icon

Když se nechám zaměstnat, dají mi nemocenskou a PPM?

wwecccca
12. pro 2016

Dobrý den moje situace je takova .....ted sem.bez práce a platim si sama zdravotní pojištění ......v patek jsem zjistila že jsem tehotna ....na pracáku mi nezaplatí neschopenku a skrabnou mě z penez na dite .....chci se jen zeptat jestli se nechám od nového roku zaměstnat a hned bych tam donesla neschopenku jestli mi dají nemocenskou a pak i mateřskou na ty 3 roky tech 220 000 nebo kolik to presne je .....celej zivot dělám v soc . službách ted sem dva měsíce bez práce a nevím co mám dělat asi budeme jist hlínu před barakem. ...v takové práci nemůžu dělat tehotna ....dekuji za info

Strana
z3
blahova_andrea
12. pro 2016

@wwecccca ne, opravdu nedostávají všechny automaticky neschopenku. záleží na konkrétním pracovišti i na konkrétní budoucí mamince. navíc některý zaměstnavatel má třeba i možnost ženu přeřadit na méně rizikovou práci atd...

megynka13
12. pro 2016

@wwecccca Promiň, ale ty opravdu mluvíš, jak kdyby sis myslela, že protože jsi těhotná, budeš jen sedět doma a stát ti to zaplatí. Tak to prostě nefunguje ... Pokud máš práci, která z nějakého důvodu nevyhovuje, tak je zaměstnavatel ze zákona povinen tvou práci přizpůsobit tvému stavu, tzv. najít ti něco jiného a vhodného. Určitě to ale neznamená sedět doma 🙂

mulgrew
12. pro 2016

@wwecccca to asi tezko, kdyz jsi nezamstnana. nevim jak sestry to maji s neschopenkou, ale pokud je to pravda, musis tehotenstvi uvest, protože je to cinnost, kterou tehotna vykonavat nemuze a tím padem ti nikdo takovou praci neda.nicmene si nemyslim, že sestry maji nejakou automatickou vyjimku.porad ale nechapu, jestli teda pracujes nebo ne, protože to s každým tvým prispevkem vypada jinak

anelamates
12. pro 2016

No nezlob se na mne, ale terénní sestry moc nepřebalují, co vím já. A navíc nemusíš jít přece do terénu, ne? Když nahlásíš těhotenství, dostaneš práci přiměřenou svému stavu. A moc se tu nerozčiluj, rozčilování není pro těhotnou dobré. Ale že těhotenství není choroba, to už bys vědět mohla, to se nezlob. A ženská, která chce jít na nemocenskou v těhotenství kvůli penězům a současně se čílí, že nechce vysávat stát, má trošku schizofrenní chápání reality mám dojem.

wwecccca
autor
12. pro 2016

Tak to ta fakt nevím v kterém stoleti zijete jakmile zamestnavatel zjisti ze sem tehotna okamžite lezim vůbec mi nebude hledat alternativu 🙂 to snad nemyslíte vázne. ..

wwecccca
autor
12. pro 2016

Koncim debatu Nazdar

megynka13
12. pro 2016

@wwecccca Prosim? :D no to snad nemyslíš ty vážně, ne??? No škoda slov, na tohle ...

astyna
12. pro 2016

Ty jedeš děvče 😀

megynka13
12. pro 2016

Prosím tě, rozčiluješ se tu jen a jen pro svou hloupost. Tak se pak neptej na názor, když jsi nejzkušenější a vlastně víš všechno sama nejlíp. To je chvíli pracuješ, pak nepracuješ, pak tohle a tamto, vůbec nevíš, co říkáš, kdo ví, jak to s tebou vlastně je.

