, jsem tři měsíce v nové práci. Podotýkám, že je to mé první zaměstnání. A teď jsem zjistila, že jsem neplánovaně otěhotněla. Termín porodu mám na v polovině ledna. V prosinci bych měla mít tedy odpracovaných těch potřebných 270 pro vznik nároku na mateřskou. Problém, ale je, že lékař momentálně zvažuje PN v důsledku rizikového těhotenství. A mě by zajímalo, ztratím díky tomu nárok na PPM, když budu mít odpracované jenom ty tři měsíce a zbytek strávím na neschopence?
Děkuji moc za odpovědi.
@danusena pokud ti i na pn poběží smlouva, budou se ty dny počítat. Nicméně tech 270dnu musíš splnit pred nástupem na ppm a na tu se nastupuje 6-8tydnu pred termínem porodu. Tak nevím zda ti to vyjde
@janule1940 jenze tech 270dnu musi splnit pred nástupem na ppm. A na tu se nastupuje 6-8tydnu pred termínem porodu.
@lachtanice86 ano,ale píše,ze bude mít odpracovany 3 měsíce,ted zalezi v kterém tydnu je,vyjít by ji to pořad mohlo.
@janule1940 pokud má termín porodu v polovině ledna, tak nastoupit na mateřskou musí někdy začátkem prosince, což si myslím, že vyjít nemusí.
@adula000 presne tak
kdy přesně si nastoupila do zaměstnání?
26. ledna
@danusena to by mohlo vyjít
@lachtanice86 mezi 10.3. A 14.12. Je to 279 dni, takze by mela byt v pohode. Odejit musi 6 tydnu predem
Ještě jenom takový doplňující dotaz. Jak dalece bude díky PN ovlivněna výše mateřské, když oficiálně odpracovaných budu mít jenom ty čtyři měsíce a zbytek bude PN? Bude ta mateřská pak nějak moc nižší, než kdybych měla těch 270 dní celých odpracovaných? Děkuji.
Pěkný den prosím pěkně chci se zeptat, když mi v prubehu mateřské skončí pracovní smlouva, mohu se i tak rozhodnout na jak dlouho budu mit rodičovský příspěvek? Zda na tři či čtyři roky? Dekuji
@petrulina7 ano
@adula000 dekuji já jsem to totiz pořádně nikde nedohledala, vsude psali že pokud je clovek bez zaměstnání tak si vybrat nemůže
@petrulina7 kdysi to tak bylo, že si nemůžeš měnit výši příspěvku apod.,
@adula000 dekuji ja totiz přecházím do jiného zaměstnání a je tam první smlouva na rok, a snažíme se o druhatko, tak jen pro jistotu , díky
@adula000 a prosím pěkně, snad to napíšu pochopitelně, kdyz mám smlouvu na dobu urcitou, zjistim ze jsem těhotná, pujdu na nemocenskou a v době nemocenské mi skončí smlouva, mám narok na materskou těch 28 týdnů? Nebo jen texh 10000,- řodičák děkuji
@petrulina7 to záleží jak dlouho si zamestnana ?
@petrulina7 to záleží zda splnis všechny podmínky pro ppm.
@adula000 no zamestnana jsem ted osm let, a přecházím do jiné prace, jakoze z prace do prace, nejsem na pracáku tak právě nevim jak je ta podminka, v zakoniku jsem to moc nepochopila
@petrulina7 Záleží na tom jak dlouho jsi v téhle nové práci a kdy ti skončí smlouva. Druhá ochrana lhůta je až 180 dnů. A počítá se to z doby kolik máš odpracované z posledního zaměstnání. Příklad: v novém zaměstnání pracuješ 3 měsíce a ukončí ti smlouvu tak jsi v ochranné době 90 dní, kdy musíš nastoupit na PPM.
@martt aha tak to netuším právě, protože nejsem těhotná, jen se informuji jelikož příští tyden nastupuji a smlouvu mám na rok takže minimalne 3-4 mesice bych pracovala kdybych nahodou otehotnela, ale třeba i po roce se může stát, takže jestli to chápu dobře tak kdyz odoracuji treba 3 měsíce a pak pujdu na nemocenskou do konce porodu tak narok nemám?
@martt především to myslím tak ze treba po 2-3mesicich otehotnim, to je priklad, a pujdu na nemocenskoj ale smlouva mi skončí az za dalsich 9 měsíců právě tak to by vycházela ta ochrana lhuta těch 180dni že
@petrulina7 Ano pokud otěhotníte během 3-4 měsíců tak by jste nárok na mateřskou mela mít, i když by jste byla do konce smlouvy na nemocenské. Ta ochrana doba se vám bude počítat až po ukončení smlouvy mělo by to byt těch 180 dní pokud tam " vydržíte" celý rok. Ale pokud by jste třeba otěhotněla měsíc před ukončením smlouvy a smlouvu by vám.neprodlouzili , tak by jste nejspíš nárok neměla, protože by vám to nedalo tech 180 dní.
@petrulina7 Pro představu ja jsem do práce nastupovala 1.února. 29.července jsem zjistila , že jsem těhotná cca v 7 týdnu s termínem porodu 21.brezna . Za 14 dní jsem musela jít na rizikové těhotenství. 29.8 mi končila smlouva , ale na neschopence jsem byla dal a v únoru jsem nastupovala na peněžitou pomoc v mateřství, protože mi to dalo tu ochranou dobu 180 dní od ukončení smlouvy. Je to Teda už 5 let, ale myslím, že ty podmínky nezměnili.
@danusena PN se do tech 270dni normálně započítává.pokud půjdete zeď na PN,budete mít na mateřskou nárok.Vypočítávat se bude z platu před nástupem na PN.Měla jsem to tak taky,bylo to v roce 2019.