Mateřská dovolená a založení živnosti. Jak to je?

22. únor 2024

Zdravím,
Jsem momentálně na mateřské dovolené, pobírám PPM a jsem stále zaměstnaná. Nyní se mi naskytla příležitost si trochu přivydělat, ale potřebovala bych k tomu živnostenský list. Myslela jsem si, že živnost můžu provozovat pouze na rodičovské dovolené a ne při mateřské. Ale někde jsem se dočetla, že pokud jsem zaměstnaná, mohu mít živnost na vedlejší činnost i při pobírání PPM. Je to pravda? Máte s tím někdo zkušenosti? Četla jsem jednou to a podruhé zase, že to nelze. Zatím jen sbírám potřebné info.

j.a.n.i
22. únor 2024

Ano, je to pravda, jen pozor na to, že pokud by byl obor tvého podnikání stejný, jako obor tvého zaměstnavatele, tak potřebuješ jeho souhlas (jedno kdy, furt).

autor
22. únor 2024

@j.a.n.i děkuji za odpověď 🙂 obor podnikání není stejný. A když si pak budu vybírat mezi mateřskou a rodičákem dovolenou cca 3 týdny, tak by to také neměl být problém že? Pořád je to živnost na vedlejší činnost a je jedno, jestli je to při mateřské, rodičáku nebo u zaměstnání?

j.a.n.i
22. únor 2024

Ano, furt vedlejší.

autor
22. únor 2024

@j.a.n.i děkuji 🙂

jajulin
22. únor 2024

živnost jako vedlejší činnost je super, v podstatě se tím ani nedá moc co zkazit. Kolek za 1000 Kč pro založení, pak jen 1x za rok daňové přiznání + přehledy a hotovo 🙂 . Pokud tedy obě myslíme činnost jako přivýdělek, kde se nebudou točit velké sumy peněz.

autor
22. únor 2024

@jajulin Bude se jednat o malé částky 🙂 z toho co jsem si zatím načetla, mi to také přijde jako super možnost.