mulgrew
12. pro 2016

@wwecccca to snad nemyslis vazne 🙂
no nic, at hlina chutna.
pokud vim, zamestnavatele nemas, budete se muset uskromnit.good luck

shine2015
12. pro 2016

@wwecccca chapu ze chcrs byt doma...zeptej se na urade prace tam ti poradi....asi bych se zaevidovala na UP a pak prisla s PN ...rizikove ti napisou cca od 12tt...pokud mas v pohode gyndare. Vysvetlila bych mu situaci - pokud ti je spatne a mas nevolnosti plus fyzicka zatez..moznosti infekce....
Drz se,at mas krasne zdrave miminko...

mulgrew
12. pro 2016

@shine2015 pracovní neschopnost na pracaku?fakt? 🙂
stejne je zvlastni, že si nekdo, kdo evidentne neni milionar, dobrovolně vybere variantu bez registrace na UP, dobrovolne se pripravi o podporu a jeste si musi zdravko platit sam. neco bude zrejme trosku jinak, co?

astyna
12. pro 2016

@mulgrew

jsem ráda, že nejsem jediná, komu to neladí...

misule55
12. pro 2016

Ja teda nevim, ale jestli jsi soc.pracovnice urcite ti zamestnavatel muze nabidnout praci v kanclu, ja jsem taky socka, pracovala jsem s bezdomovcema a to cele tehu, nevim, proc byt doma, ja bych se ukousala nudou. Pokud delas pecovatelku v terenu, urcite se da domluvit na jednodussich navstevach, uklid, podavani obedu, doprovody apod. Je to o domluve 😉

terry1512
12. pro 2016

@astyna
@mulgrew No nejste jediný holky. Paní nebo slečna nevím se v tom trošku ztrácí. Ale já sem z toho teda pochopila že dělá na vlastní triko. Možná na černo. A teď řeší kdo ji kde dá peníze když bude doma protože jako těhotná tu práci dělat nemůže ( nechce)
Ale opravdu pokud takto pracuje dost se Divím že pro tuhle variantu neměli minimálně našetřené peníze jako rezervu.

megynka13
12. pro 2016

@terry1512 Já bych řekla, že to jedna z těch, co do toho spadla úúúúúúplnou náhodou. Kdo ví, jak to všechno je.

anelamates
12. pro 2016

Paní si myslím skutečně hledá jen způsob, jak se dostat do evidence, nemuset do práce a brát peníze. Myslím si tu sociální pracovnici trošku přibarvila, abychom lépe pochopily, proč prostě MUSÍ na nemocenskou. Já nevím, nebylo by jednodušší si sednout a napsat pravdu? pěkně bez pohádek, tak, bys jednou neříkala tak a potom ta? Jo, a nevím, proč bys musela ležet, kdyby zaměstnavatel zjistil těhotenství. Máš nějaké podivné představy, těhotné běžně pracují!

terry1512
12. pro 2016

@megynka13 taky možnost. Já to teda moc u dospělého člověka který je svéprávný nechápu,ale budiž. Jako prvně otěhotnět a pak až řešit jak uživím sebe a pak dítě to bych nedala.

megynka13
12. pro 2016

@terry1512 Tak občas se to stane, že ... ale člověk má pak alespoň rozum a nějak se to snaží vyřešit. Ne, že lže a pak, když řeknete něco, co se mu nelíbí, se ještě urazí. To moc dospělé není asi :D

terry1512
12. pro 2016

@megynka13 bůh ví kde je pravda. Stát se to může samozřejmě pak ale tím že lže vlastně nemůže ani dostat správnou řadu. Protože člověk radí podle toho co napíše.

plksv
12. pro 2016

To jsem se pobavila 🙂!

mulgrew
12. pro 2016

@wwecccca zkus to znovu, po pravde, dyt o nic nejde a aspon se dozvis, jak na tom doopravdy jsi a s cím mas příští měsíce počítat.napis to znovu, nikdo te nezna a v tech lžích se ztracis.hlavne si ujasni, zda jsi zamestnana nebo ne a jak dlouho ne a kdy jsi otehotnela, proc nejsi na up, zda manzel plati nemocenskou- to je jeste navic ke zdravotnimu a neni to pro osvc povinne.

