Konec rodičovské a není ani školka ani "hlídací babička". Zkušenosti?

jaajum
15. únor 2020

Ahoj maminky, mohly byste se podělit o svoje zkušenosti s nástupem do práce do rodičovské, kdy nemáte školku ani babičku či kamarádku na hlídání? Má třeba někdo zkušenost s prací na protisměny s partnerem a střídání se u dětí? Nebo jste si našli chůvu/chůvy - a funguje vám to dlouhodobě a máte pocit, že se vám to vyplatí?
Ptám se v situaci, kdy našemu nejmladšímu dítěti budou tři, měla bych se vrátit do práce nebo hledat jinou a po opravdu přepečlivé úvaze jsme se rozhodli neočkovat děti proti zarděnkám, tudíž do školky je můžeme (musíme) dát v pěti letech. Zvažuju zůstat s dětmi doma (a hodně hodně se uskromnit) nebo jak jsem psala, práce na protisměny, chůva. Zajímalo by mě, jestli to někomu dlouhodobě funguje a má třeba nějakou dobrou radu z vlastní zkušenosti.

drep
15. únor 2020

My tak fungujeme z části už teď, i když máme roční dítě. Muž chodí na ranní, já pracuju dvě odpoledne v týdnu a o víkendech plus něco dělám po večerech z domova. Pracuju jeden den od jedné a jeden od tří, muž do tří, takže mezi čas pokrývají babičky, kdyby nebyly, Tak by si muž vybíral Jednou náhradní volno a jednou bych mu dceru odvezla do práce (děláme na stejném místě a o můj návrat tam stojí). Je to organizačně dost náročné, ale jde to. Asi horší je to pro mě, protože mám potřebu dopoledne stihnout všechno, ať nezbývá do večera, takže jednou rukou bavím dceru, druhou vařím, třetí uklízím a pak odběhnu značně vyřízená do práce. Ale je to naše dobrovolná volba, tak si nestěžuju. Kdyby bylo na mě, měli bychom paní na uklízení a žehlení a Nákupy nám vozil košík nebo rohlík, ale to můj muž zatím považuje za zbytečné utrácení.

meronym
15. únor 2020

@drep Tak kdyz vsechno udelate vy (i kdyz s jazykem na veste) muze se pomoc v domacnosti muzi jevit jako zbytecne utraceni. Ale neni. Strhate se a to za tech par stovek nestoji. Opravdu bych vam z vlastni zkusenosti radila poohlednout se alespon po pani na zehleni. Muj manzel taky puvodne nechtel, premluvila jsem ho a jsme oba radi.

jaajum
autor
15. únor 2020

Díky drep za tuhle zkušenost. A pracuješ na plný úvazek - 40 hodin týdně? A můžu se zeptat, jak dlouho už to takhle máte a jestli jste s manželem oba spokojení a plánujete takhle pokračovat?
Když se o tom bavíme doma, tak manžel říká, že z práce přijde unavený, chce si odpočinout a nedokáže si představit, že mu ve dveřích předám děti a on se jim bude třeba šest nebo osm hodin plně věnovat... Je už tak navyklý, že všechno kolem dětí a domácnosti obstarám a on má klid, takže můj návrat do práce bude rána spíš pro něj než pro děti🙂
A jak to zvládáte jako partneři, když spolu tolik nejste?

martt
15. únor 2020

@jaajum A neuvažovala jsi si nechat rodičák prodloužit na 4 roky? Samozřejmě pokud ho nemáš celý ještě vyčerpaný. Tím pádem by jsi na řešení měla ještě rok. A třeba by se ti naskytla práce, kterou by jsi mohla dělat z domova nebo by jste to s manželem skloubily.

sasui1
15. únor 2020

My delame s muzem na protismenu a mylsim ze to nas vztah pohrbilo uplne. Predtim to nebylo sice ruzaove ale toto to dorazilo!
Mame to tak sice jen jeden tyden ptz delame sudy/lichy ale je to ekne na pytel. Jenze s moji praci to jinak nejde...

