Když se nechám zaměstnat, dají mi nemocenskou a PPM?
Dobrý den moje situace je takova .....ted sem.bez práce a platim si sama zdravotní pojištění ......v patek jsem zjistila že jsem tehotna ....na pracáku mi nezaplatí neschopenku a skrabnou mě z penez na dite .....chci se jen zeptat jestli se nechám od nového roku zaměstnat a hned bych tam donesla neschopenku jestli mi dají nemocenskou a pak i mateřskou na ty 3 roky tech 220 000 nebo kolik to presne je .....celej zivot dělám v soc . službách ted sem dva měsíce bez práce a nevím co mám dělat asi budeme jist hlínu před barakem. ...v takové práci nemůžu dělat tehotna ....dekuji za info
nejhorsi je,ze se te esmi zeptat,jesgtli jsi tehotna,pokud mas deti,kdo ti je bude hlidat a v realu to pak bylo tak (u mě,neříkám,že je to tak všude),že mi řekli - ptát se ze zákona nesmíme,takže jestli nechcete tak neodpovídejte,ale jak jste na tom s dětma :-/
Je tady celkem rozsáhlá diskuse. Snad Ti pomohu trochu osvětlit situaci. Na "Peněžitou pomoc v mateřství" mít nárok určitě nebudeš, protože nebudeš dostatečně dlouhou dobu účastníkem nemocenského pojištění. Nárok na rodičovskou samozřejmě máš. Nejlepší pro Tebe bude zajít na Úřad práce - sociální odbor. Tam Ti přímo řeknou, na jakou částku máš v Tvém případě nárok. Určitě bych do toho netahala manžela. Na rodičovské budeš aspoň osvobozená od placení zdravotního a sociálního pojištění.
Nechápu, proč tady za Tebe někdo řeší, proč jsi nebo nejsi zaměstnaná. To je vyloženě Tvoje věc. A teď už se nechávat zaměstnat nemá cenu.
Přeji spokojené těhotenství a snadný porod. 🙂
@medulinek no já teda taky vždy na všech pohovorech slyšela to samé. ptát se sice nesmíme, ale...máte děti? kdy chcete děti? máte hlídání pro případ nemoci atd atd...a člověk odpoví, protože má na pohovoru logicky nervíky a pocit, že je zatlačen do kouta, že když neodpoví, je automaticky vyřazen 😅
@blahova_andrea no přesně,bud odpovím a reknu jak to je nebo neodpovim a tim padem to berou tak,jako bych doma mela 3 deti a zadny pribuzenstvo
@kavulinka osvobozena od pojištění? blbost 😉 zdravotní za ni bude platit stát a k placení sociálního ji nikdo nenutí ani teď!
@medulinek právě. přitom to může být žena bez závazků a mateřských pudů, ale jen trvající na principech a dodržování zákona 😅 ale tím je prostě sama proti sobě, že?😝
Myslim, ze misto osocovani zakladatelky, by bylo vhodne ji poradit, co je ted pro ni nejlepsi, aby teda s manzelem neuhynuli hlady. Na materskou mit narok zrejme nebude, tam je podminka byt ucastna na nemocenskem pojisteni 270 dnu v poslednich dvou letech od nastupu na ppm a nevim, jestli se tam pocita doba na nemocenske. Ale na rodicovsky prispevek urcite ano. Jinak bych se sla zaregistrovat na up, abych za sebe nemusela platit zdrav. pojisteni pro pripad, ze teda lehnu na rizikovem a nebudu mit zadny prijem a z ceho si to dal platit.
Nechat se ted zamestnavat je hloupost, nikomu tim nepomuzes. Leda by sis chtela jeste privydelat, nez nastoupis na rodicak, zalezi, jak se citis. Ale zamestnavatele to neradi vidi, no, protoze do tebe investuji cas a nadeje, ze tam budes pracovat, a ty jim za par mesicu uteces
@blahova_andrea vubec nevim, co na tuto otazku odpovedet... oni to stejne poznaji ze zivotopisu. Na druhou stranu zase asi neni moc perpektivni pracovat u takoveho zamestnavatele. Nekdy uz ale clovek nema na vyber, kdyz treba praci hleda dva roky a bral by i dvouhodinove dojizdeni
@koordinatorka_odboje tyto rady jí ale byly dány. od začátku se jí tu všichni snažili poradit, ne ji osočovat. spíš ty její reakce nebyly jaksi na místě 😅 madam asi čekala jiné rady
@koordinatorka_odboje no já to ani netajím. děti mám v cv prostě uvedené, ať se to ví rovnou. pokud mě pozvou na pohovor i tak, tak s tím počítají a bude je jistě zajímat to hlídání. to do jisté míry mám, ale neznamená to, že se o své děti nechci starat sama a budu je házet pořád někomu "na krk". ale beru to tak, že když už někoho zaujmu i s tím, že ví, že jsem máma, tak částečně i počítá s tím, že tedy budu občas víc doma, že budu chtít zkrácený úvazek, že nebudu chtít být v práci všechny víkendy a svátky, že jsem prostě méně flexibilní. ale je o i o práci, kam se člověk hlásí a taky jak to má nastavené. jestli víc rodina nebo kariéra.
taky uvadim, v urcitem veku, je hodne pravdepodobne, ze zena bud uz deti ma a nebo je v nejblizsi dobe mit bude, takze je to fuk.tech, co jsou bezdetne z vlastni vule navzdy moc neni, navic ve zkusebni dobe se to stejne provali, staci uplatnovat slevu na dani nebo se prokecnout a pokud je to pro ne problem , stejne letis, tak proc to tajit.mozna je lepsi deti priznat nez se tvarit, ze nejsou a oni si muzou myslet, ze za pul roku stejne otehotnis.
@blahova_andrea Tak jsem to myslela. Jen jsem to nechtěla dále detailně rozebírat. 🙂

@megynka13 Vím to na 1000 %, takže si klidně křičet budu 😉 Když tu šíříš takové kraviny. Žádný zákon nikdy neukládá to, že žena musí říct, že je těhotná. Tak to prostě je. A ano, zažila jsem to už několikrát v praxi a bohužel je to naprosto normální. A pokud si tím jsi tak jistá, tak mi prosím tě pošli odkaz na příslušný zákon a paragrafy.
@medulinek Přesně tak, v zákoně tohle není a ani nikdy nebude, týká se to jen rizikového prostředí. A že to je nemorální, tak o tom žádná, už jsem si to párkrát zažila z pozice zaměstnavatele...