hanulkaha
12. pro 2016

@wwecccca nečetla jsem všechny přízpěvky, ale jelikož pracuju jako zdravotní sestra na Neurologické JIP u těžce nemocných, převážně ležících lidí po mrtvicích atd., měla jsem strach tam jako těhotná zůstat pracovat a spoléhala na to, že při takto fyzicky i psychicky náročné práci by mě mohli přeřadit třeba na ambulanci, popř. tedy nechali doma na "překážkách stran zaměstnavatele"... Realita je taková, že o přeřazení není třeba diskutovat a jedinou "překážkou" byly při 12ti hodinových směnách noční služby, takže jako jedinou úlevu by mi povolili pracovat pouze denní směny... Nakonec se to vyřešilo samo a kvůli problémům jsem musela odejít na PN.
Takže nepočítej opravdu s tím, že jen proto, že pracuješ jako zdravotník, si hned před tebou každý sedne na zadek a nechá tě ležet doma, asi tak...

tulikiss
12. pro 2016

jeste tu o cervene karkulce....
ale rada bych uvedla na pravou miru to jak tu bylo, ze na neschopence ji nemuzou vyhodit, muzou, pokud je ve zkusebce tak ji po 14 dnech kdy uz neschopenku neplati zamestnavatel, muze zamestnavatel ukoncit pracovni pomer ve zkusebce.

jade85
Odpověď byla odstraněná
xpila
12. pro 2016

@megynka13 Prosím tě podle jakýho zákona nesmí zatajit, že je těhotná? To jsi slyšela kde??? To se týká maximálně těch, které by měly nastoupit na rizikové pracoviště, tedy pracoviště zakázané těhotným. Jinak neexistuje žádný zákon, který by tě přinutil říct, že jsi těhotná!!!
A mimochodem vyhodit ji můžou i na neschopence, jelikož bude ve zkušební době.

medulinek
12. pro 2016

@xpila taky si myslím,že to není v zákoně,že by to musela říct,ale přijde mi to nemorální. Já sama prošla několika koly výběrka a 3 dny než mi nabídli práci jsem zjistila,že jsem těhotná,tím,že jsem první měla rizikové mi bylo hloupé to neříct a třeba za měsíc odejít matodit a světe div se - i přes to,že jsem s nima jednala narovinu a čekala,že se jen slušně omluví (což bych pochopila,někoho měsíc zaučovat a pak o něj přijít) mi přesto práci nabídli.

megynka13
12. pro 2016

@xpila Prosím vás buďte tak hodná a "křičte" si na někoho jiného ;) tak to prostě je, nemůžete se nechat zaměstnat a zatajit to. Zažila jste to snad? Že mě tu poučujete? Ale myslete si co chcete, nemám vůbec důvod vám to vyvracet ;)

medulinek
12. pro 2016

@megynka13 ja myslim,ze nesmis zatajit skutecnost,ktera by se zdravotne s praci neslucovala,kdysi daaaavno jsem nastupovala do drogerky a musela jsem jim podepsat,ze nejsem alergicka na costici pripravky a muzu s nima pracovat prave proto,kdybych pak sla marodit z tohohle duvodu,aby meli neco v ruce,ale nevím....

somalicats
12. pro 2016

@megynka13 Až na to, že @xpila má pravdu 😉. Zaměstnavatel se dokonce nesmí na těhotenství ptát, je to diskriminační. Pouze pokud budu přijímat zaměstnance na provoz, kde je práce těhotným výslovně zakázána, tak mi zaměstnankyně musí podepsat papír, že ke dni nástupu není těhotná a že těhotenství okamžitě po zjištění oznámí. Práce zakázané těhotným jsou ve vyhlášce, pokud na výkon takové práce zaměstnankyně nenastupuje, tak je těhotenství soukromou věcí.
A když už se tu do @xpila navážíš, nebylo by tak od věci odpovědět jí, dle jakého zákona je tajení těhotenství zakázáno? Mě coby zaměstnavatele by to totiž velmi zajímalo 😀

Strana
z3