jaajum
autor
15. únor 2020

Rodičovský příspěvek jsem vyčerpala skoro před rokem - měli jsme ho do druhých narozenin a pak jsem se chtěla vrátit do práce. Před několika lety byl totiž takový plán ministerstva, že všechny dvouleté děti budou mít garantované místo ve školce, ale pak z toho sešlo. Taky byly soukromé školky a skupinky, kde mohly být neočkované děti, to teď už taky bohužel nejde. Tak jsme to nejdřív posunuli, že se do práce vrátím po třetích narozeninách, ale teď spíš plánuju skončit a hledám jiné místo - kvůli dlouhému dojíždění do původní práce, překrývání pracovní doby s manželovou prací a tak jak jsem psala na začátku - uvažuju o kombinaci protisměny + chůva. Jen v okolí asi nemám nikoho, kdo by to takhle řešil, tak mě zajímají zkušenosti ostatních maminek, co jsou v tomhle dál🙂

drep
15. únor 2020

@jaajum ne, mám to trochu složitější, mám pět pidiůvazků u tří zaměstnavatelů, součtem je to asi 0.5 (resp. 2-3 dvanáctky v měsíci, pravidelně 10 týdně, asi 20h home office měsíčně a nějaké drobné. Fungujeme tak od září a ideální to není, ale teda hlavně pro mě, protože opravdu dopoledne lítám jako pako a pak odklušu do práce, ale obě babičky ještě pracují a přes den hlídat nemůžou a jinak to zatím vyřešit neumíme. To, že se na péči o dceru podílíme oba, považuju za samozřejmost, náročnou práci máme oba. A tím, že jsem rodičovskou dovolenou vlastně nečerpala, resp. Jen tři měsíce a pak jsem nstoupila na 0.1 úvazku, a vlastně jsem malinko pracovala i na mateřské dovolené, tak jsme v tomhle opravdu pár. Taky bych si po denní dvanáctce na záchrance šla raději plácnout k televizi, ale jdu místo toho rovnou uspávat mrňouse. A zase tak málo času spolu netrávíme, aby nás to nějak rozdělilo. Ale tohle prostě vyžaduje zapojení obou partnerů plus nějaké výpomoci, až už placené nebo v rodině.

klea81
15. únor 2020

Můžeš být doma na péči o dítě do 7 let. Zdravotní platí stát, sociální je dobrovolné.

kacenka115
15. únor 2020

@jaajum nevím odkud jste, ale mrknite po dětské skupině/klubík kde berou i neočkované děti. U nás berou i soukromé školky. To by vám aspoň trochu starostí vyřešilo. ;)

jaajum
autor
15. únor 2020

@kacenka115 Díky, zrovna teď ve středu ve sněmovně odhlasovali novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, podle které nebude možné přijmout neočkované dítě už ani do soukromé školky nebo skupiny. Ale je fakt, že tím ta novela ještě nezačíná platit a všechno se ještě může změnit v senátu - stejně tak třeba ještě dostanu rodičovský příspěvek, jak se teď navyšoval, to má zas řešit ústavní soud, tak uvidíme🙂 Já bydlím na vesnici a máme skvělou obecní školku kam určitě plánuju děti dát, až budou předškoláci. Nejstarší syn jí loni prošel a byl moc spokojený.

jaajum
autor
15. únor 2020

Jinak děkuju za všechny reakce, člověk si tak utřídí myšlenky. Když se o tom bavíme s rodinou nebo kamarádkami, tak nikdo vlastně třeba s chůvou zkušenost nemá, všichni v okolí mají buď hlídací babičku/babičky nebo dítě ve školce.

kacenka115
15. únor 2020

@jaajum aha o té novele jsem nevěděla, syna mám očkovaného, tak jdou tyhle starosti mimo mne, ale právě mám v okolí neočkované děti, tak s těmi to zatím řešili takto.

astyna88
16. únor 2020

osobní zkušenost nemám, ale kamarádka to řešila třeba nočními směnami a dětskou skupinou - která funguje do 12.hodiny. Manžel ráno zavedl do skupiny, ona se vyspala, a pak šla na půl jednou vyzvednout dítě. Já si to naplánovala právě tak, aby dítě pak mohlo jít do školky, ale to se nikdy stejně tak brzo říct nedá, protože kapacita být nemusí, dítě nemusí být připravené...atd.